Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایجاد کارگاه اشتغال‌زایی برای بانوان، برپایی اتاق عقد برای ازدواج آسان جوانان و اهتمام به تربیت حافظان قرآن کریم از دستاوردهای مساجد و کانون‌های فرهنگی هنری همنام با باب‌الحوائج(ع) حضرت موسی بن جعفر(ع) است.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مساجد مردمی‏ ترین پایگاه ارتباط با خدا در روی زمین هستند و همواره به عنوان مدرسه تزکیه و تعلیم دانش،زمینه ساز رشد و تعالی انسان‏ های خداجو و پناهگاه همیشگی بندگان خدا بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این خانه های خدا، بهشتی هستند که مردم در آنجا فراغ از روزمرگی ها طعم شیرین ارتباط با خدا را می چشند و مشکلات روزمره شان را آنجا پیگیری می کنند.

 

در سلسله گزارش‌های «همنامان نور» مساجدی که همنام حضرات معصومین (ع) و بزرگان دین هستند، معرفی می شوند، تا از این طریق دریابیم آن مساجد در پرتو ارتباط با آن معصوم (ع) در طول سال چه فعالیت هایی را انجام می دهند و منشا چه برکاتی هستند. در این گزارش به مناسبت ۲۵ رجب سالروز شهادت امام موسی کاظم(ع) مسجد وکانونی همنام با آن حضرت را معرفی کرده ایم.

 

مسجد امام موسی کاظم(ع) پردیسان قم

مسجد امام موسی کاظم(ع) در پردیسان قم فلکه شهرداری،  انتهای بلوارابوطالب، محله کاظمیه واقع است. این مسجدتجربه‌های موفق و موثری برای جذب بهتر اهالی محله و جوانان و نوجوانان به مسجد دارد که دانستن آنها برای اهالی مساجد و فعالان در هر مسجدی مفید است.

 

ایده‌های فرهنگی مسجد امام موسی کاظم(ع) از ایده های قابل توجه ای، برای رونق خانه های خدا است. یکی از ایده های این مسجد جذب جوانانی است که به هر علت با مسجد فاصله دارند و تنها در ایامی همچون ماه محرم در مسجد حضور می یابند. ایده دوم تکریم و دعوت از همه‌ی پیشکسوتان به مسجد است، زیرا که این افراد قبلا با مسجد ارتباط داشته و امروز به دلایلی حضور ندارند و یا فعال نیستند.  ایده سوم برقراری انس و الفت بیشتر بین اعضای هیئت امنا به دور از سلایق و حساسیت‌های سیاسی است.

 

تقویت بسیج مسجد با دعوت از نخبگان سیاسی، فرهنگی و انقلابی ایده دیگر این مسجد در احیای کارکردهای فرهنگی مسجد است.

 

 تقویت و اجرای برنامه‌های اعتقادی در مسجد امام موسی کاظم(ع)  از دیگر برنامه های این مسجد است، به عنوان مثال روزهای جمعه در بحث مهدویت مباحث مهدوی به نمازگزاران بیان می شود و در روزهای چهارشنبه نیز بحث حدیث خوانی در مسجد مورد توجه قرار می گیرد. ضمن اینکه دعوت از سخنرانان اخلاقی، انقلابی و ارزشی با بصیرت و ولایی در مراسمات از دیگر رویکردهای این مسجد  است.

 

 هم‌افزایی و ارتباط بیشتر بین مسجد با دیگر مساجد محله، استفاده بیشتر از ظرفیت کانون فخرالائمه مسجد در راستای باشکوه برگزار شدن برنامه‌های مسجد، کمک و تبلیغ و تقویت مراسمات اثرگذار در زمان‌های خاص مثل دعای ندبه در صبح جمعه‌ها، به کار گرفتن ابزار نوین و الکترونیکی جدید مثل ویدئو  پروژکتور جهت پخش کلیپ در ایام مختلف ازدیگر  رویکردهای این مسجد است.

 

بنابراین گزارش از دیگر برنامه های مسجد امام موسی کاظم(ع) که می توان به آن اشاره کرد، پرداخت وام قرض الحسنه به نیازمندان، کارگاه اشتغال‌زایی خیاطی برای بانوان، تأسیس اتاق عقد به صورت رایگان در حسینیه مسجد است.

