Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاخ ساسانی اردشیر اول که در فهرست محور جهانی ساسانی به ثبت یونسکو رسیده است با داشتن معاری شاخص از جاذبه های گردشگری برتر استان فارس قرار دارد که در سفری مجازی از آن بازدید می کنیم.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

 

در سفر مجازی این بار در روزهایی که با هدف جلوگیری از انتشار ویروس کرونا در خانه مانده ایم به بازدید از کاخ «اردشیر» در فیروزآباد می رویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شهرستان فیروزآباد، آثار تاریخی ارزشمندی همچون، شهر «گور»، قلعه «دختر» و کاخ «اردشیر» باقی مانده است که به توصیف کاخ «اردشیر پاپکان» یا آتشگاه فیروزآباد می پردازیم.

 

گور

منطقه ای که امروز تحت عنوان فیروزآباد می شناسیم، روزگاری شهر تاریخی «گور» بود که اردشیر اول، بنیانگذار سلسله ساسانی آن را بنا می کند. طرح این شهر بر خلاف شهر ساسانی بیشاپور که در یک الگوی مستطیل شکل بنا شده به شکل دایره ای است که اغلب در شهرسازی دوره اشکانی از آن استفاده می شد.

کاخ اردشیر نیز به فرمان «اردشیر اول» در نزیکی روستایی به نام «آتشکده» بنا می شود که نخستین معماری دوره ساسانی نیز به شمار می رود. با طی 2 کیلوتر مسافت از شهر فیروزآباد به کاخ اردشیر می رسید که گفته می شود این بنا روزگاری از آتشگاه های اصلی و مهم روزگار ساسانی بود. نهر آبی از کنار این کاخ عبور می کند که دلیل رونق و انتخاب این مکان برای برپایی این بنای معماری شاخص بوده است.

 

 

بنایی به سبک ملی ایرانی

آنچه کاخ اردشیر را در آثار تاریخی بر جای مانده، بسیار شاخص و متمایز می کند، سبک معماری آن است زیرا از اولین بناهای دارای طاق و گنبد به سبک ملی ایرانی محسوب می شود. گفته می شود که کاخ فیروزآباد، از اقامتگاه های ییلاقی اردشیر بود که در ساخت آن از ملات، گچ و سنگ استفاده شده است. اما آنچه معمار هوشمند و با درایت عصر ساسانی در عماری بنا از آن بهره برده است، عنصری به نام «فیل پوش» یا «گوشواره» است. به دلیل اینکه زمین بنا به شکل مربع بوده اما برای سوار کردن گنبد دایره ای بر دیواره های مربعی شکل، در چهار گوشه فضا خالی می ماند، گوشه سازی هایی به شکل خرطومی به نام «فیل پوش» اجرا شد تا گنبد معلق نماند. از همین سبک معماری بعدها به شکل گوشه سازی در معماری اسلامی که گنبد نقش فراوانی در آن داشت نیز استفاده شده است.

کاخ یا آتشگاه

کاخ اردشیر در فیروزآباد، ارتفاعی حدود 23 متر دارد و در سال 224 میلادی بنا می شود. در مورد کاربرد بنا نظرات مختلفی وجود دارد و برخی باستان شناسان، فضاهای درون بنا را در حد یک کاخ نمی دانند و کاربرد آن را به آتشکده نسبت داده اند. وجود یک پلکان که کاخ را به برکه ای مرتبط می کند به این باور که بنا آتشگاه بوده و به دلیل تقدس آب در کنار نهری بنا شده نیز دامن می زند و البته از کاخ اردشیر در برخی متون تاریخی و جهانگردی با نام «آتشکده اعظم» نیز یاد می شود.

هنر تزئیناتی

آتشکده فیروزآباد در شمار نخستین بناهای دارای گنبد قرار دارد و تزئینات آن منحصر به فرد بوده است. تزئینات گچبری زیبایی که در این عمارت به کار رفته از برجسته ترین، هنرهای گچبری در دوران ساسانی به شمار می رود که هنوز هم آثار گچکاری به شکل گل و گلبرگ در داخل ایوان ها به چشم می خورد. در بنا از عنصر معماری به نام «بادپیچ» یا «خیشخان» هم استفاده شده که امکان عبور جریان هوا را در اتاق، راهرو و تالارها فراهم می کند.

بنای سه گنبدی

بر اساس روایت های تاریخی در کاخ اردشیرکه دارای فضای سه گنبدی است، سه آتش مقدس وجود داشت  و گنبد وسطی بنا بر روی یک هشت ضلعی قرار گرفته بود اما 2 گنبد دیگر بر روی یک 6 ضلعی با محیط مربعی قرار داشت که در معماری به نام «گنبد کمبیزه» شناخته می شود.

 

 

یک فضای دنج

از آنجا که در کاخ اردشیر فیروزآباد یا آتشگاه، 2 گنبد از سه گنبد بنا هنوز باقی مانده اند، مکان دنجی برای گردشگران است تا در سایه و بهره از جریان هوا، بازید دلچسبی حتی در روزهای آفتابی را تجربه کنند.

امیدواریم که اگر تا بحال به این مجوعه تاریخی دوره ساسانی نرفته اید با داشتن این اطلاعات، پس از اتمام شیوع کرونا با سفر به فیروزآباد فارس، بازدید خوبی را از یک بنای تاریخی داشته باشید.

