Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@15:12:42 GMT

شوک توئیتری قیمت نفت؛ تکانه برنت در خواب کرونایی‌اش

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۷۱۵۴۶

شوک توئیتری قیمت نفت؛ تکانه برنت در خواب کرونایی‌اش

بهای طلای سیاه که اوایل هفته گذشته در بازارهای جهانی، حوالی ۲۷ دلار پرسه میزد، پس از توییت دونالد ترامپ مبنی بر توافق روسیه و عربستان بر کاهش تولید نفت خود، با افزایش ۱۶ درصدی رو به رو شد. با این شوک، طلای سیاه از ۳۱ مارچ تاکنون (چهارم آوریل) ۳۰ درصد رشد را تجربه کرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، نفت که بی شک یکی از مهمترین مواد اولیه جهانی است و همبستگی زیادی با رشد اقتصادی در دنیا دارد، این روزها تحت تأثیر شیوع گسترده کرونا با رکود چشمگیری مواجه شده بود که در هفته گذشته تحت تأثیر عوامل مهمی نوسان‌های قابل توجهی را تجربه کرد که بیشترین دامنه این نوسانات تحت تأثیر یک پیام توئیتری شکل گرفت، اما به طور کلی، "نگرانی جهانی از تبعات شیوع کووید ۱۹ و کاهش چشمگیر رشد اقتصاد جهانی" و "دعوای نفتی روسیه و عربستان" تکانه‌های بسیاری به بازارهای جهانی تحمیل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی که شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف سرعت بیشتری گرفته و همزمان جنگ قیمت نیز در بازار نفت بین عربستان و روسیه ادامه دارد، قیمت نفت روز دوشنبه به‌شدت کاهش یافت و بهای نفت برنت با ۲۳ دلار و ۲۵ سنت به پایین‌ترین رقم از نوامبر ۲۰۰۲ تاکنون رسید.

افت شدید تقاضا به دلیل شیوع جهانی کووید ۱۹ و همچنین جنگ قیمت بین عربستان و روسیه که با توافق نکردن بر سر کاهش تولیدات خود باعث سرازیر شدن میلیون‌ها بشکه نفت بیشتر به بازار شد، از عوامل اصلی سقوط بی سابقه قیمت جهانی نفت است.

در این میان آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر نفتی و همچنین صادرکننده نفت سعی کرد با افزایش فشار برای متوقف کردن جنگ قیمت در بحبوحه شیوع کرونا به این کابوس نفتی پایان داده یا حداقل آن را تعدیل کند اما عربستان روز جمعه اعلام کرد در حال مذاکره با روسیه برای برقراری توازن در بازار نیست. یک مقام ارشد روس پیش‌تر گفته بود تعداد بیشتری از تولیدکنندگان نفت ممکن است با اوپک و روسیه برای تقویت قیمت‌ها همکاری کنند.

در همین خصوص لاچلان شاو، تحلیلگر بانک ملی استرالیا گفت: «اوپک، عربستان و روسیه ممکن است اختلافات خود را حل کنند اما کار زیادی از اوپک ساخته نیست… زیرا شوک کاهش تقاضا به‌دلیل ویروس کرونا بسیار عظیم بوده است. واقعیت این است که اگر اوضاع تغییر نکند ظرفیت مخازن ذخیره نفت جهان در چند ماه آینده پر خواهد شد و این تأثیر بسیار مخربی بر قیمت نفت خواهد گذاشت.»

در حالی که پیش‌بینی‌ها حکایت از کاهش ۱۵ تا ۲۰ میلیون بشکه‌ای (۲۰ درصدی) تقاضا برای نفت نسبت به سال گذشته دارد، تحلیلگران معتقدند برای برقراری توازن در بازار باید تولید نفت نه‌تنها از سوی اوپک بلکه از سوی سایر تولیدکنندگان نیز به‌شکل گسترده‌ای کاهش یابد.

