Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-04-26@09:21:41 GMT

فریدون صدیقی: توقف چاپ روزنامه‌ها غم‌انگیز است

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۴۳۰۹۰

خرداد: فریدون صدیقی پیشکسوت روزنامه‌نگاری عقیده دارد: بریدن و قطعه‌قطعه کردن ظرفیت متشکل رسانه‌های کاغذی، دردناک و غم‌انگیز است؛ و به‌نوعی پاک‌کردن هر صدایی است که می‌تواند تنوع و تکثرِ نگاه و تلقی را در جامعه موجب شود.
به گزارش خرداد به نقل از ایرنا ،در روزهای اخیر بحث توقف موقت چاپ روزنامه‌های کاغذی که پیش از این در دستور کار کمیته اطلاع‌رسانی و مدیریت جو روانی ستاد ملی مقابله با کرونا قرار گرفته بود، به تصویب رسید و این کمیته در مصوبه خود اعلام کرد که نسخه کاغذی نشریات تا پایان اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی چاپ نخواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


موضوعی که البته مختص ایران نبود و در برخی از کشورها هم پس از شیوع بحران کرونا اعمال شد؛ چنانچه دولت اردن نیز یکماه پیش این محدودیت را با هدف جلوگیری از گسترش و شیوع ویروس کرونا اجرا کرد.
توقف چاپ کاغذی روزنامه‌ها البته به معنای توقف کامل فعالیت‌های خبری آنان نبوده و مقرر شده است تا رسانه‌های مکتوب برای تقویت جریان اطلاع رسانی و کارکرد آموزشی مقابله با کرونا همانند هفته‌های اخیر، تمام ظرفیت خود را در فضای برخط و شبکه‌های اجتماعی به کار گیرند.
این موضوع در ایران البته واکنش‌هایی را به همراه داشته است؛ چنانچه برخی از صاحبنظران حوزه رسانه، به مخالف با اجرای این طرح پرداخته‌اند.
آنچه در ادامه می‌اید گفت وگوی خبرنگار فرهنگی ایرنا با فریدون صدیقی استاد روزنامه‌نگاری دانشگاه، به عنوانی یکی از صاحبنظرانی است که اجرای این کار را درست نمی‌داند.
توقف چاپ روزنامه‌ها غم‌انگیز است
صدیقی در ابتدا ضمن مخالف با توقف چاپ کاغذی روزنامه‌ها از ۱۶ فروردین، بیان داشت: من عمیقاً از این اتفاق متأسف و با آن مخالفم؛ به این دلیل که رسانه‌های کاغذی و حتی مجازی - به دلایل مختلف که بارها درباره آن صحبت شده است-، بیشترین ضربه و آسیب را از نوع نگاه و تلقی‌ای که مدیریت کلان رسانه‌ای به کارکرد رسانه‌های ما دارند خورده‌اند و مرجعیتشان را تا حدودی از دست داده‌اند؛ اما با همه این‌ها، روزنامه‌های کاغذی و سایت‌ها و رسانه‌های رسمی ما در فضای مجازی، در بزنگاه‌های تاریخی و در نقطه عطف‌های مربوط به مناسبات اجتماعی، اقتصادی، تکانه‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و ... حضور مؤثر و تعیین کننده‌ای داشته‌اند؛ بنابراین نادیده گرفتن آنان، آخرین ضربه را بر پیکر نحیف آزادی بیان یا آزادی رسانه‌ها در ایران وارد می‌کند.
وی افزود: معنی دیگر این برخورد این است که شما باید صرفاً به رادیو و تلویزیون پناه ببرید و این در حالی است که رسانه‌ای چون تلویزیون، کمتر موردتوجه افکار عمومی است و مردم به آن اعتماد ندارند و کل توجه به آن معطوف به تماشای تولیداتی چون سریال پایتخت و امثال آن می‌شود.
در نتیجه در چنین فضایی، بریدن و قطعه‌قطعه کردن ظرفیت متشکل رسانه‌های کاغذی، به نظرم دردناک و غم‌انگیز است؛ و به‌نوعی پاک کردن هر صدایی است که می‌تواند تنوع و تکثر نگاه و تلقی را در جامعه موجب شود.
روزنامه‌های کاغذی؛ قسمتی از پازل رسانه‌ای
