Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام والمسلمین ایازی بیان کرد: دین می‌تواند سه کمک به مردم داشته باشد؛ از طرفی می‌تواند انسان را به آرامش و صبر دعوت کند، از طرفی به عقلانیت و علمیت توجه دهد و از جهت سوم نیز می‌تواند انسان‌ها را به نوع‌دوستی و همکاری با یکدیگر دعوت کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان: حجت‌الاسلام والمسلمین «محمدعلی ایازی» در گفت‌وگویی به ارائه توضیحاتی در باب حوادث و بیماری‌ها و همچنین نحوه تاثیرگذاری دین در این رخدادها پرداخت و بیان کرد: حوادثی که در جهان رخ می‌دهد، بر دو دسته هستند؛ یکی آن دسته از حوادثی هستند جدا از اختیار و اراده انسان رخ می­‌دهد و جزو حوادث طبیعی و تکوینی جهان هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این معنا که یکسری قوانین و علت و معلول در هستی جهان وجود دارد که به دنبال آنها، این اتفاقات رخ می‌دهد. مانند طوفان­‌ها، گردبادها، سیل، سونامی، گونو و زلزله که در طبیعت جهان و قوانین هستی قرار دارد، به انسان ارتباطی ندارند و حداکثر انسان می­‌تواند آن را بشناسد، از آثار زیان‌بار آن خود را به دور سازد و یا پیش­‌بینی کند. بنابراین به این قبیل حوادث، رخدادهای تکوینی در نظام هستی می‌گوییم که بر اساس قوانین حاکم بر طبیعت شکل می‌گیرند.

 

این قرآن پژوه تصریح کرد: انسان در بروز این حوادث نقشی ندارد، اما می‌تواند با نوع کارکرد، رفتار و همچنین دانشی که دارد از آنها در جهت پیشگیری و یا کاهش آسیب آن حوادث استفاده کند.

 

وی بیان کرد: بنابراین، این حوادث بر مبنای قوانین علمی به وجود می‌آیند؛ یعنی قابل تحلیل علمی هستند. برای نمونه اگر زلزله می‌آید، انسان می‌داند که چه گسل‌هایی فعال شده و فعالیت لایه‌های زیرزمینی به چه صورت بوده است. برای مواجهه با بیماری هم اگر انسان بتواند بیماری را به جهت علمی تحلیل کند، می‌تواند برای درمان آن نیز اقدام کند. به عبارت دیگر هرچه دانش بشر در زمینه این حوادث بیشتر باشد، پیشگیری او نیز بیشتر می‌شود و شاهد کاهش خسارات هستیم.

 

وی افزود: در نتیجه اگر انسان آگاهی خود را بالا ببرد و هوشمندانه و متعهدانه با این اتفاقات برخورد کند، می­‌تواند این حوادث را پشت سر بگذارد. همانند بیماری‌هایی که در گذشته وجود داشته و انسان‌ها نیز با بالا بردن دانش خود آن‌ها را درمان کرده‌اند و این قضیه برای بیماری وبا، طاعون و کرونا که امروز با آن مواجه هستیم نیز صادق است.

 

ایازی بیان کرد: اما دسته دوم آن دسته از حوادثی هستند که به چگونگی رفتار انسان با جهان بیرون خود و دیگر انسان­‌ها پیوند می­‌خورد و ناشی از رفتار انسان است. مانند جنگ­‌ها، انقلاب­‌ها، شورش­‌ها و یا گناهانی که انجام می­‌دهد، مانند ستم کردن، فساد، فحشا، استبداد، ضایع کردن حقوق و مال­ حرام­‌خواری، بی­‌عدالتی و تبعیض، رانت­‌خواری و توجه نکردن به حقوق دیگران، یا حتی بیماری­‌هائی که در اثر عدم رعایت بهداشت و یا نامناسب بودن تغذیه و یا درست استفاده نکردن از طبیعت شیوع پیدا می­‌کند و ناشی از رفتار خاص انسان با طبیعت است.

