Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@22:03:32 GMT

فراز و فرود کردستان در سالی که گذشت

تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۳۶۲۷۱۹

فراز و فرود کردستان در سالی که گذشت

استان کردستان سال ۹۸ را با برپایی جشن‌های نوروز را در اقصی نقاط خود آغاز کرد که بزرگترین آن با عنوان دومین جشن بزرگ مردمی نوروز به عنوان یکی از ماندگارترین مراسم های فرهنگی ویژه شب عید با حضور اقشار مختلف مردم مناطق کُردنشین جمعی از گردشگران بلغارستانی و اقلیم کردستان در سنندج برگزار شد.

این جشن‌ها تا دومین روز از بهار ۱۳۹۸ در برخی روستاهای کردستان برگزار می‌شد اما از سومین روز به علت وقوع سیل در برخی استان‌های کشور کنسل شد تا ابراز همدردی کُردها با مردم سیل زده استان‌های مختلف از جمله لرستان و گلستان بار دیگر معنا پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما فروردین سال گذشته کردستان همانند بسیاری از استان‌های کشور در نیمه اول در ۲ نوبت شامل سه تا ۶ و ۱۰ تا ۱۳ این ماه،  شاهد بارش های متناوب باران و سیلابی شدن مسیل ها و رودخانه ها بود که به صورت میانگین حدود ۸۴ میلی متر بارندگی در این استان ثبت شد.

این استان در این بارش‌ها شاهد بروز خسارت‌هایی بر اثر جاری شدن سیل بود به طوری که سیلاب ناشی از بارندگی‌های این ماه سه هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال به زیرساخت ها و بهره برداران بخش کشاورزی استان خسارت وارد کرد.

این بارش‌های سیل آسا همچنین موجب آسیب دیدگی ۹۹۹ واحد مسکونی در استان شد که ۸۷۶ واحد آن تخریب و نیازمند بازسازی کامل بود،  همچنین ۷۴۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال به زیرساخت‌های راه در سه بخش شامل راه ها، پل ها و ساختمان های راهداری، راه های ارتباطی اصلی و فرعی استان خسارت وارد کرد.

همچنین در هفته اول اردیبهشت سال قبل برخی نقاط کردستان در ردیف سردترین های مناطق کشور قرار داشتند بطوریکه روز یکشنبه اول اردیبهشت شهرستان دهگلان با دمای منفی ۶ درجه زیر صفر به عنوان سردترین و دوشنبه نیز دومین نقطه سرد کشور بابارشانی از توابع بیجار با سه درجه زیر صفر بود.

در مجموع با احتساب خسارت‌های سیلاب فروردین و سرمازدگی اردیبهشت سه هزار و ۷۴ میلیارد و ۱۳۶ میلیون ریال به بخش کشاورزی کردستان خسارت وارد شد که شامل یک هزار و ۹۹۰ میلیارد و ۲۰۳ میلیون ریال به علت سرمازدگی و یک هزار و ۸۳ میلیارد و ۲۰۳ میلیون ریال نیز بر اثر بروز سیلاب است.

در اثر این بلایای طبیعی ۱۰۹ هزار و ۹۶۹ هکتار از اراضی زراعی به میزان ۵۰۶ میلیارد و ۷۶ میلیون ریال و ۹ هزار و ۹۹۱ هکتار از باغات به میزان یک هزار و ۵۹۶ میلیارد و ۴۵۲ میلیون ریال بهره برداران خسارت دیدند، دیگر خسارت های وارد شده به کشاورزان در اثر سیلاب و سرمازدگی این استان شامل تلف شدن ۵۳۵ راس دام به ارزش ۱۱ میلیارد و ۵۵۰ میلیون ریال بود.

سیلاب به برخی زیرساخت های کشاورزی استان نیز ۹۶۰ میلیارد و ۵۸ میلیون ریال در بخش های آبزی پروری، جاده های بین مزارع، سیستم آبیاری تخت فشار، کانال ها و لوله های انتقال آب، بندها و سازه های آبخیزداری و صنایع کشاورزی خسارت وارد کرده بود.

حضور یک رییس قوه و پنج معاون رییس جمهوری در کردستان

استان کردستان در سال گذشته شاهد حضور آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رییس قوه قضاییه و پنج تن از معاونان رییس جمهوری شامل محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس جمهوری، محمد باقر نوبخت معاون رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، معصومه ابتکار معاون رئیس‌ جمهور در امور بانوان و خانواده،  عیسی کلانتری معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست و جمشید انصاری معاون رییس جمهوری و رییس سازان اداری و استخدامی کشور بود.

همچنین وزاری فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیرو، کشور، صنعت، معدن و تجارت،  ورزش و جوانان، راه و شهرسازی از دیگر مسوولانی بودند که به منظور بررسی چالش‌های پیش روی کردستان در سال ۹۸ به این استان سفر کردند.

