Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، الهام فخاری در نامه ای خطاب به انوشیروان محسنی بندپی - استاندار تهران - و علی زالی - فرمانده ستاد مقابله با کرونا استان تهران - نوشت: «با احترام، مطابق ماده‌های ۲۹ و ۱۰۳ قانون اساسی و هم‌چنین بندهای ۱ و ۲ ماده ۸۷ قانون وظایف و اختیارات شوراها، در شرایطی که متاسفانه تهران روند پیشرونده و افزایشی بیماری را تجربه می‌کند، در راستای مطالبه حقوق اساسی مردم و تاکید بر عدالت در اجرای قوانین و مصوبه‌های شرایط اضطرار بدینوسیله متذکر می شود نکاتی به شرح ذیل مورد توجه و اقدام فوری قرار گیرد:

در روزهایی که مردم استان تهران هم‌چون سایر ملت، گرفتار در اوج پیشرفت بیماری نوپدید ناشی از ویروس کووید ۱۹، هستند، سیاست عادی‌سازی مسائل حتی درمورد چنین پدیده‌ی ناشناخته‌ای همچنان در دستور کار بخشی از سیستم اداری کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این‌بار مساله ویروس کرونا است. از یک سو نظام سلامت کشور فراتر از توان خود و با جانفشانی به‌بهای جان‌باختن کادر تخصصی در نبرد با کرونا است و از سوی دیگر اداره‌های حاکمیتی، دولتی و عمومی کشور همچنان عادی، باز و رفت‌وآمد برقرار است.

کوچک‌ یا نادیده‌شمردن خطر زنجیره‌ی انتقال بیماری از یکسو و از سوی دیگر صرف بخشی از منابع لازم جهت مقابله با ویروس کرونا به هزینه تهیه اقلام ضدعفونی حضور افراد در اداره‌ها که در این شرایط، جز افزایش تنش و خطر بیماری برای کارکنان آن اداره‌ها و مراجعان  دستاورد مشخصی ندارد، می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری به همراه داشته‌باشد.

گرچه با وجود تجربه‌های برخی از کشورها در زمینه قرنطیه‌سازی شهرها یا استان‌ها، مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا قرنطینه رسمی نبوده است، ولی کاهش فعالیت‌ها، آمدوشدها و متوقف‌شدن رویه‌های عادی و معمول کاری، دستور کار و مورد تاکید اکید این ستاد بوده است. پافشاری بر عدم تعطیلی و کاهش‌ندادن ساعت کار نه تنها به سلامت عمومی بلکه به اعتمادمردم و سرمایه اجتماعی نهادهای مدیریتی آسیب می‌زند. چنان که مستحضرید عدم تعطیلی اداره‌ها در چنین شرایطی، در تهران همراه با فعالیت و شلوغی وسایل حمل و نقل عمومی و افزایش احتمال انتقال بیماری است. عادی‌سازی ساعت کار اداره‌ها و از سوی دیگر توصیه به خانه‌نشینی مردم شائبه نوعی دوگانگی میان مشاغل حاکمیتی و خصوصی پدید آورده‌است.  ضمن این که با تداوم فعالیت اداری بزرگسالان شاغل  فرصت خودمراقبتی، مهار و کاهش خطر درگیرشدن کودکان و سالمندان با مشکل روبرومی‌شود.»

فخاری در این نامه که رونوشت آن به وزرای کشور، بهداشت و کار نوشته شده‌است، اعلام کرد: « امروز و برپایه‌ی آخرین آمار رسمی ستاد ملی و وزارت بهداشت، تعداد شهروندان مبتلا به کووید ۱۹ از شمار ۸۰۰۰ نفر در کشور گذشته است و بیم آن می‌رود که طی چند روز آینده از ۱۰ هزار نفر نیز متجاوز شود. استان تهران در صدر این آمار و با شیب افزایش‌یابنده بیماری، کانون پیشروی بیماری است. «کشتیبان را سیاستی دگر لازم است» تا با خودداری از مدیریت بخشی و جزیره‌ای و با هماهنگی میان بخش‌های حاکمیت، جلب همکاری بخش خصوصی و سازمان‌های مردم‌نهاد و به طور کلی ایران با همدلی با جامعه‌ به مقابله و کنترل این ویروس برویم.

در شرایطی که آسیب روانی‌اجتماعی همه‌گیرشدن این بیماری جامعه را دستخوش بحران کرده و فشار اقتصادی بر آحاد جامعه توان‌فرسا است، نه تنها تعطیلی سازمان‌های اداری امری لازم می‌نماید؛ بلکه باید اقشار فرودست را در این مقطع بیش از پیش دریافت. تلاش برای توجه به گله‌مندی جامعه جز از راه همراهی حاکمیت-دولت انجام‌پذیر نخواهدشد.

کسبه و پیشه‌ورانی که ناچار خانه‌نشین شده‌اند نیازمند همراهی و مهلت‌دهی‌های امیدبخش در زمینه حل و فصل مسائل و مشکلات خود هستند. جامعه به سیاست و تصمیم‌های هماهنگ نیازمند است.  

مساعدت‌هایی که دایره آن باید گسترده تر از چند معافیت مالیاتی و امهال وام‌های بانکی باشد.

برای چیره شدن بر این بیماری نوپدید و حل این چالش ملی بیش از همیشه اعتماد و همراهی عمومی نقش‌آفرین است. جنابان‌عالی بعنوان نمایندگان عالی حاکمیت ملی در استان تهران نقشی متمایز در اعتماد مردم به نظام سیاسی اداری کشور برعهده دارید و می‌توانید با تصمیمی سازنده هم‌افزایی توان نهادهای حاکمیتی و مردمی را در این مبارزه(با بیماری کرونا) امکان‌پذیر کنید.

شتاب‌دهی به انجام راهبردهای مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا و پیشنهادهای متخصصان دلسوز کشور می‌تواند به تنظیم امور و آرام‌شدن فضای عمومی کمک نماید که تعطیلی، کاهش و تبدیل به دورکاری فعالیت‌های اداری در سطح استان ، توجه جدی به حفظ سلامت و پشتیبانی کادر درمان‌گر و کنش‌گران ستادی و صف مبارزه با کرونا ، لغو موقت طرح محدوده‌های ترافیکی و آلودگی هوای تهران، پایش و کنترل سختگیرانه صنایع در زمینه سوخت مصرفی(به‌ویژه صنایعی که سابقه استفاده از مازوت دارند)، معافیت‌های هزینه‌ای خدمات مربوط به جان‌باختگان، به‌کارگیری ظرفیت شبکه‌های فعال سمن‌ها برای یاری رساندن به گروه‌های آسیب‌پذیر و نابرخوردار جامعه ازجمله کودکان، زنان سرپرست خانوار و حاشیه‌نشینان.»

وی نوشت: «به‌کارگیری ظرفیت ملی صدا و سیما برای خدمات ازجمله آگاه‌سازی و آموزش، هماهنگی با اتاق اصناف استان و اجرای جدی تصمیم‌های ملی در حوزه‌های صنفی، تنظیم دسترسی به ارزاق عمومی ویژه گروه‌های خاص(کارگران روزمزد، دستفروشان، افراد دارای محدودیت و نیازهای ویژه)، به‌کارگیری موثر توان شبکه نهادهای مردمی برای پشتیبانی بیماران خاص، به‌کارگیری توان نهادهای خدمت‌ داوطلبانه ازجمله هلال‌احمر، بسیج و فعالان دانشجویی ، تنظیم سازوکار همکاری داوطلبانه سمن‌ها برای پایش و تامین نیازهای پادگان‌ها، تدبیر سازوکار ویژه ایمنی و تامین نیازمندی‌های بیمارستان‌های تخصصی و خانه‌های سالمندان ، تثبیت جمعیت و پیشگیری از جابجایی‌های غیرضروری بین تهران و دیگر شهرستان‌های استان با همکاری نهادهای انتظامی، به‌کارگیری توان اجتماعی و نهادی اتاق‌های بازرگانی تهران و بازرگانی ایران ،  تنظیم سازوکار همکاری نهادها و انجمن‌های تخصصی صنفی و علمی برای پشتیبانی اجتماعی و تخصصی از جمله اموری است که باید انجام شود.

اعضای شورای اسلامی استان تهران و همه همکاران عضو شوراهای شهری و روستایی استان در کلیه سطوح، با تمام توان برای مهار بیماری و بهبود شرایط عمومی مردم شما را یاری‌می‌کنند و مردم ایران، مردم استان تهران نقش و اثرگذاری مدیران عالی کشور در حفاظت از جان و زندگی عزیزان‌شان در این روزها را از یاد نخواهند برد.»
انتهای پیام

کد خبر 491932 برچسب‌ها كرونا در ايران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كرونا در ايران استان تهران اداره ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۳۳۴۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران چه کسانی هستند

تین نیوز سید حسین میرافضلی :

بسیاری از کارکنان و مسافرین شهر تهران روزانه بین ۲تا۳ ساعت از عمر ارزشمندشان را در ترافیک های دردناک و آزار دهند و ضایع کننده عمر و نابودکننده آرامش در شهر تهران و کلان شهرها از دست می دهند . طی نیم قرن گذشته روند افزایش ترافیک شیب تندی داشته و اکنون در شرایط غیر قابل تحملی قرار گرفته ایم. ابتدا لازم است عواقب و خسارت های ترافیک دردناک تهران و کلانشهرهای ایران را مرور نمائیم که از جمله آنها عبارتند از:
۱- انتشار ده ها هزار تن co2 در هوای فضای تهران و کلان شهر ها که منجر به مرگ بیش از ده هزار نفر در سال و دچار شدن ده ها هزار نفر به انواع بیماری های سخت و دردآور کوتاه مدت و بلند مدت و دردهای لاعلاج می گردند.
۲- اتلاف و ضایع شدن ده ها میلیون لیتر بنزین و گازوئیل در ترافیک تهران و کلانشهر ها که منجر به از بین رفتن بیش از ۵ میلیارد دلار سرمایه های ملی  بین نسلی می گردد.
۳- انواع تصادفات جزئی و سخت که منجر به جراحت و کشته شده هزاران نفر از هموطنان عزیزمان می گردد.
 آیا ترافیک درد بی درمان است؟ شاید هیچ شهری در جهان شدت و وسعت دامنه ترافیک شهر تهران را نداشته باشد.  
همه عقلا و حکومت ها و دولت های توسعه یافته جهان در جهت درمان این درد جانکاه اقدامات اثرگذار و ارزشمندی انجام داده اند و مردم خود را به آرامش نسبی رسانده اند و شر دیو خون آشام ترافیک های سنگین را از سر ملتشان کوتاه نمودند. شهر استامبول در طول روز حدود ۲۵میلیون نفر ساکن و مسافر دارد طول این شهر حدود صد کیلومتر و عرض آن بطور متوسط ۱۵ کیلومتر است اما ترافیک این شهر خصوصا در مکان های پر تردد کمتر از شهر تهران است چرا؟
ستون فقرات حمل و نقل استامبول اتوبوس است بیش از ۸ هزار اتوبوس جدید و کم مصرف در این شهر فعال هستند. سرفاصله اتوبوس ها از یکدیگر حدود ۶۰ثانیه است متروی استامبول از نظر طول و تعداد خطوط کمتر از نصف تهران است اما از نظر تعداد واگن به طول خطوط، شرایط  بسیار مناسب تری دارد لذا از بهره وری بالاتری برخوردار است. سرفاصله هر قطار مترو حدود سه دقیقه است. راه حل اساسی معضل ترافیک تهران در درجه اول دو مطلب است 1-  تامین ۵هزار اتوبوس مدرن مورد نیاز تهران 2-  تامین کمبود ۱۵۰۰ واگن مترو مورد نیاز
 لازم نیست بابت بحران ترافیک تهران،  شهرداری به اعدام محکوم شود اما هر روز تاخیر در تامین اتوبوس و واگن های مورد نیاز تهران و کلانشهر ها خیانت به ملت و کشور است و عاملین چنین خیانتی بی شک می بایست شناسایی ومحاکمه و متناسب با نقش خود در این ظلم ها مجازات شوند. ممکن است در بررسی جامع و عمیق عاملین این معضل و بحران بزرگ صدها نفر محاکمه و بیش از صد نفر محکوم به انواع مجازات ها شوند اما چنین بررسی و محاکمه ای لازم است تا کسانی که به عمد یا با ترک فعل نقشی در عدم تامین اتوبوس های مورد نیاز شهر  و واگن های مورد نیاز مترو داشته اند عادلانه محاکمه و مجازات شوند.  ابتدا لازم است کلیه مسئولین و افراد دارای عنوان کارشناسی که بهر طریق ممکن در تامین اتوبوس ها و واگن های مورد نیاز تهران و کلانشهر ها نقشی داشته اند به نسبت سهمی که داشته اند شناسایی شوند.
اکنون دولت و مجلس و شوراهای کلانشهرها می بایست از هر طریق ممکن به سرعت بودجه مورد نیاز برای واردات هر چه سریعتر واگن های مترو و اتوبوس های مورد نیاز را تامین نمایند و قوانین مورد نیاز را مصوب نمایند. تاخیر در اجرای این طرح فوریت دار ملی هزینه های جبران ناپذیری به دنبال دارد و حتی ساعتی تاخیر قابل توجیه نمی باشد
لازم است همه مناطق با تجمع جمعیت شهر به خطوط مترو متصل شوند و این هدف بزرگ با تمام توان سرعت ممکن اجرائی گردد.  خطوط ویژه اتوبوس از شمال تا جنوب و شرق تا غرب از ابتدا تا انتهای مناطق جمعیتی شهر ایجاد گردد. چنانچه دو هدف فوق محقق گردد و مردم بتوانند بدون معطلی با قطار یا اتوبوس سفرهای درون شهری را انجام دهند ضرورت استفاده از خودروهای شخصی شدیدا کاهش خواهد یافت و بدین ترتیب بستر برای افزایش قیمت بنزین نیز فراهم خواهد شد. ضرورت دارد بسترهای قانونی و ابزار تشویقی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این حرکت بزرگ ملی مهیا گردد.
 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • میز خدمت ادارات و خدمت‌رسانی به مردم تداوم داشته باشد
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • مشکلات مردم شهرستان عسلویه بررسی و پیگری شد
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران چه کسانی هستند
  • شایع‌ترین اختلالات روانی کرونا و آمار آن
  • ترافیک مرکز کرج با بهره برداری از امتداد بلوار ماهان کاهش می یابد/ متمم موافقت نامه باغ ارتش بزودی در شورای شهر کرج مطرح می شود
  • درخواست‌های تلفنی مردم در سفر رئیس جمهور به سمنان پیگیری می‌شود
  • رییس اتاق اصفهان خواستار توجه به مَضرات اقتصادی تعطیلی پنجشنبه‌ها شد