 

این استاد دانشگاه گفت: در این دسته نقش مستقیم انسان در این حوادث نمایان است. حتی در برخی از موارد رابطه­‌ای میان دسته دوم با دسته اول است. مثلاً استفاده غلط از طبیعت، آلوده کردن محیط زیست، به آلودگی محیط زیست می­‌انجامد. استبداد موجب تحقیر و تبعیض و طغیان شورش و تخریب محیط می­‌شود. زمینه برخی از اتفاقات دسته اول را فراهم می­‌سازد. نمونه روشن آن در این دوران می­‌توان از تخریب لایه ازن یاد کرد. اگر انسان بر اثر جهل یا تجاهل به شکل بی‌رویه‌ای درختان جنگل را قطع کرد، یا آب را بی‌رویه مصرف کرد و هدر داد، یا بی‌ضابطه اقدام به شهرسازی و آپارتمان‌سازی نمود، یا روی گسل‌های زلزله شهر بنا کرد، یا برای استخراج سنگ، بی‌محاسبه کوه‌ها را منفجر کرد، این گناه به‌صورت گروهی باعث گناه نخواسته شده است.

 

عدم منافات منشأ طبیعی با آزمون الهی

 

ایازی در پاسخ به این پرسش که این حوادث چقدر می‌توانند آزمون و امتحان الهی باشند؟ گفت: اینکه بگوییم این حوادث از سنخ آزمون‌های الهی هستند، منافاتی با مسئله نخست که پیرامون علل و منشأ طبیعی این رخدادها بود ندارد. این حوادث در عین اینکه طبق قوانین طبیعی رخ می‌دهند، می‌توانند برای انسان نیز یک نوع امتحان الهی در برخورد منطقی و علمی نیز باشند. همانند پدیده مرگ که یک قانون طبیعی است، اما برای اطرافیان و بازماندگان کسی که از دنیا می‌رود، می‌تواند درس‌آموز و یک نوع امتحان باشد. بیماری نیز همینطور است که بیمار شدن طبق یک قاعده طبیعی است اما در عین حال منافاتی با این ندارد که انسان این تهدید را تبدیل به فرصت کند. چه اینکه می‌تواند با استفاده از این اتفاقات، مهارت‌های خود را بالا ببرد و همچنین نوع نگرش خود را نیز تغییر دهد.

 

این استاد حوزه و دانشگاه در پاسخ به این پرسش که پس از اینکه چنین رخدادهایی به وقوع پیوست، دین چه رهاوردی برای بشر دارد؟ بیان کرد: یکی از کارکردهای دین این است که می‌تواند آرامش را ایجاد کند. انسان‌ها در اینگونه مواقع دچار اضطراب و تشویش می‌شوند، اما دین می‌تواند به انسان طوری راهنمایی ارائه دهد که بر این ترس و اضطراب خود غلبه کند و با ابزار معنویت، برخورد درستی با این حوادث داشته باشد.

 

جایگاه صبر در ادبیات دینی

 

وی افزود: خداوند در آیه ۱۵۵ سوره بقره به صابرین بشارت می‌دهد و در آیه بعد می‌فرماید: «الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ». یعنی اگر به انسان مصیبتی برسد باید صبر پیشه کند. در ادبیات دینی ما نیز یکی از مواردی که باید بر آن صبر کرد، صبر بر مصیبت است. بنابراین وقتی که انسان به خداوند و جهان آخرت ایمان داشته باشد، می‌تواند به خوبی این شرایط را مدیریت کند و آرامش داشته باشد و دلهره و اضطراب را کنار بگذارد.

 

ایازی تصریح کرد: کمک دیگری که دین می‌تواند به ما بکند این است که ما را به عقلانیت و علمیت در برخورد با حوادث راهنمایی می‌کند. بسیاری از آیات قرآن انسان را به عقلانیت ارجاع می‌دهد و این بدین معنا است که انسان باید از روش‌های علمی و عقلانی در مواجهه با این حوادث استفاده کند. مثالش نیز می‌تواند حادثه‌ای نظیر سیل باشد که در اینجا با کاربست عقل و علم انسان می‌تواند تمهیداتی بیندیشد تا خسارات را به حداقل ممکن تقلیل دهد.

