Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، کتاب «دیوان خواجه حسین مروی» با تصحیح و تحقیق ذبیح‌الله حبیبی‌نژاد، قصیده‌ها، غزلیات، رباعیات و دیگر اشعار این شاعر عصر صفوی است که به همراه خلاصه‌ای از زندگی‌نامه وی گردآوری شده است.

خواجه حسین به دلیل داشتن مهارت در سرودن قصیده و ماده تاریخ توسط پادشاهان گورکانی به‌خصوص همایون‌شاه و جلال‌الدین اکبر مورد توجه قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در هنر خوشنویسی هم بسیار متبحر بود.شعر‌های قوی او، طبع لطیف و حساس و آگاهی‌اش به علم و هنر عصر خود و همچنین فن سخنوری‌اش، باعث شد تا ادیبان و ادب‌دوستان آن روزگار توجه ویژه‌ای به او بکنند و ارج و منزلت خاصی در شاعری به دست آورد. دیوان خواجه حسین مروی مملو از صنایع ادبی است.

تعداد بسیاری از تذکره‌نویسان از خواجه حسین و سخنوری‌اش با نام و یاد خوش نزد دیگر شاعران زمانه‌اش سخن گفته‌اند و هر کدام توصیفات کوتاهی از زندگی و شیوه شاعری او عرضه کرده‌اند. وی یکی از سفیران بازمانده ادب و هنر ایرانی است.

با خواجه حسین مروی بیشتر آشنا شویم:

خواجه حسین فرزند جلال‌الدین منصور و متخلص به مروی است. او در شهر مرو به دنیا آمد، اما اصالتش به سمنان می‌رسید. در زمان حاکمیت عبیدالله‌خان ازبک راهی بخارا شد و در آن جا به یادگیری علوم مختلف مشغول شد. او هنر خوشنویسی را نزد ملا میرعلی هروی ملقب به کاتب کاشانی از خوشنویسان معروف دربار عبیدالله فراگرفت.

وی بعد از سفر و تحصیل در کابل و عربستان به هند رفت و در آگره به دربار همایون‌شاه راه پیدا کرد. شاه نیز به او توجه ویژه کرد و او را به عنوان یکی از ندیمان خاص خود منتصب کرد. پس از مرگ همایون‌شاه و با سلطنت فرزندش جلال‌الدین اکبر، به عنوان شاعر محتشم دربار او انتخاب شد. به درخواست اکبرشاه شروع به برگرداندن داستان هندی «سنگهاسن بتیسی» به نظم فارسی کرد، اما این کار ناتمام ماند و او در سال ۹۷۹ قمری در کابل درگذشت.

در بخشی از کتاب «دیوان خواجه حسین مروی» می‌خوانیم:

باز مکن به دست خود طرۀ مُشک ناب را
شانۀ زلف شب مکن پنجۀ آفتاب را
تا ز رُخَت گل و سمن آب خورند در چمن
تازه به تازه عرض کن عارض همچو آب را
صبح که پیش آن دهن جام لباب آوری
نشئۀ کهنه زان دو لب تازه شود شراب را
آتش خشم و تیغ کین تیز مساز مست من!
ریخته گیر بر زمین خونِ دلِ کباب را
پیرهن گل و سمن پاره کنند در چمن.
چون ز رُخَت برافکند باد صبا نقاب را
بی تو رقیب روسیَه سایه فکنده بر سرم
رو بنما و دور کن از سرم این عذاب را
رنجه مباش «مروی» از محنت روز و شبِ خود!
زان که نمی‌شناختی قدرِ شب شباب را

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: معرفی کتاب شاعر ادبیات فارسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۸۰۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران قهرمان کشتی فرنگی جام صفوی در اردبیل شد

تیم کشتی فرنگی نوجوانان کشورمان جام قهرمانی نخستین دوره مسابقات بین‌المللی کشتی جام صفوی را در اردبیل بالای سر برد.

 

 

به اشتراک بگذارید: https://tn.ai/3075873 درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار ؛ جدیدترین اخبار لحظه به لحظه امروز پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS تلگرام اینستاگرام توییتر   آپارات   سروش   آی‌گپ   گپ   بله   روبیکا   ایتا
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

دیگر خبرها

  • ایران قهرمان کشتی فرنگی جام صفوی در اردبیل شد
  • ایران قهرمان کشتی فرنگی جام صفوی در اردبیل
  • نکونام بازیکن حاشیه‌ساز استقلال را تنبیه نکرد!
  • علاقه عجیب شهید زین‌الدین به یک شهید
  • دستگیری ۵ متهم حفاری غیرمجازو کشف ۲ دستگاه گنج‌یاب در نیشابور
  • معرفی برترین‌های ۵ وزن نخست کشتی فرنگی نوجوانان جام صفوی
  • پیکان‌سواری مس رفسنجان زیر باران/ صعود نارنجی‌پوشان به مرحله بعد جام‌حذفی
  • ماجرای طعم شیرین آخرین دعای کمیل شهید زین الدین
  • میرزا مهدی آشتیانی؛ جمع بین نبوغ و تبحر
  • ببینید| شوخی معنادار معین الدین سعیدی با خودروهای شاسی بلند /پس چرا به ما نگفتند؟!