Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-05@00:23:58 GMT

پایتخت تاریخ و تمدن ایران در گذر از سال ۹۸

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۳۲۹۷۸۴

پایتخت تاریخ و تمدن ایران در گذر از سال ۹۸

استان تاریخی همدان به عنوان یکی از مناطق مهم و تاثیرگذار در معادلات اقتصادی و گردشگری کشور، در سال ۱۳۹۸ شاهد رویدادهای متنوع از جمله ثبت جهانی منبت ملایر، قتل جنجالی یک روحانی، میزبانی کنفرانس جهانی جاده ابریشم، مشاهده فسیل زنده میلیون ها سال پیش در تالاب آق گل ملایر، تاریخ سازی بانوی جودوکار، رونمایی از سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده همدان و شیوع ویروس کرونا بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شروع سال با حمله سیلاب

حادثه سیلاب و بارندگی هایی که از نخستین روزهای بهار ۹۸ بیشتر مناطق کشور را دربرگرفت، استان همدان را نیز درگیر کرد و خسارت های سنگینی را برای مردم به بار آورد.

از پنجمین روز بهار ۹۸ استان همدان شاهد کم نظیرترین بارش ها بود؛ بطوریکه کارشناسان هواشناسی نسبت به احتمال بروز آبگرفتگی معابر و سیل بویژه در شهرستان های جنوبی هشدار دادند.

این میزان بارندگی به خصوص در مناطق جنوبی کم نظیر بود و در مدت زمان کوتاهی موجب پر شدن رودخانه ها، سدها و آبگیرها و تالاب های خشک همدان شد.

براین اساس بیش از پنج هزار واحد با کاربری های مسکونی، ۵۶ کیلومتر بزرگراه، ۱۲۳ کیلومتر راه اصلی و ۵۸۹ کیلومتر راه روستایی، ۱۴۹ پل کوچک و بزرگ تخریب شدند؛ ضمن اینکه خسارت هایی به بخش کشاورزی تاسیسات مناطق شهری و روستایی وارد شد.

 درگذشت پدر صنایع غذایی ایران

درگذشت شاهرخ ظهیری پدر صنایع غذایی ایران و بنیانگذار شرکت صنایع غذایی «مهرام» در سن ۸۹ سالگی از دیگر رخدادهای تلخ فروردین ۹۸ بود.

مرحوم ظهیری در سال ۱۳۰۹ در شهر ملایر از پدری ملایری و مادری تهرانی زاده شد و به نام سلطان سس و فردی که سس را بر سر سفره ایرانیان آورد، معروف شد.

او در سال های عمر خود به عنوان نمونه واقعی یک فرد موفق و کارآفرینی شناخته می شد که با تجربیات خوب و اثرگذارش موتور محرک هزاران جوان ایرانی شد.

ظهیری که همواره خود را ملایری می دانست و به زادگاهش افتخار می کرد، نگاهی حرفه ای به کار و کارآفرینی داشت و علاقه مند بود برای اشتغال جوانان در شهر و زادگاهش همچون احداث پاساژ ماه بخش سرمایه گذاری کند.

جان باختن یک روحانی در همدان

حجت الاسلام «مصطفی قاسمی» ۴۶ ساله هفتم اردیبهشت جلوی درب مدرسه حوزه علمیه آیت الله ملاعلی معصومی همدانی واقع در خیابان شهدا به ضرب ۲ گلوله به قتل رسید.

طولی نکشید که در همان ساعات اولیه این حادثه، عامل قتل طلبه همدانی با انتشار پستی در حساب اینستاگرامی خود به قتل این روحانی اعتراف کرد.

چندی بعد پس از خروج قاتل از مخفی گاه خود، ماموران وی را در خیابان جانبازان شهر همدان شناسایی کردند و در این هنگام قاتل اقدام به استفاده از سلاح گرم کرد که در درگیری مسلحانه بین ماموران با وی، قاتل به ضرب گلوله کشته شد.

همچنین ۲ تن از ماموران نیروی انتظامی همدان در این درگیری مجروح و مصدوم شدند.

سعید اسلامیان شهید شاخص همدان شد

سعید اسلامیان به عنوان شهید شاخص سال ۹۸ این استان معرفی شد و در شهرستان همدان حجت الاسلام نادر عبادی نیا، در تیپ ۳۲ انصارالحسین(ع) مصیب مجیدی، در ملایر مرتضی روحیان، در نهاوند جلال قربانی، در تویسرکان حسین روزرخ، در بهار سید میلاد مصطفوی و در کبودراهنگ شهیدان سید عمران و سید باقر نظری به عنوان شهدای سال انتخاب شدند.

همچنین در اسدآباد پنج دانش آموز شهید «قله شنام» بنام های خسرو آزرمی، بیژن شفیعیان، محمد همائی رشیدپور، محمدرضا فروتن و محمد ورمزیار به عنوان شهید سال این شهرستان معرفی شدند.

در شهرستان رزن محسن بکند، در شهرستان فامنین ابراهیم فریدونی، در شهر قهاوند احمد سلامت و در ناجا شهید اروجعلی شکری به عنوان شهدای سال ۹۸ انتخاب شدند.

مشاهده فسیل زنده در تالاب آق‌گل ملایر

خردادماه ۹۸ یک فسیل زنده با نام علمی «tripos cancriformis» مربوط به میلیون ها سال پیش در تالاب آق گل ملایر دیده شد.

پس از بروز سیلاب فروردین ماه این گونه سخت زی و در معرض انقراض از دل خاک خارج شد.

تالاب طبیعی و فصلی آق گل حدفاصل استان‌های مرکزی و همدان در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال شرقی ملایر و یک کیلومتری جنوب شرقی روستای «کردخورد» اسلام آباد قرار دارد.

نورمهال سوژه داغ تیرماه

طرح احداث برج های ۲ قلو توسط کمیته امداد امام خمینی (ره) همدان در حریم عمارت تاریخی «نورمهال» تیتر یک بسیاری از رسانه های این استان در تیترماه شد.

عمارت نورمهال یا همان خانه آمریکایی‌ها در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

بر اساس این ثبت، خانه آمریکایی‌ها در زمان جنگ جهانی دوم محل استقرار سربازهای آمریکایی بوده و به دست آنها بنا شده است. این بنا که در اوایل دوره پهلوی ساخته شده است، در ۲ طبقه و با سقفی شیروانی و دارای ستون‌هایی در چهار طرف، نمای هر طبقه است و یکی از خانه باغ‌های زیبای همدان محسوب می‌شود.

سر در ورودی آن با سنگ‌های گرانیت و آجرهایی با رنگ قرمز پوشیده و تزیین شده است و پوشش آن تیرچوبی و در داخل قسمت ساختمان لمبه کوبی است. این بنا در سال ۱۳۸۰ مورد بررسی و مستندسازی قرار گرفت و مالک آن اکنون شهردرای همدان است.

کشمکش ها بین کمیته امداد (ره)، شهرداری و میراث فرهنگی همدان در ساخت و سازهای اطراف این اثر تاریخی، در نهایت به نتیجه ای نرسید و این طرح موقت بایگانی شد.

تاریخ‌سازی بانوی جودو همدان

مهرماه کنفرانس جهانی راه ابریشم در همدان برگزار شد و در این اجلاس که هفتم مهر ادامه داشت ۴۰ مهمان خارجی از ۱۴ کشور جهان حضور داشتند.

مریم بربط بانوی جودوکار همدانی هشتم مردادماه ۹۸ با کسب مدال نقره قهرمانی جوانان آسیا و اقیانوسیه، تاریخ ساز شد.

این بانوی افتخارآفرین وزن منفی ۷۰ کیلوگرم تیم ملی کشورمان با کسب مدال نقره رقابت های قهرمانی آسیا و اقیانوسیه ۲۰۱۹، اولین بانوی جودوکار ایرانی است که در رقابت های جوانان به مدال نقره رسید.

بربط در این وزن تاریخ سازی کرد و اولین بانوی فینالیست تاریخ جودوی ایران در رقابت های قهرمانی آسیا شد. این افتخار باعث تقدیر ویژه مسوولان کشوری و ارشد استان همدان شد.

همدان رتبه اول کاهش سوانح رانندگی در کشور

نهم مردادماه استاندار همدان از کسب رتبه اول کاهش سوانح رانندگی کشور خبر داد.

سیدسعید شاهرخی در این باره گفت: کسب رتبه نخست کشور در زمینه کاهش سوانح رانندگی توسط این استان و دریافت لوح تقدیر از وزارت کشور موید تلاش مجموعه اعضای شورای ترافیک برای حفظ جان و مال شهروندان است.