 

این قرآن‌پژوه افزود: کمک سوم دین نیز این است که ما را به توجه نسبت به هم‌نوعان و همکاری در این زمینه رهنمون می‌سازد. دین می‌گوید که در چنین موقعیت‌هایی انسان‌ها باید از یکدیگر حمایت کنند نه اینکه دست به سوءاستفاده از شرایط بزنند و کار را دشوارتر کنند.

 

علت تعارض بین برخی عالمان دین و متخصصان پزشکی

 

وی در پاسخ به این پرسش که چرا تعارضاتی بین عالمان دین و متخصصان پزشکی رخ می‌دهد؟ گفت: گروهی از چهره‌های دینی که با متخصصان مخالفت می‌کنند، قدری معنای دین، معنویت، قدرت و احاطه خدا را بد فهمیده‌اند. خداوند قوانینی دارد و همه چیز را از طریق اسباب آن پیش می‌برد اما برخی‌ها به این نکته توجه ندارند. برای نمونه می‌گویند حرم امام رضا(ع) به این معنا شفاخانه است که ویروس در آنجا اثر نمی‌گذارد. خوب اگر چنین است چرا برای امنیت حرم تمهیداتی اندیشیده می‌شود؟ دیده‌ایم که حتی بمب نیز در حرم امام رضا(ع) منفجر شده است، اگر معنای شفاخانه چیزی است که این آقایان می‌فهمند، چرا بمب منفجر شده است؟

 

ایازی بیان کرد: از طرفی اگر بخواهیم مسائل را مانند این گروه که دچار بدفهمی هستند، تحلیل کنیم، باید بگوییم که شمشیر هم نباید سر امام حسین(ع) را می‌برید. بنابراین این افراد دچار نوعی بدفهمی شده‌اند. امام باقر(ع) می‌فرمایند که حضرت موسی(ع) مدتی درد داشت و مریض احوال بود. به کوه طور رفت و به خدا شکایت کرد که چرا مریضی او بهبود نیافته است. خداوند خطاب به او فرمود آیا به طبیب مراجعه کرده‌ای؟ ابتدا به طبیب مراجعه کن و بعد شفا را از من بخواه. در مورد این حرم‌های مقدس نیز باید توجه کنیم که اگر متخصصان می‌گویند این بیماری مسری است، باید به حرف آنها گوش کنیم.

 

این استاد دانشگاه در پایان تصریح کرد: متأسفانه هر رخداد جدیدی که به وقوع می‌پیوندد، برخی‌ها نسبت به آن با بدفهمی مواجهه می‌کنند البته که امروز در کشور ما اجماعی بین علما به وجود آمده است که می‌گویند باید به توصیه‌های بهداشتی و ایمنی توجه کرد. بنابراین افرادی که خلاف نظر متخصصان حرف می‌زنند، دچار نوعی بدفهمی از معارف دینی هستند.

 

 

 

منبع: خبرگزاری ایکنا

 

 

پایان پیام/500

منبع: شبستان

کلیدواژه: آموزه های قرآنی قرآن کریم انسان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۶۶۱۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مزایای بیمارستان سیار در موقعیت های بحرانی و اضطراری

این امکانات نوآورانه مراقبت های بهداشتی می توانند به سرعت در مناطق بحران زده حاضر شده و مراقبت های اساسی را برای افراد آسیب دیده ارائه دهند. این مقاله به بررسی مزایای بیمارستان‌های سیار در موقعیت‌های جنگی می‌پردازد و در مورد توانایی آنها برای حرکت سریع، تخصص متخصصان پزشکی، تأثیر آنها بر روحیه و پتانسیل آنها برای توسعه مراقبت‌های بهداشتی جامعه بحث می‌کند.

