Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@00:24:26 GMT

خروج ۳ میلیون مسافر از استان‌های درگیر کرونا طی ۴ روز

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۳۳۸۰۱۴

خروج ۳ میلیون مسافر از استان‌های درگیر کرونا طی ۴ روز

سرپرست جمعیت هلال احمر خدمات و فعالیت‌های این جمعیت را در حوادث و بحران‌ها بخصوص در بحران شیوع ویروس کرونا تشریح کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر کریم همتی روز اول سال ۹۹ که در یک برنامه تلویزیونی سخن می‌گفت، خدمات هلال احمر را در بحران کرونا تشریح کرد.

وی با تبریک فرارسیدن عید باستانی نوروز به هم میهنان، گفت: این عید را بویژه به دست اندرکاران بهداشت و درمان که این روزها از جان مایه می‌گذارند و هر آنچه دارند در طبق اخلاص گذاشته‌اند تبریک می‌گویم و دست تک تک آنها را می‌بوسم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین سال نو را به همکاران گرانقدر خود در هلال احمر و خانواده ۲ میلیونی داوطلبان، جوانان و امدادگران این جمعیت تبریک می‌گویم و از خداوند می‌خواهم به عزیزان ما برای تمام زحماتی که می‌کشند و با تحمل سختی‌ها و مشقات فراوان، بهترین ساعات را در کنار مردم کشور هستند، بهترین‌ها را عطا کند.

همتی در ادامه به نحوه آشنایی خود با جمعیت هلال احمر اشاره کرد و گفت: از سال ۱۳۸۰ وارد هلال احمر شدم تجارب زیادی از آن سال ها دارم شاید بخشی از ویژگی آن سال ها این بود که دکتر نوربالا –رئیس وقت جمعیت هلال احمر- با استفاده از نیروهای توانمند و جوان، ساختار خوبی را در جمعیت هلال احمر شکل داده بود. آرزو می کنم در دوره جدید بتوانیم با استفاده از تجربیات سابق، نیرو و افراد جوانی که می توانند در کنار مردم باشند و فرصت خدمت در هلال احمر را داشته باشند، تربیت کنیم.

وی افزود: سال های خدمت در هلال احمر برای بنده همراه بود با اتفاقات سختی که جمعیت هلال احمر را درگیر کرده بود مثل زلزله بم، جنگ های عراق و افغانستان و البته بحث اربعین هم در مرز مهران دایر شده بود، همه این حوادث و پشتوانه تجربی که جمعیت هلال احمر در آن سال ها کسب کرده بود به کار آمد و هلال احمر با توانایی بیشتری توانست زلزله کرمانشاه، آذربایجان و حتی سیل ۹۸ را مدیریت کند. این تجارب کمک کرد هلال احمر در کنار مردم باشد. 

زلزله‌بم و حمایت‌های مردمی

سرپرست جمعیت هلال احمر گفت:  اوج تعامل میان هلال احمر و مردم و تمام سمن ها را در زلزله بم شاهد بودیم هیچکس به شکل شخصی برای کمک به آسیب دیدگان به بم مراجعه نمی کرد و مردم تمام کمک های خود را در اختیار هلال احمر قرار می دادند و اعضای هلال احمر هم کمک ها را به دست نیازمندان و آسیب دیدگان می رساندند. بنا براین اگر مردم هلال احمر را دوست دارند به دلیل جایگاهی است که این نهاد در حوادث و بحران ها در کمک به  مردم به دست آورده است و امیدواریم در دوره جدید بتوانیم با توجه به تجارب گذشته و تجاربی که از خدمت در وزارت بهداشت کسب کردم، کار بیشتری برای مردم انجام دهیم.

کرونا سیاسی نیست

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص مهمترین توصیه ها در برابر شایعات، تحلیل ها و نگرانی های موجود در باره خطر بیماری کرونا، گفت: جمعیت هلال احمر و همه مجموعه سلامت باید به مردم آرامش بدهند، اضطراب اجتماعی را کم کنند و به شایعات که در بحران ها شدت می یابد، توجه نکنند. باید توجه داشته باشیم که کرونا به هیچ عنوان یک موضوع سیاسی نیست و با آن برخورد سیاسی نکنیم. کرونا، یک بیماری ویروسی است که اپیدمیک شده و کل دنیا را در برگرفته و مراودات فرهنگی و اقتصادی است که به گسترش این ویروس کمک می کند و ما باید کاری کنیم که زنجیره انتقال بیماری را قطع کنیم. 

