Web Analytics Made Easy - Statcounter

وقتی من فهمیدم بیماری و سلامتی مسئله‌ای واقعی است نه‌ سلیقه‌ای، ناچار از آن‌جهت که مسئول سلامت خود هستم باید حدودی را برای سلامت و بهداشت خود در نظر داشته باشم و از محدودیتهایی پیروی نمایم.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: مسئولیت انسان ها نسبت به سلامت دیگران یکی از مسائلی است که امروز و در پی شیوع بیماری ویروس کرونا در کشور اهمیت فراوانی پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وقتی رعایت نکردن بهداشت فردی موجب ضرر رساندن به بهداشت جامعه شود، میتوان از ابزار قدرت برای اعمال بهداشت در جامعه استفاده کرد، بر همین مبنا شهید مطهری «بهداشت اجباری» را امری منطقی و بنابر مصلحت جامعه تحلیل می‌کند.
به همین مناسبت بخش فقه و معارف پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR در این مطلب مروری بر سخنان شهید مطهری درباره‌ی «بهداشت اجباری» دارد که در کتاب پانزده گفتار منتشر شده است.
 

سلامتی، مسئله سلیقه‌ای نیست

وقتی من فهمیدم بیماری و سلامتی مسئله‌ای واقعی است نه‌ سلیقه‌ای، ناچار از آن‌جهت که مسئول سلامت خود هستم باید حدودی را برای سلامت و بهداشت خود در نظر داشته باشم و از محدودیتهایی پیروی نمایم.

مثلًا اگر معاشرت با فلان مسلول برای من احساس خطری در سلامتی‌ام داشته باشد ناچار من بایستی در روابطم با آن شخص مسلول نوعی تجدیدنظر بنمایم؛ یعنی رابطه من از نظر بهداشتی با یک نفر سالم و رابطه من از نظر بهداشتی با یک فرد مریض و مسلول نمی‌تواند یک‌جور و یکسان باشد. همچنین رابطه من با یک محیط سالم و بی‌میکروب و رابطه من با یک محیط میکروب‌زا نمی‌تواند یک‌جور باشد.

این از نظر فردی. از نظر خانواده و خاندان خودم هم همین‌طور، و از نظر جامعه هم- که من مسئول جامعه نیز هستم- باید روابطم از مسائل حقیقی پیروی نماید. اینجا از یک طرف من مسئول سلامت خود هستم و از طرف دیگر باید در راه مبارزه با این بیماری در اجتماع کوشش کنم و سلامتی در جامعه ایجاد نمایم و احیاناً اگر لازم شود خودم را و سلامتم را فدای جامعه کنم و گاهی مریضی در مقابل فعالیتهای بهداشتی من مقاومت می‌کند ولی من نباید او را در انتخاب بیماری آزاد بگذارم بلکه باید سلامتی را به او بدهم. او بعد از کسب سلامتی از من تشکر خواهد کرد و ممنون خواهد شد. در اینجا ذکر این داستان لازم است:
عاقلی بر اسب می‌آمد سوار در دهان خفته‌ای می‌رفت مار
 

داستان این است که مرد عاقلی سوار اسبی بود و از راهی می‌رفت. در بین راه به نهر آبی رسید که درختی در آنجا سایه‌ای انداخته بود و مردی خسته از راه رسیده زیر سایه آن درخت در کنار نهر به خواب عمیقی فرو رفته بود. آن‌چنان خوابش عمیق بود که کرمی زهرآلود به دهان او نزدیک و داخل دهانش شد. در عالم خواب کرم را قورت داد و کرم وارد شکمش شد. این مرد حکیم که این صحنه را دید می‌دانست اگر این کرم مسموم در معده او زخمی ایجاد کند آن شخص می‌میرد و می‌دانست اگر او را بیدار کند و واقعه را برایش توضیح دهد دو خطر ممکن است پیش آید: یکی این که بترسد و از ترس بمیرد یا این که مقاومت کند و بگوید مهم نیست، اهمیت ندارد. لذا با دَبّوس خود- که چوبدستی او بود- محکم به او زد. از خواب پرید، گفت: چرا می‌زنی؟ مرد حکیم دبّوس دیگری به او زد و گفت: جلو اسب من با سرعت حرکت کن. مقاومت فایده نداشت؛ شروع به دویدن کرد و مرتب ناسزا می‌گفت و فریاد می‌زد: این چه سرنوشتی است که من دارم، این جلاد کیست که چنین به روز من می‌آورد؟! پس از این که خوب خسته شد، مقداری سیب گندیده و متعفن در آنجا بود، مرد حکیم او را مجبور کرد آن سیبهای گندیده را تماماً بخورد. بعد آن‌قدر او را زد که حالت تهوع پیدا کرد و همه آنچه خورده بود همراه با آن کرم زهرآلود استفراغ نمود. وقتی نگاه آن مرد به آن کرم افتاد که چه حیوان وحشتناکی است به مرد حکیم گفت: تو چه فرشته‌ای هستی! و مرتب از او تعریف و تمجید می‌کرد. در آنجا مسئله سلامت مطرح بود. در اینجا مسئله خیر و مصلحت برای فرد و جامعه مطرح است.
 
