Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@19:15:37 GMT

یادی از یاور همدانی در چهلمین روز رفتنش

تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۱۷۳۱۰

یادی از یاور همدانی در چهلمین روز رفتنش

رضا اسماعیلی در چهلمین روز درگذشت یاور همدانی از او به عنوان تاریخ مجسم انجمن‌های ادبی یاد می‌کند.

این شاعر در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده، نوشته است:

چه غم که عشق به جایی رسید یا نرسید    
که آنچه زنده و زیباست نفس این سفر است

استاد یاور همدانی انسانی شریف و ادیبی سلیم النفس بود. مردی که عشق به شعر و ادبیات جانش را صیقل داده و از او انسانی زلال و دوست‌داشتنی ساخته بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او عاشق الهه شعر و شیفته هم سفری با رهروان وادی ادبیات بود. آن چنان که بدون تنفس در هوای شعر و حضور در محافل ادبی، دچار نفس تنگی و افسردگی می‌شد.

من در دهه‌ی اول انقلاب به واسطه استاد مشفق کاشانی ـ که رحمت خدا بر او باد ـ افتخار آشنایی و هم‌نفسی با او را پیدا کردم. توفیق همنشینی با ادیب فرزانه‌ای که همچون شمع، وجودش روشنی‌بخش محفل دوستان بود. او برای خدمت به شعر و ادبیات، همچون سربازی بود در حال آماده باش. شاعری که وقتی برای شرکت در یک شب شعر صدایش می‌زدی ـ سر از پا نشناخته ـ با کوله‌باری از شعر شال و کلاه می‌کرد و خودش را به انجمن می‌رساند تا «صدای سخن عشق» را در گوش جهان طنین‌انداز کند.

من خود بارها شاهد شور و شوق وصف ناشدنی استاد برای حضور در برنامه‌های ادبی بودم. به یاد دارم در دهه اول انقلاب یک بار با استاد برای شرکت در کنگره‌ای همسفر بودم و راه دور و درازی در پیش داشتیم. ولی میزبان برای شرکت ما در برنامه یک سواری پیکان فرستاده بود. من با دیدن پیکان متعجب شدم و خطاب به استاد گفتم: «استاد برای شما مشکل نیست این راه دور و دراز را با پیکان بروید؟» و استاد یاور در حالی که چشمانش از شوق برق می‌زد، بی‌هیچ مکثی پاسخ داد: «این راه، راه عشق است» و در ادامه شروع به زمزمه این بیت «عطار» کرد:
 

تو پای به راه در نه و هیچ مپرس
خود راه بگویدت که چون باید رفت

استاد همچون هم‌نسلانش معتقد بود که «ادب، آداب دارد». می‌گفت: در عالم شعر و شاعری نمی‌شود یک شب راه صدسال را رفت. باید ریاضت‌ها کشید و خون دل ها خورد تا به سرمنزل مقصود رسید. او می گفت مکتب نرفته و استاد ندیده نمی‌توان در شعر، راهی به دهی برد. از همین رو همیشه به شاعران جوان و جویای نام توصیه می‌کرد که در وادی ادبیات به دنبال پیری باشند که برای آنان پدری کند. او همچون «صائب» بر این باور بود که:

به مطلب می‌رسد جویای کام، آهسته آهسته
ز دریا می‌کشد صیاد دام، آهسته آهسته
به مغرب می‌تواند رفت در یک روز از مشرق
گذارد هر که چون خورشید گام، آهسته آهسته
اگر نام بلند از چرخ خواهی صبر کن «صائب»
ز پایین می‌توان رفتن به بام، آهسته آهسته

استاد یاور، برای صحبت کردن حریص بود، چون سینه‌اش گنجینه‌ای از خاطرات تلخ و شیرین ایام بود. وقتی به دیدارش می‌رفتی، با شوق و مهربانی دستت را می‌گرفت و به انجمن‌های ادبی می‌برد. به انجمن ادبی ایران، محفل حافظ، و شب‌های شعر خانگی. دست دلت را می‌گرفت و به کوچه باغ‌های خیال‌انگیز تاریخ ادبیات می‌برد، و تو همپای او، با کاروان شعر و ادبیات همراه می‌شدی و به دیدار ادیبان بزرگی می‌رفتی که امروز دیگر در میان ما نیستند. به دیدار رهی معیری، مفتون همدانی، محمدعلی ناصح، عباس فرات، شهریار، مهرداد اوستا، گلشن کردستانی، حسین لاهوتی، سپیده کاشانی و ...
گفتم او برای صحبت کردن حریص بود، و به راستی اینچنین بود. چون هماره گوشش به صدای زنگ کاروان و بیدار باش حضرت حافظ بود:
 

