Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرارو- هفته گذشته بود که طرح «سه فوریتی تعطیلی کل کشور» به هیئت رئیسه مجلس تقدیم شد تا در نخستین جلسه مجلس بررسی شود. این دومین بار است که در تاریخ مجلس شورای اسلامی یک طرح سه فوریتی به مجلس ارائه می‌شود. پیش از این در دی ماه سال جاری طرح سه فوریتی اقدام متقابل ایران علیه آمریکا به عنوان نخستین طرح سه فوریتی تقدیم مجلس شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما  استفاده از ظرفیت موجود در اصل ۷۹ قانون اساسی در طول مجلس شورای اسلامی تاکنون سابقه نداشته است.
به گزارش فرارو، این طرح بر مبنای ظرفیت موجود در اصل ۷۹ قانون اساسی مقرر می‌کند کلیه مراکز دولتی، عمومی و خصوصی به مدت یک ماه از زمان تصویب این قانون تعطیل اعلام شوند. در اصل ۷۹ قانون اساسی آمده است «برقراری‏ حکومت‏ نظامی‏ ممنوع‏ است‏. در حالت‏ جنگ‏ و شرایط اضطراری‏ نظیر آن‏، دولت‏ حق‏ دارد با تصویب‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ موقتاً محدودیت‌های‏ ضروری‏ را برقرار نماید، ولی‏ مدت‏ آن‏ به‏ هر حال‏ نمی‏ تواند بیش‏ از سی‏ روز باشد و در صورتی‏ که‏ ضرورت‏ همچنان‏ باقی‏ باشد دولت‏ موظف‏ است‏ مجددآ از مجلس‏ کسب‏ مجوز کند.»   همچنین طبق مواد دیگر این طرح مایحتاج دهک‌های پایین و افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی پیش پرداخت خواهد شد و صدا و سیما نیز مؤظف است یک شبکه را به صورت ۲۴ ساعته در اختیار وزارت بهداشت و درمان قرار دهد. منبع مالی این طرح فروش موقت بنزین آزاد، برداشت از صندوق توسعه با مجوز رهبری و کمک اعطایی بانک جهانی اعلام شده است.  
پیش از این در تاریخ ۵ فروردین، عبدالکریم حسین‌زاده رئیس فراکسیون حقوق شهروندی در نامه‌ای به رییس مجلس خواستار استفاده از ظرفیت اصل ٧٩ قانون اساسی شده و پیشنهاد کرده بود مجلس سه فوریت «طرح تعطیلی کامل کشور به مدت یک ماه کامل و مدیریت و کنترل تمامی رفت‌وآمد‌های بین‌شهری و درون‌شهری» را به تصویب برساند.
او در این نامه بی‌تحرکی و عدم دخالت مجلس در مهم‌ترین موضوعات کشور را نشان «از کم‌نظارت و یا بی‌نظارت شدن کشور از جانب مجلس شورای اسلامی» دانسته و  نوشته بود: «از التماس برای قرنطینه و انجام سایر امور ضروری خسته شده‌ایم و امیدی هم به اقدام قاطع و مؤثر نداریم.»
در این نامه آمده بود اگر دولت در تعطیلی کامل کشور و یا قرنطینه نقاط بحرانی تعلل می‌کند یا نیازی به این اقدامات نمی‌بیند «اما مجلس این امکان را دارد که درباره امر مهمی مانند قرنطینه و تعطیلی راساً اقدام کرده و به دولت ابلاغ کند. مجلس باید وظیفه ذاتی خودش را انجام دهد نه اینکه منتظر تصمیم دیگران بماند و یا از آنان بخواهد.»
آنچه که به گفته حسین‌زاده «ظرفیت‌های اصل ۷۹ قانون اساسی»، بسترش را فراهم کرده است تا «در صورت نیاز، کشور را برای ۳۰ روز در حال تعطیلی کامل قرار دهد و در صورت نیاز آن را برای ۳۰ روز دیگر تمدید کند.»
در نهایت نیز چنانچه او در گفتگو با ایسنا مطرح کرده است روز یکشنبه دهم فروردین ماه که جلسه مجلس قرار بود به صورت مجازی برگزار شود با حضور در صحن مجلس ضمن رایزنی با رییس مجلس، طرح سه فوریتی تعطیلی و قرنطینه کامل کشور را در یک ماده و ۱۱ تبصره و با امضای ۱۶ نفر از نمایندگان تحویل قاضی زاده هاشمی داد تا این طرح به اداره قوانین ارجاع شود.
به گفته وی، این طرح حدود یک ماه پیش تهیه شده است، اما با توجه به اینکه مجلس، جلسه علنی نداشت امکان مطرح کردن آن وجود نداشته است. او همچنین گفته است قرار بود تا این طرح در اولین جلسه علنی مجلس برای اتخاذ راهکار‌هایی جهت مقابله با کرونا مطرح شود.