ممکن بود کرونا از هرجای دیگری شروع شود

وی با تاکید بر ضرورت پرهیز از توهین به فرهنگ، آداب و سنن ملل دیگر گفت: اینکه به نوع غذای مردم یک کشور توهین کنیم اصلا پسندیده نیست ممکن است به بسیاری از انواع غذا در ایران هم ایراد وارد باشد ما باید این ویروس را یک بیماری با منشاء چین بدانیم اما انگ زنی در این زمینه مشکلی را حل نمی کند در مورد اینکه چرا از قم شروع شد هم به همین ترتیب، انگ زنی پسندیده نیست ممکن بود این بیماری از ورامین و پاکدشت و یا حتی شمال کشور شروع شود. قم در شیوع این بیماری، هیچ شرایط خاصی نسبت به سایر استان های کشور، نه بستر ژنتیکی و نه بستر فرهنگی خاصی که منجر به شیوع این ویروس شود، نداشت. بنابراین لازم است از انگ زنی قومیت ها، ملل و ... جلوگیری کنیم و از یک مرجعیتی همچون سخنان رهبر معظم انقلاب پیروی کنیم و یا مرجعی همچون توصیه های وزارت بهداشت را بپدیریم. از این منظر اینکه تمام اختیارات شورای امنیت ملی را در زمینه بیماری کرونا به این دبیرخانه سپرده شد نکته مثبتی بوده است.

دکتر همتی گفت: مقام معظم رهبری در ظرف ۱۰ تا ۱۵ روز اخیر حتی در پیام نوروزی خودشان به زحمات کادر درمان برای خدمت به مردم عزیز کشور تقدیر و تشکر کردند.

دلیل قرنطینه نشدن قم

وی همچنین در خصوص وجود شایعاتی مبنی بر اطلاع وزارت بهداشت از شیوع کرونا در قم در روزهای قبل از ۳۰ بهمن ماه و اینکه چرا قم در این شرایط قرنطینه نشد، گفت: این شایعه که مقامات وزارت بهداشت می دانستند این ویروس در قم شیوع پیدا کرده اما به دلیل انتخابات، وجود و شیوع آن را کتمان کرده اند، درست نیست. دو تا سه روز پیش از انتخابات مجلس و زمانی که بیماری و در نهایت مرگ دو نفر بر اثر ابتلا به کرونا در قم تایید شد، وزیر بهداشت با معاون اول رئیس جمهوری جلسه فوق العاده داشت و توصیه ها و مواردی که باید رعایت شود، متذکر شد. بنابراین وزارت بهداشت بعد از به یقین رسیدن در مورد شیوع کرونا سلامت مردم را در نظر گرفته و مراتب و توصیه های لازم را به اطلاع  همگان رساند.

همتی در مورد قرنطینه نشدن شهر قم با وجود شیوع کرونا در این استان گفت: برای اجرای قرنطینه، شرایط خاص هر کشور را باید در نظر بگیریم. در این خصوص هیچ نسخه واحدی وجود ندارد. باید بسترهای جامعه شناختی خاص هر کشور و ظرفیت های آن کشور را در نظر بگیریم در چین با شیوع کرونا حکومت نظامی اعلام شد، در اروپا که فرهنگ خاصی وجود دارد؛ مردم فرانسه در پی شیوع کرونا، از در منزل خود کنترل می شوند. اما این موارد در کشور ما قابل اجرا نبود. بحث قرنطینه یک بحث علمی است، باید جمیع جهات در نظر گرفته شود. شرایط خاص کشور ما، پیش زمینه ها و مشکلات اقتصادی و مشکلات فرهنگی منجر به این شد که قرنطینه در کشور اجرایی نشود ممکن بود شیوع کرونا مثلا در استان قزوین رخ می داد باز هم هیچ تفاوتی نداشت و قرنطینه اجرا نمی شد  و ... به هرحال فرهنگ ما، ویژگی های جامعه شناختی مردم کشور ایران با کشورهای دیگر متفاوت است و نه در مرحله پیشگیری و نه در مرحله درمان نمی توان از نسخه کشور چین یا کشورهای دیگر پیروی کرد. بنابراین در این خصوص، چگونگی قطع زنجیره انتقال را مد نظر قرار دادیم.  