صدیقی در واکنش به این موضوع که کار روزنامه‌های کاغذی کاملا متقوف نشده و فعالیت آن‌ها به فضای مجازی منتقل می‌شود، تصریح کرد: ما اگر در شرایط متعادل و متوازن باشیم، این نوع حرکات کاملاً درست و به‌جا است. این‌که رسانه‌های ما دستخوش تحولاتی شده و فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی آمده‌اند، درست است و نمی‌خواهم آنان را نادیده بگیرم اما این رویکرد را در کجا می‌خواهیم موردبحث قرار دهیم؟ بحث بر سر زیست اجتماعی و فرهنگی ما است که در چنین فضایی که حداقلی از آزادی بیان برای رسانه‌ها هست، وجود روزنامه‌های کاغذی دستکم می‌توانند وجهه دیگر و قطعه دیگری از پازل اطلاع‌رسانی و دانش‌افزایی ما را پوشش دهند.
موضوع این است که در جامعه ما یک فضای حداقلی از اطلاع‌رسانی با مضیقه‌ها و خط قرمزهایی وجود دارد (کاری به‌درستی و نادرستی آن ندارم) که اعتماد عمومی جامعه پیش‌تر از آن سلب شده است و مردم کمتر به رسانه‌های ما توجه دارند، کمتر آنان را می‌خوانند و می‌بینند و می‌شنوند و عمدتاً توجهشان به شبکه‌های مجازی و برون‌مرزی پرت می‌شود.
وی افزود: بر این اساس اگر در این فضای حداقلی، روزنامه‌ها را محدود کنیم (که در کنار سایت‌ها و خبرگزاری‌های رسمی پازلی حداقلی برای سواد رسانه‌ای بودند) یعنی همان حداقل را هم به کمترین میزان می‌رسانیم. درنتیجه فضا محدودتر از قبل می‌شود.
ما قرار است از آزادی دفاع کنیم
این استاد دانشگاه در واکنش به این مسئله که توقف چاپ کاغذی می‌تواند باعث افزایش امنیت آدم‌های متعددی که درگیر پروسه تولید و توزیع روزنامه‌ها بوده‌اند شده و خطرپذیری شیوع بیماری را کاهش دهد، خاطرنشان کرد: منکر این داستان نیستم و علاوه بر این دلایل، دلایل دیگری هم در این توقف دخیل هست؛ مانند این‌که احتمالاً واردات کاغذ به حداقل رسیده و فرصت مناسبی است که به‌زعم خودشان، از شر روزنامه‌ها راحت شوند؛ اما ما قرار است از آزادی دفاع کنیم و درنهایت باید به این نکته برسیم که در جامعه، رسانه‌هایی را داشته باشیم که جامعه به آن اعتماد کند و مرجعیت داشته باشند ؛ نه این‌که امروز ناخواسته این مرجعیت را از رسانه‌ها گرفته و مردم را حواله کرده‌ایم به فضای برون‌مرزی و فضای مجازی که کنترل آن دست بیرون ازاینجا است.
صدیقی افزود: دولت هم ممکن است از این داستان به نفع خودش برای استمرار این توقف استفاده کند و این‌ها شکل بیرونی و مادی اتفاق است و ما باید به شکل نرم‌افزاری و تحلیلی این اتفاق و به تأثیرات روانی این کار در جامعه هم نگاه کنیم؛ یعنی این‌گونه نگاه کنیم که اگر رسانه‌های ما مخاطبی ندارند، پس‌کارشان هم تعطیل شود؛ معنی آن این است که خبرگزاری‌ها هم نباشند و... چون دامنه مخاطبشان را وقتی نسبت به جمعیت جامعه قضاوت کنیم، حداقلی و ناچیز است. اگر این‌گونه بخواهیم نگاه کنیم، باید کل صورت‌مسئله را پاک کنیم و خودمان را از وجود رسانه‌هایی که هرکدام می‌توانند در فضای فعلی وجهی از اطلاعات را توزیع کنند و در کنار هم حداقلی از اطلاع‌رسانی شفاف را داشته باشند، خلاص کنیم.
این پیشکسوت روزنامه‌نگاری ادامه داد: درنتیجه ما در حال از دست دادن یکی از ارکان آزادی هستیم، وگرنه که برکسی پوشیده نیست که جهان عوض‌شده و فناوری‌ها نوین شده‌اند؛ ولی ما در ایران زندگی می‌کنیم. درنتیجه هر شکلی ازاین‌دست اتفاقات، ضربه زدن به رسانه‌های ما است و نتیجه آن رویگردانی بیش‌ازپیش مخاطبان از رسانه‌های ما است؛ یعنی حوالت دادن این‌که موضوعات داخلی را نخوانید و بروید هر آنچه می‌خواهید را در فضای بیرونی ببینید.
  