 

 از آنجایی که در پردیسان اکثرا طلاب ساکن هستند، کوشش هایی برای دایرکردن دروس حوزه برای طلاب ساکن دراطراف مسجد صورت می گیرد، برپایی جلسات تخصصی خانواده و فرزندپروری را از دیگر برنامه های این مسجد می توان نام برد.

 

یکی از برنامه هایی که به تازگی در مسجد راه اندازی شده است، برنامه مناجات و دعا و نیایش در شب های جمعه است که این مراسم از ساعت ۱۲ شب آغاز می شود و تا قرائت دعای ندبه و صرف صبحانه ادامه دارد.حدود ۱۵۰نفر از جوانان این شب را با برنامه های متنوع و گفت‌وگوهای صمیمانه و بحث های قرآنی، معارفی، مشاوره های مذهبی و دینی و تشکیل حلقه های صالحین و معرفتی پشت سر می گذارند.

 

در بخش دیگری ازبرنامه ها خلوت گزینی و تفکر در رفتار وپرداختن به دعا و مناجات و نماز قرار دارد و همچنین مطالعه کتاب های دینی و درسی، مشاوره های اخلاقی و تربیتی و تصحیح نماز و قرائت حمد و سوره از دیگر برنامه هایی است که در این شب اجرا می شود.

 

مسجد موسی بن جعفر(ع) خیابان سبلان تهران

مسجد موسی بن جعفر(ع) با قدمت ۵۲ ساله در خیابان سبلان شمالی در منطقه 7 تهران واقع شده است. امام جماعت مسجد به همت کارگزاران،اعضای کانون فرهنگی هنری و پایگاه بسیج با برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی، مذهبی و آموزشی توانسته افراد بسیاری را جذب فعالیت های گوناگون مسجد کند و  این مسجد را به عنوان قطب فرهنگی منطقه مبدل کند، به گونه ای که بارها به  عنوان امام مسجد نمونه معرفی و مورد تقدیر قرار گرفته است.

 

دعای توسل، ‌ندبه، سمات و زیارت عاشورا از برنامه‌های دائمی در این مسجد است. مسجد موسی بن جعفر(ع) تنها مسجدی است که در منطقه سبلان اقدام به برگزاری دعای ندبه می کند و می توان گفت مراسم های مذهبی ای مسجد یکی از پرشکوه ترین مراسم های این منطقه است.

 

هيئت امناء،پایگاه بسیج شهیدخیرآبادی،کانون فرهنگی هنری مسجد و هیئت محبان الزهرا(س) از دیگر بخش های این مسجد است که با برنامه ریزی و اجرای برنامه های مختلف فرهنگی در تلاش است برای کلیه مقاطع سنی خدمات فرهنگی ارایه دهد.

 

کانون مسجد موسی بن جعفر(ع) در بخش های مهد قرآن و قرآنی شامل روخوانی،روانخوانی،تجوید، صوت، لحن و حفظ و در کلاس های ویژه شامل آداب و روابط اجتماعی،مهارت های تفکر، قصه،نمایش و بازی و نیز رشته های ورزشی، رایانه و نیز رشته های هنری شامل عکاسی، تدوین فیلم،خیاطی، دوره های نقاشی و طراحی به مخاطبان خود خدمات ارایه می دهد و از این طریق توانسته نوجوانان و جوانان را به فعالیت های فرهنگی و هنری جذب کند و جزو کانون های فرهنگی هنری مساجد فعال این منطقه به شمار آید. از طرفی این کانون در فصل تابستان با برگزاری اردوهای زیارتی و سیاحتی برای نوجوانان و جوانان سعی دارد تا گامی در جهت اوقات فراغت آنها بردارد.

 

کانون مسجد موسی بن جعفر(ع) در قالب بازی، نمایش، قصه، سرود، نقاشی، سفال و کاردستی تلاش دارد، تا احترام به پدر و مادر، نظم و انضباط و نیز کمک به دیگران، خوش بینی، مسئولیت پذیری، گذشت و راستگویی و صداقت در کار جمعی را به آنها بیاموزد.

 

اهتمام به تعلیم و حفظ قرآن کریم یکی دیگر از برنامه های کانون مسجد موسی بن جعفر(ع) است که می توان گفت این برنامه ها گامی در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری در تربیت حافظان قرآنی است و در همین راستا تاکنون قریب به ۳۰ حافظ قرآن تربیت شده است.مسجد موسی بن جعفر(ع)، هیئت امنای فعال و تحصیلکرده و با تجربه ای دارد که در کنار امام جماعت در بروز کردن فعالیت های مسجد نقش دارند.