1. تحرک و استقرار سریع

یکی از مزیت های کلیدی بیمارستان های سیار در شرایط جنگی، توانایی آنها در جابه‌جایی سریع و آسان از یک مکان به مکان دیگر است. این بدان معنی است که آنها می توانند به صورت تاکتیکی در مناطقی که مراقبت های پزشکی فوری مورد نیاز است مستقر شوند. بیمارستان های سیار مجهز به تجهیزات و لوازم پزشکی پیشرفته هستند که امکان پاسخ فوری به جراحات و شرایط اضطراری در طول جنگ را فراهم می کند.

برخلاف بیمارستان‌های معمولی که نیاز به زیرساخت دارند، بیمارستان های سیار یا بیمارستان های صحرایی می‌توانند به سرعت راه‌اندازی و عملیاتی شوند. این چابکی به متخصصان پزشکی اجازه می دهد تا به میدان نبرد برسند و خدمات مراقبت های بهداشتی یکپارچه را بدون تاخیر ارائه دهند. استقرار سریع بیمارستان‌های سیار به سربازان مجروح کمک می‌کند تا مراقبت‌های پزشکی را به‌موقع دریافت کنند و شانس بقای آن‌ها را افزایش دهد و عوارض طولانی‌مدت را کاهش دهد.

2. کادر پزشکی متخصص

بیمارستان های سیار توسط متخصصان پزشکی بسیار ماهر که در درمان آسیب های مربوط به جنگ تخصص دارند، کار می کنند. این متخصصان در برخورد با پیچیدگی ها و چالش های منحصر به فرد در موقعیت های جنگی ماهر هستند. با آموزش جامعی که به طور خاص برای رسیدگی به آسیب های جنگی طراحی شده است، آنها دارای تخصص لازم برای ارائه مراقبت های با کیفیت بالا تحت فشار شدید هستند.

حضور پزشکان، پرستاران و سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی با تجربه در بیمارستان های سیار به طور قابل توجهی وضعیت بهبود نهایی بیماران را افزایش می دهد. آنها در تریاژ، مدیریت تروما و روش های جراحی اضطراری آموزش دیده اند و به آنها اجازه می دهد تا به طور موثر آسیب های شدید را کنترل کنند. حضور متخصصان ارتوپدی، جراحی تروما، بیهوشی و مراقبت های ویژه، مراقبت های موجود را بیشتر بهبود می بخشد.

علاوه بر این، بیمارستان‌های سیار اغلب دارای قابلیت‌های پزشکی از راه دور هستند که امکان مشاوره از راه دور با متخصصانی را فراهم می‌کند که ممکن است از نظر فیزیکی حضور نداشته باشند. این دسترسی مجازی به تخصص پزشکی کیفیت مراقبت های ارائه شده به سربازان را حتی در مناطق دورافتاده یا غیرقابل دسترس افزایش می دهد.

3. تقویت روحیه

بیمارستان های سیار نقش حیاتی در تقویت روحیه سربازان و سایر پرسنل خدمت در مناطق جنگی دارند. آگاهی از اینکه مراقبت های پزشکی جامع و به موقع در دسترس است می تواند احساس امنیت و اطمینان خاطر ایجاد کند. این اطمینان خاطر میتواند روحیه بخش باشد به ویژه زمانی که نیروها از خانه دور هستند و با فشارهای فیزیکی و روانی نبرد مواجه می شوند.

دانستن اینکه بیمارستان های سیار برای رسیدگی به آسیب‌ها و بیماری‌ها وجود دارند و مجهز هستند، می‌تواند اضطراب و استرس روانی را کاهش دهد و حس اعتماد به نفس قوی‌تری را در میان سربازان تقویت کند. این در نهایت به رفاه کلی و سلامت روان آنها کمک می کند. علاوه بر این، حضور متخصصان پزشکی که در پزشکی رزمی مهارت دارند، اعتماد و اطمینان به سیستم مراقبت های بهداشتی را افزایش می دهد.