وی افزایش میزان تردد از ۱۵۰ میلیون به ۱۸۰ میلیون را نشان از مورد توجه قرار گرفتن همدان دانست و یادآوری کرد: با وجود افزایش میزان تردد ها اما شاهد کاهش آمار متوفیان هستیم.

همدان با بم و تبریز خواهر خوانده شد

شانزدهم مردادماه شهرهای همدان و بم با انعقاد تفاهم نامه و در آئینی توسط شورا و شهردار ۲ شهر خواهرخوانده شدند.

شانزدهم مردادماه شهرهای همدان و بم با انعقاد تفاهم نامه و در آئینی توسط شورا و شهردار ۲ شهر خواهرخوانده شدند.

تفاهم‌نامه خواهرخواندگی شهرهای همدان و بم در هفت بند تنظیم و به امضای رییس شورا و شهردار ۲ شهر رسید که با انعقاد این تفاهم‌نامه، ظرفیت های تبلیغاتی در حوزه گردشگری مورد توجه قرار گرفت.

کامران گردان رئیس شورای اسلامی شهر همدان گفت: شهر بم مسیر توسعه گردشگری همدان را هموار می کند و تاثیر بسزایی در معرفی هرچه بهتر ظرفیت های تاریخی و تفریحی دارد.

خواهرخواندگی همدان با تبریز نیز بهمن ماه ۹۸ مصوب شد.

به درخواست شهرداری همدان و تبریز پیرامون انعقاد تفاهم نامه خواهرخواندگی این ۲ شهر رای گیری و در نهایت این طرح با ۹ رای موافق، یک مخالف و یک ممتنع به تصویب رسید.

میزبانی مسابقات فوتبال آسیا با صعود ایران

مسابقات گروه سوم از مرحله مقدماتی فوتبال قهرمانی زیر ۱۶ سال آسیا از ۲۷ شهریورماه ۹۸ با حضور چهار تیم در ورزشگاه شهید حاجی بابایی مریانج همدان آغاز شد.

تیم‌های افغانستان، فلسطین، ایران و مالدیو در این مسابقات شرکت داشتند.

در آخرین شب از این مسابقات، تیم ملی نوجوانان کشورمان با برتری مقابل تیم ملی افغانستان مقتدرانه به دور بعدی رقابتهای فوتبال زیر ۱۶ سال آسیا راه یافت.

کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) از میزبانی شایسته همدان در برگزاری مسابقات مرحله مقدماتی گروه سه زیر ۱۶ سال آسیا قدردانی کرد.

میزبانی کنفرانس جهانی جاده ابریشم

مهرماه کنفرانس جهانی راه ابریشم در همدان برگزار شد و در این اجلاس که هفتم مهر ادامه داشت ۴۰ مهمان خارجی از ۱۴ کشور جهان حضور داشتند.

این مهمانان از کشورهای فرانسه، ازبکستان، آذربایجان، چین، روسیه، کره‌جنوبی، ژاپن، بوتان، ترکیه، سوئیس، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان و نپال بودند.

ششمین کنفرانس بین‌المللی ثبت‌های زنجیره‌ای در مسیر جاده ابریشم با رویکرد ویژه گردشگری در حالی با تلاش کمیسیون ملی یونسکو ایران در همدان برگزار شد که تحقق رؤیای ثبت جهانی هدف اصلی از میزبانی این رویداد بین‌المللی بود.

مردم و مسوولان دیار هگمتانه در انتظاری شیرین برای ثبت جهانی یکی از آثار تاریخی همدان هستند به امید روزی که این مطالبه برآورده شود.

داور تنیس همدان المپیکی شد

هشتم مهرماه داور بین‌المللی رشته تنیس همدان جواز قضاوت در المپیک ۲۰۲۰ توکیو ژاپن را کسب کرد.

فدراسیون جهانی تنیس ITF لیست داوران منتخب برای حضور در رقابتهای المپیک و پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو ژاپن را اعلام کرد.
 
بر این اساس سید عادل برقعی از همدان دارای نشان نقره سرداوری و  نشان برنز داوری از فدراسیون جهانی تنیس به عنوان داور صندلی در مسابقات تنیس بازی های پارالمپیک به قضاوت خواهد پرداخت.
 
برقعی سابقه قضاوت در المپیک ریو ۲۰۱۶، المپیک لندن ۲۰۱۲ و بازی های آسیایی گوآنگژو ۲۰۱۰ و اینچوون ۲۰۱۴ را در کارنامه ورزشی خود دارد.

برقعی برای سومین سال افتخار داوری را در سطح المپیک پیدا کرد تا نخستین مسافر ورزش همدان در المپیک ۲۰۲۰ باشد.

برگزاری جشنواره تئاتر کودک

شانزدهم آبان بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با اجرای نمایش"افسانه ماردوش" در همدان کلید خورد. این جشنواره با شعار "تئاتر، کودک، طبیعت" و با دبیری مجید قناد تا ۲۱ آبان ادامه داشت.

شانزدهم آبان ماه ۹۸ بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با اجرای نمایش"افسانه ماردوش" در همدان کلید خورد.

بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با شعار "تئاتر، کودک، طبیعت" و با دبیری مجید قناد تا ۲۱ آبان ادامه داشت.

جشنواره از روز ۱۶ آبان با پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه با یک شادپیمایی کم نظیر در پایتخت تاریخ و تمدن آغاز شد و ۵۳ نمایش ایرانی و خارجی در بخش های خردسال، کودک، نوجوان، بین الملل و خیابانی را در هشت سالن شهر همدان برای دوستداران این هنر اصیل اجرا کرد.

این رویداد ۵۰۰  مهمان از ۱۳ استان کشورمان و در حدود ۱۰ کشور خارجی داشت که به خوبی از آنها پذیرایی کرد.

همدان پرچم‌دار نشان حلال در کشور شد

۲۲ آبان ماه با حضور معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد پروانه کاربرد نشان حلال به سه محصول لبنی همدان اعطا شد و این استان پرچم‌دار نشان حلال در کشور لقب گرفت.

سه پروانه کاربرد نشان حلال به محصولات لبنی شرکت شیر پگاه همدان اعطا شد؛ این محصولات شامل شیرفرادما، کره غیرلاکتیکی و شیر پاستوریزه هستند.

حلال نام مجموعه ای از علائم تجاری است که بر روی محصولات غذایی قید می شود.

این نام برگرفته از معنی غذای حلال است که در دین اسلام آمده و به عنوان یک نشان جهانی از طرف کشورهای اسلامی مطرح شده و بر روی موادی از جمله غذا، دارو، مواد بهداشتی و مواد آرایشی درج می‌شود.

صدور مجوز اولین دفتر کاریابی بین‌المللی در همدان

مجوز نخستین دفتر کاریابی بین‌المللی در این استان اعطا شد.

این دفتر در راستای افزایش روزافزون دانش آموختگان دانشگاهی و مراکز آموزش فنی و حرفه ای و در جهت تامین نیاز آنها برای کسب فرصت های شغلی در داخل و خارج از کشور ایجاد شد.

فراهم آوردن زمینه های لازم برای آموزش های پیش از سفر، آموزش تکمیلی زبان های خارجی، تقویت مهارت های مختلف جهت انطباق توانایی هایی شغلی متقاضیان کار در خارج از کشور با توانایی ها و مهارت های شغلی مورد نیاز بازار کار بین المللی، شناسایی فرصت های شغلی موجود در کشورهای جهان، ایجاد تسهیلات لازم برای اخذ روادید کار و زمینه های لازم برای به کارگماری آنها در کشور مقصد از جمله اقداماتی است که توسط کاریابی های بین المللی صورت می گیرد.

رونمایی از سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده همدان

۲۳ آذرماه سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده استان همدان با حضور معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده در محل استانداری رونمایی شد.

۲۳ آذرماه سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده استان همدان با حضور معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده در محل استانداری رونمایی شد.

هدف از تدوین این سند، ارتقای شاخص‌های عدالت جنسیتی است که به موضوعات آموزش، اشتغال، بهداشت، ورزش، مشارکت اجتماعی و سیاسی زنان توجه دارد.

سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده استان همدان با توجه به شرایط بومی این استان و در حوزه‌های مختلفی همچون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تدوین شده است.

این سند بر اساس موافقت نامه منعقد شده بین معاونت رییس جمهوری در امور زنان و خانواده و استانداری همدان در سال ۹۶ تدوین شد.

سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده استان همدان بر اساس برنامه ششم توسعه و با محوریت عدالت جنسیتی، تهیه و در شورای برنامه ریزی و توسعه استان همدان رونمایی شد.

