Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-06@14:12:32 GMT

حضور خریداران و فروشندگان خارجی در بورس کالا

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۹۷۱۰۹

حضور خریداران و فروشندگان خارجی در بورس کالا

ایران اکونومیست- مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین‌الملل معتقد است که با توجه به اقدامات بورس کالای ایران در حوزه بین‌المللی، امضای توافقنامه‎ها و تعریف پروژه‌های مشترک با بورس دیگر کشورها، حضور خریداران و فروشندگان خارجی در بورس کالا و توسعه نقش فراملی این بورس دور نخواهد بود.

 

کشف نرخ کالاهای گوناگون یکی از اصلی ترین وظایف بورس های کالایی در دنیاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بورس‌ها محلی برای حضور آزادانه خریداران و فروشندگان محصولات مختلف است که می‌توانند بر سر یک قیمت مشخص که از تلاقی میزان عرضه و تقاضا برآمده است، کالای مشخصی را مورد معامله قرار دهند.

در ایران نیز ١٢ سال است که از تاسیس بورس کالا می‌گذرد و این بورس طی این سال‌ها توانسته بازار شفافی را برای انجام معاملات محصولات در سه بازار فیزیکی، مشتقه و بازار مالی فراهم آورد.

«بهادر بیژنی»  در امور بین الملل در خصوص نقش‌های بورس کالای ایران در اقتصاد کشور گفت: بورس کالا از ابتدای راه اندازی تاکنون نقش بسیار اساسی را در اقتصاد کشور ایفا کرده است؛ به طوریکه از لحاظ کشف واقعی قیمت کالاها و شفافیت معاملات شاهد تحولات اساسی در صنایع بوده‌ایم.

بیژنی با بیان اینکه ارزیابی آمار کل معاملات انجام شده در بازار سرمایه به ما نشان می‌دهد که بورس کالا درصد بالایی از ارزش معاملات را به خود اختصاص داده است، خاطرنشان کرد: این موضوع نشان‌دهنده رشد روزافزون بورس کالا و اهمیت دادن به آن از سوی مسوولان و فعالان صنایع و بازار است.

مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل با اشاره به نقش بورس کالا در توسعه زیرساخت و تولید صنعت فولاد و پتروشیمی و همچنین حذف واسطه‌گران از این بازارها گفت: واقعی شدن قیمت محصولات در صنعت فولاد و پتروشیمی به طور مستقیم در توسعه این صنایع و انتقال سود به تولید مرتبط بوده است.

وی تصریح کرد: قیمت یک محصول نهایی به طور مستقیم مرتبط با یک زنجیره تولید متشکل از مواد اولیه‌ای است که به یکدیگر متصل هستند، بنابراین زمانی که شاهد شفافیت بازار مواد اولیه این محصولات در بورس کالا باشیم، قیمت محصول نهایی هم شفاف خواهد شد.

به اعتقاد بیژنی، با توجه به وسعت و فراگیری مواد اولیه و واسطه‌ای در صنایع فلزی، معدنی، پتروشیمی، نفتی و کشاورزی در سایر صنایع و بازارها، عرضه این محصولات در بورس کالا و شفافیت حاصل شده در سایر بخش ها و کلیات اقتصاد پررنگ بوده است.

حضور خارجی‌ها در بورس کالا

مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل اظهار داشت: بورس کالا در چند سال گذشته تحولات بسیار مهمی را داشته و به نظر می‌رسد با توجه به ظرفیت‌های موجود، شاهد افزایش نقش بورس کالا در اقتصاد کشور باشیم. همچنین بورس کالا علاوه بر گسترش حوزه فعالیت خود در بازار داخلی، اقداماتی را در جهت توسعه فعالیت ها در سطوح بین المللی در دستور کار قرار داده است.

وی ادامه داد: محصولات قابل توجهی در بورس کالا عرضه می‌شود که مصرف‌کنندگان خارجی به عنوان مشتریان اصلی این کالا در حال استفاده از آنها هستند و در برخی از مواقع این خریداران خارجی از طریق طرف‌های ایرانی اقدام به خرید محصولات مورد نیاز خود از بورس کالا می‌کنند.