برچسب ها: فریدون صدیقی

منبع: خرداد

کلیدواژه: فریدون صدیقی روزنامه های کاغذی فریدون صدیقی غم انگیز رسانه های ما اطلاع رسانی روزنامه ها رسانه ای رسانه ها توقف چاپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۳۰۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 

ایسنا/قزوین دوره ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی با هدف توانمندسازی کنشگران سواد رسانه و فضای مجازی در قزوین برگزار شد.

روزانه مطالب بسیار زیادی انتشار می‌یابد که برخی از آن‌ها شایعات هستند و واقعیت ندارند و در سال‌های اخیر به وفور شاهد این موضوع بوده‌ایم که بسیاری از صحبت‌های افراد در شبکه‌های رسانه‌ای دچار تحریف می‌شوند و با کم و زیاد کردن و منقطع کردن این سخنان مفهوم کلی مطلب و خبر عوض می‌شود و مخاطب باید آنقدر توانمند باشد که بتواند واقعیت را از شایعه تشخیص دهد.

سواد رسانه نوعی تکنیک عملی و مهارت ویژه است که در عصر حاضر یکی از مهمترین آموزش‌ها در جهان تلقی می‌شود. سواد رسانه‌ای به فرد این توانایی را می‌دهد که تحلیل مناسبی از مطالب منتشر شده در انواع شبکه‌های رسانه‌ای را داشته باشد.

دوره ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی با هدف توانمندسازی کنشگران سواد رسانه و فضای مجازی در قزوین برگزار شد.

حامد کبودوند، مسئول سازمان فضای مجازی سراج مرکز قزوین، در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص برگزاری دوره ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی، اظهار کرد: دوره یک روزه ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، با هدف توانمندسازی کنشگران سواد رسانه و فضای مجازی روز گذشته پنجم اردیبهشت ماه با همکاری سازمان فضای مجازی سراج مرکز قزوین و مرکز امور بانوان اداره آموزش و پرورش استان قزوین برگزار شد. 

وی بیان کرد: عناوین مختلفی مانند اخبار جعلی در عصر پساحقیقت، مدیریت رسانه در خانواده، نوجوان دیجیتال، سواد روایت و تربیت در عصر پساحقیقت در این دوره تدریس شد. 

مسئول سازمان فضای مجازی سراج مرکز قزوین خاطرنشان کرد: این رویداد مختص مربیان آموزش خانواده و معلمان سواد رسانه است و با توجه به میزان اهمیت موضوع این دوره، در نظر داریم تا توجه خود را در استمرار برگزاری این دوره‌ها به کار گرفته و در تلاشیم تا طرح امتداد این رویداد را به صورت غیرحضوری در شبکه‌های مجازی ادامه دهیم تا محتوای آموزشی به‌روز در اختیار مخاطبین دوره قرار بگیرد. 

تلاش برای اجرای پویش مواجهه با خبر جعلی

در ادامه صالح اصغری، رئیس مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: این دوره یک روزه برای معلمین کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای و از طرفی دیگر برای افرادی که دغدغه مسئله فرهنگی و تربیتی دارند برگزار شد تا آموزش و آگاهی رقم بخورد. 

وی افزود: سرفصل‌های این دوره شامل موضوعاتی چون خبر جعلی است زیرا شرایط کشور به گونه‌ای است که از منظر میزان کاربر شبکه‌های اجتماعی و میزان آزادی عملی که در این شبکه‌ها وجود دارد اطلاعات موجود در این بسترها اطلاعات معتبری نیست فلذا نیاز است که در این باره آموزش‌های لازم صورت گیرد.

رئیس مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج تصریح کرد: مدیریت رسانه در خانواده، تغییرات هویتی نوجوان متأثر از فضای مجازی و پرداختن به کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای به مثابه یکی از عناصر ساختار نظام آموزشی کشور ما است چراکه هر چقدر بتوانیم کتاب درسی را تقویت کنیم از ساختار آموزش و پرورش و ساختارهای فرهنگی کشور حمایت کرده‌ایم. 