 

پایان پیام/40

منبع: شبستان

کلیدواژه: مساجد همنام مسجد حضرت موسی بن جعفر ع کانون های مساجد مسجد امام موسی کاظم ع مسجد موسی بن جعفر ع دیگر برنامه فرهنگی هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۲۹۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقیق و تفحص از مساجد تخریب شده منطقه ثامن

به گزارش قدس خراسان، حرف و حدیث و حاشیه درباره تخریب مساجد به بهانه توسعه و بهسازی بافت اطراف حرم مطهر رضوی زیاد است. در ابتدای دهه۷۰ پیش از مداخلات گسترده در مرکز شهر مشهد، کاربری‌های متنوع مذهبی و فرهنگی شامل ۸۵ مسجد و ۱۴۵ حسینیه در بافت اطراف حرم مطهر رضوی وجود داشته است.

این عناصر هویت‌بخش در محلات مختلف بافت بودند و هر یک به عنوان عامل انسجام‌بخش اهالی نقش ایفا می‌کردند. رویکرد تخریب و بازسازی طرح طاش، افزون بر پلاک‌های مسکونی به مساجد و حسینیه‌های قدیمی بافت نیز تسری یافت. 

برای توجیه تخریب مساجد؛ اما چند مسجد بزرگ‌مقیاس به عنوان جایگزین در طرح پیش‌بینی شد و اراضی قدیمی مساجد به کاربری‌های انتفاعی نظیر هتل‌های لوکس و چندستاره اختصاص یافت.

غافل از اینکه مساجد بزرگ‌مقیاس جدید در حاشیه‌ معابر عریض سواره از سوی جامعه‌ محلی پذیرفته نشده و نمی‌توانند نقش کانونی خود را در دل محلات ایفا کنند. در مجموع بر اساس طرح طاش تعداد مساجد از ۸۵ به ۳۰ و تعداد حسینیه‌ها از ۱۴۵ به ۴۸ مورد کاهش یافت که فقط حدود نیمی از آن‌ها با محل قرارگیری مسجد در ادوار گذشته انطباق داشته و نیمه‌ دیگر مساجد پیشنهادی جدید بوده‌اند.  

تخریب مساجد در بافت ثامن مجوز شرعی داشته است؟

محسن اکبرزاده که دارای مدرک دکترای معماری اسلامی تخصص مسجد، معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن و عضو تیم تهیه‌کننده طرح جدید حریم رضوی است، در خصوص تخریب مساجد و ساخت معوض می‌گوید: در میان علمای شیعه و سنی هیچ فتوایی یافت نمی‌شود که اجازه دهد مسجد به کاربری تجاری، اقامتی یا فضای سبز تبدیل شود. تنها مواردی که در میان فتواها وجود دارد، در دو دسته عمده قرار می‌گیرند؛ دسته نخست جوازی است که برای تعمیر و توسعه مسجد داده می‌شود. در این موارد فقط زمانی اجازه داده شده بخشی از کالبد مسجد تخریب شود که تعمیر و بهره‌برداری از آن به هیچ وجه ممکن نبوده و بیم صدمه جانی و اتلاف نفوس مسلمانان برود و حتی با تخریب و بازسازی مسجد بدون چنین ضرورتی کاملاً مخالفت شده است.