بر اساس این نظریه، کاهش تولید نفت شامل دو کشور بزرگ تولیدکننده یعنی ایالات متحده آمریکا و روسیه نیز می‌شود. برخی از شایعات هم اکنون خبر از خاموشی چاه‌های نفت در بخشی از آمریکا می‌دهند که بر اساس آن تولید این کشور به میزان دو میلیون بشکه در روز کاهش پیدا می‌کند.(از ۱۳ میلیون بشکه تولید روزانه اخیر)

۱۲ فروردین‌ماه اما قیمت هر بشکه نفت برنت با ۴۳ سنت معادل ۱.۹ درصد افزایش به ۲۳ دلار و ۱۹ سنت رسید. پوتین و ترامپ روز دوشنبه _۳۱ مارچ _(۱۱ فروردین) در گفت وگویی تلفنی توافق کردند که مقامات ارشد انرژی دو کشور درباره تثبیت بازار نفت با یکدیگر گفت‌وگو کنند.

ادوارد مویا تحلیلگر بازار نفت در مؤسسه اوآندا در این باره گفت: «امیدواری ها به متوقف شدن روند افزایش عرضه موجب شده تا قیمت نفت نسبت به پایین‌ترین رقم‌های ۱۸ سال گذشته اندکی ترمیم شود.» در حالی که قیمت جهانی نفت از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون حدود ۶۰ درصد کاهش یافته یک کمیسیونر رگولاتور انرژی ایالت تگزاس بار دیگر خواستار محدود شدن تولید نفت به دلیل مازاد عرضه شد.

در این میان یک مقام ارشد وزارت انرژی عربستان گفت، به دلیل کاهش مصرف داخلی بزرگترین تولید کننده نفت، اوپک قصد دارد صادرات نفت خود را از ماه می به ۱۰.۶ میلیون بشکه در روز افزایش دهد. مسئله‌ای که می‌تواند با افزایش عرضه در بازار طلای سیاه، فشار بیشتری بر قیمت در جهت کاهش آن وارد کند.

چهارشنبه _۱۳ فروردین_ قیمت هر بشکه نفت برنت با ۴۷ سنت معادل ۱.۸ درصد افت به ۲۵ دلار و ۸۸ سنت رسید. آمارهای انستیتوی نفت آمریکا تا این روز نشان می‌دهد میزان ذخایر نفت خام این کشور در هفته گذشته ۱۰.۵ میلیون بشکه رشد داشته که بسیار بیشتر از پیش بینی چهار میلیون بشکه‌ای تحلیلگران بوده است. پیش‌تر دونالد ترامپ طی دستوری به مقامات دولت خود، خواستار خرید نفت برای جایگزین کردن و افزایش ذخایر استراتژیک این کشور شده بود.

بر اساس جدیدترین آمارها بیش از ۸۰۰ هزار نفر در سراسر جهان به کرونا مبتلا شده‌اند که از این تعداد بیش از ۴۰ هزار نفر نیز جان خود را از دست داده‌اند.

اختلافات بین اعضای اوپک هم مزید بر علت شده تا روند کاهشی حاکم بر بازار همچنان تداوم یابد. روز سه شنبه عربستان و دیگر اعضای اوپک نتوانستند بر سر برگزاری نشستی در ماه آوریل برای بحث در مورد کاهش قیمت‌ها به توافق برسند. هری تچینگوئیریان تحلیلگر مؤسسه بی ان پی پاریبا نیز اظهار کرد: "خیلی بعید است اوپک با یا بدون روسیه یا آمریکا بتوانند به اندازه کافی تولید خود را کاهش دهند تا بتوانند افت تقاضا را جبران کنند. "

در این میان به نظر می‌رسد عربستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت اوپک، به منظور مقاصد سیاسی و مخرب خود در تلاش است تا بهای نفت را در مقادیر پایین نگه دارد. از همین رو بدون فشارهای جدی دیپلماتیک، کاهش تولید و عرضه این غول نفتی امکان پذیر به نظر نمی‌رسد.

افزایش ۱۶ درصد بهای نفت پس از توئیت ترامپ

در دو روز پایانی این هفته بازار نفت، اتفاق دیگری رخ داد که بازار نفت را به شدت تحت تأثیر قرار داد. همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد به جز عواقب ناشی از کرونا بر اقتصاد جهانی و کاهش تقاضای نفتی به این علت، جنگ نفتی روسیه و عربستان نیز از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر کاهش قیمت نفت به شمار می‌رود. بسیاری از فعالان این بازار به دلیل نگرانی از عواقب کاهش چشمگیر نفت بر اقتصاد جهانی، از سران کشورهای صاحب نفوذ می‌خواستند تا با مداخله به این موضوع، کابوس نفتی را پایان دهند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، نیز پیش‌تر گفته بود در زمان مناسب به دعوای نفتی روسیه و عربستان وارد می‌شود. پیرو همین صحبت، وی روز پنج شنبه با انتشار توئیتی مدعی شد واسطه توافقی بین روسیه و عربستان شده و این جنگ نفتی به زودی پایان می‌یابد. همین موضوع با تأثیر مثبت بیش از ۱۶ درصدی بر قیمت نفت، نرخ هر بشکه نفت برنت را به حدود ۳۳ دلار رساند.

