Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-01@07:05:48 GMT

اقتصاد ایران در‌گردنه ٩٩‌

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۲۸۳۹۷۹

اقتصاد ایران در‌گردنه ٩٩‌

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شهروند، پرویز جاوید، اقتصاددان نسبت به تحقق این پیش‌بینی‌ها تردید دارد و معتقد ‌است که در واقعیت و نه روی کاغذ، وضع اقتصاد ایران در‌سال ٩٩ بسیار دشوار خواهد بود و طبقات ‌کارگری و کم‌درآمد آسیب‌پذیرترین اقشار در‌سال آینده خواهند بود.‌

داوود سوری، اقتصاددان هم پیش از این   چشم‌انداز کاهشی شدن میزان تورم و ‌رشد مثبت اقتصادی را برای‌سال ٩٩ متصور نبود و توضیح داد که شاخص‌های اقتصادی گویای ‌تحول مثبت در اقتصاد ایران نیست مگر آنکه تغییری در مناسبات تجاری ایران و جهان حاصل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرکز آمار:  میزان تورم تا حدود نصف ریزش می‌کند

در حالی‌که میزان تورم در‌سال جاری به حدود ٤٠‌درصد رسید اما مرکز آمار ایران و مرکز پژوهش‌های مجلس ‌پیش‌بینی کرده است که میزان تورم‌سال آینده به حدود ٢٥‌درصد برسد و مرکز آمار هم به‌طور میانگین ‌همین عدد را برای بهار‌سال ٩٩ پیش‌بینی کرده است. ‌

مرکز آمار ایران برای این پیش‌بینی از میزان تورم‌سال آینده چهار سناریو طراحی کرده است. بر ‌اساس آمار رسمی میزان تورم سالیانه در بهمن ماه ٣٧‌درصد بود و بر این مبنا و طبق سناریو اول ‌که مبتنی بر ماه آخر‌سال ٩٧ و همچنین سه ماهه اول‌سال ٩٨ است، در اسفند ٩٨ میزان تورم سالیانه ‌‌٣٥درصد، در فروردین سال آینده ٣٣درصد، در اردیبهشت ٣١درصد و در خردادماه ٢٩‌درصد خواهد بود. بر این اساس به ‌موازات میزان تورم سالیانه میزان تورم نقطه‌ای نیز کاهش خواهد یافت.

بر اساس سناریو دوم که منطبق بر ماه پایانی‌سال ٩٦ و سه ماهه ابتدایی‌سال ٩٧ است، تورم سالیانه ‌در اسفند ٣٤‌درصد و در خردادماه در یک روند نزولی ٢٦‌درصد خواهد بود. در این ماه نیز تورم ‌نقطه‌ای ١٨‌درصد پیش‌بینی شده است‎.

در سناریو سوم که میانگین این دو حالت است، تورم اسفند حدود ٣٥‌درصد و تورم نقطه‌ای این ماه ‌‌٢٢,٧‌درصد عنوان شده است. روند نزولی در این سناریو نیز ادامه داشته و به این ترتیب در خرداد ماه ‌سال بعد شاهد تورم ٢٨‌درصدی خواهیم بود.

در سناریو چهارم که از رابطه تورم تولید‌کننده و مصرف‌کننده استفاده شده،‌ فقط به تورم ٣٤,٧ ‌درصدی سالیانه و ٢٠.٨‌درصدی نقطه‌ای اسفند ماه اشاره شده است.