شناسایی ۲۴۰۰ نفر با علائم کرونا در طرح غربالگری

وی به عدم رعایت توصیه های وزارت بهداشت برای پیشگیری از شیوع بیشتر کرونا در کشور گفت: در وزارت بهداشت با اعلام شیوع ویروس، بلافاصله اقدامات لازم انجام شد و وزیر بهداشت از مردم کشور خواست به دلیل شیوع کرونا و برای حفظ سلامت خودشان به سفر نروند؛ اما از روز ۲۷ اسفند تا روز گذشته اول فروردین ماه، ۹۷۰ هزار خودرو با ظرفیت حدود ۳ میلیون مسافر از استان‌های درگیر کرونا خارج شده‌اند که حدود ۲۴۰۰ نفر از این مسافران دارای علائم بیماری کرونا مثل تب و ... بوده اند. کسانی که خرده می گیرند چرا قم را قرنطینه نکردید، به توصیه های وزارت بهداشت هم توجهی نمی کنند در صورتی که همین ۲۴۰۰ نفر هر کدام می توانند ۳ نفر را درگیر بیماری کنند. خروجی شهرها بسته نشد اما انتظار این بود که مردم مراعات کنند. در حال حاضر درخواست ما از هموطنان این است که به سفر نروند تا بتوانیم زنجیره انتقال را قطع کنیم و در نیمه دوم فروردین ماه روزهای آرامتری در پیش داشته باشیم.

چرا ماسک به چین هدیه دادیم؟

وی همچنین در خصوص انتقادات موجود در زمینه اهدای ماسک از سوی هلال احمر ایران به چین همزمان با بحران شیوع کرونا در این کشور گفت: نکته مهم این است که ما باید درک کنیم در یک دهکده جهانی زندگی می کنیم مشکلات ما بی ارتباط به مشکلات عراق و افغانستان و یا حتی چین در آن سوی دنیا نیست و همه در یک زنجیره هستیم. یکی از اصول هفتگانه هلال احمر، اصل جهانشمولی است یعنی همین بحث که وقتی چین گرفتار شد ما حدود ۲۰۰ میلیون تومان ماسک اهدا کردیم اما زمانی که شیوع این ویروس در ایران گسترش یافت، کشور چین محموله ای به ارزش حدودی ۱.۳ میلیون دلار به ایران شامل کالا، تجهیزات پزشکی، ماسک و گان پزشکی اهدا کرد. همچنین یک تیم ۵ نفره از متخصصان این کشور برای مشاوره و کمک به کنترل بیماری به ایران آمدند و هنوز مراودات و تعاملات با این تیم ادامه دارد. علاوه بر این، بسیاری از کشورهایی که حتی با ما ارتباط سیاسی خیلی خوبی هم ندارند مثل کشور امارات در حال حاضر برای کمک به کنترل این بیماری به ایران کمک مالی داشته اند. باید در نظر داشت که در حال حاضر وارد یک جنگ شده ایم. تعداد تلفاتی که کرونا در کل دنیا می دهد از جنگ هم بیشتر است. در این شرایط، یک اصل پذیرفته شده این است که به هر کسی در هر جای دنیا که گرفتار شده است، کمک کنیم. 

کمبودی وجود ندارد

سرپرست جمعیت هلال احمر با بیان اینکه وضع اقتصادی کشور ایران به اندازه اروپا و آمریکا مناسب نیست اما بیماری کرونا برای این کشورها هم مشکلات بی شماری پدید آورده، افزود: با وجود مشکلات اقتصادی، اعتماد خوبی میان مردم و مسئولان در ایران ایجاد شده است. ما با دستان خالی اما با وجود مردم مهربان و گرانقدری که پای کار آمده اند و بسیج تمام امکانات مجموعه نظام، تاخیر در تامین وسایل و تجهیزات لازم در چند روز ابتدایی شیوع ویروس، برطرف شده و کمبود جدی ای در این حوزه نداریم.

عملکرد هلال احمر در کرونا

وی اقدامات هلال احمر در حوزه مقابله با ویروس کرونا را نیز برشمرد و گفت: هلال احمر روزانه ۱۰ تا ۱۵ هزار ماسک و به همین میزان هم مواد ضدعفونی کننده تولید می کند. همچنین گان های پزشکی با کمک هلال احمر و دیگر دستگاه ها در حال تولید است. البته جمعیت هلال احمر بلافاصله پس از شیوع کرونا در چین در چند زمینه فعالیت خود را آغاز کرده بود؛ مطالب آموزشی مهم در زمینه پیشگیری از کرونا قبل از شیوع این بیماری در ایران آماده شده و در فضای مجازی در اختیار مردم قرار داده شده بود. این نکات آموزشی ۳۷ میلیون بار تاکنون دیده شده است. همچنین با همکاری سازمان نظام پزشکی حدود ۳۷۰ تا ۳۸۰ هزار نفر در یک سامانه آنلاین آموزش های لازم برای پیشگیری از بیماری را فرا گرفته بودند.