در ادامه ترامپ در کنفرانس کاخ سفید پیشنهادی مبنی بر کاهش تولید نفت آمریکا ارائه نکرد و همین امر باعث کاهش اندک بهای نفت در بازارهای جهانی شد. با این حال روند قیمت نفت از ابتدای ماه چهارم میلادی (آوریل) تا کنون صعودی بوده و بهای هر بشکه نفت برنت را تا لحظه تنظیم این گزارش به ۳۵ دلار رسانده است، البته باید توجه داشت قیمت نفت به شدت وابسته به متغیرهای سیاسی بوده و نمی‌توان چندان توجهی به رشد قابل توجه طلای سیاه در یک هفته اخیر داشت.

تحلیلگران رویال بانک کانادا در این باره نوشتند: «هم ریاض و هم مسکو به دنبال مشارکت تولید کنندگان آمریکایی در کاهش تولید خواهند بود و این احتمالاً بزرگترین مانع پیش روی رسیدن به یک توافق باشد.»

ترامپ گفت که روز پنجشنبه با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گفت‌وگو کرده و انتظار دارد دو کشور تولید نفت خود را ۱۰ تا ۱۵ میلیون بشکه در روز کاهش دهند. در این میان تحلیلگران معتقدند حتی اگر روسیه و عربستان بر سر کاهش ۱.۵ میلیون بشکه تولید نفت به توافق برسند، این میزان کاهش برای برقراری توازن در بازار که با رکود اقتصادی عمیق ناشی از ویروس کرونا مواجه است کافی نخواهد بود.

فارغ از موارد ذکر شده و نا اطمینانی‌هایی که هم اکنون در بازارهای جهانی وجود دارد، قیمت نفت در هفته گذشته تقریباً ۳۰ درصد افزایش داشت و از حوالی ۲۷ دلار به ازای هر بشکه به ۳۵ دلار رسید که اگرچه کوتاه مدت به نظر می‌رسد اما تأثیر مثبتی بر کشورهای صادرکننده آن خواهد گذاشت.

یادداشت از: محمد رضایی فرد- خبرنگار سرویس اقتصادی ایمنا

کد خبر 417331

منبع: ایمنا

کلیدواژه: نفت قیمت نفت ویروس کرونا کرونا ویروس آخرین اخبار ویروس کرونا کرونا ابتلا به کرونا شیوع کرونا ترامپ دونالد ترامپ توئیتر ترامپ توئیت ترامپ روسیه عربستان عربستان سعودی ولادیمیر پوتین ولادیمر پوتین محمد بن سلمان کوئید ۱۹ کویید ۱۹ شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق بشکه نفت برنت روسیه و عربستان بازارهای جهانی میلیون بشکه هفته گذشته کاهش تولید بازار نفت تحت تأثیر تولید نفت طلای سیاه قیمت نفت بهای نفت پیش تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۷۱۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم اقتصاد روسیه از اقتصاد جهانی به پایین‌ترین سطح می رسد

به گزارش تابناک اقتصادی؛ اقتصاد روسیه در مواجهه با تحریم‌های غربی که پس از آغاز تهاجم گسترده روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ باهدف منزوی کردن مسکو از سیستم مالی جهانی و کاهش بودجه جنگ رخ داد، مقاومت نشان داده است. بااین‌همه براساس داده‌های صندوق بین‌المللی پول، انتظار می‌رود در طولانی‌مدت نقش اقتصاد روسیه در تولید ناخالص جهانی کاهش پیدا کند.

در ماه آوریل، صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی روسیه را به ۳٫۲ درصد در سال ۲۰۲۴ ارتقا داد؛ تقریباً سه برابر رشد ۱٫۱ درصدی که در اکتبر ۲۰۲۳ پیش‌بینی کرده بود. این رقم به‌روز شده، که بالاتر از پیش‌بینی رشد تولید ناخالص داخلی برای آمریکا و بسیاری از دیگر کشورهای غربی است، پرسش‌هایی را در مورد اثربخشی تحریم‌ها مطرح کردند.