همدان عضو پویش شهرهای تاب‌آور جهان شد

چهارم دی ماه برای نخستین بار در کشور، همه شهرهای استان همدان در پویش شهرهای تاب‌آور جهان عضو شدند.

عضویت در این پویش مستلزم پیشنهاد از سوی شورای شهر و شهرداری ها و تکمیل لیست تقاضای عضویت است که این درخواست توسط نماینده آنها در ایران بررسی و تایید شده سپس برای مسوولان این پویش ارسال می‌شود.

همدان از ۲ سال پیش عضویت در این پویش را دنبال می کرد که ابتدا شهر همدان سپس لالجین عضو این پویش شدند اما هم اینک ۳۱ شهر همدان عضو این پویش هستند که همدان در این باره در کشور پیش تاز است.

دبیرخانه پویش شهرهای تاب آور جهان وابسته به سازمان ملل است و یکسری برنامه های آموزشی و جدول برای بالا بردن تاب آوری شهرها در برابر مخاطرات طبیعی ارائه میدهد.

این پویش در راستای توسعه ایمنی و افزایش تاب آوری شهرها در برابر مخاطرات طبیعی کمک مالی می کند.

تاریخ سازی بانوی همدانی در ورزش‌های جانبازان و معلولان  

پروین قربانیان بهمن ماه ۹۸ با کسب آرای لازم به عنوان رییس جدید هیات ورزش‌های جانبازان و معلولان استان همدان معرفی شد تا نخستین بانوی همدانی در کشور لقب بگیرد.

مجمع انتخابات رییس هیات ورزش های جانبازان و معلولان استان همدان با حضور بهمن نیکخو نایب رییس فدراسیون جانبازان و محسن جهانشیر مدیرکل ورزش و جوانان همدان برگزار شد.

در این مجمع پروین قربانیان با کسب ۱۳ رای از ۱۳ رای ماخوذه به مدت چهار سال به عنوان رییس جدید هیات جانبازان و معلولان استان همدان معرفی شد.

قربانیان نخستین رییس زن هیات جانبازان و معلولان در بین استان های کشور است.

منبت ملایر ثبت جهانی شد

بهمن ماه هنر دست منبت ملایر بر اساس تصمیم شورای جهانی صنایع دستی در فهرست صنایع دستی جهان به ثبت رسید.

بهمن ماه هنر دست منبت ملایر بر اساس تصمیم شورای جهانی صنایع دستی در فهرست صنایع دستی جهان به ثبت رسید.

طبق اعلام وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، شورای جهانی صنایع دستی سه شهر و یک روستای ایران را در فهرست شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی ثبت کرد.

منبت ملایر از استان همدان یکی از این سه شهر است که در فهرست شهرهای جهانی قرار گرفت.

اوایل دی ماه امسال بازرسان شورای جهانی صنایع دستی برای بررسی و ارزیابی پرونده ثبت جهانی منبت ملایر، وارد این شهر شدند.

ملایر در اردیبهشت سال ۹۶ به عنوان شهر ملی منبت ثبت شد و پس از آن پرونده ثبت جهانی آن در دستور کار قرار گرفت.

ملایر بیش از پنج هزار کارگاه تولید مبل و منبت، ۹ هزار استادکار و منبت کار و بیش از ۲۰ هزار هنرمند فعال در این رشته دارد.

معرفی منتخبان حوزه انتخابیه همدان و فامنین در مجلس

سوم اسفند حمیدرضا حاجی بابایی و احمدحسین فلاحی در حوزه انتخابیه همدان و فامنین بیشترین میزان آرا را در این حوزه کسب کردند.

۵۸۹ هزار و ۴۱۵ هزار نفر در شهرستان های همدان و فامنین که یک حوزه انتخابیه محسوب می شود واجد شرایط رای دادن بودند که شمار آرای ماخوذه ۲۱۱ هزار و ۳۵۲ بود.

۵۵ داوطلب برای تکیه زدن بر ۲ کرسی مجلس در این حوره انتخابیه رقابت کردند که حاجی بابایی با ۹۵ هزار و ۷۲۷ رای و فلاحی با ۴۸ هزار و ۲۴۶ رای بیشترین میزان آرا را کسب کردند.

در مجموع ۳۵.۹ درصد واجدان شرایط در حوزه انتخابیه همدان و فامنین در پای صندوق های اخذ رای حضور یافتند.

حجت الاسلام احد آزادیخواه با ۳۶ هزار و ۴۷۸ رای و هادی بیگی نژاد با ۲۲ هزار و ۵۳ رای در حوزه انتخابیه ملایر، علیرضا شهبازی با ۱۸ هزار و ۵۸۸ رای از حوزه انتخابیه نهاوند، محمدمهدی مفتح با ۱۶ هزار و ۲۵۸ رای از حوزه انتخابیه تویسرکان، عیسی جعفری با کسب ۳۶ هزار و ۸۸۴ رای از حوزه انتخابیه بهار و کبودراهنگ، کیومرث سرمدی با ۲۶ هزار و ۱۱۱ رای از حوزه انتخابیه اسدآباد و حسن لطفی با ۱۹ هزار و ۸۶۵ رای در حوزه انتخابیه رزن و درگزین مجوز ورود به مجلس شورای اسلامی را دریافت کردند.

سایه کرونا بر سر هگمتانه

سایه کرونا اسفندماه همانند سایر شهرهای کشور بر سر دیار هگمتانه خیمه افکند.

به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان در آخرین روز سال ۹۸ تست کرونای ۱۷۵ نفر در این استان مثبت شده‌ است.

رشید حیدری مقدم اظهار داشت: ۷۰ درصد مبتلایان به ویروس کرونا در این استان مربوط به جامعه شهری و ۳۰ درصد آن مربوط به ساکنان در روستاهای همدان است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان افزود: با انجام اقدام های درمانی صورت گرفته یکصد تن بهبود یافته اند ۵۷ تن نیز تحت درمان قرار دارند.

حیدری مقدم خاطرنشان کرد: افراد بالای ۷۰ سال درصد بالایی از مبتلایان به ویروس کرونا را در همدان تشکیل می دهند همچنین ۴۸ درصد از مبتلایان به ویروس کرونا زن و ۵۲ درصد مرد هستند.

بر اساس جدیدترین اطلاعات ارائه شده از سوی علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت، تاکنون ۱۸ هزار و ۴۰۷ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و هزار و ۲۸۴ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده و پنج هزار و ۹۷۹ نفر نیز بهبود یافته‌اند.

منبع: جماران

کلیدواژه: بودجه 99 ویروس کرونا ایران تمدن جدول فوت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه 99 ویروس کرونا امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی شورای جهانی صنایع دستی رای از حوزه انتخابیه جانبازان و معلولان حوزه انتخابیه همدان برگزار شد ویروس کرونا همدان و فامنین کنفرانس جهانی تئاتر کودک تاریخ سازی بین المللی منبت ملایر تفاهم نامه نشان حلال شهر همدان قرار گرفت ثبت جهانی معرفی شد بهمن ماه بر اساس ماه ۹۸

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۲۹۷۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهداف سیاسی و ابعاد رسانه‌ای گزارش اخیر بی بی سی جهانی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در برنامه امشب گفتگوی ویژه خبری اهداف سیاسی و ابعاد رسانه‌ای گزارش اخیر بی بی سی جهانی با حضور آقایان دکتر محمد رستم‌پور پژوهشگر سیاسی و علی علیزاده خبرنگار مستقل(ارتباط تصویری) برررسی شد.