غربالگری خروجی ۱۳ استان

وی افزود: در حال حاضر غربالگری مسافران خروجی استانها بنا به تصمیم ستاد مدیریت بیماری کرونا به هلال احمر سپرده شده و هلال احمر با استقرار ۴۰۰ پایگاه، مسئول پایش سلامت مسافران در خروجی ۱۳ استان کشور با همکاری نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی و راهداری هاست. هلال احمر همچنین در موضوع نقاهتگاه بیماران مبتلا به کرونا هم ورود کرده و از ۱۰ هزار تخت مورد نیاز برای این بیماران، تامین ۲۶۰۰ تخت به هلال احمر سپرده شده است علاوه بر این، بیمارستان نورافشار جمعیت هلال احمر را در شهر تهران به عنوان معیین بیمارستان مسیح دانشوری در نظر گرفتیم. سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر نیز، داروی تامی فلو که میزان آن در کشور کاهش یافته و داروی کلترا را که در درمان بیماری کرونا موثر بوده است وارد کرده است. همچنین در تعامل با جمعیت های ملی سایر کشورها، ژاپن به زودی یک میلیون دلار کمک به ایران ارسال می کند. کمک های قابل توجهی هم از سوی ایرانیان مقیم آمریکا جمع آوری شده و در روزهای آینده از طریق ترکیه به ایران وارد می شود.. علاوه بر این، فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر و برنامه غذایی سازمان ملل و کشورهایی همچون هنگ کنگ و سنگاپور هم برای ارسال کمک به ایران اعلام آمادگی کرده اند.

آمادگی برای حوادث طبیعی

دکتر همتی تاکید کرد: در کنار انجام مسئولیت های مربوط به کنترل بیماری کرونا، جمعیت هلال احمر از وظیفه ذاتی خود یعنی امدادرسانی غافل نبوده به همین دلیل، هیچکدام از امدادگران ما در بحث کرونا وارد نشدند تا در صورت وقوع حوادث غیر مترقبه همچون سیل که بر اساس پیش بینی هواشناسی احتمال وقوع آن در برخی استان ها وجود دارد، بتوانیم مخاطرات را مدیریت کرده و از بروز بحران پیشگیری کنیم.

بر اساس گزارش سایت هلال احمر، سرپرست جمعیت هلال احمر در پایان ابراز امیدواری کرد که در دوره مدیریت جدید، اعتماد میان هلال احمر و مردم به بالاترین سطح ممکن برسد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: کروناویروس همه علیه کرونا نوروز در خانه در خانه بمانیم سرپرست جمعیت هلال احمر شیوع کرونا بیماری کرونا وزارت بهداشت هلال احمر هلال احمر هلال احمر حال حاضر استان ها توصیه ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۳۸۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیگیری‌های پلیس نبود، «یسنا» را آزاد نمی‌کردند

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: هفته پیش خبر گم شدن دختر چهار ساله ترکمن، شبکه‌های اجتماعی را پر کرد. مردم شمال‌شرق کشور برای پیدا شدن یسنا دست به دست هم داده بودند و در کنار نهادهای مربوطه پنج شبانه روز تلاش کردند تا دخترک خانواده کشاورز را پیدا کنند. «سالار احمدی» یکی از خبرنگاران گلستان است که از روز اول در محل حادثه حضور داشته و جزئیات آن را از نزدیک شاهد بوده است. این خبرنگار در گفت‌وگو با مهر، لحظات مهم تصمیم‌گیری و حساسیت عملیات جست‌وجو را روایت می‌کند و درباره سوالات و ابهاماتی که هنوز هم درباره پرونده «یسنا دیدار» مطرح می‌شود، توضیحاتی می‌دهد.

متن کامل این گفت‌وگو به شرح زیر است:

از نقطه اول شروع کنیم؛ جایی که اعلام شد یسنا گم شده است.

یکشنبه از ساعت ۵ بعد از ظهر اولین خبرها مبنی بر گم شدن «یسنا» از طریق بخشداری به جمعیت هلال احمر می‌دهند. این دختر بچه از ساعت ۲ گم شده بود حدود دو سه ساعتی خانواده، خودشان جست‌وجو را شروع می‌کنند؛ اما وقتی به نتیجه‌ای نمی‌رسند به ۱۱۰، هلال احمر و بخشداری اطلاع می‌دهند. بعد از اعلام آنها اولین گروه از طرف جمعیت هلال احمر به محل اعزام می‌شود.

باید این توضیح را بدهم؛ استانی که ما در آن زندگی می‌کنیم شرایط جغرافیایی ویژه‌ای دارد. مردم اینجا هم اکثراً به شغل کشاورزی مشغول هستند و فرزندان کوچک‌شان را با خود سر زمین می‌برند چرا که بعضاً امکان اینکه فرزند خود را خانه بگذارند ندارند. مادر یسنا هم مثل خیلی از خانواده‌های دیگر، فرزندش را به سر زمین با خود برده بود.

