Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صراط نیوز»
2024-05-07@03:53:52 GMT

نظامی گنجوی؛ نخستین قربانیِ نبودِ کپی رایت!

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۴۹۲۵۴

صراط:

 در روزگاری که مانند امروز این همه داستان و رمان عاشقانه به وفور پیدا نمی‌شد، شاعری بزرگ مانند نظامی گنجوی دست به کار شد و با سرودن منظومه‌ها و داستان‌های عاشقانه‌اش، این نوع ادبی را به بالاترین درجه رساند؛ تا حدی که بعد از او هیچ شاعری نتوانست با «لیلی و مجنون» و «خسرو و شیرین» رقابت کند.

به گزار خراسان این شد که بازار تقلید و کپی‌کاری از روی داستان‌های عاشقانه نظامی، شروع شد و تا قرن‌ها بعد ادامه پیدا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عبارتی آثار عاشقانه نظامی، بدون رعایت کپی‌رایت توسط دیگر شاعران پی در پی بازتولید شد و شاید بتوان نظامی گنجوی را یکی از اولین قربانیانِ نبودِ قانون کپی‌رایت در ایران دانست!

به مناسبت روز بزرگداشت این شاعر بلند آوازه قرن ششم هجری، آثار تولید شده به تقلید از منظومه‌های «لیلی و مجنون» و «خسرو و شیرین» را بررسی کرده‌ایم.

مورد عجیبِ «لیلی و مجنون»!
نظامی گنجوی اولین کسی بود که داستان‌ها و افسانه‌های عرب درباره یک زوج عاشق به نام «لیلی و مجنون» را جمع‌آوری کرد و آن را به شکل یک منظومه عاشقانه ایرانی در چهار هزار و ۷۰۰ بیت درآورد. اما این پایان ماجرا نبود و شاعرانِ بعد از نظامی هم به علت جذابیت این داستان دست به کار شدند و به تقلید از اثر نظامی، «لیلی و مجنون»‌های دیگری سرودند.

به گفته دکتر حسن ذوالفقاری، ۸۶ شاعر به استقبال «لیلی و مجنون» نظامی گنجوی رفته‌اند که در نوع خودش بسیار عجیب به نظر می‌رسد. نکته جالب این‌جاست که رد پای تازه‌ترین تقلید و کپی‌کاری‌ها در دوران حاضر و سال ۱۳۳۵ هجری شمسی هم دیده شده است! اولین کسی که جرئت کرد از نظامی تقلید کند و از سویی راه را هم برای دیگران باز کرد، امیر خسرو دهلوی است.

بعد از این شاعر، عبدالرحمن جامی، هاتفی خرجردی، میرزا محمد قاسم گنابادی، هلالی جغتایی، سلمان ساوجی، نامی اصفهانی و... شروع به سرودن لیلی و مجنون‌های مشابه کردند و هیچ کدام هم به پای اثر شاعر گنجه نرسیدند.

یک داستانِ مکررِ شیرین
یکی دیگر از آثار پنج گنج نظامی، داستان «خسرو و شیرین» است که البته قبل از نظامی هم فردوسی آن را در شاهنامه روایت کرده است. با این تفاوت که این داستان در شاهنامه خیلی جنبه عاشقانه ندارد و فردوسی بیشتر بر جنبه‌های حماسی و تاریخی داستان تمرکز کرده، اما نظامی اولین کسی است که آن را به شکل یک روایت جذاب عاشقانه در شش هزار و ۵۰۰ بیت درآورده است.

داستان از این قرار است که خسرو پرویز، پادشاه ساسانی عاشق شاهزاده‌ای ارمنی به نام شیرین می‌شود. «خسرو و شیرین» هم مانند «لیلی و مجنون» بعد از نظامی، بار‌ها و بار‌ها مورد تقلید شاعران دیگر قرار گرفت و طبق معمول باز هم روایت هیچ‌کدام به پای روایت شیرینِ نظامی نرسید. از جمله کسانی که به تقلید از نظامی، داستان «خسرو و شیرین» را روایت کردند، می‌توان به این شاعران اشاره کرد: امیر خسرو دهلوی، وحشی بافقی، خواجوی کرمانی، هاتفی خرجردی، میرزا محمد قاسم گنابادی، نامی اصفهانی و....

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: نظامی گنجوی صراط لیلی و مجنون خسرو و شیرین نظامی گنجوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۹۲۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید

پخش زنده نماز جماعت ظهر به امامت یکی از بانوان در دبستان عترت لویزان در روز گذشته، سوالاتی را در فضای مجازی به همراه داشته که آیا امامت بانوان در نماز جماعت، صحیح است یا خیر؟ که به انتشار نظر مراجع عظام تقلید خواهیم پرداخت:

* حضرت آیت الله خامنه ای:

امامت زن در نماز جماعت فقط برای زنان جایز است.

* حضرت آیت الله سیستانی:

در صورتی که امام زن باشد احتیاط واجب آن است که امام زن در صف مأمومین باشد و از صف آن ها جلوتر نباشد.

* حضرت آیت الله مکارم شیرازی:

پیشنماز بودن زن برای زنان اشکالی ندارد.

* حضرت آیت الله نوری همدانی:

امامت زن برای زنان در صورتی که دارای شرایط نماز جماعت باشند، مانع ندارد.

* حضرت آیت الله وحید خراسانی:

امامت زن برای زن صحیح است.

* حضرت آیت الله شبیری زنجانی:

امامت زن بر زنان جایز است و بهتر است که در ردیف یکدیگر بایستند و امام جلوتر از دیگران نایستد.

دیگر خبرها

  • عاشقانه «نیلگون» با مثلث فروتن، حجار و درخشانی می‌آید
  • آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید
  • (ویدئو) بچگانه صحبت کردن شیرین «نون خ»
  • ساخت پوست الکترونیکی با قابلیت تقلید دقیق رفتار پوست انسان (فیلم)
  • ساخت پوست الکترونیکی با قابلیت تقلید دقیق رفتار پوست انسان + فیلم
  • شیرین مثل «شکرستان»/ پویانمایی که ۱۸ ساله شد
  • ویدیو/ ساخت پوست الکترونیکی با قابلیت تقلید دقیق رفتار پوست انسان
  • تالاب پرآب شیرین سو
  • رقیب خسرو حیدری در 38 سالگی مثل 20 ساله‌ها
  • تماشای یک منظومه عاشقانه و انسانی در تهران/ چرا کارگردان شدم؟