Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-05-09@02:21:21 GMT

مبارزه با سوداگری لازمه تحقق جهش تولید

تاریخ انتشار: ۳ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۳۵۰۱۷۱

مبارزه با سوداگری لازمه تحقق جهش تولید

 

به گزارش اتاق خبر، به نقل از مهر، از سال ۱۳۹۰ توجه مقام معظم رهبری (ره) به حوزه اقتصاد افزون شد، بر همین اساس نام گذاری سال‌ها که از سوی ایشان صورت می‌گیرد رنگ و بوی اقتصادی به خود گرفت. افزایش تولید یکی موضوعات مهم در جهت گیری‌های اعلامی از سوی مقام معظم رهبری (ره) در طول سال‌های دهه اخیر بوده و ایشان در آخرین اقدام سال ۱۳۹۹ را سال جهش تولید نامیدند که مهم‌ترین ویژگی آن ایجاد تغییر محسوس در زندگی مردم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روح الله ایزدخواه، کارشناس سیاست گذاری اقتصادی و منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم به مناسبت نامگذاری سال جدید به نام جهش تولید در برنامه‌ای زنده در فضای مجازی شروع کرده است تا الزامات و راهکارهای جهش واقعی تولید در سال جاری را بررسی کند. وی معتقد است که برای تحقق جهش تولید باید نگرش کلیشه‌ای به تولید را کنار گذاشت و اقداماتی متفاوت در حوزه اقتصاد انجام داد از جمله اینکه به مبارزه علیه سوداگری پرداخت.

وی درباره تعریف سوداگری گفت: سوداگری سود آنی از محل نوسان در اقتصاد یا دست به دست شدن کالا و تجارت بدون مزیت به قصد انباشت سریع ثروت است و این موضوع تفاوت آشکاری با تجارت دارد چرا که تجارت، مفید و نیاز اقتصاد کشور است.

دبیر سابق اندیشکده جهاد اقتصادی ادامه داد: ساختار اقتصاد ایران چندین دهه است که تولیدی نیست و بر مدار رانت و سوداگری پیش رفته است، بر این اساس نکته مقدماتی این است که مسئله تولید در ایران اصلاً کمبود منابع نیست در حالی که می‌بینیم مسئولین اقتصادی، سیاستگذاران و دستگاه اداری کشور علاقه دارند که مشکلات را به منابع مالی و زیر ساختی ارجاع بدهند.

ایزدخواه ادامه داد: کشور از جهت‌های گوناگون مثل منابع انسانی، منابع طبیعی، دانش فنی و زیرساخت‌های فیزیکی وضعیت خوبی دارد و حتی در برخی شاخص‌ها جز چند کشور برجسته دنیا است اما راهکار مجلس و دولت برای افزایش تولید همواره تخصیص منابع بوده است و سعی کرده‌اند با عرضه تسهیلات مالی و تأمین زیر ساخت‌های فیزیکی مشکل را حل کنند اما ثمری نداشته است.

وی افزود: بنابراین اول باید بپذیریم که مسئله تولید در کشور کمبود منابع نیست، بلکه سوداگری به معنای عام آن است و اگر با این امر مبارزه نشود معلوم نیست که شعار جهش تولید محقق شود.

دلالی بلای جان نظام توزیع کالا / ‏‬ سوداگری سه نوع دارد

وی خاطر نشان کرد: سوداگری سه مقوله دارد که اولین آن دلالی است. فضای اقتصاد کشور برای دلالی آماده است یعنی اگر کسی اراده کند که دلال بشود به راحتی وارد این عرصه می‌شود و نظام اقتصادی هم در کمال تعجب از فعالیت دلالی حمایت می‌کند که این پدیده به شدت ضد تولید است.

ایزدخواه افزود: برای مثال در بخش کشاورزی اغلب محصولات با دلالی خرید و فروش می‌شود و باعث شده که کشاورز کمترین سهم از نفع اقتصادی را در بخش کشاورزی ببرد. به همین دلیل است که مسئله یک کشاورزی کشور دلالی است؛ در حال حاضر نسبت دلالی به کشاورزی هفت به یک است یعنی به ازای یک واحد تولید ۷ واحد دلال و واسطه وجود دارد.

وی ادامه داد: در حوزه صنعت و در بخش توزیع مواد اولیه نیز کشور دچار دلالی است یعنی مواد اولیه یا به صورت انحصاری در دست تعدادی محدود است مثل خوراک دام و طیور یا در بورس کالا خرید و فروش می‌شود که آن هم باز دست دلالانی با مدارک صوری است به گونه‌ای که یک فرد یا شرکت واسطه مواد اولیه را یکجا خریدی کرده و در انبار دخیره می‌کند و بعداً این مواد را در قالب بازار سیاه و به قیمت چند برابر به خریداران واقعی می‌فروشند.