اما شنبه شب (۱۶ فروردین) طیبه سیاوشی نماینده مجلس دهم در صفحه توییتر خود از مطرح شدن این طرح در صحن علنی مجلس در روز سه شنبه (۱۹ فروردین ماه) خبر داد. همین بهانه‌ای شد تا نظرات او را در این باره جویا شویم. سیاوشی در گفتگو با فرارو گفت: «هر چند اختیارات ما با تعطیلی مجلس کاهش یافت، ولی این به معنای به پایان رسیدن این اختیارات یا انجام نگرفتن کاری نیست.» او برخلاف حسین‌زاده ورود نمایندگان به حوزه قانونگذاری و استفاده از اصل ۷۹ قانون اساسی را در راستای متهم کردن دولت ندانست و اظهار کرد: «ما در پی متهم کردن دولت نیستیم و از زاویه وظایف نمایندگی به این مسئله ورود پیدا کردیم. چون بر این نظر هستیم که فرصت یک ماهه‌ای نیاز است تا بتوانیم از این طریق در حوزه پیشگیری کار کنیم و  زنجیره شیوع کرونا را از بین ببریم. این یک ماه تعطیلی با توجه به امکانات اقتصادی و پیشنهادات داده شده در این طرح برای برداشت‌ها، اگر صورت بگیرد ما می‌توانیم این بحران را ان شاءالله تا پیش از خرداد یا تا اواسط خرداد طبق پیش بینی کارشناسان حوزه بهداشت و درمان به نحو چشمگیری کاهش دهیم.»
این نماینده مجلس اظهار کرد در مقابله با این ویروس «دیر اقدام و سفر‌های نوروزی انجام شد از این‌رو در حال حاضر با توجه به وضعیت بازگشت مسافران هر آن احتمال پیک این بحران وجود دارد و ما به عنوان نمایندگان مردم باید در این باره اقدام می‌کردیم. این طرح نیز در همان راستا ارائه شده است. تعطیلی ۲۰ روزه فرصت بزرگی بود که بر این بحران غلبه کنیم تا حدود زیادی هم در این باره موفق بودیم. حال فرصت دیگری بر اساس وظایف واختیارات پیش‌بینی شده اصل ۷۹ قانون اساسی برای مجلس مهیا شده تا با استفاده از آن بر این بحران غلبه کنیم.»
عضو فراکسیون امید درباره شرایط برگزاری جلسه مجلس در شرایط کرونایی گفت: «در مورد حضور نمایندگان قرار بر این شد صحن به صورت علنی در روز‌های سه شنبه و چهارشنبه برگزار شود. البته تمهیداتی لحاظ شده و فاصله‌گذاری بیشتر از یک متر و نیم که تقریبا یک صندلی در میان است رعایت شده است و این جلسات به این شکل برگزار می‌شود. طبق روال همیشگی، تعدادی از نمایندگان به دلیل کار‌های حوزه انتخابیه غایب خواهند بود. اما صحن آنلاین نخواهیم داشت و صحن علنی مجلس در فضایی واقعی برگزار خواهد شد.»
سیاوشی افزود: «پیشنهاد دهندگان طرح، فعلا ۱۵ نفر خواهند بود، اما در صحن مجلس می‌توانیم تعداد آن‌ها را افزایش بدهیم. کسانی که موافقت خود را اعلام کنند در این فهرست قرار می‌گیرند. این طرح تقدیم هئیت رئیسه شده است و منتظر اصلاحات در اداره قوانین مجلس هستیم. روز سه شنبه آن را در صحن مطرح می‌کنیم و روز چهارشنبه احتمال دارد درباره آن به صورت علنی بحث کنیم.»
وی درباره احتمال تصویب این طرح و نظر شورای نگهبان نیز بیان کرد: «همه چیز روز سه‌شنبه مشخص خواهد شد. چون ما سه شنبه صحن علنی خواهیم داشت. قطعا تعداد زیادی از نمایندگان به این طرح خواهند پیوست. ولی مذاکرات و رایزنی‌ها با شورای نگهبان همان روز سه‌شنبه یا فردا که این طرح چاپ شود صورت می‌گیرد. ما پس از چاپ این طرح، به صورت رسمی می‌توانیم این رایزنی‌ها را شروع کنیم.»
ارائه این طرح در حالی است که با توجه به شلوغی این روز‌های پایتخت که شاید نمودی عینی از شکست طرح فاصله‌گذاری اجتماعی در روز‌های پس از تعطیلی عید است؛ تعطیل کردن کل کشور به یک مطالبه عمومی بدل شده است.
رصد فضای مجازی و نشستن پای صحبت مبتلایان، خانواده قربانیان و کارمندان بخش‌های خصوصی، دولتی و خصولتی که گاهی حتی از ۵ فروردین کار در ادارات را آغاز کردند و نگرانی از افزایش شیوع بیماری ضرورت تعطیلی کل کشور را به مثابه یک راهکار مطرح می‌کند. راهکاری که می‌تواند به انزوای این ویروس بینجامد و آن را مقهور تنهایی خویش کند. کاری که این ویروس تا کنون با مبتلایان و قربانیان کرده است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: شیوع کرونا کرونا در ایران قرنطینه مجلس شورای اسلامی کرونا ویروس طرح سه فوریتی روز سه شنبه یک ماه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۸۹۱۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 