اصغری گفت: یکی از اهداف مهم امسال ما برگزاری پویش ملی مواجهه با خبر جعلی است، سال گذشته ما یک رویداد ملی را طراحی کردیم و تولید محتوا و گفتمان‌سازی اتفاق افتاد، یکی از موضوعات مغفول که کمتر به آن پرداخته شده بحث اطلاعات نادرست و خبر جعلی در شبکه‌های اجتماعی است و این موضوع یکی از ارکان فعالیت‌های ترویجی ما است. 

وی گفت: برای اینکه بتوانیم گفتمان و پویش مواجهه با خبر جعلی در کشور ایجاد کنیم رهبران افکار عمومی لازم داریم، افرادی لازم است که حلقه‌های میانی هستند و می‌توانند با مردم ارتباط برقرار کنند که یکی از این اقشار خبرنگاران، معلمان، روحانیون و نخبگان هستند. 

رئیس مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج اظهار کرد: برای برگزاری این دوره آموزش و پروش همکاری کرده است و امیدوارم که برای برگزاری چنین دوره‌هایی سایر سازمان‌ها، ارگان‌ها و اداره کل‌ها به این کمپین بپیوندند و مخاطبین خود را در حوزه توانمندسازی تفکر نقاد بهره‌مند کنند. 

معلمان عاملی مؤثر در تحول در تربیت نسل جدید 

حسین حق‌پناه، عضو شورای تألیف کتاب درسی سواد رسانه‌ای و معلم و پژوهشگر و از اساتید دوره در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: از جهات مختلف که به وضعیت تعلیم و تربیت در کشور نگاه می‌کنیم یکی از مهمترین نقاط اثرگذار در تعلیم و تربیت معلمان هستند.

حق‌پناه بیان کرد: معلمان عاملی مؤثر در تغییر و تحول در تربیت نسل جدید هستند از این جهت این دوره طراحی ارزشمندی است چراکه نقطه اثر آن مستقیم بر توانمندی معلمان است و این طرح یک میان‌بر سریع برای اثرگذاری است.

عضو شورای تألیف کتاب درسی سواد رسانه‌ای در پایان تصریح کرد: باتوجه به اینکه این دوره‌ها کوتاه مدت هستند ما بیشتر از اینکه در افزایش دانش مخاطب تمرکز کنیم در تغییر نگرش و بینش فرد در مسئله تمرکز می‌کنیم چراکه نباید در کارگاه بحث یک طرفه باشد و انبوهی از حفظیات ارائه شود بلکه باید فضا گفت‌وگو محور باشد و به سمت مشارکت مخاطب پیش برود و سرنخ‌هایی به مخاطب داده می‌شود و حالا که افراد حاضر در کارگاه دغدغه‌مند شده‌اند به دنبال کتاب‌ها، منابع و مستندها خواهند رفت. 

به گزارش ایسنا، دوره توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی روز گذشته پنجم اردیبهشت در دبیرستان شاهد نرگس شهر قزوین برگزار شد.

انتهایی پیام

دیگر خبرها

  • ۲۵ اردیبهشت امسال آخرین مهلت برای تبدیل مجوز‌های کاغذی به شناسه یکتا
  • ۱۰ رسانه جدید به جمع پایگاه‌های خبری ایلام پیوستند
  • ژنرال انگلیسی: اوکراین با جنگ دشواری مواجه است
  • دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 
  • بازتاب گسترده سفر رئیسی به پاکستان در رسانه‌های این کشور
  • شارلاتان‌بازی نشریات توقیف‌شده به روایت اصلاح‌طلبان
  • از دلنوشته غم‌انگیز آقای پژوهشگر تا قصه یک پل موسیقایی در روسیه!
  • راهبرد اصلاح طلبان برای مدیریت فضای داخلی مجلس دوازدهم/اعتراف تلویحی هم میهن: آشوب‌های ۷۸ کار دوستان ما بود!
  • روزنامه اصولگرا: تعطیلی شنبه یا پنجشنبه، کشور را با خطر فضای دوقطبی جدید روبه‌رو کرده
  • عربستان: جامعه جهانی به مسوولیت خود مبنی بر توقف تجاوز اسرائیل عمل کند