مرا در منزل جانان، چه امن عیش چون هر دم
جرس فریاد می‌دارد که بربندید محمل‌ها

استاد یاور به خاطر عشقی که به شعر و شاعری داشت، پای ثابت اکثر انجمن‌های ادبی دوران خود بود و سراسر عمر از این انجمن به آن انجمن در رفت و آمد. از این منظر، اغراق نیست اگر او را تاریخ مجسم انجمن‌های ادبی بنامیم. ای کاش عمرش به جهان باقی بود و رندی پیدا می‌شد تا خاطرات او را از انجمن‌ها مکتوب کند و برای آیندگان به یادگار بگذارد. خاطراتی که ثمره بیش از نیم قرن نشست و برخاست با بزرگان و نام‌آوران ادبیات معاصر ایران بود. اما افسوس که روزمرگی این فرصت را از ما گرفت و زمانی چشم به سوی او گرداندیم که او در آسمان سبز با پرستوها همسفر شده بود!
 

با گرامیداشت یاد و نام بلند آن ادیب فرزانه، به عنوان حسن ختام، غزلی زیبا از او را با هم زمزمه می‌کنیم:

ای غنچه‌ی امید چه نازی هنوز هم
نازم تو را که محرم رازی هنوز هم
ای دل تو جان گدازتر از آهِ سینه سوز
سر تا به پای سوز و گدازی هنوز هم
روی از درِ تو باز نتابم به هیچ روی
ای خواجه زان که بنده نوازی هنوز هم
یاد رخ تو روشنی خلوت دل است
تا شمع جمعِ راز و نیازی هنوز هم
ماییم و عمرکوته و امید بس دراز
ای آرزو چه دور و درازی هنوز هم
ای مرغ دل چرا به هوای هوس همه
پیوسته در نشیب و فرازی هنوز هم
در سوز و ساز آرزوی وصل "یاورا "
دیگر به سوز هجر چه سازی هنوز هم؟

نامش بلند و یادش گرامی باد.

رضا اسماعیلی

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: یاور همدانی رضا اسماعیلی انجمن های ادبی آهسته آهسته استاد یاور انجمن ها هنوز هم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۱۷۳۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بخشی از رونق تولید با خرید کالای ایرانی محقق می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید محمد مهدی حسینی همدانی در خطبه‌های نماز جمعه کرج ضمن تبریک ۱۱ اردیبهشت ماه روز جهانی کارگر با اشاره به بیانات و فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص کار و کارگر گفت: همه باید طبق آنچه که خواسته شده عمل کنیم تا نتیجه مطلوب که خودکفایی و استقلال همه جانبه اقتصادی است، حاصل شود.

وی با اشاره به نامگذاری سال جاری به عنوان جهش تولید با مشارکت مردم مطرح کرد: با تولید مشکلات معیشتی، اشتغال، ارزش پول و … حل می‌شود، بنابراین همه باید برای روشن شدن ارزش کار در جامعه تلاش کنیم، به گونه‌ای که کسی بیکار نباشد و هر کس برای خود مشغولی داشته باشد که از طریق آن حداقل بخشی از زندگی خود را تأمین کند.

نماینده ولی فقیه در استان البرز با اشاره به نبرد اقتصادی تنگاتنگ موجود و با تاکید بر اینکه رسانه‌ها و فضاهای تبلیغاتی به گونه‌ای تبلیغ کنند که بیکاری مورد مذمت و کار ارزش باشد، بیان کرد: دین اسلام اهمیت زیادی برای جایگاه کارگر قائل شده و تن آسایی و مصرف گرایی را به شدت مذمت و همگان را به تولید و اشتغال ترغیب کرده است.