مشارکت پُرشور مردم در حوزه‌هایی که به دور دوم کشیده شده اهمیت بسزایی دارد چرا که نماینده‌ای با پشتوانه رأی بالا ، قطعاً مؤثرتر از نماینده‌ای است که پشتوانه رأی بالایی ندارد.

به گزارش مشرق، حسن رشوند طی یادداشتی نوشت: تنها سه روز به برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده است و قرار است تکلیف ۴۵ کرسی از ۲۷۰ کرسی باقی مانده مجلس در این دور از انتخابات مشخص شود. با برگزاری انتخابات در ۱۱ اسفند سال گذشته ، ممکن است بیشتر مردم تصور کنند که پرونده انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بسته شده است ، در حالی که چنین نیست و هنوز ۲۲ حوزه انتخابیه است که یا فاقد نماینده برای مجلس دوازدهم هستند یا هنوز نتوانسته اند همه کرسی های نمایندگی حوزه انتخابیه خود را تکمیل کنند.نکته مهم اینکه از میان ۴۵ نماینده راه نیافته از این حوزه ها ، ۱۶ نماینده از آن پایتخت است که به جهت نقش سیاسی که همواره نماینده های تهران در مجلس داشته اند، دور دوم این انتخابات از اهمیت بسزایی برخورداراست.

مشارکت پُرشور مردم در حوزه‌هایی که به دور دوم کشیده شده اهمیت بسزایی دارد چرا که نماینده‌ای با پشتوانه رأی بالا ، قطعاً مؤثرتر از نماینده‌ای است که پشتوانه رأی بالایی ندارد. همچنین زمانی که مجلس قوی باشد، قدرت نظارت مجلس هم بالا خواهد بود و می‌تواند تخطی از اجرای قوانین را به خوبی شناسایی کرده و به دستگاه‌ها و مسؤولان اجرایی کشور گوشزد کند که در ریل قانون حرکت کنند.

با این نگاه می توان گفت که دور دوم انتخابات مجلس که قرار است در جمعه این هفته ۲۱ اردیبهشت ماه همزمان با آغاز دهه «کرامت » برگزار می شود ، اهمیت زیادی دارد.

