Web Analytics Made Easy - Statcounter

نگاهی به تحولات و اتفاقات منطقه باتکن قرقیزستان در آغاز قرن بیست و یکم نشان می‌دهد آسیای مرکزی در مقابل تهدیدات تروریستی و افراط‌گرایی آسیب‌پذیر است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، برخی کارشناسان غربی، تحرکات و تجمع شبه‌نظامیان و برخی گروه‌های تروریستی نظیر داعش در شمال افغانستان را برای کشورهای آسیای مرکزی خطر و تهدید نمی‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس اطلاعات آنان روسیه و اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی این تهدیدات را بزرگنمایی می‌کنند اما تحولات سال‌های 1999- 2000 در استان «باتکن» قرقیزستان نشان داد کشورهای منطقه در مقابل تهدیدات تروریستی آسیب‌پذیر هستند.

ما به ارتش نیاز نداریم 

پس از فروپاشی شوروی سابق، نمایندگان مجلس قرقیزستان بودجه ارتش را به طور قابل توجهی کاهش دادند زیرا به نظر آنان حل مشکلات اقتصادی و بحران مالی مهم‌تر بود.

نمایندگان مجلس به مقامات نظامی می‌گفتند کدام کشور قصد حمله به قرقیزستان دارد؟ کشورهای منطقه حالا مستقل هستند و ما دیگر به ارتش نیاز نداریم.

آن هنگام اعضای پارلمان تهدیدات ناشی از شبه‌نظامیان واقع در افغانستان را دست کم گرفته ولی همین موضوع اکنون چالش‌های جدی برای امنیت ملی به وجود آورده است.

جنبش اسلامی ازبکستان 

در سال 1990 «اسلام کریم‌اف» رئیس جمهور ازبکستان برنامه مبارزه با سازمان‌های افراطی را اجرا کرد که متعاقب آن تعداد زیادی از افراط‌گرایان به افغانستان فرار کرده و آماده مبارزه با دولت کریم‌اف شدند.

در سال 1996 سازمانی افراطی به عنوان «جنبش اسلامی ازبکستان» تشکیل شد و برخی شهروندان کشورهای آسیای مرکزی عضو آن شدند.

سازمان مذکور کمک‌های مالی میلیون‌ها دلاری از طرف کشورها و سازمان‌های مختلف دریافت می‌کرد که در بین آنان «اوسامه بن لادن» رهبر سابق «القاعده» نیز بود.

شبه‌نظامیان جنبش اسلامی ازبکستان قصد حمله به قرقیزستان را نداشتند و خواهان استفاده از قلمروی قرقیزستان تنها برای ورود به ازبکستان بودند.

هدف آنها گسترش بی‌ثباتی در دره‌ «فرغانه» بود زیرا در آن منطقه طرفدارانشان آماده قیام علیه «تاشکند» بودند.

«طاهر یولداش‌اف» رهبر جنبش اسلامی ازبکستان قبل از حمله به قرقیزستان گفته بود: جنگ ما علیه مردم قرقیزستان نیست و ما تنها گذر به ازبکستان را می‌خواهیم.

اما «بیشکک» با آنان همکاری نکرد و به مقابله با شبه‌نظامیان پرداخت.

آنچه گذشت

30 جولای سال 1999

بیش از بیست شبه‌نظامی جنبش اسلامی ازبکستان وارد روستای «زردالی» استان «باتکن» قرقیزستان شدند.

31 جولای

«عبدرحمان ماماتالی‌اف» استاندار باتکن به «عسکر اقایف» رئیس جمهور قرقیزستان گزارشی درباره فعالیت تروریست‌ها داد. شبه‌نظامیان از ساکنان منطقه مرزی با تاجیکستان غذا می‌خریدند. مقامات استانداری، وزارت کشور و وزارت امنیت ملی برای گفت‌وگو با تروریست‌ها تلاش کردند اما جواب نداد.

6 آگوست

استاندار باتکن و 3 افسر وزارت امنیت ملی قرقیزستان توسط تروریست‌ها بازداشت شدند. شبه‌نظامیان باز هم درخواست ایجاد کریدور به ازبکستان را کردند.

7- 12 اگوست

دولت به مذاکره با شبه نظامیان پرداخت و درخواست آزادی گروگان‌ها را داد و ارتش برای راه‌اندازی عملیات نظامی آماده شد.

12 اگوست

یک افسر ارتش قرقیزستان آزاد شد و آنان پیشنهاد همکاری دادند.

13 اگوست

دولت قرقیزستان به شبه‌نظامیان 50 هزار دلار و محصولات غذاییداد و در نتیجه مذاکرات تمام گروگان‌ها آزاد شدند.

 15 اگوست

جنگنده‌های «سوخو 24» و بالگردهای «می 24» متعلق به نیروهای هوایی ازبکستان به مواضع تروریست‌ها حمله کردند.

18 اگوست

2 بالگرد نظامی قرقیزستان به مواضع تروریست‌ها در نزدیکی روستای موسوم به «جیلو سو» حمله کردند. بر اساس اطلاعات رسمی تعداد زیادی از شبه‌نظامیان کشته شدند.

21 اگوست

«میرزاکان سوبان‌اف» وزیر امنیت ملی در گزارش خود از نابود شدن تمام تروریست‌ها خبر داد.

22 اگوست

تعداد زیادی از سربازان قرقیز استان باتکن را ترک کردند. در مناطق مرزی تنها مرزبانان ماندند.