بیژنی خاطرنشان کرد: در صورتی که زمینه تعامل و همکاری معاملاتی بورس کالای ایران با بورس دیگر کشورها فراهم شود، می‌توان چندین محصول ایرانی را به طور مستقیم و با شفافیت قیمتی به کشورهای خارجی عرضه کرد تا نقش بورس کالا به یک نقش فراملی و بین المللی تبدیل شود.

مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان کرد: در حوزه بین المللی، بورس کالا از چند سال پیش مذاکرات متعددی را با بازارهای هدف خود انجام داده که برخی از آن با امضا موافقتنامه و تعریف پروژه بین بورس کالای ایران و دیگر کشورها همراه بوده است؛ اکنون هم مذاکراتی در حال انجام است تا نقش بورس کالا فراملی شود.

اهمیت بورس کالا برای اقتصاد

وی با تاکید بر اینکه در تمام سطوح مدیریتی کشورمان اعتقاد به کشف قیمت به شیوه درست، شفافیت معاملات و حذف زمینه سوء استفاده ها وجود دارد، گفت: این اعتقاد از جمله مواردی است که ارزش بورس کالا را در اقتصاد ملی بالا می برد و روز به روز بر نقش های این بازار به منظور کمک به تعادل اقتصادی و رونق تولید افزوده می شود.

مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل در پایان به ورود بورس کالا به حوزه محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: بورس کالا در حوزه کشاورزی برای کشاورزان اقدام قابل توجهی را انجام داده و تعداد بسیار زیادی از این کشاورزان را توانسته تحت پوشش خود قرار دهد، به طوریکه عرضه چند محصول کشاورزی از سوی دولت به بورس کالا واگذار می‌شود و به تازگی نیز شاهد رونق معاملات زعفران، زیره و پسته به عنوان محصولات ارزشمند ایرانی هستیم که در به مرور شاهد گستردگی عرضه کالاهای کشاورزی و آشنایی عموم کشاورزان با کارکردهای بورس کالا خواهیم بود.

 

 ایرنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: بورس کالای ایران نقش بورس کالا بورس کالا بورس کالا بورس کالا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۹۷۱۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده/ طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟

به گزارش اتاق خبر به نقل از  خبرگزاری خبرآنلاین، محمد کشتی‌آرای درباره وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا اظهار کرد: قیمت جهانی طلا که طی دو ماه اخیر سیر صعودی به خود گرفت و به رقم‌های بی سابقه دست پیدا کرده بود، در این هفته سیر نزولی داشت و در حقیقت جاذبه خرید طلا در بازارهای جهانی از دست رفت؛ علت آن نیز این بود که باتوجه به بهتر شدن شرایط سیاسی جهان و آرامش ایجاد شده در برخوردهای نظامی خاورمیانه، طبیعتاً تقاضا برای خرید طلا به جهت سرمایه‌گذاری کاهش پیدا کرده است. بر همین اساس این هفته، قیمت جهانی طلا با ۴۰ دلار کاهش، روز گذشته (پنجشنبه) به ۲۲۹۷ دلار برای هر اونس طلا و رسید.

نایب‌رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران در گفت‌وگو با ایسنا ادامه داد: از سوی دیگر در یک هفته اخیر که سیر نزولی قیمت اونس جهانی را داشتیم، نرخ ارز در اخل نیز روند کاهشی داشت؛ هرچند که در برخی روزها، نوسان افزایشی را هم تجربه کرد اما در مجموع طی یک هفته اخیر نرخ ارز کاهشی پیش امد؛ بنابراین این دو عامل سبب شد که تغییراتِ کاهشی مختصری در قیمت سکه و طلا را شاهد باشیم.