اما چه کسانی می‌توانند در دور دوم رای بدهند؟

براساس تبصره ۴ ماده۱۰ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، کلیه رأی‌دهندگان مرحله دوم منحصراً در حوزه انتخابیه‌ای که در مرحله اول انتخابات رأی داده‌اند شرکت خواهند کرد و همچنین کسانی که در مرحله اول در هیچ یک از حوزه‌های انتخابیه رأی نداده باشند در مرحله دوم انتخابات می‌توانند شرکت کنند.بنابراین فرصتی که در ۱۱ اسفند برای مشارکت همه مردم فراهم شده بود تا بتوانند از این حق خود استفاده کنند ، به راحتی در این دوره قابل تجدید نیست و صرفا افرادی که در دور اول انتخابات حضور داشتند مجازند برای تکمیل نمایندگان خود در آن حوزه انتخابیه که کسری نمایندگی دارند ، پای صندوق رای حاضر شوند.

چرا انتخابات دور دوم تهران مهم است؟

در انتخابات مرحله اول ملت ایران موفق شدند ۲۲۵ نماینده خود را شناسایی و انتخاب کرده و روانه مجلس کنند و در این مرحله که هنوز ۴۵ کرسی دیگر باقیمانده و این عددی قابل توجهی است ، از اهمیت زیادی برخوردار است. به ویژه اینکه بیش از یک سوم از این تعداد یعنی ۱۶ نماینده از آن تهران است .چند نکته در اهمیت حضور در دور دوم انتخابات تهران وجود دارد که تکلیف را بر شهروندان پایتخت نشین سنگین کرده است:

الف) درست است که از لحاظ رای دادن به مصوبات مجلس یا تحقیق و تفحص ها بین نماینده ای که در یک شهرستان با جمعیت ۱۰ هزار نفری انتخاب شده است با تهران ۱۰ میلیون نفری تفاوتی وجود ندارد اما نمی توان از این واقعیت غافل بود که نمایندگان تهرانی موتور محرک مجالس در ادوار گذشته بوده است و به نوعی وزن مجلس را با نمایندگان تهرانی آن می سنجیدند. حالا اگر نمایندگان جدید وارد شده در مجلس دوازدهم می خواهند این ریل را تغییر دهند بحثی نیست ولی درست یا غلط ، تاکنون چنین مبنایی عمل می شده است.

ب ) درست است که در دور دوم انتخابات میزان مشارکت همچون دور اول خیلی بر سر زبان ها نیست و دشمن هم از مشارکت پایین دور دوم نسبت به دور اول نتوانسته بهره بردای سوء داشته باشد ولی در باره انتخابات تهران این کاملا متفاوت است. به ویژه اینکه بیش از نیمی از نمایندگان پایتخت( ۱۶ نفر) هنوز به مجلس راه نیافته اند و میزان مشارکت پایین می تواند خوراک تبلیغاتی را برای رسانه های دشمن فراهم کند.

ج ) غالبا مردم و نخبگان جامعه ، نمایندگان تهران را نسبت به نمایندگان شهرستان ها سیاسی تر می بینند و این تنها مختص جامعه ما نیست و این نگاه در دیگر جوامع غربی و غیر غربی نیز وجود دارد. همیشه نمایندگان پایتخت ها افراد سیاسی و مطلع تر نسبت به ارتباطات درون حاکمیت هستند و از آنجا که ۱۶ نماینده از ۳۰ نماینده تهران در دور دوم قرار است به مجلس راه یابند ، اهمیت این دوره انتخابات تهران را مضاعف کرده است.

د ) خواسته یا ناخواسته تاکنون این نمایندگان پایتخت بودند که در مظان رئیس و هیات رئیسه مجلس قرار داشتند و هرچند نمایندگان جدید راه یافته در این دوره و جریان های سیاسی حامی آنها در بیرون مجلس مدعی هستند که در مجلس دوازدهم قصد دارند این قاعده را بهم زنند اما آنها نیز نیک می دانند همه ابزارهای تغییر در دست آنها نیست و این وزن ائتلاف های سیاسی است که تعیین کننده رئیس ، هیات رئیسه و حتی ریاست کمیسیون های مجلس است. بنابراین انتخاب ۱۶ نماینده تهران که ظرفیت هیات رئیسه و کمسیون های مجلس آینده را داشته باشند ، مهم است .با همین رویکرد است که انتخابات دور دوم تهران اهمیت فوق العاده پیدا می کند.