 مقدمه: در بحبوحه جنبش اعتراض دانشجویان و خیزش دانشجویی در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا علیه جنایات و وحشی‌گری‌های رژیم صهیونیستی، سرویس جهانی بی بی سی اقدام به انتشار برنامه و گزارشی درباره دختر فوت شده در پاییز ۱۴۰۱ کرده است. در گفتگوی ویژه خبری امشب می‌خواهیم راجع به ابعاد سیاسی و اهداف رسانه‌ای گزارش اخیر سرویس بی بی سی جهانی صحبت کنیم در ابتدا یک گزارش ببینیم.
" پخش گزارش"
سوال:  آقای دکتر رستم‌پور بپردازیم به این که برنامه و گزارشی که سرویس جهانی بی بی سی منتشر کرد. چرا اولین بار این موضوع که یک موضوع داخلی برای ایران است را ما شاهد هستیم که از یک سرویس جهانی مثل بی‌بی‌سی منتشر می‌شود؟
 رستم پور: نکته اول که باید اشاره کنیم این است که بی بی سی جهانی نه؟ ما چه تلقی و تصوری از بی بی سی جهانی داریم که مانع این می‌شود که آن را نقد نکنیم یا نسبت به آن ارزیابی نداشته باشیم، اگر با تاریخچه بی‌بی‌سی آشنایی داشته باشیم این سوال را نمی‌پرسیم یا حداقل این ابهام در ذهن ما شکل نمی‌گیرد، کتابی است به نام افسانه بی بی سی پژوهشگری به نام تام میلز این را نوشته و خوشبختانه در ایران هم ترجمه شده است. در فصول مختلف دارد اشاره می‌کند که بی‌بی‌سی جهانی چطور به یک ابزار تبدیل شده برای تحقق اهداف توسعه طلبانه هم بریتانیا و هم سایر سرویس‌های هم جاسوسی و هم نظامی جهان، در فصل دوم من به یک نکته اشاره کنم برای مثال می‌گوید که تمام ناظران پخش بی‌بی‌سی افسران نظامی هستند که پیش از این در    ام آی سیکس مشغول به کار بودند یا مثلاً در فصل سوم به این اشاره می‌کند که از سال ۱۹۳۵ تا ۱۹۸۵ صلاحیت‌های حتی نیرو‌های فنی را ام آی سیکس بررسی می‌کرده، از این گزاره‌ها در بی‌بی‌سی فراوان است، این که بی بی سی تبدیل شده یا این که از ابتدا بوده است بعد از انتشار گزارش‌هایی علیه اهداف توسعه طلبانه‌ای که بریتانیا برای دخالت در جنگ عراق داشت، می‌دانید که آمریکا و یک سری کشور‌های اروپایی با این بهانه که عراق تسلیحات کشتار جمعی دارد به این کشور حمله کردند یکی از جدی‌ترین مسائل مثل همین امروز که تظاهرات بسیار زیادی در سراسر جهان دارد اتفاق می‌افتد آن موقع هم تظاهرات متعددی در بریتانیا و در خود انگلستان علیه این تصمیم دولت بلر برگزار شد.

یکی از جدی‌ترین مسائلی که آن موقع مدیران ارتباطاتی دولت بلر به آن اشاره می‌کردند این بود که بی بی سی باید بیاید بیشتر از این وارد گفتگو با مردم بشود این هم به خاطر سیاست یا عنوانی است به عنوان در‌های چرخان، در‌های چرخان به این اشاره می‌کند که بعد از جنگ جهانی دوم عرصه‌هایی مثل سیاست، اقتصاد، فناوری و رسانه مرتباً در اختیار نهاد‌های امنیتی هستند و وقتی افسران امنیتی از مثلاً حوزه امنیتی بازنشسته می‌شوند وارد رسانه می‌شوند و وقتی از رسانه بازنشسته می‌شوند وارد حوزه اقتصاد می‌شوند، سیاست در‌های چرخان در بی بی سی الان تبدیل شده به موضوعی که بررسی کند، جستجو کند ببیند که اهدافی که رهبران دیپلماسی عمومی در آمریکا و در کشور‌های دیگر به آن اشاره و توجه دارند کجا‌ها با ضعف روبرو شده و کجا‌ها به مانع خورده است، مرتباً سعی می‌کنند مانند یک دیگ جوشان روغن افکار عمومی را ملتهب نگه دارند در منافعی که خودشان داشتند، فقط مختص بی بی سی هم نیست ما در مورد رویترز، سی‌ان‌ان، حتی در مورد اندیشکده‌ها داریم، سال ۲۰۱۹ الی کلینتون پول‌های کثیف در سیاست را رهگیری می‌کند  و گزارشی منتشر کرد در روی وب سایت موسسه خودش و در آنجا به این اشاره داشت که اندیشکده‌های آمریکایی تبدیل شدند به لابی‌های رد و بدل‌های مالی برای اینکه سیاست‌های ایالات متحده را تغییر بدهند و اشاره کرد به گزارشی که باعث شده نمایندگان کنگره آمریکا ترغیب شوند اف ۳۵ به امارات بفروشند.

از این دست گزارش‌ها فراوان بازتاب داده می‌شود مثلاً سال ۲۰۱۸ یک رسوایی به نام اوبر گیت به بار آمد در این ماجرا مشخص شد این سرویس حمل و نقل اوبر در بسیاری از کشور‌ها شعبه دارد نمایندگی دارد اینها برای اینکه بتوانند اوبر را وارد برنامه‌های حمل و نقل در کشور‌های مختلف اروپایی بکنند به مدیران، به نمایندگان سیاسی رشوه می‌دادند و حتی فراتر از آن به چهره‌های دانشگاهی هم رشوه می‌دادند برای اینکه آن الگوی توسعه حمل و نقل اوبر را تئوریزه کنند، بنابراین متناسب با سیاست در‌های چرخان که در بی‌بی‌سی و دیگر رسانه‌ها وجود دارد ما متوجه این مسئله باید باشیم که هرگاه موضوع و مسئله‌ای از رادار افکار عمومی جهان خارج شود به دلایل مختلف آنها دوباره آن را تقویت می‌کنند در جهت سیاست‌های خودش یعنی این که ما تصور کنیم که بله اعتبار رسانه‌های جهانی به این است که اخبار بی‌طرفانه و تحلیل‌های بی‌طرفانه منتشر کنند اصلاً تلقی درستی نیست، هیچ رسانه بی‌طرف و مستقلی در جهان وجود ندارد همه رسانه‌ها متناسب با آن اهدافی که دارند گزارش تهیه می‌کنند، اخبار تهیه می‌کنند و با افکار عمومی ارتباط می‌گیرند. آن چیزی که ما باید توقع و انتظار داشته باشیم نزدیکی به صحت است، نزدیکی به واقعیت است، ما باید انصاف را از این رسانه‌های جهانی توقع داشته باشیم.


 سوال: الان اشاره کردید حلقه‌های درهم تنیده‌ای که می‌روند دنبال موضوعاتی که تضعیف شده‌اند که آنها را در جهت منافع و افکارشان بالا بیاورند، حالا راجع به برنامه و گزارش اخیر بی بی سی جهانی دنبال مخاطب داخل هستند یا مخاطب بین الملل؟
 رستم پور: من فکر می‌کنم دنبال هر دو هستند یعنی این گونه نیست که آنها طیفی از اهداف را دنبال می‌کنند این گونه نیست که شما تصور کنید برای مخاطب داخلی طراحی شده، هم برای مخاطب داخلی است و هم برای مخاطب خارجی، مخاطب داخلی به دلایلی و مخاطب خارجی به دلایلی، یکی از موضوعاتی که به آن توجه دارند این است که مخاطب خارجی با ساختار‌های نظامی و اداری ایران چندان آشنایی ندارد وقتی شما از فنون و تکنیک‌های راستی آزمایی استفاده می‌کنید برای این که نشان بدهید سند‌هایی که ارائه شده فاقد اعتبار و فاقد اصالت است مخاطب جهانی کم ارتباط می‌گیرد مثلاً یک نمونه بخواهم مثال بزنم در مورد سربرگ‌ها است، سربرگ اسنادی که ارائه شده با اسناد واقعی فاصله بسیار زیادی دارد حتی اگر به این توجه کنیم که کسانی که من اسمشان را نویسندگان گزارش نمی‌گذارم، گزارش سازانی که این گزارش را ساختند حتی نرفتند سراغ این که ببینند اسناد اداری و نظامی که متاسفانه مثلاً در دو سال اخیر هک شده دارد سربرگ‌های نظامی و اداری را چطور نشان می‌دهد، حتی از آنها هم استفاده نکرده‌اند.


 سوال: به گرد آورندگان و سازندگان این برنامه اشاره کردید راجع به آنها صحبت کنیم، سازندگان این برنامه یک تیم سه نفره که عنوان می‌شود دو نفر آن اصلاً مطرح نیستند و یک نفرشان مطرح است.
 رستم پور: یکی از راه‌های این که ما بررسی کنیم اصالت و اعتبار این گزارش را و ببینیم چقدر محققانه است این است که دقت کنیم نویسندگان گزارش چه کسانی هستند. از سه نویسنده گزارش فقط یک نفر سوابق دارد آن دو نفر اصلاً سوابقی ندارند یک نفرشان که فردای انتشار گزارش به توییتر پیوست خانم آیدا میلر، برترام هیل تنها عضو این تیم سه نفره است که ما از او سوابقی داریم، مهمترین سابقه‌ای که باید او را زیر ذره بین ببریم آوریل ۲۰۲۳ یعنی همین چند ماه پیش جایزه روزنامه نگاری تحقیقی را از سازمان عفو بین‌الملل برده است، این ماجرا را جالب‌تر می‌کند یعنی به ما این رهنمون را می‌دهد که هم بی بی سی و هم سازمان عفو بین‌الملل یک طرف ماجرا هستند. سازمان عفو بین‌الملل در ظاهر یک سازمان غیرانتفاعی و غیردولتی است که باز در انگلستان تاسیس شده در بیش از ۷۰ کشور جهان دفتر دارد و کاری که می‌کند این است که اطلاعات مرتبط با نقض حقوق بشر را در کشور‌های مختلف جمع می‌کند، آنها را اطلاع رسانی می‌کند، دسته‌بندی تحقیقی می‌کند و فوق العاده در اتحادیه اروپا نفوذ دارد.

سازمان عفو بین الملل بودجه‌اش را از کجا می‌آورد؟ به صورت مشخص از سه جا بودجه می‌گیرد، یکی از وزارت خارجه آمریکا، دوم از وزارت امور داخلی انگلستان و سوم از کمیسیون حقوق بشر اتحادیه اروپا، فراوان اتفاق افتاده که گزارش‌های سازمان عفو بین‌الملل سیاستگذاران را به اشتباه انداخته است مشهورترین و البته دردناک‌ترین مورد آن به ماجرای نیره صباح معروف است در آوریل ۱۹۹۰ در جنگ اول خلیج فارس وقتی عراق به کویت حمله کرده بود ۲ ماه از این اتفاق می‌گذشت ایالات متحده به دنبال بهانه‌ای بود برای ورود به این جنگ، بهانه را چه کسی به دستش داد؟ شما با یک پخت و پز رسانه‌ای مواجه هستید، نیره صباح یک دختر ۱۵ ساله گویا کویتی آمد در کنگره آمریکا شهادت داد که من وقتی که نیرو‌های عراقی به کویت حمله کردند من در بیمارستانی بودم همه خانواده من کشته شدند نیرو‌های عراقی می‌آمدند نوزاد‌ها را از این دستگاه‌های انکوباتور و دستگاه درمان نوزاد بیرون می‌آوردند و روی زمین رها می‌کردند و به دنبال توجه عواطف بود، سازمان عفو بین‌الملل ابتدا آمد گزارش نیره صباح را تایید کرد و حتی گفت ۳۰۰ نوزاد بر اثر این اتفاق از دنیا رفتند در حالی که اصلاً کویت ۳۰۰  تا از چنین دستگاهی را در کل کشورش نداشت، زمینه حمله آمریکا به عراق در سال ۱۹۹۰ فراهم شد و بعد رسوایی به بار آمد که نیره صباح دختر سفیر کویت در آمریکا است یعنی سازمان عفو بین‌الملل که باید دیده‌بانی باشد، یک نهاد بی‌طرفانه‌ای باشد کاملاً کمک کرد به توسعه سیاست‌های جنگ طلبانه آمریکا.


سوال: در شرایط فعلی به نظر شما چرا بی بی سی جهانی آمد و راجع به برنامه و گزارشی صحبت کرد که خودش اذعان می‌کند که دارای تناقض‌هایی هست و صحت آن را صد در صدی تایید نمی‌کند؟
علیزاده: حالا من اگر وقت کنم یک مقدار درباره صحت سنجی خبر صحبت کنم، چون مخاطب شاید واقعا از میزان و از اندازه تناقضات این گزارش خبر نداشته باشد و چند سوال خیلی خیلی ساده را بپرسم، دوستان در فضای مجازی مفصل صحبت کردند و امروز میزان آنلاین خیلی مفصل توضیح دادند در موردش و همه احتمالا می‌دانند.  
اسنادی تشکیل شده است که منتسب به اطلاعات سپاه در نامه به فرمانده کل سپاه درباره این که سه نفر ماموری که یکی شان هم بسیج بوده است و حزب الله بوده است وغیره، یک فرد معصوم ۱۵ -۱۶ ساله‌ای را با خشونت کشته اند و به او تعرض جنسی کرده اند و در داخل یک ونی اتفاق افتاده است و با جزئیات خیلی فراوان و مستندی سه بعدی سازی شده است و واقعی نمایی شده است و شبیه سازی شده است و سعی کردند که ذهن ما را به این سمت معطوف کنند که یک مستند تحقیقی است و در واقعیت چه می‌بینیم، می‌بینیم که خیلی خیلی زود بعد از انتشار این شهروندان عادی می‌آیند توضیح می‌دهند که یک ساعتی با نیرو‌های نظامی ایران کار کرده باشد مثل هر جای دیگر، می‌دانید در ایران اگر کسی از داخل نیرو‌های نظامی خطایی کند، مسلما آن نیروی نظامی خودش نمی‌پردازد و در داخل سپاه هم کسی خطا کند، اطلاعات سپاه وظیفه اش نیست، چیزی است مثل حفاظت اطلاعات و هر کسی که سربازی رفته است و نیازی نیست که به اطلاعات محرمانه دسترسی داشته باشید.
جستجو کنید در ویکی پدیا، بزنید ساختار سپاه، هر کسی که در سپاه خطا کند می‌برند او را حفاظت قوه قضاییه و یک کسی که این برنامه را ساخته است حتی از این هم آگاهی نداشته است و بعد می‌آید پایین و می‌گوید هزار و ششصد ساعت روی این کار شده است، در چه زمانی، در بحبوحه یک بحران امنیتی که همه نیرو باید صرف این باشد که به شکلی بحران امنیتی را با آن مقابله کنند، آمدند سه نفر را چهارساعته کارشناسی و بازجویی کردند و مصاحبه کردند که ببینند چیست.


چرا هزار وششصد ساعت مثلا پرونده مثل قتل‌های زنجیره‌ای که یک چیز پیچیده‌ای بوده است، خودشان گفتند که ما این کار را کردیم و  آن کار را کردیم، هزار و ششصد ساعت، بعد از این که این اتفاق افتاده است، هزار و ششصد در ساعت در وسط یک بحران امنیتی، گفتند بروید و نه به دادگاه نظامی فرستادند و نه جای دیگر، گفتند که نیروی انتظامی تهران بزرگ هم آن جا بوده است و نیروی انتظامی و سپاه دو تا ارگان مختلف هستند و بعد این هم اسمش غلط است و می‌گوید حسن و حسین دختران معاویه اند؟ یعنی تعداد اشتباهاتی که این جا هست فقط آدم را به این نقطه می‌رساند که شاید کسانی از داخل ایران داشتند با بی بی سی جهانی یک بازی می‌کردند و چیزی برای شان طراحی می‌کردند که این ارگان مدعی داشتن بیشترین میزان صحت سنجی در میان رسانه‌های جهان تا چه حد این قدر بایاس و سوگیری اش زیاد است که هول است که فقط به ایران حمله کند که چنین چیزی بدون حتی بررسی عادی منتشر می‌کند و برای خودش یک رسوایی سنگین می‌خرد.


این رسوایی به نظر من طبیعی نیست و نشانه رسوایی است. از من نمی گویم به من اعتماد کنید، نه، ما مثل بی بی سی نیستیم که بگوییم فقط به ما اعتماد کنید، همه چیز را باید با اسنادی که به شما می‌گوییم اثبات کنیم.


اگر مخاطبان بروند و باقی زیر مجموعه های بی بب سی را ببینند خبری از قتل نیکا نیست. در حالی که این قرار بوده است که این بمب خبری باشد و تا روز‌ها و هفته‌ها در صدر اخبارشان باشد، خیلی خیلی سریع از آن فاصله گرفتند و رفتند و این اصلا قابل قبول نیست که خبر به این دروغی منتشر کنند که هدفش این بوده است که در ایران آشوب و شورش و خشم عمومی راه بیاندازد و بعد بگویند کی بود کی بود من نبودم و در مقابل چنین خطای سنگینی توقع هست که سفارت ایران در لندن در این ۴۸ ساعت گذشته چرا یک بیانیه از سفارت ایران در لندن منتشر نشده است که اعتراض کنند.


بروند به مراجع ذی ربط از آفکام تا به دولت انگلیس، تا به خود بی بی سی مصاحبه کنند با رسانه‌های انگلیسی و فریاد بزنند که چرا دخالت رسمی در امور کشور ما توسط رسانه‌ای بیگانه صورت می گیرد؟ یک بار دولت ملی دکتر محمد مصدق را در سال ۳۲ همین رسانه سرنگون کرده است.
بعد از انقلاب بار‌ها دخالت کرده است در ایران، در سال ۸۸ دخالت کرده است و سعی کرده است که به شکلی ایران را به آشوب بکشاند و در سال ۱۴۰۱ نقشش خیلی واضح بوده است و اگر سفارت نمی‌خواهد کاری کند و آشنا نیستند کمترین توقع این است که ما التماس می‌کنیم که آقای امیرعبداللهیان سفیر انگلیس را فرابخواند  و یک کنفرانس خبری بگذارند که به همه رسانه‌های موجود در تهران، رسانه‌های بین المللی بگویند که این رسانه بی بی سی جهانی، چه هدفی داشته است، چکار می‌خواسته بکند، می‌خواسته است احساسات عمومی ایران را به چه هدفی تحریک کند و با این سطح دروغ، به نظر من ما باید به یتیمی رسانه‌ای ایران همین امسال پایان دهیم.