انتخابات دور یازدهم مجلس شورای اسلامی

اولین رویداد رسمی انتخاباتی کردستان در ۲۲ اردیبهشت سال قبل با معرفی هشت نفر از مدیران استان به عنوان اعضای ستاد انتخابات از سوی بهمن مرادنیا استاندار رقم خورد تا فعالیت‌های انتخاباتی به شکل منسجمی آغاز شود.

طبق تقویم یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از ۱۰ تا ۱۶ خرداد ۹۸ فرصت مشمولان ماده ۲۹ قانون انتخابات بود تا از سمت های مدیریتی خود استعفا دهند که در این مهلت قانونی طبق اعلام ستاد انتخابات کردستان ۱۱ نفر در حوزه های پنجگانه انتخابیه این استان از سمت خود استعفا دادند.

۲۸۱ نفر از مردم کردستان از احزاب،   طیف‌ها و گروه‌های سیاسی و تشکل‌های مختلف مردمی و مستقل در مهلت ۶ روزه ثبت نام از ۱۰ تا ۱۶ آذر برای نمایندگی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی داوطلب شدند که از این بین در نهایت با انصراف ۷۱ نفر و رد و عدم احراز صلاحیت ۱۱۶ نفر، ۹۴ نفر شامل ۸۶ داوطلب مرد و هشت زن در گوی داوری مردم برای ورود به مجلس شورای اسلامی قرار گرفتند.

استان کردستان دارای پنج حوزه انتخابیه و ۶ کرسی در مجلس شورای اسلامی است که در انتخابات دوم اسفند تکلیف پنج کرسی‌ شامل ۲ کرسی حوزه سنندج، کامیاران و دیواندره، یک کرسی سقز و بانه، یک کرسی قروه و دهگلان و یک کرسی مریوان و سروآباد مشخص شد اما تکلیف کرسی نمایندگی حوزه انتخابیه بیجار به علت عدم کسب آرای لازم از سوی کاندیداها به دور دوم موکول شد.

در این انتخابات ۳۸۸ هزار و ۳۳۷ نفر از کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ نفر واجدان شرایط رای دادن در استان کردستان در انتخابات شرکت کردند که ۳۵۳ هزار و ۴۲۵ فقره از آرای شمارش شده صحیح شناخته شد.

سید مهدی فرشادان منتخب مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی تنها منتخبی بود که در این رقاب تکرار شد محسن فتحی دیگر منتخب مردم سنندج، کامیاران و دیواندره با ۳۲ سال سن جوان ترین منتخب مردم استان در پنج منتخب استان کردستان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از میانگین سنی ۳۹ سال برخوردار هستند که در این بین بهزاد رحیمی منتخب حوزه انتخابیه ۳۸۵ هزار نفری سقز و بانه با ۴۶ سال مسن ترین نماینده مردم کردستان در مجلس یازدهم خواهد بود.

شاید بتوان گفت که مردم استان کردستان در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با انتخاب‌های خود ۲ پدیده را رقم زدند که نخستین و پر توجه ترین آن انتخاب شیوا قاسم پور منتخب مردم ۲۴۰ هزار نفری مریوان و سروآباد به عنوان نخستین بانوی راه یافته از استان کردستان به مجلس شورای اسلامی بود.

پرواز ۵۴۰۰ کبوتر از بام کردستان

برگزاری کنگره ملی ۵۴۰۰ شهید گلگون کفن کردستان از دیگر رویدادهای مهم این استان در بهار سال گذشته بود که پنج سال برای برای تجلیل از ۵۴۰۰ فداکار بزرگ سرزمین فداکاری‌های بزرگ و مجاهدت های خاموش برنامه ریزی شده بود و با برگزاری پیش کنگره‌های مختلف از جمله ۲۵ اجلاسیه شهدا شهرستان‌ها، یادواره شهدای فرهنگی، روحانیان و دانشجویان قدم در مسیر نهایی گذاشت.

این کنگره ملی ۳۰ خرداد در محل سالن ۶ هزار نفری مجموعه ورزشی ۲۲ گولان سنندج با حضور سردار حسن سلامی فرمانده کل سپاه، جمعی از مردم و بسیجیان، مسوولان استانی، کشوری، نیروهای نظامی و انتظامی مستقر در منطقه و مهمانانی از ۲۲ استان کشور برگزار شد.

در این کنگره تمبر یادبود ۵۴۰۰ شهید استان کردستان رونمایی شد و به امضای حسن سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران، سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه و آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در کردستان رسید.

تألیف ۲۵ کتاب در حوزه جهاد و شهادت و چاپ بیش از ۶۰ جلد کتاب خاطرات و زندگینامه شهیدان پیشمرگه کُرد مسلمان، دانشجو، دانش آموز، فرهنگی و سایر اقشار و واگذاری جهیزیه به نورعروسان نیازمند و اجرای طرح‌های محرومیت زدایی از دیگر برنامه‌های مقدماتی این کنگره ملی بود.