مدل محاسبه سبد هزینه شفاف نیست

پرویز جاوید، عضو انجمن اقتصاددانان ایران اما اعتقاد دارد میزان تورم مطابق با پیش‌بینی مرکز ‌آمار کاهشی نخواهد بود. او دراین‌باره توضیح داد: «مرکز آمار باید متدلوژی و شیوه ‌استخراج آمار خود را شفاف کند و بگوید که با چه شاخص‌ها و چه سبد هزینه‌ای به این میزان تورم ‌رسیده است؟»او در ادامه گفت: «شاخص‌های اقتصادی نشان می‌دهد ‌سال آینده، ‌سال دشواری است. دولت در این ‌سال حداقل با ١٠٠ تا ١٥٠‌هزار‌میلیارد تومان کسری بودجه مواجه است و از آن سمت کرونا بسیاری ‌از کسب و کارها را تعطیل و هزینه درمانی سنگینی به دولت تحمیل کرده است. از سوی دیگر ‌قیمت نفت سقوط کرده است و اساسا دولت به دلیل تحریم نمی‌تواند روی درآمد نفت حساب کند و از ‌آن سمت تعطیلی کسب و کارها باعث می‌شود که دولت نتواند به سادگی درآمدهای مالیاتی خود را هم ‌از کسب و کارهای تعطیل شده، محقق کند. بنابراین با این وضع نمی‌توان گفت میزان تورم ‌کاهشی است.‌»

جاوید تأکید کرد: «پیش‌بینی من از میزان تورم این است که در بهترین حالت همان حدود ٣٥ تا ٤٠ ‌درصد‌سال ٩٨ خواهد بود و البته کاهش قدرت خرید مردم باعث می‌شود میزان تورم تا حدی کنترل ‌شود وگرنه سایر شاخص‌های اقتصادی نشانه‌ای از کاهشی شدن میزان تورم ندارد.» ‌

پیش‌بینی مرکز آمار مبنی بر کاهشی بودن میزان تورم در بهار در شرایطی است که ‌معمولا ماه‌های ابتدای‌سال میزان تورم افزایشی است و نه کاهشی. ‌

مرکز آمار: رشد اقتصادی در‌سال ٩٨ صفردرصد

درحالی‌که آخرین برآورد رشد اقتصادی امسال مربوط به ٩ماهه سال٩٨ است، پیش‌بینی دیگر مرکز آمار به رشد اقتصادی ‌دوازده ماهه سال ٩٨ اختصاص دارد. براساس این پیش‌بینی رشد اقتصادی ‌سال ۹۸ با نفت منفی ۷.۲‌درصد و بدون نفت صفر‌درصد می‌شود. ‌

اطلاعات رشد اقتصادی تهیه شده در پژوهشکده مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تولید ناخالص داخلی ‌بر حسب قیمت بازار در ٩ماهه ابتدایی‌سال بیش از ٧درصد کاهش داشته است‎.

در ادامه این گزارش آمده است، پیش‌بینی میزان رشد‌ سال ١٣٩٨ نشان می‌دهد که در‌ این سال، میزان ‌رشد تولید ناخالص داخلی با نفت به منفی ٧,٢‌درصد و میزان رشد تولید ناخالص داخلی بدون ‌نفت به صفر‌درصد خواهد رسید‎.

بر این اساس  در ٩ ماهه‌سال ١٣٩٨ رشته فعالیت‌های گروه کشاورزی ٣,٢درصد، بخش استخراج نفت خام ‌و گاز طبیعی منفی ٣٧درصد، گروه صنایع و معادن (بدون نفت) ٢درصد و گروه خدمات ٠.٢‌درصد نسبت به ٩ ‌ماهه‌سال قبل، رشد داشته است.

‎ ‎پیش‌بینی می‌شود در‌سال ١٣٩٨ رشته فعالیت‌های گروه کشاورزی ٣ درصد، بخش استخراج نفت ‌خام و گاز طبیعی منفی ٣٧، گروه صنایع و معادن (بدون نفت) ٢,٢‌درصد نسبت به‌سال قبل، رشد ‌داشته باشد‎.

رشد اقتصادی در پساکرونا همچنان منفی خواهد بود

پرویز جاوید، اقتصاددان اعتقاد دارد میزان رشد اقتصادی در شرایط پیش از کرونا در نظر گرفته شده ‌است و البته بانک جهانی هم میزان پیش‌بینی‌هایش را در شرایط پس از شیوع کرونا هنوز بازنگری ‌نکرده است. ‌