‏خام‬ فروشی نیز، نوعی سوداگری است / ‏‬ عده‌ای با خام فروشی معادن کشور را به یغما می‌برند

این کارشناس سیاستگذاری حوزه اقتصاد افزود: مقوله دوم در سوداگری خام فروشی است به گونه‌ای که همان اندازه که کشور از وفور منابع طبیعی برخوردار است به همان اندازه نیز خام فروش وجود دارد و من خام فروشی را از مصادیق سوداگری می‌دانم.

ایزدخواه با بیان اینکه خام فروشی محدود به حوزه کشاورزی نمی‌شود، گفت: در حوزه معادن کار از خام فروشی گذشته است و کشور دچار غارت معادن است به شکلی که معادن کشور توسط برخی افراد به یغما می‌رود برای مثال معدنی در شرق کشور وجود دارد که سنگ معدن آن به صورت فله‌ای به ایتالیا صادر می‌شود اما در آنجا صرفاً با یک مرحله پردازش، ارزش افزوده ۲۷ برابری پیدا می‌کند.

وی خاطر نشان کرد: یک زمان کشور نفت را به صورت خام می‌فروخت و اکنون نفت را در صنایع بالادستی پتروشیمی به محصولات پایه پتروشیمی تبدیل می‌کند اما باز هم به صورت خام می‌فروشد در حالی که بخش سرمایه بر و آلاینده صنایع بالا دستی در داخل کشور است و بخش ارزش افزوده محصول برای آن‌هایی است که این محصولات پایه در کشورهای خارجی را به محصولات پایین دستی تبدیل می‌کنند.

واردات باعث از دست رفتن فرصت‌های اقتصادی می‌شود

ایزدخواه با اشاره به افزایش واردات کشور همزمان با افزایش درآمدهای نفتی گفت: واردات گرایی و سپردن پروژه‌ها به خارجی‌ها مقوله سوم سوداگری است، در حالی که قانون حداکثر استفاده از توان داخلی با هدف حمایت از توان داخل تصویب شده است اما باز هم دور زده می‌شود یعنی به اسم حمایت از توان داخلی یک پروژه نفتی را به شرکت داخلی می‌دهند اما آن شرکت پروژه رابه یک شرکت خارجی تحویل می‌دهد و به این ترتیب نفع اصلی را شرکت‌های خارجی می‌برند.

وی افزود: در حوزه دامداری نیز علیرغم اینکه گرانی گوشت در سال‌های اخیر فرصتی را فراهم کرد تا نژادهای بومی اصلاح و توسعه مراتع در دستور کار قرار گیرد اما با سیاست‌های وارداتی به سمت واردات لاشه دام از کشورهای شمالی رفتیم و فرصت از دست رفت.

رفع بیکاری و تورم در گرو مبارزه با سوداگری است / ‏‬ جهش تولید نیاز به مبارزه دائمی با سوداگری دارد

وی گفت: هرچه اقتصاد کشور سوداگرایانه و ضد تولید باشد مشکلات کشور نیز پیچیده‌تر و عمیق‌تر است اما هر چه کشور به سمت تولید برود، مشکلات کمتر است به عبارتی تورم و بیکاری که از مشکلات کشور است زمانی ریشه کن می‌شود که اقتصاد تولیدی شکل بگیرد و سوداگری پر هزینه شود که این امر نیاز به یک مبارزه دائمی با سوداگری دارد.
وی با اشاره به تجربه کشورهای اروپایی در فرایند صنعتی شدن، افزود: در دوره انقلاب صنعتی در اروپا نیز یک مبارزه بین رویکردهای سنتی و مبتنی بر خام فروشی با رویکردهای صنعتی وجود داشت که در نهایت با شکست ایده‌های سنتی همراه شد.

ایزدخواه با انتقاد از رویکردهای ضد تولیدی برخی از مسئولان کشور گفت: برخی مسئولان می‌گویند که ایران باید به دبی بزرگ تبدیل شود که احتمالاً منظورشان این است که ایران به یک پاساژ بزرگ تبدیل شود، یعنی برخی، کشور پهناوری همچون ایران را با این همه منابع طبیعی و معدنی و دسترسی‌های ژئوپولتیک با یک کشور کوچک بدون منابع و لم یزرع مقایسه می‌کنند.
سوداگری باعث ایجاد سرمایه‌های غیر مولد می‌شود.