ضرورت گفتمان سازی به جهت خرید کالای ایرانی

به گفته وی، در بعد مردمی، مهمترین کار برای تأمین امنیت شغلی کارگران، گفتمان سازی و فرهنگ سازی به جهت خرید کالای ایرانی به عنوان حاصل کار و تلاش کارگر ایرانی است. بخشی از رونق تولید با خرید کالای ایرانی محقق می‌شود، باید خرید محصولات ایرانی به عنوان یک وظیفه عمومی و امر به معروف و خرید کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی به عنوان یک منکر در جامعه گفتمانی ما غالب شود.

آیت الله حسینی همدانی ضمن تبریک ۱۲ اردیبهشت روز معلم مطرح کرد: شهید مطهری خصوصیات منحصر به فرد بسیاری داشت که مهمترین آنها داشتن نظم و برنامه بود؛ نقش نظم در سامان دادن به مسائل مختلف زندگی و هموار کردن مسیر برای رسیدن به اهداف بزرگ بر کسی پوشیده نیست و همواره یکی از عوامل موفقیت انسان‌های بزرگ همین ویژگی بوده است.

امام جمعه کرج توجه به نیازهای جامعه و پاسخ به شبهات و معضلات فکری مردم را از ویژگی‌های مهم استاد مطهری دانست و عنوان کرد: شهید مطهری نمونه یک معلم در تراز انقلاب بود و الگویی برای تمام کسانی است که در این مسیر حرکت می‌کنند. وی هم آموزش می‌داد و هم تربیت معنوی و دعوت الهی داشت. شهید مطهری هم معلم و هم مربی بود.

معلمان روح امید را در دل دانش آموزان بدمند

وی با بیان اینکه امروز مهمترین راهبرد انقلاب تقویت نسلی است که هم عالم بوده و هم با فرهنگ و آموزه‌های مکتب اهل بیت (ع) پرورش یافته باشد، متذکر شد: فعالان جبهه انقلاب نباید اجازه دهند نظام آموزشی کشور از این جهت منحرف و در دام اسنادی مانند ۲۰۳۰ گرفتار شود. معلمان به معلمی به عنوان شغل و حرفه نگاه نکنند زیرا معلمی جلوه‌ای از هنر الهی است.

نماینده ولی فقیه در استان البرز روز معلم را روز تکریم عشق و ایثار خواند و اظهار کرد: ۱۲ اردیبهشت روز تکریم از کسانی است که قد آنها در راه ساختن و تربیت انسان‌ها و نسل آینده خمیده شد. وظیفه معلمی همیشه خطیر بوده اما امروز بخاطر رفعت جایگاه ایران در بین ملل اسلامی سنگین‌تر شده و معلمان باید روح امید را در دل دانش آموزان بدمند و انسان‌هایی بصیر و دشمن شناس پرورش دهند.

آیت الله حسینی همدانی با تاکید بر ضرورت پرورش دانش آموزانی دشمن شناس، استکبارستیز، اهل ایثار و مجاهدت، متعهد، آرمان خواه، اهل معرفت و دغدغه مند نسبت به مسائل جامعه خاطرنشان کرد: اگر تغییر و تحول در نظام آموزشی کشور لازم است، این مهم محقق نمی‌شود مگر با تغییر در پرورش معلمان تراز انقلاب به عنوان عاملان اصلی تغییر.

نفرت جهانی از آمریکا کاملاً عیان شده است

وی با اشاره به ثبت لکه ننگ دیگری برای سازمان ملل متحد به خصوص شورای امنیت مطرح کرد: پس از تلاش صهیونیست‌ها برای حذف فلسطین از نقشه جهانی، کشورهای جهان پذیرفتند که کشور فلسطین یکصد و نود و چهارمین عضو رسمی سازمان ملل متحد باشد. جلسه تشکیل شد اما آمریکای صهیونیست زیر بار این ماجرا نرفت و وتو کرد. وتو یعنی دم از صلح می‌زند اما نمی‌خواهد صلحی در جهان برقرار باشد.

امام جمعه کرج تصریح کرد: جبهه مقاومت با هوشمندی و دقت در ترسیم وظایف، راه نفس کشیدن رژیم صهیونیستی، این دیو خون آشام را بسته و نفس‌های آن را به شماره انداخته و ارباب پلیدتر از خودش نیز با تنفس مصنوعی، وتو کردن و دادن اسلحه و مهمات کار می‌کند. اکنون نفرت جهانی از آمریکا کاملاً عیان شده و آزادگان جهان آزادانه شعار مرگ بر آمریکا را سر می‌دهند.