بااین‌حال، سایر داده‌های صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد درحالی‌که انتظار می‌رود اقتصاد روسیه رشد کند، ممکن است این رشد به‌اندازه سایر کشورها نباشد. ارقام جدید این صندوق پیش‌بینی می‌کند که سهم روسیه از تولید ناخالص داخلی جهانی از هم‌اکنون تا سال ۲۰۲۹ کاهش خواهد یافت.

انتظار می‌رود سهم تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۴ کمی افزایش یابد و از ۲٫۹۴۷ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۲٫۹۴۸ درصد برسد. اما از آن زمان تا پایان دهه قرار است سهم روسیه در اقتصاد جهانی به‌صورت تدریجی کاهش یابد.

در سال ۲۰۲۵، طبق داده‌های صندوق بین‌المللی پول، سهم روسیه از تولید ناخالص داخلی جهانی شروع به کاهش خواهد کرد و به ۲٫۹۰۸ درصد کاهش خواهد یافت. پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۶ سهم تولید ناخالص داخلی آن ۲٫۸۵۵ درصد و سپس طی دو سال بعدازآن به ترتیب به ۲٫۸۰۳ و ۲٫۷۵۴ درصد خواهد رسید. انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۹، یک سال قبل از پایان دوره ریاست جمهوری پوتین، سهم روسیه از تولید ناخالص داخلی جهانی به ۲٫۷۰۶ درصد کاهش یابد.

رقم پیش‌بینی‌شده کمتر از پایین‌ترین رقم قبلی ۲٫۸۳ درصدی است که در سال ۱۹۹۸ ثبت‌شده بود؛ سالی که روسیه، در دوره ریاست جمهوری بوریس یلتسین، بدهی خود را نپرداخت و جرقه‌ بحران مالی بزرگی را ایجاد کرد. طبق گزارش Rosstat ، آژانس آمار دولتی روسیه، اقتصاد این کشور با تلاطم مواجه شده است؛ اما در سال ۲۰۲۳ با رشد ۳٫۶ درصدی تولید ناخالص داخلی، قوی‌تر از حد انتظار بازگشته است.

انتظار می‌رود این رشد در سال جاری ادامه یابد، که تا حدی ناشی از افزایش قابل‌توجه هزینه‌های نظامی و تجارت با چین، ثابت ماندن حجم صادرات نفت و افزایش سرمایه‌گذاری شرکت‌ها و مصرف خصوصی است.

اگرچه با کمک تخصیص ۱۰٫۸ هزار میلیارد روبلی برابر ۱۱۵ میلیارد دلار برای هزینه‌های دفاعی، رشد اقتصادی قوی برای امسال روسیه پیش‌بینی می‌شود، اما طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول انتظار می‌رود رشد تولید ناخالص داخلی روسیه از ۳٫۲ درصد در سال ۲۰۲۴ به ۱٫۸ درصد در سال ۲۰۲۵ کاهش یابد.

روسیه همچنین در بخش‌های کلیدی اقتصاد خود با کمبود قابل‌توجه نیروی کار مواجه است؛ کمبودی که با بسیج صدها هزار سرباز برای جنگ اوکراین و هم‌زمان فرار مردان در سن جنگ برای اجتناب از مشارکت در جنگ، تشدید شده است.

در سال ۲۰۲۳، بانک مرکزی روسیه نرخ بهره را به ۱۶ درصد افزایش داد تا تورم را مهار کند؛ تورمی که با نرخ ۷٫۸ درصد، همچنان سرسختانه بالا باقی‌مانده است.

دیگر خبرها

  • قیمت نفت / برنت ۸۳ دلار و ۲۹ سنت شد
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۷ |برنت ۸۳ دلار و ۲۹ سنت شد
  • سهم اقتصاد روسیه از اقتصاد جهانی به پایین‌ترین سطح می رسد
  • پیش بینی قیمت دلار ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / خواب کاهش دلار تعبیر می‌شود؟
  • طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟
  • قیمت طلا به کف رسید؟
  • قیمت طلا به کف رسید؟/ قیمت جدید طلا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۵ |برنت ۸۲ دلار و ۹۶ سنت شد
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده
  • پیش‌بینی یک فعال بازار: طلا در هفته آینده به این قیمت می‌رسد