اولین خبر رسمی مبنی بر گم شدن یسنا را حوالی ظهر دوشنبه منتشر کردم. البته پیش از آن، سر و صدای این موضوع در فضای مجازی این منطقه پیچیده بود؛ به خصوص صفحه‌هایی که درباره گردشگری هستند. هنوز ۱۲ ساعت از گم شدن یسنا نگذشته بود که موجی در فضای مجازی به راه افتاد.

گروه قابل توجهی از مردم در منطقه حاضر شدند تا یسنا را پیدا کنند. با توجه به اینکه یسنا دزدیده شده بود، فکر می‌کنید این حضور چقدر در پروسه پیدا شدن یسنا تأثیرگذار بود؟ آیا ممکن بود مشکل‌ساز شود؟

بیشتر اهالی روستای کلاله ترکمن و اغلب آنها کشاورز یا دامدار هستند. علاوه بر مادر یسنا، حدود ۵۰ یا ۶۰ نفر دیگر در همان زمین کشاورزی و زمین‌های اطراف کار می‌کردند. یعنی همان اولین دقایق وقتی مادر یسنا می‌گوید بچه‌ام نیست و گم شده، چیزی حدود ۵۰ نفر در محل شروع به جستجو می‌کند. علاوه بر این هر کدام با نزدیکان‌شان تماس می‌گیرند و به آنها هم اطلاع می‌دهند تا بیایند و کمک کنند. بنابراین در ساعات ابتدایی حضور گسترده مردم اتفاق می‌افتد. این حضور خیلی اهمیت داشت و فضای همدلی قشنگی ایجاد کرده بود. مردم طوری برای کمک آمده بودند که اگر یسنا واقعاً گم شده بود شاید همان ساعات اول پیدا می‌شد.

البته از ساعات اولیه چهار گروه از طرف هلال احمر که در مجموع حدود بیست نفر بودند اعزام شدند و در کنار مردم جست‌وجو را آغاز کردند؛ همکاری خوبی بود و دانش عملیاتی هلال در کنار توان فیزیکی مردم قرار گرفت. روز دوم هلال احمر اعلام کرد که نیاز به نیروی بیشتری دارد. منطقه‌ای که یسنا در آن گم شده بود بسیار وسیع بود و هر چه تعداد بیشتری برای کمک حضور داشته باشد احتمال پیدا کردن یسنا در زمان کمتر افزایش پیدا می‌کرد و این موضوع در زمینه امدادرسانی بسیار مهم است. اگر یسنا واقعاً گم شده و در آن محیط تنها مانده بود، زمان اهمیت بسیار زیادی داشت چراکه ضعف بدنی، حمله حیوانات، وحشت‌زدگی و موارد زیاد دیگری می‌توانست به کودک آسیب بزند.

اما اگر بخواهیم از جنبه دیگر به موضوع نگاه کنیم، گاهی حساسیت‌های خاصی وجود دارد. برای مثال هر چقدر تعداد افراد حاضر در محل بیشتر باشد کیفیت عملکرد سگ‌های تحت تأثیر قرار می‌گیرد. همچنین جستجوی هوایی نیز با مشکل روبه‌رو می‌شود. همچنین نیروی هلال اگر یک منطقه را به صورت زمینی کامل گشته باشد، دوباره با سراغش نمی‌رود تا جستجوی هوایی انجام شود؛ ولی مردم عادی ممکن است دوباره به سراغ آن منطقه بروند و همین در روند کار خطا ایجاد می‌کند.

نکته قابل توجه این بود که بسیاری از کسانی که همه فارغ از مذهب و قومیت برای پیدا شدن یسنا آمده بودند. این اتفاق بسیار خوبی بود و همبستگی مردم را نشان می‌داد. مردی در که در گشت‌زنی هوایی یسنا را پیدا کرد اهل نیشاور است. امدادگران زیادی از نقاط دیگر آمدند و بسیاری از مردمی گرگان اعلام آمادگی کردند. مردم از خانه خودشان و با هزینه خودشان برای گروهی که در حال جست‌وجو بودند غذا تهیه می‌کردند و می‌آوردند، آب می‌آوردند و هرطور که می‌توانستند پشتیبانی می‌کردند تا امدادرسانی قوی‌تر صورت بگیرد و این بعد زیبای ماجرا و بسیار ارزشمند بود.