میهمان شما زیبا گفتند که،  چون در فضای بین الملل از ایران اطلاعات چندانی نیست دروغ گفتن در مورد ایران آسان است ولی ما وظیفه داریم که این دروغ گفتن را سخت کنیم.
مشابه این اتفاقات وقتی در مورد ونزوئلا می‌افتد خود رئیس جمهور کشور چاوز حالا مادورا، در کوبا می‌افتد، خود کاسترو وقتی زنده بود، در خود ایران خیلی وقت‌ها سیاست مداران مثل آقای احمدی نژاد می‌رفتند و خودشان نقش رسانه را بازی می‌کردند.
نباید گذاشت که تهمت زدن و دروغ گفتن در مورد ایران خیلی ساده باشد بگویند و بعد سرشان را کج کنند و بروند بدون هیچ عقوبتی.


سوال: آن‌ها دنبال جریحه دار کردن عواطف و احساساات مردم در داخل ایران هستند، نکته‌ای که آقای دکتر رستم پور اشاره کردند که پخش این برنامه  و گزارش هم اهداف و مخاطب داخلی دارند و هم خارجی، در خارج دنبال چه هستند؟
علیزاده: خارجی من یک بار دیگر بگویم چرا، خارجی ها، چون صفحه اول همه روزنامه‌ها و رسانه‌های جهان که چقدر صهیونیست‌ها در آن نفوذ دارند و ... ولی به رغم همه نفوذ آن قدر اتفاقات در هفته‌های اخیر سنگین بود که صفحات اول همه رسانه‌ها همه در مورد جنایات صهیونیست‌ها می‌نویسند و خبر اعتراضات دانشجویی در آمریکا می‌نویسند، همین خبر اول در آمریکا چیست، این است که یک سری لباس شخصی‌ها در دانشگاه ویسکلی رفتند به دانشجو‌ها حمله کردند به سرو کله دانشجو زدند.


این اوباش که وارد دانشگاه ها شدند چه کسانی بودند جالب است که این اوباش خیلی‌های شان ایرانی بودند در کالیفرنیا کدام ایرانی‌ها، این‌ها نسل دوم ساواکی‌ها هستند، چون ایرانی که بروند آن جا،  اطلاعات شان از فحش‌های خواهر و مادری که می‌کنند و فحاشی می‌کنند، بچه ایرانی – آمریکایی که آن جا بزرگ شده است، احتمالا پای تلویزیون‌های همین بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال مغزشویی شده است و نسل دوم ساواکی‌های فراری هستند، چون با عقل جور در نمی‌آید و این‌ها بروند دانشجو را کتک بزنند و این‌ها نشان می‌دهد که یک اتحاد جدیدی از افراطی ایرانی سلطنت طلب و صهیونیست‌ها شکل گرفته است و تمام دنیا دارد محکوم می‌کند.
حتی رسانه‌های آمریکایی محکوم می‌کنند، خبر بعدی چیست، خبر کشتن پسر بچه  در کرانه باختری توسط صهیونیست ها، خبر بعدی، خبر نیست، چیزی است که شما با آی کیو ۸۰ فقط کافی است که آی کیو زیر متوسط داشته باشید که ۱۴ هزار بچه در این دویست و ده روز سلاخی و کشته شده اند، ۱۴ هزار بچه و اسرائیل می‌خواهد چکار کند با یک ورد و جادو و رسانه‌ای می‌خواهد این را بپوشاند و نمی‌تواند کاری کند و بنابراین با این خبر حداقل ده دقیقه از صفحه اول بردارد نیاز دارد که بیاید ایران را بالا بیاورد و بیاید به بقیه حمله کند و از آن‌ها تصویر بسازد و خبر طراحی اش بسیار افراطی است.


کشتن یک دختر ۱۹ ساله معصومی که به یک نماد تبدیل شده است در سطح رسانه‌های جهانی در طی این دو سال،  به سرکوبی و به تعرض جنسی، خود کلمه تعرض جنسی که می‌آید به شدت شما احساسات تان جریحه دار می‌شود و می‌دانید که اسرائیلی متخصص طراحی چنین جنگ‌های رسانه‌ای هستند از ۲۸ دسامبرسال گذشته یعنی هشتم دی ماه امسال سه خبرنگار که یکی از آن‌ها به اسم جفری گلتمن برنده جایزه بود، خبری کار کرد هفته‌ای که در هفت اکتبر یعنی در عملیات طوفان الاقصی حماس نه فقط به شکل این شخص کشته است بلکه به آن‌ها تجاوز کرده است و تعرض جنسی کرده است و این خبر را به شدت بزرگ کردند و وقتی تعرض جنسی می‌آید و در فضایی پس از جنبش میتو هستند و در فضایی هستیم که در فضای ذهنی جامعه و کسی دنبالش نمی‌آید و فرصت پرسشگری نمی‌کند و این بحث عاطفی و احساسی و قوه عقلانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ما می‌گوییم دست‌ها بالا و هر کسی که متهم هست به ترک عضو ما به او سنگ پرتاب می‌کنیم و سنگسارش می‌کنیم.


ولی چند روزنامه نگار تحقیقی  جسارت به خرج دادند از جمله؟ علی ابونیما در الکترونیک؟ و این‌ها یک ماه و نیم بعد نشان دادند که این‌ها تمامی ساختگی و دروغین بود و هیچ کدام از اسناد مدعی نیویورک تایمز وجود نداشته است.
ما نمی‌گوییم چه اتفاقاتی افتاده است و تعرض شده است و نشده است  ولی حداقل اعتبار نیویورک تایمز از بین رفته است  و این جا توجه به نمادهای احساسی با توجه به جوان بودن دختر، بحث تعرض جنسیتی و ... هم جامعه جهانی را حواسش را از اسرائیل پرت کند و هم در داخل ایران.
در داخل ایران روزی که وعده صادق شد بسیاری در جهان حتی مخالفان جمهوری اسلامی از جمله مثلا امروز مجله فارن پالسی، هفته پیش مثل کسی جان شایمر متفکر بزرگ رئالیسم براساس دو دو تا چهارتا گفتند اسرائیل بازدارندگی اش در مقابل ایران از دست داد، دیترنس یا بازدارندگی نظامی یعنی اگر تو زدی من باید دو تا محکم بزنم توی گوشت که دیگر تو از این فراتر نروی.


همه اذعان می‌کنند که ایران کاری که به اسرائیل کرد اسرائیل پاسخ مساوی یک چیزی کمتر بود باید خیلی بزرگ‌تر می‌زد اگر ایران آسمان اسرائیل نقاشی کرد با موشک هایش، اسرائیل آسمان ایران وشیراز و تهران را نقاشی کرد که نیازی به بحث رسانه‌ای باشد پس بازدارندگی اش به شدت زیرسوال رفته است، همان روز در برنامه جدال که دارم گفتم که بترسید از این که اسرائیل وارد فاز بعدی خواهد شد، در قضیه نظامی دیگر عقب می‌کشد و از ترور فرماندهان ایران در سوریه و خارج عقب می‌کشد و وارد بحث رسانه‌ای می‌شود، وارد بحث گسل‌های جنسیتی و استفاده از مسایل رسانه‌ای و روانی و گروگان گیری؟ و در فازی هستیم که باید یک وحدت ملی باشد و همه همکاری کنند و گروه‌های مختلف باید رفاه کافی داشته باشند که ما در وضعیت فیلم جنگی هستیم و نه جنگ نظامی، چون اسرائیل زخمی شده در روز ۱۴ آوریل و در عملیات وعده صادق حالا که نمی‌تواند از آن زاویه پاسخ دهد می‌آید سراغ بمب‌های جنگ ترکیبی و این یکی از آن هاست.
هفته گذشته در قضیه حکم یکی از رهبران یعنی کسی که دعوت به خشونت کرده بود چگونه سعی کردند که رسانه‌های فارسی زبان فعال کنند و کافی نبود و رفتند از دو سال پیش و از ششصد روز پیش یک پیکر دختر را سعی کردند از آن استفاده کنند و موفق هم نشدند ولی منتظر باشید که در هفته‌های آینده اتفاقات مثل یک گزارشی که بی بی سی جهانی کار کرد، بیشتر هم با توالی بیشتر شود.


این من را یاد فروردین ۱۴۰۱ به بعد می‌اندازد که دربازه‌ای شش ماهه‌ آن قدر از این اتفاقات هر هفته به وجود آوردند که در نهایت به اتفاقات پاییز ۱۴۰۱ رسیدند و به نظر می‌آید اسرائیل مجبور است برای مقابله با ایران دست به فعال کردن گسل‌های دیگر بزند.


سوال: آقای علیزاده شما چند نکته اشاره کردید و من حتما در استودیو با کارشناس مان راجع به آن صحبت می‌کنم.
با توجه به فعالیت رسانه‌ای شما در رسانه‌های مختلف، یک برهه‌ای هم شما فعالیتی در بی بی سی جهانی داشتید، برخی‌ها اعتقاداتی مطرح می‌کنند که اگر روزنامه نگار مستقلی روی این موضوع کار می‌کرد،  بی بی سی جهانی نمی‌توانست روی آن کار کند و آن اهدافی که مدنظرش است در بعد داخل و همراهانی که در داخل با خودش همراه کند نمی‌توانست با خودش همراه کند، ما در داخل بررسی کردیم و در عرصه بین الملل هم به همین صورت؟
علیزاده: اولا که من در بی بی سی هیچ وقت فعالیت نمی‌کردم و به عنوان میهمان دعوت می‌شدم و می‌رفتم و وقتی در همان جا به خطوط قرمزشان می‌خوردم و در مورد امنیت ملی ایران به شکل صریح صحبت کردم و دعوت شان از من قطع شد و به عبارتی به خط قرمزشان خوردم و تا جایی که متوجه شدم خبرنگار مستقل اگر بخواهد کار کند، چیز‌هایی این جوری در این سطح و گزارش در این سطح و تصاویر سه بعدی از قبل آماده باشد این چیز‌ها در سطح خیلی کلان تصمیم گرفته می‌شود و توضیح دهم  این شکلی نیست که خبرنگاری که این فیلم را کار کرده است آگاه باشد که کار امنیتی می‌کند ولی در سطح کلان انتخاب زمان برای این که چه زمانی فیلم‌ها بیاید همه شان فیلم‌هایی است که معنای امنیتی دارد در مکانیزم‌هایی که خود خبرنگار آگاه نباشد که در چه پازلی کار می‌کند و او فکر می‌کند کمک می‌کند به آزادی مردم ایران و طوری به خورد او داده می‌شود که دقیقا سر بزنگاه این کار را انجام می‌دهد که لازم است.
مثال‌های آن را دکتر رستم پور گفتند مثال خیلی معروف است بی بی سی جهانی چقدر رسانه امنیتی است، مثال معروفش فرمانده در سایه است درباره شهید حاج قاسم سلیمانی در بهمن ۹۷ منتشر می‌شود و به شما چیز‌هایی می‌گوید و بعد دو ماه بعد به سپاه پاسداران توسط ترامپ در لیست تروریستی قرار می‌گیرد.
 وقتی در لیست قرار می‌گیرد همه آن چیز‌هایی که توی آن مستند گفته بوده است ناخودآگاه شما را توجیه می‌کند مسلم است که سپاه باید در لیست تروریستی قرار بگیرد، به عبارتی از خودتان می‌پرسید که بی بی سی پیشگوست، بی بی سی وحی دارد، چرا همیشه به موقع می‌رسد، مسلم است که همیشه به او گره‌های امنیتی می‌دهند.


این نکته را باید بگویم که بی بی سی جهانی، بی بی سی فارسی، تلویزیون ایران اینترنشنال که گفته می‌شود که مدیریتش از سعودی‌ها گرفته شده است و به صهیونیست‌ها داده شده است و باید فقط مدارک آن را پیدا کرد و نشان داد ولی همه این‌ها تاثیر نمی‌گذارند در ایران، تلویزیون‌های اجنبی هستند و بی بی سی برای مردم ایران  قاعدتا باید یادآور کودتای ۲۸ مرداد علیه حکومت دکتر محمد مصدق باشد، ولی چرا این‌ها در ایران کار می‌کنند گاهی وقت‌ها، چون عده‌ای از دوستان در داخل ایران می‌آیند به این‌ها ضریب می‌دهند و می‌آیند تلویحا اعتبارشان را تایید می‌کنند و به آن‌ها مشروعیت می‌دهند از دیروز تا حالا اتفاق خیلی خوبی بود یک جنس دفاع رسانه‌ای خودجوش از آن جنس دفاعی اول جنگ بود راه افتاد و آدم‌های خیلی زیادی آمدند صحت این‌ها را زیرسوال بردند و واقعا خبر سوخت.
ولی همزمان هم عده‌ای از دوستان در ایران آمدند گفتند اگر چنین باشد وا حسرتا وا مصیبتا، در حالی که شما خبری که اصلا نمی‌دانید درست است یا غلط است همه منتظر باشند ببینیم که کارآگاه خبر بیاید و متخصصین بیایند ببینند این خبر درست است یا خیر، شما کسی که معلوم نیست بیماری اش چیست برای او عزا گرفتید و فریاد می‌زنید.‌
نمی‌خواهم جنایی کنم قضیه را، دوستان اصلاح طلب بعضی شان این اتفاق معلوم نیست از کجا درآمده است و دو به علاوه چهار مساوی دیده نشده است و می‌گویند که چرا این اتفاق‌ها در ایران می‌افتد و اسلحه را به سمت نیروی خودی گرفتند و ما زیر فضای رسانه‌ای بسیار شدیدی هستیم و شوخی نیست و این هجمه یا می‌پذیریم که در قرن بیست و یکم رسانه به سلاح تبدیل شده است و یا نمی‌پذیریم و این به جمهوری اسلامی ربطی ندارد و رسانه‌ها یک کلمه حرف اضافی زدند به فشار از طرف دولت‌های قرار می‌گیرند و وقتی فضا بحرانی می‌شود آدم‌ها در فضای مجازی درست حرف می‌زنند، الان در آلمان به خاطر یک کلمه شعار فلسطین از دریا تا بحر آزاد شود دوستان من الان دارند  دادگاه و می‌آیند.


من پریروز با فردی مصاحبه کردم که خودش هم یهودی است، در آلمان زندگی می‌کند و شهروند آلمان است و الان می‌رود دادگاه که یک شعار مطرح کرده است، وقتی فضا  امنیتی می‌شود همه کشور‌ها درگیر می شوند.


من سوال می‌کنم از دوستان اصلاح طلب و از آن‌ها می‌خواهم که تا حد زیادی مهار کنند، چون دودش تو چشم فقط جمهوری اسلامی  و این جناح و آن جناح نمی‌رود بلکه دودش توی چشم ایران می‌رود، شما خبری که ساخته شده است و مردم را به خیابان‌ها کشانده است و در آن ده‌ها بچه مثل شاکرمی آسیب بخورند یا کشته شدند به آن‌ها اتفاقی بیفتد که وجه ایران از بین برود و آسیب بخورد به منافع کلی ملی ایران، شما به جای این که بایستید و وقت دهید و همراهی کنید و خبری که از بالا و پایین دروغ است، صدا ایجاد می‌کنید که عده‌ای فکر کنند که خبر واقعی است.


بعد از اتفاقات پاییز ۱۴۰۱ هیچ بهانه‌ای ندارد برای این که ولنگاری رسانه‌ای داشته باشد، ولنگاری رسانه‌ای طراحی کند، یعنی ولنگاری در سطح فردی، ولنگاری در سطح حزبی و در سطح ملی یعنی هر آدمی حتی یک فرد مسئولیت ملی دارد که اگر خبری را مطمئن نیست بازپخش نکند.
این خبر‌ها طراحی شدند که رسانه‌های ما را گروگان گیری کند و ما را ترغیب کنند برای بازپخششان، ما برایشان مفعول هستیم اگر شما دروغی را منتشر کنید مفعول هستید، من با مسائل قضایی کاری ندارم همه را دادگاهی کنیم فایده‌ای ندارد از نظر ملی، من شخصاً بگویم دوستانی که به این راحتی خبر منتشر می‌کنند باید واقعاً در ایرانی بودنشان شک کرد و مردم باید جلویشان بایستند وگرنه فضای رسانه‌ای از دست می‌رود. از یکی از روزنامه‌ها پرسیدیم که چرا مثلاً ما در مورد این مسائل اطلاع رسانی نمی‌کنیم همین الان دوستانی که اطلاع رسانی کردند در توییتر ببینید توییتر عملاً آمده زیرش اطلاع رسانی‌های آنها که بر اساس عقل هم درست است زیر سوال برده قدرت رسانه‌ای و آتش رسانه‌ای ما، قابل مقایسه با آتش رسانه‌ای ساحت کلی غرب نیست هرچه که شما بگویید آن طرف زورش از شما بیشتر است، از گسل‌های ما استفاده می‌کند در حال حاضر تا زمانی که فضا عوض شود ایران، محور مقاومت است و این کشور‌ها بتوانند به یک قدرت کافی رسانه ای دسترسی پیدا کنند بر عهده ما شهروندان است که از بازنشر دروغ خودداری کنیم و مقابل این دروغ‌ها بایستیم، رسانه بی بی سی خبری داده که احساسات من را جریحه‌دار کند، عقل ما را تعطیل کند، کاری کند که من بروم در فضای مجازی، توییتر، اینستاگرام و ... بگویم‌ای بی‌شرف‌ها،‌ای افراد بد، چرا را به دختر ۱۶ ساله تعرض کردید، این همه ظلم و .... این برای همین طراحی شده که عقل را تعطیل کند و اگر شما متخصص رسانه نیستید حداقل صبور باشید، ۲۴ ساعت وقت بدهید به متخصصان رسانه، به تحلیلگران خبر بایستند آن کار را انجام بدهند. بعد از تجربه پاییز ۱۴۰۱ که ما دیدیم خیلی از دوستان نزدیک ما افراد خیلی خوب هم ندانسته تکمیل کننده جنگ رسانه‌ای اسرائیل بودند و باعث شدند در ایران خون‌ها ریخته شود، امنیت ایران به خطر بیفتد و شهروندان ایران هم آسیب ببینند و منفعت کلی ایران هم آسیب ببیند.


 سوال: ممنون از شما، آقای رستم پور بپردازیم به آن چه که بخشی از صحبت‌های آقای علیزاده هم بود یعنی محتوا، ارزیابی شما و در نهایت نکته مهم راستی آزمایی این گزارش.
 رستم پور: در مقوله راستی آزمایی، یک سری موارد و تکنیک‌ها و تقابل‌ها و تقاطع‌گیری‌هایی اتفاق می‌افتد من می‌خواهم به دو سه مورد از تقاطع‌گیری‌ها اشاره کنم، گزارشی سی ان ان در باب مرحومه نیکا شاکرمی منتشر کرد که آن هم آمده بود چنین کاری به اسم روزنامه نگاری تحقیقی انجام داده بود، ما با سه روایت روبرو هستیم یک روایت، روایت مادر نیکا است که می‌گوید من ساعت ۱۱:۲۰ دقیقه تا ۱۱:۳۰ با او تماس داشتم، یک روایت روایت  سی ان ان  است که می‌گوید ۸ و ۳۷ دقیقه می‌گوید نیکا در خیابان‌های تهران دیده شده و تصویرش را منتشر می‌کند و یک نگاه هم نگاه بی بی سی جهانی است که ساعاتی قبل از این ساعتی که سی‌ان‌ان اعلام می‌کند می‌گوید اتفاق افتاده و او از دنیا رفته است. تقاطع‌گیری این سه تا نشان می‌دهد که بالاخره باید در یکی از اینها تشکیک کرد، غیر از این مواردی که در مورد سربرگ است، در مورد این که مهر محرمانه این گونه نمی‌خورد، در مورد این که ساختار نظامی به این شکل نیست، تمام این موارد ما را به این نکته می‌رساند که حداقل تردید کنیم، تشکیک کنیم. نکته‌ای که ما باید خیلی به آن توجه کنیم این است. من می‌دانم که به دلایل مختلف از جمله قرار گرفتن ما در یک جنگ رسانه‌ای، ممکن است اعتبار یا اعتماد بخشی از شهروندان به نهاد‌های رسمی، به رسانه‌های رسمی دچار ریزش یا کاهش شده باشد، اما نکته مهم و اساسی این است که ما نیامدیم حتی یک سری تکنیک‌های اولیه و ابتدایی را بیاییم به جامعه منتقل کنیم که صرف نظر از نفرتی که تو داری نسبت به یک مجموعه، سیستم یا مدیر یا مسئول این را مراقبت کن که ببینید اگر هم می‌خواهید تشکیک کنید، تردید کنید اینها موارد و نکات است. مثلا یکی از موارد این است یک ضرب المثل پیش از این گفته می‌شد که هیچ گربه‌ای برای رضای خدا موش نمی‌گیرد سوال اول این است که چرا نهاد منتشر کننده بی بی سی است؟ چرا الان؟ نکته‌ای که آقای علیزاده گفتند من یک مکمل به آن بزنم، ما نمی‌توانیم از این موضوع که عملیات وعده صادق در محور‌های مختلف موفقیت خیره کننده‌ای برای جمهوری اسلامی ایران داشت یک محور از آن که من به صورت شخصی دنبال کردم ارتقا تصویر ایران در کشور‌های خارجی بود، مسئله غزه یک مسئله جدی است در همه کشور‌ها به این توجه می‌شود که بالاخره آتش بس فوری و رفع نیاز‌های مردم، از آن طرف تمام این کشور‌ها دارند به این نکته توجه می‌کنند که فقط ایران است که حامی سرسخت فلسطین است و ایران با آن توان فناورانه اش است که می‌تواند حمله تهدید آمیز اسرائیل را پاسخ بدهد. من رفتم یک سری از صفحات اینستاگرام برخی از اینفلوئنسر‌های عربی زبان را دیدم همه این چهره‌ها که تا پیش از این تصویری که از ایران داشتند به عنوان یک رقیب منطقه‌ای بود و حتی در بعضی از مواقع تفرقه‌های دینی را ترویج می‌کردند اذعان داشتند هم در تصویری که ارائه شد این تصویر شکوه و قدرت و عظمتی که ایران دارد مخابره می‌کند و کامنت‌هایی که آمده بود، کامنت‌ها که دیگر دست فلان مسئول و فلان سازمان نیست من که نمی‌توانم کامنت آن چهره عرب زبان را بگذارم همه اظهار نظر‌ها داشت ما را به این نکته رهنمون می‌کرد که به رغم همه تحریم‌ها، به رغم همه تقابل‌ها، این توان فناورانه جمهوری اسلامی ایران است که می‌تواند هم از مرز‌های ملی و هم از اندیشه‌های فراملی اش دفاع کند.


 سوال: می‌رسیم به همان نکته‌ای که اول اشاره کردید آن حلقه‌هایی که موضوعات تضعیف شده را بالا می‌آورند و موضوعات قوی را در تلاش هستند برای کمرنگ کردن آنها در راستای منافعشان.

 رستم‌پور: بله حالا شما تصور بفرمایید این تغییر پارادایم که پیش از این ایران به عنوان یک نظام یا سیستمی که دخالت می‌کند، انگ‌ها و برچسب‌هایی مثل تروریسم به او می‌زنند، آمده تبدیل شده به یک نیروی زنده و زبده حامی فلسطین و بعد از آن به رژیمی که بمب اتمی در اختیار دارد این جرات ورزی را پیدا می‌کند که حمله کند هم پیش از این یعنی هم پیش از حمله اعلام می‌کند و هم در مقابل تهدیداتی که تهدیدات آتی این رژیم است پا پس نمی‌کشد. این تغییر پارادایم حتماً نیاز به پرونده‌های مختلفی دارد که این پرونده‌ها اعتبار نما است. در واقع پرونده‌های دروغین و جعلی است ولی متوسل می‌شوند به اسم روزنامه نگاری تحقیقی، متوسل خواهند شد، حتماً همچنان که آقای علیزاده گفتند ما از این به بعد باز پرونده‌های رسانه‌ای متعددی داریم تا انباشت خشم در داخل کشور متاسفانه دوباره اتفاق بیفتد. ما باید دقت کنیم که این انباشت خشم الان موجود نیست.
 

دیگر خبرها

  • امیرعبداللهیان: نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در بحران غزه در تاریخ ثبت می‌شود
  • مسابقات دارت آزاد قهرمانی کارگران ایران
  • اهداف سیاسی و ابعاد رسانه‌ای گزارش اخیر بی بی سی جهانی
  • حقیقت زیر پای تمدن افسار گسیخته غربی در حال لگدمال است
  • دانشگاه تهران مأمور تدوین نظام‌نامه دانشگاه تمدن‌ساز شد
  • بصیرت افزایی بزرگترین ضربه به طرح‌های استکباری دشمنان است
  • تیم رباتیک فرزانگان ۴ تبریز به جام جهانی هلند راه یافت 
  • ضرب سکه نقره ویژه بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران از سوی بانک مرکزی
  • انتخاب دو روستای اردبیل به عنوان روستای «دوستدار کتاب» در کشور
  • راهیابی دختران تبریزی به جام جهانی رباتیک هلند