خروج از مسجدیت برای زمینی که وقف ابدی مسجد شده، غیرممکن است

او ادامه می‌دهد: بر این اساس اگر قصد توسعه مسجد وجود داشته باشد، فقط یک یا دو دیواری که برای توسعه ضروری است، مجوز تخریب می‌یابد و بازسازی کلی مورد موافقت نیست. مورد دیگری که می‌تواند کانون اصلی این بحث باشد، قرار گرفتن مساجد در میانه راه‌های تازه‌ساخت است. مرحوم آیت‌الله بهجت تخریب مسجد را در چنین شرایطی کاملاً غیرمجاز می‌دانند و هیچ‌گونه توجیهی حتی طرح‌های قانونی را به عنوان دلیل نمی‌پذیرند. امام خمینی(ره) همچنان بر شرط بیم اتلاف نفوس در این مورد نیز تأکید می‌کنند و با مواردی که تعریض‌های معمول، بخشی از مسجد را برای سهولت تردد حذف کرده، با وجود توسعه مسجد از ضلع دیگر، مخالفت جدی دارند. رهبر معظم انقلاب نیز این امر را تنها در صورتی مجاز می‌دانند که مسئله بسیار ضروری، غیرقابل حل، غیرقابل جایگزینی و خطرآفرین باشد. در این شرایط نیز مانند اکل میته (خوردن گوشت مردار برای زنده ماندن) حد استفاده از زمین مسجد را تا زمانی تعیین می‌کنند که این ضرورت وجود دارد و با رفع ضرورت، احیای مسجد واجب می‌شود. حتی در مواردی تصریح شده که باید از نجس کردن این محدوده در معبر قرار گرفته اجتناب کرد و عملاً خروج از مسجدیت را برای زمینی که وقف ابدی مسجد شده، بنا به نص صریح دین ممکن نمی‌دانند. مفروضاتی مانند متروک واقع شدن مسجد، وجود مساجد متعدد در نزدیکی هم و تبدیل به احسن از جانب تمامی فقها مردود دانسته شده است.

معوض مسجد به غلط تعبیر شد

اکبرزاده تصریح می‌کند: رسم قبول کردن معوض مسجد از سمت سازمان اوقاف نیز مبتلای مغلطه‌ای شده که باید ابهام آن را زدود. شهرداری در هر تعریضی هزینه و قیمت ملک تخریبی را به مالکان پرداخت می‌کند و در این موضوع، اوقاف به عنوان متولی، و نه مالک، این وجه را دریافت و در همان موضوع وقف خرج می‌کند. حال اگر شهرداری به دلیل نبود نقدینگی، زمینی را به اداره اوقاف بدهد، از لفظ عمومی معوض استفاده می‌کند. این مسئله به هیچ وجه جابه‌جایی مسجد قلمداد نمی‌شود. باید دقت داشت که مسجدیت بر مکان و جایی مشخص جاری می‌شود و امری ابدی است. حتی بنای مسجد نیز به عنوان روبنا تنها به قصد خدمت‌رسانی به نمازگزاران ساخته می‌شود؛ مانند سرویس بهداشتی، وضوخانه، قفسه کتاب، جامهری و ساختمان حکم مسجد را نداشته و با تخریب آن مسجدیت مسجد برطرف نمی‌شود.

این پژوهشگر معماری اسلامی اضافه می‌کند: بر همین اساس، فقها بازگشت کارکرد مسجدی را که معبر شده، امری ضروری و واجب می‌دانند. اگر این مسجد در معبری قرار گرفته، باید در صورت امکان با اصلاح هندسی و رفع ضرورت ترافیکی دوباره زمین به کارکرد مسجدیت خود برگردد و در مورد فضای سبز یا مجتمع‌های تجاری و اقامتی ضرورت بازگشت، امری قطعی است. 

داد و ستد در زمینی که وقف ابدی مسجد است 

اکبرزاده بیان می‌کند: دردناک آنجاست که مردم، بی‌خبر از مسجد بودن یک فضا، بدون طهارت شرعی مناسب مسجد در آن فضا تردد کنند و جبران اثرات وضعی و تکوینی این هتک و تنجیس مسجد بدون شک بر عهده بانیان و مدیران قرار دارد. چگونه است وقتی حتی سخن گفتن از معامله و مال دنیا در مسجد حرام است و با واکنش جدی حضرت رسول(ص) روبه‌رو می‌شود و گویندگان را لعنت می‌کنند و بر عهده شنوندگان واجب می‌کنند تا آنان را لعنت کنند، در مجتمع‌های تجاری متعددی مانند فرهاد، نرگس، رضوان، یادگار۲ و مبین قرار است روی مساجد تخریب و غصب شده، داد و ستدی صورت بگیرد؟ زیان تکوینی این گستاخی در چند قدمی حرم مطهر رضوی را چه کسی بر عهده می‌گیرد؟ آیا هیچ راه اصلاح هندسی ترافیکی برای تخریب نکردن مسجد هفت در، مسجد حوض معجردار، مساجد محذوف در شارستان رضوی و بولوار امیرالمؤمنین(ع) و حدود ۳۰ مسجدی که در این سال‌ها در نزدیکی حرم مطهر رضوی تخریب شده، وجود نداشته است؟ آیا کسی هست که بتواند ضرورت تخریب یک به یک این مساجد را تا حد بیم از اتلاف نفوس مسلمین که شرط خروج موقت زمین مسجد از مسجدیت است، بر عهده بگیرد؟ و اگر چنین جسارتی هست، آیا چنین صلاحیت و کفایتی نیز دارد؟

موضوع را از رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، زیارت، گردشگری و رسانه شورای شهر مشهد پیگیری می‌کنیم.