گم شدن یک کودک، ممکن است زیاد اتفاق بیفتد اما کمتر موردی بوده که تا این حد رسانه‌ای شود؛ برای خیلی‌ها سوال است که چرا ماجرای یسنا تا این حد پر سر و صدا شد؟

در پرونده یسنا چند نکته بسیار مهم بود. اول اینکه هر کس موضوع یسنا را برای اولین بار شنید به طور ناخودآگاه ذهنش سمت گم شدن پرونده محروم «سها رضانژاد» می‌رفت چرا که پرونده او نیز بازتاب رسانه‌ای زیادی داشت و بعد از ۴۵ روز جست‌وجو پیکر بی‌جان او پیدا شد.

دومین موضوع مهم دیگر جنسیت و سن و سال و شرایط خانوادگی یسنا بود؛ دختر بچه ۴ ساله ترکمن که خانواده کشاورز دارد و پدرش هم معلول است؛ خانواده‌ای که در یک منطقه کم‌برخوردار زندگی می‌کنند. ببینید؛ هر چند برای توسعه و پیشرفت شهرستان کلاله زحمت کشیده شده اما هنوز شرایط سخت معیشتی وجود دارد. بنابراین تمامی اینها تأثیر گذار بود. طبیعتاً برای همه ما گم‌شدن یک دختر بچه ۴ ساله متاثرکننده است؛ به ویژه آن که بعد از ساعاتی تصاویر چهره معصوم این دختر بچه منتشر شد.

البته علاوه بر اینها نباید از نقش شبکه‌های اجتماعی و پوشش خبری خبرگزاری‌ها چشم پوشی کنیم.

حضور نیروهای امدادی و انتظامی چطور بود؟ آیا انتظار مردم را برآورده می‌کرد؟ تجهیزات کافی بود؟

نکته مهم این است که هلال احمر به اندازه کافی تجهیزات دارد و اگر تجهیزاتی کم باشد از استان‌های دیگر یا سازمان امداد و نجات اراسل می‌شود. متأسفانه در موضوع یسنا یک عده که دنبال کننده بیشتری در اینستاگرام داشته‌اند ویدئوهایی منتشر کردند و مدعی شدند: «هلال احمر از ما خواسته برای کمک برویم!» چنین چیزی اصلاً حقیقت نداشت. فارغ از این، نکته مهم که مردم هم باید بدانند این است که حضور سگ‌های نجات خارج از سازوکار مشخص به جز اینکه به روند امدادرسانی لطمه بزند، هیچ اثر دیگری ندارد و بی‌فایده است.

اما درباره اینکه شرایط حضور نهادها و تجهیزات چطور بود، باید بگویم ۲۴ ساعت از گم شدن یسنا که گذشت، انتظارات به این سمت رفت که دستگاه‌های مسؤول تمام امکانات خود را برای پیدا کردن او بسیج کنند. با توجه به شرایط ویژه یسنا و محرومیت منطقه، مردم این را انتظار دارند که بیشتر بهشان رسیدگی شود. در ساعات اولیه شاید تصور می‌کردند این انتظار برآورده نشود اما کم کم همه بسیج شدند تا این کودک پیدا شود. هرچند آوردن بالگرد و شروع جستجو تا قبل از ۴۸ ساعت مرسوم نیست اما در مورد یسنا، نیروهای امدادی، انتظامی و حتی مدیران حسابی کمک‌حال بودند و با تمام توان پای کار آمدند. همه از لحظه اول تا لحظه‌ای که یسنا پیدا شد با تمام وجودشان تلاش کردند.

مخصوصاً دوستان نیروی انتظامی حضور بسیار فعالی داشتند. از همان ساعات اولیه عصر یکشنبه گروه تجسس فرمانده نیروی انتظامی شهرستان به همراه افسر تخصصی جنایی پلیس آگاهی عملیات خود را شروع کردند. در کنار اینها رئیس پلیس آگاهی شخصاً حضور پیدا کرد. پهپادهای انتظامی آمدند و از هلی‌شات‌های زیادی استفاده شد.

همان روز از شهرستان مجاور تیم‌های پشتیبان آمدند و سگ‌های جستجوگر آوردند و به سرعت تحقیق‌های میدانی و اطلاعاتی و پلیسی آغاز کردند. برای بعضی‌ها سوال است چرا با وجود اینکه استان بالگرد دارد، برای جست‌وجو بالگرد از سمنان آمده است. بالگرد امدادی در گلستان لجستیک است و برای پشتیبانی در حوادث بسیار بزرگ استفاده می‌شود؛ این بالگرد امکان مانور دادن در ارتفاع پایین را نداشت و ممکن بود حادثه دیگری را ایجاد کند. بنابراین جمعیت هلال احمر از سازمان امداد و نجات تقاضای ارسال بالگرد سبک تقاضا کرد. به سرعت سازمان امداد و نجات مجوز پرواز آن را داد و از سمنان یک بالگرد سبک و مناسب گشت‌زنی سمت منطقه آمد. صبح روز سه‌شنبه این بالگرد عملیات هوایی خود را شروع کرد و گرچه بسیار خطرناک و حادثه‌ساز است در فاصله ۲۰ متری با زمین پرواز می‌کرد.