آیت الله حسینی همدانی با اشاره به اینکه غزه در این نبرد پیروز شد زیرا در دل دنیای غرب همه را به سمت مظلومیت خود و پلیدی استکبار متوجه کرد، در رابطه با وضعیت عفاف و حجاب بیان کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودند: بنده معتقدم در دولت و قوه قضائیه و بخش‌های مختلف در این زمینه مسؤولیت جدی وجود دارد و باید به مسوولیت‌های قانونی و شرعی خود عمل کنند.

کم کاری و ترک فعل در حوزه عفاف و حجاب مشهود است

وی بیان کرد: کم کاری و ترک فعل در این زمینه مشهود است و من از همینجا مطالبه گری می‌کنم که مجموعه‌های مختلف گزارش کار خود را ارائه دهند و اعلام کنند که نتیجه و خروجی حداقل ۳۰ جلسه مرتبط با عفاف و حجاب چه بوده است؟ آنچه که اهمیت دارد، حمایت همه جانبه از قانون و کمک به مجریان آن است و همه دستگاه‌ها موظف به رعایت قانون هستند.

نماینده ولی فقیه در استان البرز با تاکید بر اینکه هر کس در هر کشوری که زندگی می‌کند باید قوانین آن را رعایت کند، مطرح کرد: امروز در برخی مراکز برخی تخلفات به صورت آزادانه انجام می‌شود که مطلوب نیست. در این راستا دستگاه‌های مربوطه باید ورود کنند زیرا گاهی اوقات همین موضوعات زحمات دستگاه‌های دیگر را هدر می‌دهند.

آیت الله حسینی همدانی عنوان کرد: اخیراً رهبر معظم انقلاب مجدداً تاکید کردند که در این زمینه نقش اصلی بر عهده بانوان است و آنها در تصمیم سازی و تصمیم گیری باید وارد عرصه شوند، ولو اینکه مسؤولیت اقدام بر عهده دستگاه‌های متعدد است اما اقدام آنها حمایت از عملکرد بانوان است. بخش مهم این معضل باید با حضور و مطالبه گری و درخواست بانوان حل شود.

همه دستگاه‌ها به کمک نیروی انتظامی بشتابند

امام جمعه کرج اظهار کرد: بخشی از این معضل نیز توسط بیگانگان و کم کاری برخی مسؤولان به صورت امنیتی درآمده که دستگاه‌ها باید آنها را دنبال و پیگیری کنند و ما نیز از این امر و نیروی انتظامی حمایت می‌کنیم. تمام دستگاه‌های استان باید به کمک نیروی انتظامی بیایند و مردم نیز از این اقدامات حمایت کنند. امر به معروف و نهی از منکر وظیفه همگانی است و نباید کوتاهی کرد.

نماینده ولی فقیه در استان البرز با بیان اینکه بدنه مردم باید با ابتکار و سلیقه در بخش فرهنگی این موضوع وارد شوند و مسؤولیت برخی اقدامات نیز با دستگاه هاست، خاطرنشان کرد: دور دوم انتخابات در پیش است، نسبت به این موضوع بی تفاوت نباشید و با اهتمام اولیه در این دور هم شرکت کنید؛ بی توجهی و اهمیت ندادن گاهی خسارات غیرقابل جبرانی به بار می‌آورد، بنابراین مواظب باشید و با دقت انتخاب کنید.

کد خبر 6089054

دیگر خبرها

  • بخشی از رونق تولید با خرید کالای ایرانی محقق می‌شود
  • یادی از شهید لشکر فاطمیون
  • یادی از شهید دفاع و حماسه مجتبی آگلی
  • «اکبر زنجانپور» در نوزدهمین دوره شب کارگردان تجلیل خواهد شد
  • رقابت بیش از ۲۳ هزار داوطلب همدانی در آزمون سراسری
  • افزایش ۵.۶ درصدی اهدای خون همدانی‌ها در سال گذشته
  • یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد
  • هشدار سرمازدگی به باغداران همدانی
  • یادی از شکست آمریکا در طبس
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها