Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-07@06:08:14 GMT

تاریخچه و نقشه جامع شهر دزفول در ویکی آنا

تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۳۹۸۱۵۲

تاریخچه و نقشه جامع شهر دزفول در ویکی آنا

نقشه جامع شهر دزفول را میتوانید در این گزارش مشاهده کنید.

به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گرشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دزفول شهری در جنوب غربی ایران است، که با مساحت ۴۷۶۲ کیلومتر مربع، سی‌امین شهر پرجمعیت کشور محسوب می‌شود و در کنار رودخانه دز، در بخش‌های جلگه‌ای استان خوزستان واقع شده‌است. این شهر در ارتفاع ۱۴۳ متری از سطح دریا مستقر می‌باشد و از شهرهای شمالی خوزستان بشمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دزفول در فاصله ۷۲۱ کیلومتری از تهران و ۱۵۵ کیلومتری از اهواز، همچنین در فاصله ۳۰۰ کیلومتری از دریا قرار دارد. این شهر از لحاظ وسعت دومین شهر بزرگ استان خوزستان (پس از اهواز) می‌باشد که از سوی شمال با استان لرستان، از شرق با شهر مسجد سلیمان و نیز استان چهارمحال و بختیاری، از شمال‌غربی با اندیمشک، از جنوب با شوشتر و از غرب با شوش همجوار می‌باشد.

دزفول در دامنه‌های زاگرس میانی جای دارد و پیشینه تاریخی آن به زمان ساسانیان بازمی‌گردد و پیش از آن نیز بعنوان بخشی از سرزمین‌های امپراتوری‌های ایلام و هخامنشیان به‌شمار می‌رفته‌است. فرهنگ مردم دزفول را می‌توان آمیزه‌ای از فرهنگ کهن خوزستان دانست. مناطق اطراف دزفول در حدود ۵ هزار سال، زیستگاه مردم این نواحی بوده‌است.

دزفول دارای زمستان و پاییزی مدیترانه‌ای است و زیست‌بوم سرسبز آن از پایان زمستان تا ابتدای بهار بسیار دلپذیر است. این شهر با زیست‌بوم زیبای جلگه‌ای-کوهپایه‌ای و کوهستانی خود در سراسر سال و به ویژه در روزهای نوروز پذیرای شمار بسیاری از گردشگران است. گرم‌ترین و سردترین ماه‌های سال این شهر به ترتیب تیر و دی می‌باشند. بررسی یک دوره آماری آب و هوایی نشان دهنده آن است که حداقل درجه حرارت دزفول ۱۹ درجه و حداکثر آن ۴۵ درجه سانتیگراد می‌باشد.

دزفول از شهرهای تأثیرگذار در وقوع انقلاب ۱۳۵۷ در ایران بوده‌است و در خلال جنگ ایران و عراق نیز به دفعات توسط موشک‌های ارتش عراق، مورد حمله قرار گرفت. مقاومت‌های مردم این شهر در طول جنگ موجب شد تا دزفول در این دوره به شهر استقامت و پایتخت مقاومت ایران معروف گردد.

نام و تاریخچه شهر دزفول

نام دزفول (Dezful) به گفته معجم البلدان نوشته حمدالله مستوفی، عربی شدة واژه «دژپل» است که خود متشکل از دو واژه «دژ» و «پل» می‌باشد. دزفول در گویش محلی به نام‌های دٍزفیل (dezfil)، دسپیل (despil) و دٍسفیل (desfil) نیز خوانده می‌شود.پس از ورود اعراب به ایران در حدود ۱۳۰۰ سال پیش ، به این دلیل که در زبان عربی صداهای (ژ) و (پ) وجود ندارند لغت معنادار دژپل تبدیل به لغت بی معنی دزفول شد.
دزفول در استان خوزستان که از کهن‌ترین مناطق کشور است واقع شده که طبیعتاً دارای قدمت است.
مورخان احتمال داده‌اند که دزفول کنونی همان اندامش باستانی است که روزگاری در سوی دیگر رود دز بوده.
برخی نیز معتقدند اوان ایلامی، شوشتر نیست بلکه آن را از ناحیه دزفول می‌دانند. آرامگاه‌های تاریخی، مساجد و آثار باستانی زیادی در این منطقه وجود دارند. مهم‌ترین اثر تاریخی دزفول پل قديم است که شاپور اول ساسانی آن را بر روی رود دز بنا کرد و  قلعه‌ای را نیز برای حفاظت از آن عمارت کرد که در محل قدیمی آن محله‌ای به همین نام (قلعه) وجود دارد. این پل برروی رودخانه دز واقع شده و ساختمان فعلی آن در دوران صفویه بنا شده‌است. نکته قابل توجه آن دهانه‌های بسیار زیبای آن است که از زیباترین طاقهای دوره اسلامی است. البته به دلیل تخریب دهانه‌های میانی آن در دورانهای اخیر بر روی آن دو دهانه بتونی احداث نموده‌اند که آن را قابل تردد می‌کند.


انتهای پیام/

منبع: آنا

کلیدواژه: خوزستان دزفول نقش شهرها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۹۸۱۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day

روز جهانی آسم (World Asthma Day) هر سال در اولین سه‌شنبه می مصادف با ۷ می ۲۰۲۴ (۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) برگزار می‌شود. شعار این روز در سال ۲۰۲۴، «آموزش آسم قدرت می‌بخشد» تعیین شده است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اولین سه‌شنبه ماه می هر سال، روز جهانی آسم (World Asthma Day) و هدف آن گسترش آگاهی در مورد افرادی است که از این بیماری رنج می‌برند. این روز برای افزایش آگاهی در مورد بیماری‌های تنفسی و گرد هم آوردن متخصصان مراقبت‌های بهداشتی برای کمک به بیماران تعیین شد و در سال ۲۰۲۴ مصادف با هفتم می (هجدهم اردیبهشت ۱۴۰۳) برگزارمی‌شود.

آسم یک مشکل شایع در سراسر جهان و یک بیماری مزمن مجاری هوایی است. در این بیماری بروز التهاب در مجاری هوایی منتهی به ریه‌ها موجب انسداد و مشکلات تنفسی می‌شود.

تاریخ روز جهانی آسم ۱۴۰۳

تاریخ روز جهانی آسم ۱۴۰۳، هفتم می ۲۰۲۴ مصادف با هجدهم اردیبهشت است.

تاریخچه روز جهانی آسم

آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن غیرواگیر است که بیش از ۲۶۰ میلیون نفر را مبتلا می‌کند و سالانه مسئول بیش از ۴۶۰ هزار مرگ در سراسر جهان است که بیشتر آن‌ها قابل پیشگیری هستند. میزان مرگ‌ومیر ناشی از آسم از دهه ۱۹۸۰ تقریباً دو برابر شده است.

تاریخچه آسم در چین به سال ۲۶۰۰ قبل از میلاد می‌رسد و مصر باستان نیز علائم تنگی نفس و مشکلات تنفسی را در متون خود ذکر کرده است. بقراط (۴۶۰ تا ۳۷۰ قبل از میلاد) اولین کسی بود که وضعیت موجود در یونان باستان را توصیف و آن‌ها را با محرک‌های محیطی و مشاغل و حرفه‌های خاص مرتبط کرد. حدود ۱۰۰ سال قبل از میلاد نیز آرتائوس کاپادوکیه تعریف مفصلی از آسم ارائه کرد که شبیه نحوه درک بشر امروزی از پیشرفت این بیماری است.

رومیان باستان نیز به بررسی این وضعیت پرداختند و سال ۵۰ پس از میلاد، پلینی بزرگ ارتباط بین گرده گل و مشکلات تنفسی را کشف کرد. او یکی از اولین کسانی بود که داروی اپی‌نفرین را به‌عنوان یک نوع تسکین سریع درمان آسم توصیه کرد.

قرن نوزدهم دکتر هنری اچ سالتر توصیف‌های پزشکی دقیقی از آنچه ارائه کرد که در طول حملات آسم در ریه‌ها اتفاق می‌افتد. یکی از بنیان‌گذاران دانشکده پزشکی جان هاپکینز، ویلیام اوسلر، در سال ۱۸۹۲ به شباهت‌هایی بین آسم و شرایط آلرژیک و محرک‌های خاص آسم مانند آب‌وهوا، احساسات شدید و رژیم غذایی اشاره کرد. دهه ۱۹۸۰ زمان تمرکز بر اهمیت سیستم ایمنی بود و درک بهتری از آسم به‌عنوان یک بیماری التهابی مشاهده شد. در این دوره پزشکان نیاز به مدیریت آسم را حتی در صورت نداشتن علائم برجسته کردند. دستگاه‌های استنشاقی درمان آسم نیز در سال ۱۹۵۶ ساخته شد.

سازمان جهانی آسم (جینا) در سال ۱۹۹۳ تأسیس و اولین روز جهانی آسم که توسط جینا سازماندهی شده است، در سال ۱۹۹۸ برگزار شد. روز جهانی آسم هر سال با هدف گسترش آگاهی در مورد چالش‌های پیش‌روی مبتلایان به این بیماری برگزار می‌شود و هدف آن گرد هم آوردن پزشکان، بیماران و سازمان‌ها برای توانمندسازی افراد مبتلا به آسم و ایجاد زندگی بهتر برای آن‌ها است.

شعار روز جهانی آسم ۲۰۲۴

شعار روز جهانی آسم در سال ۲۰۲۴، «آموزش آسم قدرت می‌بخشد» تعیین شده است. جینا با انتخاب این شعار بر نیاز به توانمندسازی افراد مبتلا به آسم برای تشخیص و مدیریت بیماری خود با آموزش مناسب تأکید و از متخصصان مراقبت‌های بهداشتی درخواست کرد تا آگاهی خود را در مورد این بیماری و مرگ‌ومیر ناشی از آن، همچنین شواهد منتشر شده در مورد مدیریت مؤثر آسم افزایش دهند تا به اطلاعات قابل اعتماد و درمان بهینه برای بیماران خود مجهز شوند.

کد خبر 751218

دیگر خبرها

  • روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day
  • تدوین نقشه راه تجارت ایران و عراق
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی برای اولین بار در خوزستان
  • نقشه راه تجارت ایران و عراق تدوین می‌شود
  • تاریخچه: تیمی که استقلال را دو رقمی کرده!
  • آسمانی شدن مادر شهید آسوده در دزفول
  • زیر آب رفتن بوستان‌های ساحلی دزفول با پر شدن سد دز (فیلم)
  • فیلم وضعیت رودخانه دز پس از طغیان روزهای اخیر
  • (ویدئو) رودخانه دز طغیان کرد
  • دز طغیان کرد + ویدئو