Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-05@18:07:18 GMT

مزایای انواع مکان‌سازی شهری

تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۹۵۳۱۳

مزایای انواع مکان‌سازی شهری

مکان‌سازی در بحث شهری مفاهیم مختلف و اغلب متناقضی را در برمی‌گیرد که ممکن است باعث سردرگمی مردم شود. بااین حال چیزی که در تمام مفاهیم ارائه شده از آن مشترک است تلاش برای طراحی شهر به منظور دست‌یافتن به آینده‌ای بهتر است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، ساده‌ترین تعریفی که از مکان‌سازی به ذهن می‌رسد "فرآیند ایجاد مکان‌هایی با کیفیت بالا است که مردم در آن مکان‌ها بتوانند زندگی کنند، از فرصت‌های شغلی کافی برخوردار باشند، به سرگرمی بپردازند و در کلاس‌های آموزشی شرکت کنند".

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مکان‌سازی یک فرآیند است به این معنی که هدف دارد و می‌خواهد به ایجاد مکان‌هایی عالی ختم شود. این مکان‌ها ممکن است یک مجتمع مسکونی یا فضایی برای تجارت، چشم‌اندازی در شهر یا یک پارک باشد، آن‌چه که در این میان حائز اهمیت است این است که این مکان کاربران خود را راضی نگه دارد.

مکان‌های عالی همیشه و در تمام قرون وجود داشته است و یک مفهوم جدید نیست اما مقتضیات زمان و تغییر نیازهای بشر تحولات چشم‌گیری در این مکان‌ها به وجود آورده است. به طور کلی یک شهر مطلوب شهری است که از فضاهای عمومی کارآمد، سیستم‌های حمل‌ونقل پیشرفته، گزینه‌های مختلف برای مسکن، حفظ سازه‌های تاریخی، امنیت کافی، آسایش و رفاه برای شهروندان برخوردار است.

مکان‌سازی ممکن است فرآیندی استاندارد را در برگیرد به این معنی که در مدت زمانی طولانی با اتمام فعالیت‌ها و پروژه‌هایی کوچک یک مکان را بهبود می‌بخشد. از طرفی نیز پروژه مکان‌سازی ممکن است شامل فرآیند اجرای یک پروژه با مقیاس بسیار بزرگ‌تر باشد که در مدت زمانی بسیار کوتاه به انجام می‌رسد و همانند یک آهنربا برای جذب شهروندان عمل می‌کند. به طور کلی سه نوع مکان‌سازی ویژه وجود دارد که در ادامه به شرح هر یک پرداخته می‌شود.

مکان‌سازی استراتژیک

مکان سازی استراتژیک علاوه بر ایجاد مکان‌های عالی، بر یک هدف خاص تمرکز می‌کند. این هدف ممکن است توسعه مکان‌هایی باشد که به طور منحصر به‌فرد متخصصان را به خود جذب می‌کند که جذب متخصصان به نوبه خود می‌تواند به کاریابی و در نتیجه افزایش درآمد کمک کند. اتخاذ این نوع مکان‌سازی توسط افراد متخصص و آگاه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که این افراد می‌دانند کجا و چگونه امکانات خاصی را برای فضاهای عمومی به کار گیرند. مکان‌سازی استراتژیک معمولاً پروژه‌های پنج تا ۱۵ ساله را در برمی‌گیرد و اغلب توسط عموم مردم، بخش‌های خصوصی و غیر دولتی در مراکز و مناطق مهم شهری انجام می‌شود.

مکان‌سازی خلاق

مکان‌سازی خلاق که برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ ظهور پیدا کرد، اغلب بر موزه‌ها، سالن‌های کنسرت و احداث سازه‌هایی برای سکونت هنرمندان و فعالیت‌های فرهنگی نظیر برگزاری نمایشگاه‌های هنری، کنسرت‌هایی که در محیط باز برگزار می‌شود و پخش فیلم در پارک‌ها تمرکز می‌کند. در این نوع مکان‌سازی، افرادی از عموم مردم، بخش‌های خصوصی و غیر دولتی فرهنگ و ویژگی‌های ظاهری یک منطقه، شهر یا روستا را بر اساس فعالیت‌های هنری و فرهنگی شکل می‌دهند. مکان‌سازی خلاق به مکان‌های عمومی و خصوصی روح تازه‌ای می‌بخشد، به سازه‌ها و خیابان‌ها جان دوباره‌ای می‌دهد، امنیت عمومی و کسب‌و کار محلی را بهبود می‌بخشد و مردم را از گروه‌ها و نژادهای مختلف دور هم جمع می‌کند.

مکان‌سازی تاکتیکی

مکان‌سازی تاکتیکی که شهرسازی تاکتیکی نیز نامیده می‌شود فرآیندی تدریجی است که با انجام پروژه‌های کوچک به مرور زمان باعث ایجاد تحولاتی عظیم در سطح یک شهر یا منطقه می‌شود. این نوع مکان‌سازی به طراحان و معماران مسئول اجازه می‌دهد قبل از ارائه پروژه‌های بزرگ آن‌ها را در مقیاس‌های بسیار کوچک مورد آزمایش قرار دهند و در صورت موفقیت آن را به سایر بخش‌های شهر به مرحله اجرا درآورند. پروژه‌هایی که از طریق مکان‌سازی تاکتیکی صورت می‌گیرد اغلب در مقیاس بسیار کوچک، با سرعت بالا و هزینه بسیار کم تکمیل می‌شود که این به نوبه خود ریسک کم‌تری را برای معماران و افراد مسئول به ارمغان می‌آورد.

مکان‌سازی تاکتیکی یک رویکرد مرحله‌ای است به این معنی که معماران پس از اتمام یک پروژه خیلی سریع پروژه جدید را آغاز می‌کنند و به تدریج کل شهر یا منطقه را بهبود می‌بخشند. این نوع مکان‌سازی اغلب فضاهای عمومی نظیر زیباسازی پیاده‌روها، توسعه پارکینگ‌های شهری، بهبود سنگفرش خیابان‌ها و زیباسازی پارک‌ها را مورد هدف قرار می‌دهد.

اگرچه سه نوع مکان‌سازی توصیف شده تفاوت‌هایی اساسی با یکدیگر دارد و هر کدام برای هدف خاصی به کار برده می‌شود، بااین حال اهداف مشترکی نظیر بهبود کیفیت زندگی شهروندان و دستیابی به پیامدهایی خاص در مدت زمانی مشخص بر همه آن‌ها حاکم است. اینکه کدام یک از این سه نوع مکان‌سازی کاربرد بیشتری دارد مشخص نیست و به "هدف" معمار یا مقامات مسئول بستگی دارد.

این مکان‌سازی‌ها ممکن است هر یک به طور جداگانه به کار برده شود یا اینکه به طور همزمان باعث بهبود شرایط زندگی در یک شهر شود. چیزی که در اینجا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است این است که مشارکت مردم در مکان‌سازی و زیباسازی شهری می‌تواند نقش بسیار مهمی در بهبود زندگی ساکنان یک شهر ایفا کند و تنها فعالیت مقامات رسمی و طراحان نمی‌تواند آینده بهتری را برای شهروندان رقم بزند.

کد خبر 414108

منبع: ایمنا

کلیدواژه: فضای عمومی فضای عمومی شهر فضای شهری شهرهای جهان طراحی فضای شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق مکان ها یک شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۹۵۳۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت توجه به روان‌سازی ترافیک معابر در مراغه

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی مینویی در جلسه شورای هماهنگی ترافیک شهرستان مراغه گفت: رفع مشکلات ترافیکی مناطق مختلف شهری و برون شهری با همکاری و همراهی همه دستگاه‌های متولی امر ممکن خواهد بود.

وی با بیان اینکه مطالبات بسیاری در زمینه معضلات و مشکلات ترافیکی شهرستان مطرح می‌شود که باید مورد توجه قرار گیرد ادامه داد: روان‌سازی ترافیک معابر اصلی شهر و اصلاح نواقص موجود در آنها مهمترین دغدغه‌های ترافیک شهر مراغه است.

فرماندار مراغه گفت: کمبود جای پارک در معابر داخل شهر به ویژه در هسته مرکزی مشکلات زیادی برای شهروندان بوجود آورده است افزود: وقتی در معابر داخل شهر جای پارک وجود ندارد رانندگان در محل‌های ممنوع پارک یا به صورت دوبله توقف می‌کنند که این امر موجب ایجاد بی نظمی ، ترافیک و نارضایتی سایر شهروندان می‌شود.

مینویی در این جلسه به رفع موانع ترافیکی و ساماندهی خیابان کاشانی و جام جم اشاره و بر رفع مشکل سد معبر و ساماندهی دست فروشان تاکید کرد.

وی اضافه کرد: فرهنگسازی برای اجرای طرح‌های ترافیکی از جمله احداث پیاده راه و نیز وارد نشدن خودرو‌های تک سرنشین به هسته مرکزی شهر از راهکار‌های اساسی برای گشودن گره ترافیک شهری مراغه است.

دیگر خبرها

  • بررسی ویژگی های انواع گیت کنترل تردد
  • پل صاحب روضات آماده بهره‌برداری است
  • خسارت بارش‌های شدید به زیر ساخت‌های شهری جنت مکان گتوند
  • مسیرگشایی در بافت فرسوده خوی با اعتباری بالغ بر ۳۹۰ میلیاردتومان
  • بهره‌گیری از بازی‌های ویدئویی در برنامه‌ریزی شهری
  • بهره‌گیری از گیمیفیکیشن در برنامه‌ریزی شهری
  • آموزش نمادین رای گیری با صندوق مکانیزه الکترونیکی در سیمرغ
  • ضرورت توجه به روان‌سازی ترافیک معابر در مراغه
  • از بین رفتن کلونی‌های معتادان متجاهر در تهران
  • آنچه در جلسه شورای عالی باغ مشاهیر اصفهان گذشت