غافلگیری کردستانی ها با موج بی سابقه مسافران

تعطیلات نیمه خرداد ۱۳۹۸ (عید فطر) باعث شد تعداد زیادی از هموطنان از نقاط مختلف کشور، استان کردستان را به عنوان مقصد گردشگری انتخاب کنند که از آمارها و ظواهر امر به نظر می رسد مسافران بیشتری نسبت به سال های قبل از شهرهای مختلف به این استان آمده و کردستانی ها را غافلگیر کرده بودند.

این حجم مسافر در کردستان به ویژه در مرکز استان موجب شده اماکن اقامتی و اسکان (هتل‌ها، مسافرخانه‌ها، مهمانپذیرها و مهمانسرای ادارات) پر از مسافر شود و تعداد زیادی از گردشگران نیز به دنبال یافتن مکانی برای اقامت شب خود بودند.

در این بین برخی پارک‌های داخل شهرها بویژه در سنندج، مریوان و بانه به محلی برای اسکان و استقرار مسافران و گردشگران تبدیل شد و در ساعاتی از روز و یا شب ترافیک سنگین در برخی از خیابان‌ها بویژه در هسته مرکزی این شهرها وجود داشت.

اختتامیه جشنواره و نمایشگاه رسانه های کردی روز سه شنبه ۱۰ اردیبهشت با حضور استاندار کردستان، فرشادان نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره وکامیاران در مجلس شورای اسلامی، معاون سیاسی امنیتی استاندار کردستان، مدیر کل دفتر مطالعات رسانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمع دیگری از مسئولان در مجتمع فرهنگی هنری فجر سنندج‌ برگزار شد.

آیدین آلتای روزنامه نگار کرد ترکیه، صادق محمد غریب استاد دانشگاه اربیل کردستان عراق، دکتر هیرش رسول استاد دانشگاه سلیمانیه هم از مهمانان خارجی این اختتامیه بودند.

این جشنواره که برای اولین بار در کردستان برگزار شد برگزیدگانی در بخش‌های مختلف شامل بخش کردی و فارسی در رشته‌های خبر، گزارش، تیتر، یادداشت، سرمقاله، مصاحبه، عکس، آرایی و گرافیک، طنز و کاریکاتور داشت.

در این دوره جشنواره از استان کردستان ۵۹۰ اثر از ۱۲۴ شرکت کننده، از آذربایجان غربی ۱۰۲ اثر از ۳۱ شرکت کننده، ایلام ۴۲ اثر از ۱۴ شرکت کننده، کرمانشاه ۱۲۲ اثر از ۳۲ شرکت کننده، تهران ۱۳ اثر و از استان سمنان نیز یک اثر ارسال شده بود.

جمع مستان

سنندج به بهانه کنگره بین المللی مشاهیر کُرد در ۱۱ تیر ۱۳۹۸ میزبان جمع مستانه‌ی مشاهیر و مفاخر کُرد بود که هر کدام از آنها به نوعی این مستی را در زمینه های علمی، فرهنگی و هنری به حد اعلا رسانده اند؛ این افراد که شمار آنان به بیش از ۳۰ تن از هنرمندان کُرد ساکن در اقصی نقاط جهان می‌شد به بهانه نخستین کنگره بین المللی مشاهیر کُرد گرد هم آمدند.

مراسم افتتاحیه کنگره بین المللی مشاهیر کُرد با حضور حجت الاسلام والمسلمین علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های مذهبی و دینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استاندار کردستان، آیت الله حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در کردستان، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، استاندار سلیمانیه اقلیم کردستان عراق و جمعی از مسوولان داخلی و خارجی و نام‌آورانی همچون «مظهر خالقی» شهرام ناظری، صدیق تعریف و… در تالار مولوی دانشگاه کردستان برگزار شد.

۳۰ نفر از مشاهیر کُرد از جمله مظهر خالقی، کیهان کلهر، شهرام ناظری، لطیف هلمت، میکائیل اصلان، قطب الدین صادقی، نزند بگیخانی، بیژن ذوالفقارنسب، کلیم الله توحدی، انوار قره داغی، عثمان هورامی، هادی ضیاءالدینی، کیانوش رستمی، محمدعلی سلطانی، عزیز شاهرخ، اسعد شیخ الاسلامی، مجتبی شمسی پور، بختیار علی، محمدعلی قره داغی، بیژن کامکار، معصومعلی معصومی، عطا نهایی، علی اکبر مرادی، بیژن نامدار زنگنه، امیر نصرت الله معین وزیری، کوردستان موکریانی، عزالدین مصطفی رسول، آزاد نجار و علی اشرف نوبتی به این کنگره دعوت شده بودند.

برپایی نمایشگاه‌های خوشنویسی و کتاب کُردی و برگزاری شب شعر و کنسرت موسیقی، برگزاری کنسرت شهرام ناظری و سعدون کاکایی، اکران فیلم سینمایی زر ساخته کاظم اوز از فیلمسازان مطرح کُرد ترکیه، رونمایی از سردیس ۳۰ تن از مشاهیر کرد در کوه آبیدر از برنامه‌های جانبی کنگره بین المللی مشاهیر کرد بود.

بازگشت «مظهر» موسیقی کُرد پس از ۳۸ سال به ایران

ورود «مظهر خالقی» هنرمند پرآوازه کُرد عصر دوشنبه ۱۰ تیر از راه مرز باشماق مریوان به داخل کشور پس از ۳۸ سال شاید یکی از رویدادهای فرهنگی این استان بود که در سال گذشته به بهانه حضور وی در کنگره بین المللی مشاهیر کُرد به وقوع پیوست.

شماری از هنرمندان و استادان شاخص کُرد در حوزه‌های مختلف که در جای جای دنیا سکونت دارند و در زمینه فعالیتشان درخشیدند به این کنگره دعوت شده بودند تا علاوه بر اینکه به بیشتر مردم شناسانده شوند از آنان هم تجلیل به عمل آید.

مظهر خالقی که سال ۱۳۱۷ خورشیدی در سنندج چشم به جهان گشود، باجناق مرحوم جلال طالبانی رئیس جمهور پیشین عراق است و پس از ۳۸ سال به زادگاهش سنندج بازگشت.

خالقی از همان نوجوانی به یادگیری موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی کردی پرداخت. نخستین اجرای ضبط شده استاد خالقی متعلق به دهه ۳۰ است که در رادیو سنندج و به زبان فارسی اجرا شد.

نهمین جشنواره بین‌المللی دف نوای رحمت

نهمین جشنواره بین المللی دف نوازی دف نوای رحمت نکوداشت استاد محمدجلیل عندلیبی روز جمعه ۲۵ مرداد با معرفی برترین ها در پردیس سینمایی بهمن سنندج برگزار شد.

جشنواره دف نوای رحمت به عنوان صحنه ای برای نمایش همدلی، وحدت، مهربانی و همگرایی امت اسلامی در بخش های مختلف بخش تک نوازی بانوان و آقایان،   گروه نوازی و مولودی خوانی  برگزار و برترین های خود را معرفی کرده بود.

جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان

چهاردهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان شهریور سال گذشته در هشت بخش شامل مسابقه ایران، دیگرگونه‌های اجرایی، نمایش‌های آیینی و سنتی، مسابقه تئاتر ملل، تئاتر کودک و نوجوان، مهمان (برگزیده جشنواره‌های سراسری تئاتر خیابانی)، پژوهش و کارگاه‌های آموزشی اول تا پنج شهریور در شهرستان مریوان برگزار شد.

این جشنواره به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی‌ استان کردستان، اداره کل هنرهای نمایشی، انجمن هنرهای نمایشی ایران، انجمن هنرهای نمایشی کردستان و کانون تئاتر خیابانی برگزار شد.

جشنواره کردس سقز، داستان کردی بانه، پرژه کامیاران از دیگر جشنواره‌هایی بودند که سال قبل طبق تقویم هنری استان برگزار شد.

عکس تزئینی است 

ثبت سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی در یونسکو

۱۰ آبان سال گذشته با اعلام یونسکو اسامی شهرهایی که به شبکه خلاق ملحق شدند اعلام شد که در این میان سنندج نیز به عنوان شهر خلاق موسیقی در فهرست یونسکو ثبت جهانی شده است.

شهردار سنندج پس اعلام سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: یکی از برنامه‌های شهرداری و شورای شهر در این دوره پیگیری جهت ثبت جهانی سنندج بعنوان شهر خلاق موسیقی بود که با تشکیل کارگروه‌های تخصصی و استفاده از پتانسیل و نظر هنرمندان و صنعتگران پروپوزال این طرح آماده و به دفتر یونسکو در فرانسه ارسال شد.

حشمت اله صیدی با بیان اینکه در راستای رصد برنامه‌های فرهنگی سایتی به ۲ زبان فارسی و انگلیسی طراحی شد و تمام فعالیت‌های فرهنگی و هنری در آن بارگذاری شد، اضافه کرد: مقرر شد در ماه نوامبر، یونسکو شهرهایی که پتانسیل لازم جهت ملحق شدن به شبکه شهرهای خلاق جهانی دارند را اعلام کند.

صیدی افزود: انتخاب سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی یکی از مهمترین رویداهای مهم فرهنگی است که در توسعه زیرساخت‌های فرهنگی و جذب گردشگر در آینده تاثیر بسزایی خواهد داشت.

تاکنون در ایران شهرهای اصفهان بعنوان شهر خلاق صنایع دستی و رشت به عنوان شهرخلاق غذا ثبت جهانی شده است.

پاییز، بهار رویدادهای علمی بزرگ کردستان

در فصل پاییز سنندج با برگزاری رویدادهایی همچون همایش بین المللی باستان شناسی عصر آهن، همایش بین المللی باستان شناسی عصر آهن، اولین همایش بین‌المللی  ورزش و توسعه پایدار و اولین کنفرانس بین المللی گردشگری توسعه: چالش ها و راهبردها به عنوان شهر رویدادهای ملی و بین‌المللی کشور شد.

همایش بین المللی باستان شناسی عصر آهن در غرب و شمال غرب کشور به میزبانی سنندج  با حضور استان‌های همدان، کردستان، آذربایجان غربی، سمنان و کاشان که از مهمترین مناطق کشور در زمینه عصر آهن به شمار می روند برگزار شد.

همایش بین المللی باستان شناسی عصر آهن در غرب و شمال غرب کشور، با حضور هیاتی از بزرگترین کارشناسان داخلی و خارجی برگزار شد که در آن ۴۵ مقاله ارایه و این مقالان در ۶۰۰ صفحه به چاپ رسید.

گروه تربیت بدنی دانشگاه کردستان با مشارکت دانشگاه سلیمانی اقلیم کردستان عراق، اولین همایش بین‌المللی  ورزش و توسعه پایدار را در پاییز سال گذشته برگزار کردند که ۵۰ مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده بود.

اولین کنفرانس بین المللی گردشگری توسعه: چالش ها و راهبردها  ۱۰ و ۱۱ آبان توسط گروه مدیریت بازرگانی دانشگاه کردستان و دانشگاه پلی تکنیک اقلیم کردستان عراق برگزار شد.

این کنفرانس در جنبه علمی برگزار ‌شد و قطب علمی گردشگری ایران، دانشگاه علامه تهران برای برگزاری آن مشارکت کرد.

کولبران در صدر اخبار

آزاد و فرهاد خسروی ۲ برادر کولبر مریوانی که در واپسین روزهای فصل پاییز (۲۶ آذر) بر اثر گرفتاری در برف جان خود را از دست دادند و اخبار اولین هفته دی ماه در استان کردستان به سمت این حادثه و مرگ تلخ این ۲ برادر معطوف کرد و  شنبه ۳۰ آذر بسیاری از مسوولان کشوری و لشگری با صدور پیام هایی این حادثه را به خانواده این دو جانباخته و مردم کردستان تسلیت گفتند.

اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور و علی ربیعی سخنگوی دولت از جمله مسوولان کشوری بودند که در پیام هایی جداگانه این حادثه را تسلیت گفتند و با صدور دستورهایی به استاندار کردستان خواستار رسیدگی به جوانب مختلف این حادثه و معیشت خانواده جانباختگان شدند.

جهانگیری در پیام خود این حادثه تلخ را به خانواده زحمتکش و داغدار آنان و مردم شریف مریوان تسلیت گفته و از استاندار کردستان خواسته بود سریعا برای رسیدگی به وضعیت معیشتی این خانواده نجیب اقدام و نتیجه را به اطلاع افکار عمومی برساند.

رحمانی فضلی نیز در پیام خود ضمن اعلام تسلیت به خانواده محترم این دو برادر و سایر هموطنان کُرد گفته بود، مقتضی است با همکاری استانداری کردستان و سایر استان های درگیر با پدیده نامطلوب کولبری با  توجه به امکانات و بضاعت سرزمینی غرب کشور به ویژه در ایجاد صنایع کشاورزی به صورت خانواده محور به منظور اشتغال پایدار و مولد، بررسی های لازم و کارشناسی صورت گرفته و راهکارهای عملیاتی و سریع و سهل الوصول، جهت ارائه به دستگاه های ذیربط تهیه شود.

استانداری کردستان نیز متشکل از دستگاه های متولی در راستای اجرای دستور معاون اول رییس جمهوری و وزیر کشور کمیته ای را به منظور رسیدگی به معیشت خانواده جانباختگان و پیگیری رسیدگی به معیشت مرزنشینان در هفته گذشته تشکیل داد و در نخستین گام به مشکلات مالی این خانواده رسیدگی کردند.

اما این تنها حادثه روی داده برای کولبران این استان نبود بلکه در ۱۲ بهمن نیز ۲۳ کولبر در منطقه میشیاو سرشیو گرفتار کولاک و بارش شدید برف شدند که در اولین عملیات جست و جو ۲۰ نفر از آنها سالم نجات پیدا کردند و یک نفر هم بعلت سرما جان باخت و دو نفر باقی مانده هم در روستای (هه‌ل‌بر) اقلیم کردستان عراق پیدا شدند.

این ۲ رویداد به گونه ای در صدر اخبارقرار گرفته بود که مسوولان دولتی را بر آن داشت تا دوباره بحث کولبران را بر سر میز تصمیم گیری خود بگذارند که از جمله این اقدامات می توان به هیات دولت اشاره کرد که در یک جلسه خود بخشی از تصمیماتش را به سمت رفع مشکلات کولبری اختصاص داد و اینگونه مقرر کرد کالاها در بازارچه های مرزی با سهولت بیشتری وارد کشور شوند.

دروازه‌بان وچان کردستان رکورد کلین شیت در ایران را شکست

زهرا خواجوی دروازه‌بان تیم وچان کردستان در رقابت های فصل لیگ برتر فوتبال بانوان با بسته نگه داشتن دروازه اش در ۹۵۳ دقیقه رکورد کلین شیت در کشور را شکست.

خواجوی دروازه‌بان تیم وچان کردستان است که روز جمعه ششم دی در دیدار پایانی تیمش در رقابت های نیم فصل برابر شهرداری بم قرار گرفت تا دقیقه ۵۳ دروازه خود را بسته نگه داشت تا رکورد مهمی در فوتبال زنان و مردان کشور به نام خود ثبت کند.

خواجوی با بسته نگه داشتن دروازه اش در ۱۰ بازی گذشته نیم فصل لیگ برتر به دنبال شکستن رکورد پیام نیازمند بو د که همانروز در دقیقه ٥٠ بازی حساس و پایانی نیم فصل اول رقابت‌های لیگ برتر فوتبال بانوان در مقابل شهرداری بم گل خورد اما توانست دروازه خود را در ٩٥۳ دقیقه بسته نگه دارد.

میزبانی سنندج برای اردوی آمادگی تیم‌های ملی پهلوانی چهار کشور

ایران به عنوان مدعی اصلی ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای و معدن اصلی ترویج، آموزش و گسترش آن شناخته می‌شود و در این راستا شهر بجنورد امسال میزبان مسابقات جهانی است و سنندج نیز در اواخر دی به عنوان میزبان برپایی اردوی آمادگی تیم ملی کشورمان و چهار کشور دیگر تعیین شد.

ورزشکاران چهار کشور تانزانیا، بنگلادش، هند و جمهوری آذربایجان با حضور در سنندج از تجربه و دانایی مربیان کردستانی برای کسب آمادگی بیشتر مسابقات جهانی ۲۸ دی امسال بجنورد بهره ‌بردند.

همچنین استان کردستان در سالی گذشته میزبان مسابقات مختلف کشوری بوده که از جمله آن می توان به دوومیدانی نابینایان نوجوانان و جوانان، جام حذفی والیبال نشسته منطقه ۶ کشور، بسکتبال سه نفره بانوان زیر ۲۳ سال کشور، مسابقات قهرمانی کشور پرس سینه، بسکتبال قهرمانی منطقه‌ای کشور، مسابقات تنیس روی میز نوجوانان و جوانان، رقابت‌های یک روزه تکواندو سبک هیانگ (ITF) انتخابی تیم ملی جوانان و بزرگسالان کشور اشاره کرد.

آغاز عملیات ساخت ایستگاه راه‌آهن سنندج - همدان

عملیات ساخت ایستگاه راه‌آهن سنندج ۲۹ دی با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی، استاندار کردستان و برخی دیگر از مسئولین استان  آغاز شد؛ مساحت زمین این ایستگاه ۵۱ هکتار است که مساحت ساختمان‌های آن ۱۰ هزار مترمربع و مساحت ساختمان اصلی چهار هزار متر مربع است که در ۲ طبقه احداث می‌شود.

مساحت سالن اصلی مسافر این ایستگاه ۲ هزار و ۱۰۰ متر مربع بوده و هزینه کلی ساخت این ایستگاه در مجموع یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است.

به گفته بهمن مرادنیا استاندار کردستان، راه آهن همدان به سنندج به عنوان یک خواسته مهم مردم استان با تامین اعتبارات لازم تا پایان سال ۹۹ به بهره برداری خواهد رسید و طبق برآوردها و تامین اعتبار انجام شده راه آهن همدان به سنندج تا پایان سال آینده به اتمام خواهد رسید.

راه آهن سنندج همدان امسال سه هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال و سال آینده هم سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار دارد.

تب کرونا

کرونا ویروس چندماهی است سفری به وسعت تمام جهان آغاز کرده و حدود ۴۰ روز از ورود آن به کشور سپری شده و تا کنون ۲۰ هزار و ۶۱۰ نفر به آن مبتلا شده اند که هفت هزار  و ۷۳۵ نفر در نبرد با آن پیروز شده و یک هزار و ۵۵۶ نفر نیز جانشان را از دست داده اند.

کردستان نیز تا قبل از ظهر پنجشنبه هشتم بهمن ماه جز استان‌های پاک از کرونا بود اما ظهر همان‌روز روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خبر مثبت بودن ابتلای یک نفر در این استان را مخابره کرد و تا امروز یکشنبه سوم فروردین ۱۳۹۹ نیز تعداد بیماران این ویروس به ۲۲۲ تن رسیده است.

تاکنون و از مجموع ۶۴۲ آزمایش انجام شده ۲۲۲ مورد در استان کردستان به طور قطعی مبتلا به کرونا هستند و ۳۴۲ مورد هم منفی بوده است.  

آمار تفکیک شهرستان‌های استان در ابتلای قطعی به کرونا در سقز ۸۴ نفر، بانه۴۸ نفر، سنندج ۳۷ نفر، کامیاران ۹ نفر، قروه ۱۳ نفر، مریوان ۶ نفر، دیواندره هشت، بیجار ۱۴ نفر، دهگلان ۲ نفر  و سروآباد یک نفر است.  

از ابتدای شیوع بیماری کرونا در استان تاکنون ۲۵ نفر جان خود را از دست داده  که بیشترین آن مربوط به شهرستان سقز با ۱۲ مورد است و تاکنون ۹۳ بیمار نیز پس از درمان و کسب بهبودی کامل و گذراندن دوران قرنطینه از بیمارستان ترخیص شده‌اند.