تک‌روی سکه‌های کوچکتر نسبت به سایر قطعات سکه و طلا

وی در رابطه با آخرین قیمت انواع قطعات سکه و مصنوعات طلا در بازار و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: روز گذشته (پنجشنبه) در آخرین معاملات، سکه تمام طرح قدیم ٣٨ میلیون و ٢٠٠ هزار تومان بود و به نسبت ابتدای هفته ٣٠٠ هزار تومان کاهش داشت. قیمت سکه تمام طرح جدید که در جریان نوسانات تا ۴١ میلیون و ٨٠٠ هزار تومان (در این هفته) نیز بالا رفته بود، در آخرین معاملات روز پنجشنبه ۴١ میلیون و ٨٠٠ هزار تومان بود که به نسبت اول هفته، تغییری نداشت. نیم سکه نیز با ٢٠٠ هزار تومان کاهش هفتگی در آخرین معاملات به ٢۴ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان رسید.

اوتصریح کرد: علیرغم روند نزولی قیمت‌ سکه و طلا اما افزایش تقاضا برای قطعات کوچکتر سکه (ربع سکه‌ و سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی) سبب شد که این قطعات کوچکتر نسبت به ابتدای هفته، افزایش بها را تجربه کنند. ربع سکه با ٣٠٠ هزار تومان افزایش هفتگی به ١۵ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان رسید. سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی نیز به نسبت ابتدای هفته با ٢٠٠ هزار تومان افزایش قیمت همراه و در آخرین معاملات، هفت میلیون و ٣٠٠ هزار تومان دادوستد شد.

کشتی‌آرای ادامه داد: قیمت هر مثقال طلای آب شده (١٧ عیار)، با نوسانات معمول بازار ٢٠٠ هزار تومان کاهش هفتگی داشت و در پایان هفته قیمت هر مثقال طلای 17 عیار ١۵ میلیون و ٣٠ هزار تومان بود.

علی‌رغم کاهش قیمت‌ها، حباب سکه بزرگ‌تر شد

نایب‌رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران تصریح کرد: همانطور که اشاره شد، افزایش تقاضا برای خرید سکه، سبب شد که حباب سکه نیز این هفته با افزایش همراه باشد و ۵٠٠ هزار تومان افزایش پیدا کند؛ در آخرین معاملات پایانی هفته، قیمت هر قطعه سکه هفت میلیون و ٨٠٠ هزار تومان دارای حباب بود.

وی خاطرنشان کرد: ناگفته نماند که این روزها در اتاق ارز و طلا، سکه نیز حراج و واگذار می‌شود اما نکته جالب اینجاست که هیچ‌یک از این سکه‌هایی که در اتاق ارز و طلا به فروش می‌رسد، تاکنون به بازار برنگشته است؛ بنابراین بازار تقاضای طبیعی خود برای خرید سکه را دارد و از همین روی هم هست که حباب سکه این هفته با افزایش همراه شده است. سکه‌هایی که در فروردین ماه توسط بانک مرکزی فروخته‌ شد، هنوز به بازار عرضه نشده و هرکسی که خریداری کرده، نزد خود نگه داشته است.

به گفته‌ی این کارشناس بازار سکه و طلای کشور، در حال حاضر، باتوجه به سیر نزولی نرخ ارز در بازار و فاصله از عددهایی که پیدا کرده بود، سطح دادوستدها در بازار عادی، به دور از هرگونه التهاب و کاملا منطقی بوده است و هیجان خاصی برای خرید و فروش مشاهده نشده است.

کشتی‌آرای برای هفته پیش‌رو نیز پیش‌بینی کرد: بنظر می‌رسد که هفته ابتدا نیز شرایط به همین صورت باشد. قیمت جهانی طلا تا این لحظه (جمعه) نوسان خاصی نداشته و بازار ارز هم که در ثبات نسبی به سر می‌برد؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود که قیمت‌ سکه و طلا در همین محدوده‌ها باقی بماند.

 

دیگر خبرها

  • بورس امروز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • خروج نقدینگی از بازار سرمایه ادامه‌دار شد
  • گزارش روزانه بورس ۱۶ اردیبهشت/ افت ۵ هزار واحدی شاخص
  • بورس امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • آینده بورس در چند پرده
  • پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده/ طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