یسنا برای همه تبدیل با دغدغه‌ای شده بود تا زودتر پیدا شود و به آغوش مادرش برگردد که مدام گریه می‌کرد.

درباره لحظه پیدا شدن این کودک بگویید...

۵ شنبه که برای تهیه گزارش میدانی رفتیم، یک جلسه مدیریت در چادر عملیات مستقر در آن نقطه تشکیل شد. تصمیم بر این شده بود که با توجه به تعدد جست‌وجوهای انجام شده و میزان نیروها و تجهیزات لجستیکی به کار گرفته شده عملیات از جست‌وجوی زمینی به عملیات هوایی و گسترده تبدیل شود. یعنی تعداد هلی‌شات‌های بیشتری به کار گرفته شود، پاراگلایدرهای بیشتری استفاده شود و هر پرواز تخصصی که می‌تواند به عملیات کمک کند، تقویت شود.

باید این نکته را در نظر بگیرید که زمین‌های کشاورزی آن منطقه با تردد متعدد و مداوم افراد، نابود می‌شوند و محصولات بسیاری از کشاورزان از بین می‌رود. تصور کنید ۲۰۰ نفر وارد یک زمین شوند و تکه به تکه و یک متر به یک متر آن را بگردند، مسلم است که زمین آسیب می‌بیند. البته تا جایی که اطلاع دارم مدیریت بحران خسارتی که این کشاورزان دیده‌اند را جبران می‌کند.

با این تصمیم، عملیات جست‌وجوی هوایی تقویت شد. ساعتی بعد در حال مصاحبه بودیم و کایت سوارها داشتند گشت‌زنی هوایی انجام می‌دادند که ناگهان یک نفرشان فریاد زد: «پیداش کردم، پیداش کردم» وقتی او داد زد همه به سمت آن نقطه دویدند؛ از مردم عادی تا پلیس آگاهی و نیروهای سپاه و بچه‌های هلال احمر. بلافاصله نیروی انتظامی یسنا و خوانداه‌اش را با به بیمارستان برد تا شرایط سلامتی او بررسی شود.

جمعیت هنوز نمی‌دانست او دزدیده شده بود و فقط پلیس در جریان بود. حال و هوای عجیبی بود؛ همه همدیگر را بغل می‌کردند. به معنی واقعی کلمه خوشحال بودند و حتی جلوی منزل‌هایشان در روستاهای اطراف جشن برپا کردند.

حال یسنا همان لحظه اول چطور بود؟

لحظه‌ای که یسنا را پیدا کردند همان لحظه اول آب خورد. این بچه به دلیل حضور جمعیت و چند روز دوری از پدر و مادرش حالت بهت زده و ناراحت کننده‌ای داشت. از نظر جسمی سالم بود، لباسش سالم بود؛ چهره و صورتش سالم بود. این کودک معصوم که از زیبایی مانند یک برگ گل است بی‌قراری نمی‌کرد، اما حسابی بهت‌زده بود.

اما نکته عجیب این بود که نقطه‌ای که یسنا در آن پیدا شد بارها جست‌وجو شده بود؛ حتی در فیلم‌هایی که ضبط شده هم این موضوع مشخص است؛ علاوه بر این تمام محصولات آن نقطه خم شده و مشخص بود گروه جست‌وجو قبلاً اینجا حضور داشته است. به هیچ عنوان نمی‌توانستیم بگوییم یسنا اینجا بوده و کسی او را ندیده است.

از طرف دیگر خدا را شکر این کودک ظاهر سلامتی داشت و به نظر نمی‌رسید پنج شبانه‌روز در دشت تنها بوده، به نظر می‌رسد همان‌جا مشخص شد ماجرا قدری مشکوک است...

بله؛ چیزی نگذشت که خبر آمد یسنا دزدیده شده بود. بر اساس اعلام پلیس روز سوم گم شدن یسنا از ۵۰ نفر بازجویی صورت گرفته است. از این تعداد در نهایت به ۱۰ نفر رسیدند و بعد به ۳ نفر و در نهایت به یک نفر. این یک نفر همان کسی است که دستگیر شده و بلافاصله به زندان منتقل شده است چرا که تحقیقات محرز و مشخص شده و بر اساس اخبار رسمی، خودش هم اعتراف کرده که یسنا را دزدیده است.