 

بهداشت اجباری، کاری منطقی است

مسئولیت و اعمال زور ممکن است خود فرد درک مصلحت خویش را نداشته باشد؛ در اینجا اگر مصلح تشخیصی به نفع فرد و اجتماع بدهد، چنانچه بتواند، باید به افراد، محاسن آن تشخیص را بفهماند و بعد، از آنها بخواهد به آن عمل کنند؛ ولی اگر آنها درک نمی‌کنند بایستی با توسل به زور سلامت را ایجاد کند. به نظر شما تحصیلات اجباری آیا کاری منطقی است؟ البته که کاری منطقی است زیرا فلان‌کس به خاطر جهالتی که دارد می‌گوید من سواد ندارم و نمی‌خواهم سواد داشته باشم؛ پسرم بی‌سواد است و نمی‌خواهم تحصیل‌کرده شود. می‌گوییم او نمی‌فهمد؛ اینجا که مسئله سلیقه مطرح نیست؛ او جاهل است و جهل بدبختی‌زاست.

امام صادق علیه السلام می‌فرمودند: «اگر می‌توانستم، شلاق بر سر مردم می‌زدم تا همه عالِم شوند.» بهداشت اجباری چگونه است؟ وقتی دولت احساس خطر می‌کند که یک بیماری شیوع پیدا کند بالاجبار به مردم واکسن می‌زند؛ نمی‌گوید آیا اجازه می‌دهید به شما واکسن بزنم؟ بلکه می‌گوید اجازه بدهید یا ندهید ما واکسن را به شما می‌زنیم چون عملی منطقی انجام می‌دهیم و سلیقه مطرح نیست. یا فلان شخص چشمش تراخمی است و جاهل است، در برابر معالجه چشمش مقاومت می‌کند؛ آیا باید تابع نظر او بود؟ تاریخ را بخوانید، می‌گوید اولین بار که واکسن آبله کشف شد بلوایی بپا شد. تمام مردم انگلستان در مقابل واکسن آبله زدن مقاومت می‌کردند و حاضر نبودند تسلیم شوند. ولی آیا فهمیده‌ها باید تابع این جهالت عمومی باشند؟
 
 

منبع: مجموعه آثار استاد شهید مطهری (روابط بین‌الملل اسلامی(پانزده گفتار))، ج‌۲۴، صص۵۴۱-۵۴۳.

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: پیشگیری از شیوع ویروس کرونا سبک زندگی اسلامی شهید مطهری بهداشت اجباری شهید مطهری مرد حکیم رابطه من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۸۱۱۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

خطیب جمعه موقت بیرجند با بیان اینکه تلاش‌گران در راه خدا با روحیه جهادی به میدان می‌آیند و نقش کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی بارز است، گفت: امسال سال "جهش تولید با مشارکت مردم" است و هر ملتی که اهل کار و تلاش باشند، نتیجه آن را می‌بینند. - اخبار استانها -

به گزارش  خبرگزاری  تسنیم از بیرجند، حجت الاسلام غلامحسین نوفرستی ظهر امروز در خطبه‌های نماز جمعه بیرجند که در مسجد جامع المهدی (عج) برگزار شد با اشاره به روز جهانی کارگر و اینکه کار و تلاش یکی از مسائل مهم دین اسلام است، گفت: هر انسانی اهل کار و تلاش باشد نتیجه آن را می‌بیند و اسلام‌ هرگز تنبلی و بی‌حالی را نمی‌پذیرد.

وی افزود: اسلام نه تنها کار و تلاش بلکه بالاتر از آن یعنی جهاد را از انسان انتظار دارد و جهاد، کار و تلاشی است که در راه خداوند و برای مقابله با دشمنان رقم می‌خورد.

امام جمعه موقت بیرجند با گرامیداشت هفته معلم و سالروز شهادت علامه مرتضی مطهری، گفت: امیدواریم نسل آینده که نسل انتظار است به گونه‌ای تربیت شوند تا زمینه‌ساز حکومت جهانی امام عصر(عج) باشند و رسالت ما در این زمینه بسیار سنگین است.

وی با بیان اینکه شهید والامقام علامه مرتضی مطهری یکی از علمای برجسته‌ است، تصریح کرد: علمای راستین با قلم و بیان و ارائه تفسیر دقیق از دین جامعه را نجات می‌دهند که علامه مطهری با جهاد تبیین در مقابل تحریف‌ها، انحراف و ... ایستاد.

حجت الاسلام نوفرستی ادامه داد: امروز هم شخصیت، جهاد علمی و معنوی، اندیشه و کتاب‌های این شهید والامقام برای افراد جامعه و به خصوص نسل جوان الگو و نمونه است.