اما ۸ نکته راهبردی در اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس

نکات راهبردی اهمیت مشارکت مردم در این دور از انتخابات به این قرار است:

۱- سیره امامین انقلاب در همه دوره های انتخاباتی چه دور اول یا باقی مانده های آنها در دور دوم ، همواره مورد تاکید بوده است و این بزرگواران بر اهمیت مشارکت مردم و برگزاری انتخابات تاکید کرده‌اند. از منظر امامین انقلاب نه تنها جمهوریت ، بلکه اسلامیت نظام هم وابسته به انتخابات است.

۲- امسال که رهبر انقلاب شعار سال را به مردمی سازی اقتصاد اختصاص داده اند ، حضور خوب و معنادار مردم در دور دوم انتخابات به نوعی لبیک به پیام نوروزی رهبر انقلاب در عرصه مردمی سازی سیاسی در کنار مردمی سازی اقتصاد خواهد بود.

۳- انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی از نظر اهمیت تفاوتی با انتخابات دور اول آن ندارد و همه آن مواردی که باعث اهمیت حضور و مشارکت در انتخابات دور اول مجلس بود، در این دوره نیز به همان اندازه تاثیرگذار است.

۴- مشارکت و حضور مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی به دلیل جایگاه مجلس و نقشی که نمایندگان مردم می‌توانند به واسطه بهبود روند قانونگذاری در کشور و نیز نظارت بهتر و دقیق‌تر بر اجرای قوانین داشته باشند، بسیار حائز اهمیت است و این موارد در دور دوم انتخابات نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم مانند دور اول انتخابات نمایندگان وجود دارد.

۵- با تکمیل همه کرسی های مجلس که با انتخابات دور دوم محقق خواهد شد ، شاهد مجلسی با نظارت هر چه قوی تر ، دقیق‌تر و سالم‌تر خواهیم بود و چنین مجلسی می‌تواند در اجرای قوانین و نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی موثرتر باشد.

۶- مشارکت مردم در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی یک پیام بسیار مهم به همراه خواهد داشت و اینکه نشاط اجتماعی و سیاسی در جامعه ایران وجود دارد. ابراز و به نمایش گذاشتن این نشاط اجتماعی و سیاسی هم می‌تواند برای مردم ایران و هم برای کسانی که از بیرون مسائل کشور ما را تحلیل می‌کنند و بر اساس آن تحلیل‌ها، تصمیم‌هایی در خصوص نحوه تعامل با جمهوری اسلامی اتخاذ می‌کنند، موثر باشد.

۷- حضور مردم در دور دوم با توجه به سرد بودن تنور انتخابات در این دوره که کاملا طبیعی است ، می‌تواند یک پیام بازدارنده در مقابل کسانی که نگاه منفی به کشور ما داشته و رفتارهای خصمانه از خود بروز می‌دهند، داشته باشد.

۸- مشارکت مردم، اعتماد عمومی را در جامعه افزایش می‌دهد. فضا که مثبت شود ظرفیت‌ها هم افزا می‌شود. البته مشارکت باید در همه سطوح اعم از تصمیم گیری، مطالبه گری، نظارت و اجرا دنبال شود. مردم باید مورد اعتماد قرار گیرند تا اعتماد کنند.

دیگر خبرها

  • ۴ گزینه اصلی ریاست مجلس دوازدهم چه‌کسانی هستند؟
  • ۴ گزینه اصلی ریاست مجلس دوازدهم چه کسانی هستند؟
  • درخواست محمد هاشمی از نمایندگان مجلس آینده
  • چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 
  • درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده
  • سابقه زیاد همکاری با آموزش و پرورش، از اولویت‌های جذب معلمان است
  • روش‌های عجیب برخی کاندیداها برای رأی آوردن
  • لزوم توجه نمایندگان مجلس به نقش دانشگاه در توسعه مازندران
  • سازوکار‌ها و آمادگی‌ها برای اجرای دور دوم انتخابات مجلس
  • چرا «مرکز پژوهش‌های مجلس» هم تحمل نمی‌شود؟