ایزدخواه خاطر نشان کرد: وقتی ساختار اقتصاد کشور مبتنی بر سوداگری باشد سرمایه‌های سرگردان و غیر مولد ایجاد می‌شود که ممکن است هر لحظه به سمت مسکن، طلا، خودرو و ارز سرازیر شود اما اگر نظام اقتصادی در بخش تولید، توزیع و مصرف به نفع تولید کننده واقعی تنظیم شود آن وقت مردم سرمایه‌های خود را در تولید سرمایه گذاری می‌کنند.

اقتصاد شفاف و با ثبات، سوداگری را از بین می‌برد

وی در پایان با بیان اینکه مسئولان باید بین سوداگری و تولید یکی را انتخاب کنند، ادامه داد: سوداگرها و دلال‌ها در اقتصاد پر نوسان و غیر شفاف باقی می‌ماند اما اگر اقتصاد شفاف باشد و فعالین اقتصادی بدانند که تا چند سال قوانین ثبات دارد آن وقت تولید رشد می‌کند.

انتهای پیام/

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: دلالی اقتصادی سال جهش تولید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۵۰۱۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سامانه تامین مالی جمعی آبادیران عرصه‌ای برای جلب مشارکت مردم و تحقق شعار سال

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، دبیرخانه برنامه ملی آبادایران در راستای اقدامات خود برای ترویج فرهنگ وقف فناورانه و افزایش مشارکت مردمی در رونق اقتصاد دانش‌بنیان و همچنین در راستای هم‌­افزایی با نهاد‌های متولی آبادانی و پیشرفت کشور و استفاده از ظرفیت سامانه‌های تامین­ مالی جمعی خیریه بخش خصوصی، اقدام به عقد توافق­‌نامه با کمیته امداد امام خمینی (ره) و سه شرکت دانش بنیان و فناور فعال در این زمینه کرده ­است.


مراسم اعطای این توافق‌نامه‌ها با حضور حبیب ­الله آسوده، معاون توسعه مشارکت­‌های مردمی کمیته امداد امام خمینی (ره)، حمیدرضا شکری، دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست­ جمهوری، عبدالمجید مرشدی، مدیرکل دفتر تامین­ مالی و توسعه سرمایه­ گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری و همچنین سه شرکت قاصدک سامانه، مجمع ترنم صبح ­سپید عام­ المنفعه و بنیاد جهادی مهرالرضا (ع) عام ­المنفعه در محل معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری برگزار شد.

حمیدرضا شکری دستیار مردمی‌سازی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست­ جمهوری در ابتدای این نشست، گفت: رویکردی که از ابتدای دولت سیزدهم در دستور کار معاونت علمی قرار گرفت، مسئله «نوآوری فراگیر» بود و هدف از این رویکرد انتقال توانمندی ­های زیست بوم فناوری از طرق مختلف به جامعه است.

شکری ادامه داد: از سال ۱۳۹۲ که قانون حمایت از شرکت ­های دانش‌­بنیان کلید خورد تا به امروز جهش قابل توجهی را در رشد شرکت­های دانش‌­بنیان، فناور و خلاق پیش رو داشته ­ایم. از ۵۵ شرکت دانش‌­بنیان به ۱۰ هزار شرکت دانش‌­بنیان رسیده ­ایم و پس از شش سال حمایت از شرکت­‌های خلاق امروز شاهد فعالیت بیش از دو هزار شرکت خلاق هستیم و چیزی حدود ۱۲ هزار شرکت فناور در کشور مشغول فعالیت هستند که البته به تمام این موارد می‌­توان توانمندی نخبگان را هم اضافه کرد.

وی افزود:  برنامه ملی آبادیران، اساسا با یک چنین دغدغه ­ای (بهره­ گیری از توانمندی­‌های زیست بوم علم و فناوری برای محرومیت ­زدایی) کلید خورد و در این راستا سامانه تامین ­مالی جمعی آبادیران سال گذشته ایجاد و امسال با رویکرد جامع تری وارد میدان شده ­است و طی آن می­ کوشیم تا عرصه را برای جمع ­آوری کمک ­های مردمی در بستری مجازی و آنلاین فراهم کنیم.

شکری در ادامه بیان کرد: نهاد‌های متولی آبادانی و پیشرفت، گروه ­های جهادی و مردمی هم می­ توانند در این سامانه تعریف پروژه کنند و معاونت علمی به این پروژه‌ها اعتبار بخشی کرده و بستر لازم جهت کمک دانش‌بنیان­‌ها به رفع نیازمندی ­های مناطق کمتر برخوردار را فراهم می ­کند.