گزارش: مریم شمالیان

پایان پیام/664

منبع: شبستان

کلیدواژه: گردشگری مجازی کرونا در فارس نوروز ۹۹ فیروزآباد محور ساسانی شیراز کاخ اردشیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۲۴۰۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«عیدیHD»؛ سفری به سرزمین طنز و خلاقیت

به گزارش قدس آنلاین، در ایام نوروز ۱۴۰۲، پلتفرم فیلیمو با رونمایی از برنامه گفتگو محور طنز "عیدیHD" به کارگردانی و اجرای امیرحسین قیاسی، گامی نو در عرصه سرگرمی مخاطبان خود برداشت. این برنامه ۱۰ قسمتی با فضایی شاد و صمیمی، با بهره‌گیری از طنز هوشمندانه، خلاقیت در اجرا، حضور چهره‌های محبوب و استفاده از جذابیت‌های بصری و موسیقی، به یکی از برنامه‌های محبوب نوروزی تبدیل شد و توانست نام خود را در میان برنامه‌های گفتگو محور طنز ماندگار کند.

برخلاف بسیاری از برنامه‌های گفتگو محور مرسوم که در چارچوب سوالات کلیشه‌ای و تکراری گرفتار شده‌اند، عیدیHD با اتکا به خلاقیت و نوآوری، فضایی متفاوت و جذاب را برای مخاطبان خود رقم زد. قیاسی با دوری از کلیشه‌ها و پرسش‌های تکراری، به گفتگوی صمیمی و خودمانی با مهمانان برنامه می‌پرداخت و با طرح پرسش‌های ظریف و طنزآمیز، آنها را به واکنش‌های جالب و خنده‌دار وادار می‌کرد. این رویکرد، فضایی شاد و مفرح را برای مخاطبان ایجاد می‌کرد و آنها را به تماشای ادامه برنامه ترغیب می‌کرد.

علاوه بر پرسش‌های طنزآمیز، قیاسی از خلاقیت در اجرا نیز بهره می‌برد. استفاده از جذابیت‌های بصری مانند نمایش تصاویر و ویدئوهای مرتبط با موضوع گفتگو، اجرای حرکات طنزآمیز و همچنین خرق عادت در نحوه معرفی مهمان، به جذابیت برنامه می‌افزود. این خلاقیت‌ها، عیدیHD را از یک برنامه گفتگو محور معمولی متمایز می‌کرد و آن را به تجربه‌ای منحصر به فرد برای مخاطبان تبدیل می‌کرد.

حضور چهره‌های محبوب و شناخته شده سینما و تلویزیون در عیدیHD، از دیگر عوامل موفقیت آن بود. مریم امیرجلالی، ابوطالب حسینی، بهمن هاشمی و ... از جمله مهمانان این برنامه بودند که با حضور خود، لحظات شاد و مفرحی را برای مخاطبان رقم زدند. این چهره‌های محبوب با شوخ طبعی خود، به جذابیت برنامه می‌افزودند و مخاطبان را به تماشای ادامه آن ترغیب می‌کردند.

استفاده از موسیقی‌های خاطره‌انگیز و نوستالژیک در برنامه، حس و حال خاصی به آن می‌بخشید. بخش اجرای زنده موسیقی که ترانه‌های خاطره‌انگیز را با ملودی‌های متفاوت اجرا می‌کرد، از دیگر جذابیت‌های عیدیHD بود. این بخش از برنامه، علاوه بر ایجاد فضایی شاد و صمیمی، حس نوستالژی را در مخاطبان زنده می‌کرد و آنها را به یاد خاطرات گذشته می‌انداخت.

تیتراژ ابتدایی برنامه که ترکیبی از آهنگ‌های ضرب‌دار با رژه ارتش‌های مختلف جهان بود، از همان ابتدا نوید یک برنامه متفاوت و سرگرم‌کننده را می‌داد. این تیتراژ بامزه و خلاق، مخاطبان را برای تماشای ادامه برنامه مشتاق می‌کرد و آنها را به دنیای طنز و خلاقیت عیدیHD رهنمون می‌شد.

عیدیHD با طنز هوشمندانه، خلاقیت در اجرا، حضور چهره‌های محبوب و استفاده از جذابیت‌های بصری و موسیقی، به یکی از برنامه‌های محبوب نوروزی در فیلیمو تبدیل شد. این برنامه نشان داد که با کمی خلاقیت و نوآوری، می‌توان برنامه‌های گفتگو محور را به تجربه‌ای جذاب و سرگرم‌کننده برای مخاطبان تبدیل کرد. عیدیHD نه تنها لحظات مفرحی را برای مخاطبان خود رقم زد، بلکه به عنوان نمونه‌ای از یک برنامه گفتگو محور خلاق و متفاوت، در ذهن مخاطبان ماندگار شد و به عنوان نقطه عطفی در تاریخ برنامه‌های گفتگو محور طنز در ایران شناخته می‌شود.

دیگر خبرها

  • گنج داریوش سوم هخامنشی؛ گنجینه ای عظیم که هنوز پیدا نشده است
  • سیتیزن‌ها در یک قدمی صدر / دی‌زربی در خانه گلباران شد!
  • ممنوع شدن صید ماهی مرکب
  • فلسفه چینی: سفری به ژرفای اندیشه شرقی
  • خشت‌گذاری مدرسه ۶ کلاسه در محله فیروزآباد اشکذر
  • بزرگ‌ترین گنج گمشده ایران کجاست؟
  • شهرک‌های صنعتی فیروزآباد روی ریل توسعه
  • خرداد ماه امسال اولین قرارداد خریدو فروش در سامانه خودنویس رونمایی می‌شود
  • سفری تصویری به «سرزمین مقدس»
  • «عیدیHD»؛ سفری به سرزمین طنز و خلاقیت