4. توسعه مراقبت های بهداشتی جامعه

بیمارستان‌های سیار نه تنها مراقبت‌های پزشکی مستقیم ارائه می‌کنند، بلکه به توسعه خدمات بهداشتی عمومی در مناطق آسیب‌دیده از جنگ نیز کمک می‌کنند. این امکانات پزشکی قادر به ارائه برنامه های پیشگیری و آموزشی هستند که به کاهش آسیب ها و بیماری های مربوط به جنگ و سایر خطرات امنیتی کمک می کند.

در بسیاری از مناطق جنگ زده، دسترسی به مراقبت های بهداشتی محدود است یا وجود ندارد. استقرار بیمارستان‌های سیار نه تنها نیازهای فوری پزشکی را برطرف می‌کند، بلکه با ایجاد زیرساخت‌های موقت مراقبت‌های بهداشتی، توسعه بلندمدت را تقویت می‌کند. این امکانات می تواند به عنوان یک کاتالیزور برای آموزش پزشکی، آموزش افراد محلی به عنوان کارکنان بهداشتی و ارتقای آگاهی سلامت در جامعه باشد.

علاوه بر این، این بیمارستان ها می‌توانند با امکانات و مقامات محلی مراقبت‌های بهداشتی همکاری کنند و از آنها در ایجاد سیستم‌های مراقبت بهداشتی انعطاف‌پذیر حتی پس از جنگ حمایت کنند. بیمارستان‌های سیار با ارائه منابع، انتقال دانش و تخصص فنی، به دسترسی پایدار و بهبود یافته به مراقبت‌های بهداشتی برای جوامع متاثر از درگیری‌ها کمک می‌کنند.

بدون شک طیف وسیعی از مزایای درمانی در موقعیت های جنگی توسط این بیمارستان ها ارائه میشود که به طور قابل توجهی دسترسی به مراقبت های بهداشتی را در میدان جنگ بهبود می بخشد. توانایی آنها برای استقرار سریع، همراه با متخصصان پزشکی که به طور خاص برای درمان های مربوط به جنگ آموزش دیده اند.

بیمارستان های سیار نقش حیاتی در کاهش اثرات مخرب جنگ بر سیستم های مراقبت بهداشتی ایفا می کنند. استقرار سریع، سازگاری، و توانایی آنها برای رسیدگی به آسیب های خاص جنگ، آنها را به ابزاری ارزشمند در نجات جان ها و کاهش آسیب های جسمانی تبدیل می کند. با سرمایه‌گذاری در بیمارستان‌های سیار و اطمینان از استقرار مناسب آنها در مناطق جنگی، می‌توانیم راه نجاتی برای کسانی که در آتش متقابل گرفتار شده‌اند ارائه دهیم و مسیر سریع‌تری برای سلامت و بهبودی جوامع آسیب‌دیده را ارتقا دهیم.

با ترکیب طراحی نوآورانه، تجهیزات تخصصی و تعهد به مراقبت جامع، بیمارستان‌های سیار صباپالایه می‌توانند به چراغ‌های امید در مناطق جنگ‌زده تبدیل شوند. آنها راه حیاتی برای مراقبت های پزشکی ارائه می دهند، بهداشت روانی را ارتقا می دهند، و جوامع را برای بازسازی زندگی خود توانمند می کنند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900159

دیگر خبرها

  • سد طالبان بر مسیر «دوستی»
  • پیام سردار تنگسیری به کشورهای منطقه از خلیج فارس
  • کمبود انسولین در بریتانیا بحرانی شد
  • برآورد اولیه خسارت ۲۰ هزار میلیارد ریالی سیل در شهرستان زیرکوه
  • بر آورد اولیه خسارت ۲۰ هزار میلیارد ریالی سیل
  • وضعیت دریاچه ارومیه برخلاف خوش‌بینی‌ها بحرانی است!
  • فیلم| اوضاع فوق بحرانی در بیمارستان های غزه
  • مزایای بیمارستان سیار در موقعیت های بحرانی و اضطراری
  • پارک های جنگلی، اکوسیستمی ارزشمند اما بحرانی
  • (ویدئو) تنها فیلم با صدای رضا شاه پهلوی بعد از ۹۰ سال؛ صدای واقعی رضاخان را بشنوید!