مدیر برنامه ملی آبادیران درباره این توافقنامه توضیح داد:  در توافق­نامه ­ای که امروز با کمیته امداد امام­ خمینی (ره) امضا کردیم، مقرر شد تا این نهاد در کنار معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری از آن دست طرح ­هایی که در راستای ماموریت­ هایش قرار می ­گیرد، حمایت کند.

شکری در خصوص قابلیت ­های این سامانه تامین­ مالی گفت: این سامانه، متصل به سامانه‌های تامین ­مالی جمعی شرکت ­های دانش‌بنیان است و زمینه را برای به کارگیری توانمندی­‌های دانش‌­بنیان به حل مسائل اقشار کمتر برخوردار و مناطق محروم و همچنین تحقق شعار سال که همان جلب مشارکت مردم در حل مسائل کشور است، تسهیل می‌­کند.

در ادامه این نشست، عبدالمجید مرشدی، مدیر کل دفتر تامین ­مالی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری  گفت: اکنون پس از دو دهه از عمر زیست ­بوم فناوری و نوآوری وقت آن رسیده ­است تا ماحصل این دو دهه تلاش خود را در عرصه اقتصاد و تولید ناخالص ملی عرضه کند.

مرشدی ادامه داد: سکو‌های تامین­ مالی از جمله اقداماتی است که می­‌تواند زمینه این اثرگذاری را تسهیل کند.

وی افزود: از رهگذر اقداماتی که در برنامه ملی آبادیران رقم خورد، فرهنگ­سازی خوبی در حال انجام است و می­ تواند به مثابه الگو و مدلی در دیگر عرصه تسری یابد و طرح ­ها وارد بحث­‌های پلتفرمی­ شود و مردم بتوانند در حل مسائل کلان کشور مشارکت کنند.

حبیب‌الله آسوده، معاون مشارکت مردمی کمیته امداد امام ­خمینی (ره)، در ادامه این نشست بر جایگاه  زیست بوم علم و فناوری در حل مسائل کلان کشور تاکید کرد و با ارجاع به بیانات مقام معظم رهبری گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در یکی، دو سال گذشته بر دانش‌­بنیان کردن کسب و کار‌ها تاکید بسیار داشته و شاهد این امر، محوریت شعار سال در سال­‌های گذشته است.

وی  ایجاد ارزش، مشارکت مردم و دانش‌بنیان شدن اقتصاد را سه ضلع اساسی توافق­نامه تامین ­مالی دانست و افزود: محصول این توافق­نامه بی‌شک آبادی ایران و کاهش فقر و نابرابری ­ها است.

معاون مشارکت مردمی کمیته امداد امام ­خمینی (ره) در پایان به دو رویکرد کمیته امداد امام­ خمینی در عملیاتی کردن این توافق­نامه اشاره کرد و گفت: پای­ کار آوردن مشارکت مردم و ترویج فرهنگ زکات مسئله ما است که می­ کوشیم تا با همت مردم و پشتیبانی معاونت علمی این مهم را به انجام برسانیم.

آسوده اضافه کرد: توافق با سامانه‌های تامین ­مالی جمعی محدود به این سه شرکت نبوده و سامانه‌هایی که تمایل به همکاری با سامانه تامین مالی جمعی آبادیران دارند، می‌توانند با دبیرخانه برنامه ملی آبادیران تعامل کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توجه به تولید دانش بنیان کلید حل مشکل اقتصادی کشور است
  • ثبات ارزی به پیش‌بینی‌پذیر بودن اقتصاد کمک می‌کند
  • پیشرفت علم و فناوری در مرکزی نیازمند دانش بنیان کردن تولید است
  • نتایج مشارکت مردم در اقتصاد دانش‌بنیان چیست؟
  • ضرورت توجه به اقتصاد دانش‌بنیان برای تحقق مشارکت مردم در جهش تولید
  • تحقق شعار سال منوط به احیای اصول اقتصادی قانون اساسی است
  • جهش کیفی و کمی تولید با مشارکت مردم تحقق می‌یابد
  • کشف محموله ۵ میلیارد ریالی قاچاق در خشکبیجار
  • سامانه تامین مالی جمعی آبادیران عرصه‌ای برای جلب مشارکت مردم و تحقق شعار سال
  • توجه به اقتصاد خلاق یکی از راه‌های جهش تولید است