تحقیق و تفحص از مساجد بافت اطراف حرم مطهر رضوی کلید خورد

حجت‌الاسلام حسن منصوریان در این خصوص می‌گوید: درباره مساجد و حسینیه‌های بافت اطراف حرم مطهر رضوی طرح تحقیق و تفحص داریم. در کمیسیون فرهنگی از توضیحات منطقه ثامن قانع نشدیم و موضوع طبق آیین‌نامه به جلسه کاری شورا کشیده شد. در آنجا هم اعضا از توضیحات قانع نشدند. در نتیجه هیئت تحقیق و تفحص تشکیل شد و به زودی احکام اعضای هیئت صادر و کار شروع می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: مساجد بافت ثامن تنها موضوعی است که تحقیق و تفحص درباره آن به این مرحله رسیده؛ چراکه موضوع بسیار مهمی است و خیلی از دستگاه‌ها باید جوابگو باشند و از آن‌ها مدارک و مستندات مطالبه خواهیم کرد. 

منصوریان متذکر می‌شود: برآورد کلی که تاکنون در تحقیق و تفحص به آن رسیده‌ایم این است که چرا تعداد مساجد تا این اندازه کم شده است؟ مساجد، پشتوانه حرکت‌های دینی مذهبی و عناصر هویتی و دینی ما هستند. چرا به این راحتی از بین رفته‌اند و در عوض آن‌ها چه چیزی به شهر داده شده است؟ 

رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، زیارت، گردشگری و رسانه شورای شهر مشهد می‌گوید: در یک موضوعی که توضیح دادند، حدود ۱۱ مسجد تخریب و در یک مسجد تجمیع شده؛ اما همان مسجد معوض هم خودش در طرح تعریض خیابان قرار داشته و مقداری از آن از بین رفته است!

منصوریان عنوان می‌کند: در این خصوص موارد گوناگونی وجود دارد و ما حتماً از باب صیانت از نیت واقفان و برگرداندن سرانه‌های اصلی مذهبی این شهر که مطابق با بوم مذهبی این شهر است، محکم ورود خواهیم کرد.

وی در ادامه به نکته دیگری در خصوص سرانه‌های مذهبی شهر اشاره و بیان می‌کند: این در حالی است که اضافه کردن یک سرانه مذهبی به این شهر مشکلات عدیده‌ای اعم از تغییر کاربری، ایجاد، تعمیر و تجهیز دارد. در حال حاضر حدود ۴۰۰ مسجد را مورد تعمیر و تجهیز قرار داده‌ایم و افزون بر این، ساخت چند مسجد را نیز برعهده گرفته‌ایم تا سرانه مذهبی شهر حفظ شود. اگر نتوانیم مساجد را حفظ و صیانت کنیم، مساجد دیگری هم که الان در حال ساخت هستند، در امان نخواهند بود و به مرور زمان زوال می‌یابند. به همین خاطر محکم پای این موضوع ایستاده‌ایم تا در خصوص مساجدی که در بافت ثامن دچار مشکل شده و از بین رفته‌اند، تحقیق و تفحص صورت بگیرد.

خبرنگار: معصومه مؤمنیان  

معصومه مؤمنیان

دیگر خبرها

  • مساجد البرز به پرچم فلسطین مزین می‌شوند
  • عضویت ۱۰۶ هزار نوجوان در کانون‌های فرهنگی مساجد آذربایجان‌غربی
  • تحول در رویدادها و برنامه‌های کانون‌های مساجد
  • اجرای طرح "مسجد، پایگاه قرآنی" در ۱۰۲ کانون فرهنگی هنری همدان
  • نقش مساجد فراتر از محلی برای عبادت است
  • ۳۰۰ برنامه متنوع در کهگیلویه و بویراحمد برگزار می‌شود
  • استفاده از ظرفیت‌های مردمی در برگزاری برنامه‌های دهه کرامت
  • توزیع گوشت میان خانواده‌های کم برخوردار مازندران
  • توزیع ۱۰۰۰ بسته گوشت میان خانواده‌های کم برخوردار مازندران
  • تحقیق و تفحص از مساجد تخریب شده منطقه ثامن