این بیماری علاوه بر اینکه موجب تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و مراکز فرهنگی استان شده بود باعث شد جشنواره‌های مختلف، مسابقات و مراکز گردشگری و تفریحی استان را به تعطیلی بکشاند.

لغو برگزاری جشن بین‌المللی نوروز در کردستان

ایران از سوی یونسکو به عنوان دبیرخانه این جشن معرفی شد و قرار بود از ۲۳ تا ۲۵  اسفند ماه ۹۸، جشن بین المللی نوروز با حضور مهمانانی از کشورهای حوزه نوروز و سفرای تعدادی دیگر از کشورها ۲۳ اسفند به میزبانی سنندج برگزار شود اما این جشن در راستای کنترل شیوع ویروس کرونا لغو شد.

به گفته بهمن مرادنیا استاندار کردستان، از چند ماه گذشته برنامه‌ریزی های لازم برای برگزاری این جشن آغاز شد و مقدمات حضور نمایندگان کشورهای حوزه نوروز با همکاری وزارت میراث فرهنگی،   گردشگری و صنایع‌ دستی و وزارت امور خارجه انجام شده بود.  

وی با اشاره به اینکه سنندج  ۱۰ آبان‌ ماه امسال به عنوان شهر خلاق موسیقی در فهرست یونسکو ثبت جهانی شد، افزود: قرار بود در این جشن نمایندگانی از شهرهای خلاق ثبت شده در یونسکو هم شرکت داشته باشند که بدلیل شیوع ویروس کرونا در کشور و به تبع در این استان این مراسم لغو شد.  

برچسب‌ها ویروس کرونا کردستان مجلس یازدهم وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کوه آبیدر کردستان عراق

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا کردستان مجلس یازدهم وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کوه آبیدر کردستان عراق محمد نهاوندیان بهمن مرادنیا ترکیه عراق عراق ترکیه عراق فرانسه عراق عراق اسحاق جهانگیری رحمانی فضلی علی ربیعی رحمانی فضلی عراق هند بهمن مرادنیا بهمن مرادنیا ویروس کرونا کردستان مجلس یازدهم وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کوه آبیدر کردستان عراق عنوان شهر خلاق موسیقی فرهنگ و ارشاد اسلامی جشنواره بین المللی اقلیم کردستان عراق مجلس شورای اسلامی استاندار کردستان معاون رییس جمهور استان کردستان کردستان برگزار میلیون ریال کردستان در سال سنندج به عنوان تئاتر خیابانی یازدهمین دوره میلیارد ریال رییس جمهوری خسارت وارد مظهر خالقی منتخب مردم زیرساخت ها شرکت کننده مردم استان ثبت جهانی سال گذشته برگزار شد سه هزار یک هزار بسته نگه راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۶۲۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان از آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم ملقب به مستوره اردلان خبر داد و گفت: این سریال در ۳۰ قسمت ۴۰ دقیقه‌ای تولید و روی آنتن خواهد رفت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، علی مرادی ظهر امروز در جلسه قرارگاه رسانه‌ای استان که به مناسبت برنامه‌ریزی و پاسداشت روز دختر در صداوسیمای کردستان برگزار شد، اظهار داشت: تقویت فرهنگ رضوی و آشنای با جایگاه  فرهنگ‌ ایرانی و اسلامی با هدف هم‌افزایی و راهکارهای عملیاتی و پیشنهاداتی برای تولید محتوا در فضای رسانه تشکیل شود.

وی گفت: تبیین جایگاه حضرت معصومه(س) به عنوان الگوی بی‌بدیل در کمال، معرفت، علم و شایستگی برای دختران به عنوان مادران آینده ایران بسیار ارزشمند و پراهمیت است، لذا توجه به پرداختن موضوع حجاب و عفاف و الگو سازی دختر ان مسلمان کُرد یک ضرورت اساسی و بنیادی برای استان کردستان است.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان تصریح کرد: تأثیرگذاری دختران کُرد با رویکرد الگو آفرینی، بصیرت افزایی، نشاط بخشی و تبین جایگاه دختران کُرد در دفاع از عزت ملی و مقاومت هوشمندانه تبلیغات دشمان با تأیید بر کرامت زن ایرانی ضرورت است. 

وی با بیان اینکه برنامه‌های متنوعی به صورت گسترده برای پاسداشت روز دختر و دهه کرامت تدارک دیده شده است، افزود: حضور پرنشاط و پرقدرت در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی، ورزشی با رویکرد هویت قومی و ملی در تحقق این امر بسیار تأثیرگذار است.

مرادی عنوان کرد: امروز در نظام جدید حکمرانی دنیا قدرت رسانه تعریف شده و به عنوان قوه چهارم شناخته شده، رسانه‌های اجتماعی قوه چهارم با تأثیرگذاری هنری و فرهنگی تعریف کُرد و اهمیت حوزه رسانه برکسی پوشیده نیست.

وی درباره فعالیت قرارگاه قرارگاه رسانه‌ای استان توضیح داد: این قرارگاه براساس مصوبه شورای تامین استان تشکیل و با شکل‌گیری کارگروهای مربوطه نقش هم‌افزایی داشته و باید تمام توان خود را برای پیشبرد اهداف قرارگاه به‌کار بگیریم.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان خطاب به اصحاب رسانه اظهار کرد: تلاش‌ها و خلاقیت‌های شما در مراسمات مختلف به ویژه انتخابات سال گذشته بسیار ارزشمند بود، مدیران فرهنگی و فعالان فرهنگی و عناصر رسانه‌ای در استان فرمانده‌های جنگ شناخته شده هستند و بسیار در این عرصه خوش درخشیده‌اند.

وی با یادآوری تولید و پخش سریال سنجرخان، از آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم ملقب به مستوره اردلان خبر داد و افزود: این سریال در 30 قسمت 40 دقیقه‌ای تولید و روی آنتن خواهد رفت. عدم تعیین‌تکلیف شهرک سینمایی سنه‌دژ موجب تأخیر در تولید این سریال شده که هفته آینده استاندار پیگیری و تعیین تکلیف خواهد شد.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان با اشاره به اینکه 58 شبکه ماهواره‌ای کُرد زبان تبلیغات منفی و جامعه ما را تهدید می‌کنند، یادآور شد: الگوسازی و توجه به ظرفیت‌های نمونه افراد شاخص کُرد و زبان فرهنگ و هنر به نوعی بازدارندگی خواهد داشت و می‌توان از این طریق بسیاری از مشکلات و آسیب‌های جامعه را کنترل کرد.

به گزارش تسنیم؛ ماه شرف خانم ملقب به مستوره اردلان در سال 1220 قمری، در زمان حکومت امان الله خان والی اردلان در خانواده‌ای اهل فرهنگ در سنندج به دنیا آمد. خانواده‌اش، برخلاف فرهنگ و سنت آن زمان، او را هم‌تراز با مردان به آموختن علوم آن زمان تشویق کردند و وی نیز با ذوق و قریحه شعری‌اش، به یکی از شاعران نامدار این دوره تبدیل شد و در تاریخ نویسی نیز برابر با سایر مورخان آن دوره جلوه کرد.

زبان‌های کُردی، فارسی و عربی را نزد پدرش ابوالحسن بیگ قادری آموخت.

اولین زن تاریخ نگار جهان در 17 سالگی به اجبار با خسرو خان، فرزند امان الله خان والی سنندج ازدواج کرد و بیشتر اوقات خود را به مطالعه و سرودن شعر و نوشتن تاریخ می‌گذرانید و چون خسرو خان نیز شاعر بود، بیشتر او را بدین کار تشویق می‌کرد، مستوره هم به خسروخان علاقه‌مند شد.

دوران خوشبختی و آرامش روحی مستوره چندان طولانی نبود، زیرا خسرو‌خان اردلان در سال 1250 هجری قمری به بیماری کبدی دچار شد و ‌در 29‌ سالگی درگذشت. مرگ همسر و داغ از دست‌دادن برادر جوان ناکامش ابوالمحمد، علاوه بر سلب نشاط و شادابی جوانی از مستوره، ضربات روحی زیادی که دو ماه پرستاری و شب‌زنده‌داری از همسرش تحمل کرده بود، او را به انزوا و عزلت و مطالعه کتب دینی و تألیف کتاب عقاید کشانید.

مستوره در سال 1263 سنندج را ترک کرد و به سلیمانیه رفت و در همان شهر دیده از جهان فروبست. از جمله آثار این بانو می‌توان به دیوان شعر با 2 هزار بیت در قالب‌های مثنوی و غزل، تاریخ اردلان که معروفیتش را دو چندان کرده و وی را در عرصه تاریخ نگاری پرآوازه کرد و عقاید و شرعیات که عقاید مستوره در مذهب اهل سنت شافعی است، اشاره کرد.

انتهای پیام/484/

دیگر خبرها

  • زمان واگذاری پروژه‌های نهضت ملی مسکن در کردستان+فیلم
  • جمع آوری 276 معتاد متجاهردر استان
  • افتتاح مرکز آموزش وتوسعه ی فناوری های دانشگاه آزاد اسلامی سنندج
  • سهم شهرداری سنندج در اراضی الحاقی به شهر پرداخت شود
  • تقدیر بانوان از نیروی انتظامی کردستان در راستای اجرای طرح نور
  • گزارشی از نمایشگاه یک قرن اصالت و ماندگاری سنندج‌ + فیلم
  • آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج
  • تأمین زمین ۲۶هزارواحدی مسکن ملی در کردستان
  • اختصاص سهمیه ۳۰۰ نفری بیمه به کارگران ساختمانی استان کردستان
  • به روز کردن صندلی‌های پردیس سینما بهمن سنندج با اعتبار ۲۰ میلیارد ریالی