امروز بیش از هر زمان نیازمند تبیین اندیشه‌های شهید مطهری هستیم

امام جمعه موقت بیرجند با تاکید بر الگوگیری معلمان در مدارس و اساتید دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه از شخصیت والامقام شهید علامه مطهری، گفت: جامعه امروز بیش از هر زمان نیازمند تبیین اندیشه‌های این شهید والامقام است که مثل شمع سوخت تا نورایت به جامعه ببخشد.

 وی با اشاره به نعمت هدایت و حرکت در مسیر صراط مستقیم الهی و تبعیت از خداوند سبحان، بیان کرد: به طور یقین خداوند هدایت جامعه را بر عهده انبیاء و اولیای الهی گذاشت و قرآن را هم زمینه هدایت و نور قرار داده است‌.

حجت الاسلام نوفرستی با بیان اینکه پیامبران رسالت هدایت جامعه را دارند، افزود: خداوند در آیه 69 سوره نساء می‌فرمایند: «کسانی که دستورات خدا و پیامبر را اطاعت کنند، خدا آنها را با کسانی قرار می دهد که مشمول نعمت خود ساخته، یعنی پیامبران، رهبران صادق و راستین و جانبازان و شهیدان راه خدا و افراد صالح، و اینان رفیقان خوبی هستند».

وی ادامه داد: وجه تشابهی بین انبیاء الهی و علمای بزرگ ربانی وجود دارد که آن تعهدات اجتماعی و تکالیف الهی و انسانی علمای ربانی در مسئله هدایت جامعه است.

امام جمعه موقت بیرجند در ادامه با اشاره به عملیات وعده صادق، تصریح کرد: مقام معظم رهبری در این زمینه فرمودند «موضوع تعداد موشک‌های شلیک شده و یا موشک‌های به هدف اصابت کرده که طرف مقابل بر روی آنها متمرکز شده، موضوع دست دوم و فرعی است، موضوع اصلی ظهور قدرت اراده ملت ایران و نیروهای مسلح در عرصه بین‌المللی و اثبات آن است، که ناراحتی طرف مقابل نیز از همین موضوع است.»

امام جمعه موقت بیرجند با تأکید بر اینکه در این عملیات نیروهای مسلح چهره خوبی از توانایی‌ها و اقتدار خود و یک چهره ستودنی از ملت ایران به نمایش گذاشتند، بیان کرد: در مسئله عملیات موشکی به عین الاسد هم آمریکایی‌ها علی‌رغم هشدارهایی که دادند، هیچ غلطی نتوانستند انجام دهند، امروز هم بعد از عملیات وعده صادق هم رژیم صهیونیستی هم اگر می‌توانست کاری انجام می‌داد.

حجت الاسلام نوفرستی با بیان اینکه اراده ملت ایران در عملیات وعده صادق خود را نشان داد، گفت: هر روز جلوتر برویم عظمت اسلام را بهتر خواهیم دید و ملت‌ها بیدار خواهند شد و این بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد.

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان

امام جمعه موقت بیرجند در ادامه با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهور به پاکستان، تصریح کرد: سفر رئیس جمهور با وجود گروه‌های تروریست‌ها در این کشور برای ما دستاوردهایی دارد؛ این حضور در مقابله با تحرکات گروه‌های تروریستی و هم اتحاد و انسجام بین دو کشور نقش موثری دارد.

وی با تاکید بر اینکه باید با همراهی دولت جدید پاکستان از این فرصت‌ها استفاده کنیم، گفت: ما از دولت سیزدهم تشکر می‌کنیم که در مسیر پیشرفت انقلاب و نظام تلاش دارند.

اجرای طرح نور با درایت و برنامه‌ریزی

وی به اجرای طرح نور فراجا برای مقابله با ناهنجاری اجتماعی در حوزه عفاف و حجاب اشاره کرد و افزود: دشمنان ما با برنامه به میدان آمدند بنابراین ما هم باید با برنامه‌ریزی مناسب در قوا و هماهنگی با این ناهنجاری مقابله کنیم و حتماً به مسائل پشت پرده این ترویج بی عفتی و بی حجابی در جامعه اسلامی دقت شود.

انتهای پیام/250

دیگر خبرها

  • ۲۰۰ عنوان برنامه عقیدتی سیاسی در استان تهران برگزار می‌شود
  • ضرورت استحکام بخشیدن به اعتقادات و تفکرات اسلامی
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • برنامه‌های هفته عقیدتی سیاسی سپاه در استان تهران تشریح شد
  • شهید مطهری روشن‌فکر، زمان‌شناس و مخاطب‌شناس بود
  • جوانان آثار شهید مطهری را مطالعه کنند
  • لزوم توجه مسئولان به معیشت کارگران
  • نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی
  • مسئولان نسبت به ایمنی راه‌ها توجه بیشتری داشته باشند
  • رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است