او توضیح می‌دهد که با احتساب تأثیرات کرونا در اقتصاد میزان رشد اقتصادی کشور حتی بدون نفت ‌صفر نخواهد شد. او تأکید می‌کند که در‌سال ٩٩ هم پیش‌بینی می‌شود کرونا میزان رشد اقتصادی ‌ایران را منفی کند. زیرا‌ سال آینده‌، سال دشواری برای تولیدکنندگان است و نه‌تنها کسب و کارها در ‌نیمه اول‌سال گرفتار شیوع کرونا و تبعات آن خواهند بود بلکه دشواری گسست ایران از تجارت جهانی ‌به اقتصاد همچنان فشار می‌آورد و تأمین مواد اولیه و نقل و انتقال پول با گرفتاری تأمین ارز، تحریم و ‌موانع ‌FATF‌ برای جابه‌جایی پول حتی با شرکای تجاری سنتی خواهد بود و به نظر می‌رسد نه ‌تنها رشد اقتصادی‌سال ٩٨ بلکه  رشد اقتصادی‌سال ٩٩ حتی بدون احتساب نفت باز هم منفی خواهد ‌بود. ‌

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: اقتصاد ایران کسری بودجه نرخ تورم میزان تورم سال تورم سالیانه رشد اقتصادی مرکز آمار میزان رشد سال آینده پیش بینی بدون نفت ماهه سال نقطه ای سال ٩٨ سال ٩٩

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۸۳۹۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان بالای ۵۰ درصد است

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان گفت: نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان بالای ۵۰ درصد است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از زنجان، طیب جعفری، امروز_ سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت- در مراسم تجلیل از کارگران نمونه استان اظهار کرد: هفته کارگر، فرصت مناسبی است برای تجلیل از کسانی که ردای تلاش و خدمت بر قامت استوارشان، تجسمی از اراده و همت است.

وی افزود: کارگران با اراده‌ای پولادین خود در حرکت چرخ‌های اقتصاد کشور و در اعتلای نام ایران گام بر می‌دارند و عاشقانه تلاش می‌کنند تا شعار جهش تولید با مشارکت مردم به عنوان راهبرد اقتصادی سال جاری محقق شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان گفت:بخشی از اقتصاد استان زنجان نیز به عنوان یک استان صنعتی و کشاورزی به دست توانمند کارگران مدیریت می‌شود که امیدواریم با برنامه‌های این هفته بتوانیم برای قدردانی از زحمات آنها و اعتلای نام کارگر در جامعه گام برداریم.

وی در ادامه با اشاره به وضعیت اقتصادی استان گفت: سهم زنجان با داشتن ۱.۳ درصد جمعیت کشور از تولید ناخالص داخلی کشور، کمتر از یک درصد بود، اما در فعالیت دولت سیزدهم این رقم روند رو به رشدی پیدا کرد و در حال رسیدن به بالای یک درصد است.

جعفری با اشاره به رتبه نخست زنجان در شاخص نرخ مشارکت اقتصادی در کشور افزود: از جمعیت یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفری استان، ۸۳۰ هزار نفر از جمعیت در سن کار هستند و نرخ مشارکت اقتصادی استان در فصول گذشته به‌طور میانگین بالاتر از ۵۰ درصد بوده است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان ادامه داد: اقتصاد استان پاسخگوی مشارکت اقتصادی افراد جویای کار است و متناسب با رشد اقتصادی استان، شمار بیمه‌شدگان اجباری در زنجان از ۱۱۲ هزار نفر به مرز ۱۳۴ هزار نفر رسیده است.

کد خبر 749412

دیگر خبرها

  • کلاف سردرگم تعیین دستمزد کارگری (پادکست)
  • نرخ بیکاری بزرگترین اقتصاد اروپا چه میزان است؟
  • مهم‌ترین بازیگران افزایش تورم کدامند؟
  • نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان بالای ۵۰ درصد است
  • مقایسه اقتصاد چین با ایالات متحده در بخش‌های مختلف
  • بازیگران سریال تورم
  • مقایسه اقتصاد چین با ایالات متحده در بخش های مختلف
  • بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»
  • مشکل تورم با افزایش تولید از بن بست خارج می‌شود
  • رشد ۴۲ درصدی بارش‌ها در خراسان شمالی نسبت به سال گذشته