پدر یسنا در این مدت اطلاعاتی به پلیس داده بود و در کنار همه جست‌وجوهای میدانی، تحقیقات پلیسی با قدرت دنبال می‌شد. نباید فراموش کنیم نیروی انتظامی برای پیدا شدن یسنا زحمت بسیاری کشید. اگر پلیس روز سوم به این فرد نمی‌رسید و او را متوجه نمی‌کرد که اگر کودک را تحویل بدهی جرمت کمتر می‌شود؛ اگر با بازجویی‌های پی در پی به این افراد نزدیک نمی‌شد و آنها را تحت فشار قرار نمی‌داد شاید آنها اصلاً یسنا را برنمی‌گردانند.

یک نگاه لحظه‌ای به این موضوع وجود دارد و می‌گویند و می‌گویند بالاخره چه کسی یسنا را پیدا کرد؛ مثلاً کایت سواری که او را پیدا کرد با توجه با زمین کشاورزی نمی‌توانست همان‌جا فرود بیایید وگرنه اولین نفری که یسنا را در آغوش می‌گرفت خودش است‌. اما مهم‌ترین نکته درباره پیدا شدن او این است که نباید یادمان برود تلاش پیوسته گروه تحقیقات پلیسی چقدر در این مسیر تأثیر داشته است؛ وقتی یسنا پیدا شد از پدر سنا پرسیدم چه احساسی دارد؛ خیلی جالب بود که یک جمله پاسخ داد: «مطمئن بودم پلیس یسنا را پیدا می‌کند!»

البته نباید زحمت هیچ‌یک از عزیزان، از مردم عادی تا نیروهای هلال احمر و… را نادیده گرفت. همه از جان و دل طوری که انگار عزیز خودشان گم شده باشد تلاش می‌کردند.

هنوز ابهامات زیادی وجود دارد. مشخص نشده که این کودک اول گم شده سپس دزدیده شده یا از همان ابتدا به توسط این افراد دزدیده شده بود؟

اینها اطلاعات محرمانه پرونده است و به همین علت تا پایان تمامی تحقیقت رسماً چیزی منتشر نمی‌شود. گفته شده متهم‌های دیگری هم تحت نظر پلیس هستند و روی آنها تحقیقات بیشتری انجام می‌شود. باید ابتدا صراحتاً مشخص شود درصد مشارکت هر یک از عوامل در این پرونده چقدر بوده و انگیزه آنها از این اقدام چه بوده است. اینکه انگیزه خصومت شخصی، دریافت پول یا کودک‌آزاری بوده هنوز مشخص نیست و با توجه به ابعاد پلیسی موضوع جزئیاتی اعلام نشده و حتی مصاحبه با خانواده یسنا هم به دلایل امنیتی محدود شده است‌.

با همه اینها، همه از پیدا شدن یسنا خوشحال هستیم و قطعاً به زودی کسانی که در دزدیده شدن او نقش داشتند مجازات می‌شوند. اما یک صحنه با مزه که من از این کودک دیدم این بود که وقتی کمی به خودش آمد، اولین چیزی که از مادرش درخواست کرد این بود که گفت: «به من نوشابه بده! نوشابه می‌خوام.» امید داریم آسیب‌های روحی این کودک به واسطه این تجربه تلخ هرچه زودتر بهبود پیدا کند و یسنا و همه کودکان ایران در سلامت کامل باشند.

‌ کد خبر 6097970 زينب رجائی

دیگر خبرها

  • رییسی مجامع جهانی را به یاری به ملت مظلوم غزه فراخواند
  • مشارکت مردم در حوادث با هلال‌احمر بی‌نظیر است / فعالیت ۳ میلیون داوطلب
  • رئیسی مجامع جهانی را به یاری غزه فراخواند
  • پیگیر به‌کارگیری و استخدام نیروهای فعال دوران شیوع کرونا هستیم
  • جمع آوری ۱۰ هزار تن اقلام بهداشتی و درمانی برای مردم غزه
  • ۲۳ استان درگیر سیل و آبگرفتگی هستند/ امدادرسانی به بیش از ۸ هزار نفر
  • واژگونی مینی بوس در آزاد راه قزوین _ زنجان/ ۱۵ مسافر مصدوم شدند
  • استان درگیر سیل و آبگرفتگی
  • ۲۳ استان درگیر سیل و آبگرفتگی/ امدادرسانی به بیش از ۸ هزار نفر
  • پیگیری‌های پلیس نبود، «یسنا» را آزاد نمی‌کردند