24 اگوست

رئیس جمهور، وزیر امنیت ملی قرقیزستان را برکنار کرد. نظارت بر استان باتکن باز هم تشدید شد و گروه‌های تروریستی در مناطق کوهستانی پنهان شدند.

26 اگوست

200- 250 شبه‌نظامی توانستند مواضع خود در روستاهای جیلو سو و زاردالی را تقویت کنند.

1 سپتامبر

«ولادیمیر پوتین» نخست وزیر روسیه و «بوریس سیلایف» معاون نخست وزیر وقت قرقیزستان در شهر «مسکو» دیدار کردند و در نتیجه این ملاقات توافقنامه ارائه کمک‌های نظامی- تجهیزاتی برای مبارزه با تروریست‌ها امضا شد.

3-7 سپتامبر

عملیات نظامی ضدتروریستی مجددا آغاز شد. شبه‌نظامیان مجبور به فرار به قلمروی تاجیکستان شدند.

25 سپتامبر

وزارت امنیت ملی از عدم حضور شبه‌نظامیان در قلمروی قرقیزستان خبر دادند.

27 سپتامبر

مقامات انتظامی 72 شهروند قرقیز را به اتهام همکاری با افراط‌گرایان بازداشت کرد.

11 اگوست سال 2000

 بیش از 200 شبه نظامی باز هم وارد قرقیزستان شدند و در روستای «مزر» به نظامیان قرقیز حمله کردند.

این بار ارتش قرقیزستان آماده مبارزه بود و بالگردهای نظامی و نیروهای زمینی اردوگاه‌های تروریست‌ها را سریع پیدا کرد.

4 اکتبر

وزارت امنیت ملی از اتمام عملیات نظامی خبر داد و تروریست‌ها به تاجیکستان و افغانستان فرار کردند.

در نتیجه این تحولات بیش از 54 شهروند قرقیزستان کشته و 82 نفر مجروح شدند. 64 شبه نظامی نیز کشته شد.

تحولات باتکن در سال‌های 199- 2000 نشان داد آسیای مرکزی در مقابل تهدیدات تروریستی آسیب‌پذیر است.

کشورهای منطقه نمی‌توانند امنیت را به تنهایی تأمین کنند و برنامه‌هایی برای تقویت امنیت جمعی لازم است.

بر خلاف پیش‌بینی‌های کارشناسان غربی تضمین قابل اعتمادی در برابر تکرار چنین تحولاتی وجود ندارد و حتی با حضور پایگاه‌های نظامی روسیه در قرقیزستان و تاجیکستان بر مرزهای این کشورها هنوز به طور کافی نظارت نمی‌شوند.

رشد قاچاق محصولات در منطقه عدم نظارت لازم بر مرزها را نشان می‌دهد.

انتهای پیام/ح

منبع: فارس

کلیدواژه: افغانستان آسیای مرکزی روسیه تهدیدات جنبش اسلامی ازبکستان وزارت امنیت ملی آسیای مرکزی شبه نظامیان تروریست ها شبه نظامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۲۳۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یوروویژن ۲۰۲۴ زیر سایه تهدیدات تروریستی؛ همه آنچه باید درباره بزرگترین رویداد موسیقی زنده جهان دانست

به گزارش صدای ایران از یورونیوز،یکی از بزرگترین رویداد‌های موسیقی جهان، مسابقات آواز یوروویژن، در هفته دوم ماه مه در سوئد با حضور نمایندگان ۳۷ کشور شرکت‌کننده برگزار می‌شود.

انتظار می‌رود در طول هفته منتهی به برگزاری شصت و هشتمین دوره مسابقات یورویژن، حدود ۱۰۰ هزار نفر از ۸۹ کشور جهان از مالمو شهر میزبان این رقابت‌ها بازدید کنند.

این در شرایطی است که همزمان با نزدیک شدن به تاریخ برگزاری این مسابقات، نگرانی‌ها از امنیت برگزاری مراسم رو به افزایش است. در حالی که پلیس سوئد هدف اولویت‌دار خود را «گروه‌های تروریستی اسلام‌گرا» می‌داند، مقامات از اعتراضات برنامه‌ریزی‌شده ضد اسرائیلی، حملات سایبری و تبعات عضویت سوئد در ناتو ابراز نگرانی کرده‌اند.

حملات تروریستی اسلام‌گرایان

پلیس سوئد اعلام کرده که اولویت نخست خود را «گروه‌های تروریستی اسلام‌گرا» می‌داند و گفته است که پروتکل‌های امنیتی «سختگیرانه‌ای» برای مسابقه آتی وضع خواهد شد.

سال گذشته به دنبال آتش زدن قرآن در این کشور که موجب اعتراضات در جهان اسلام شد، سوئد سطح تهدید تروریستی خود را یک پله بالاتر برد و از سطح ۴ به سطح ۵ افزایش داد.

حضور بحث‌برانگیز اسرائیل

یوروویژن امسال با جنجال‌هایی بر سر شرکت اسرائیل همراه بوده است. گروهی از حامیان فلسطین به خاطر جنگ در غزه خواستار تحریم یورویژن شده‌اند و درخواست‌هایی نیز برای حذف اسرائیل از این رقابت‌ها مطرح شده است. بسیاری از هواداران نیز از هنرمندان خواسته‌اند که علیه اسرائیل صحبت کنند.

اتحادیه رادیو و تلویزیون اروپا (EBU) که این مسابقه را برگزار می‌کند، در برابر درخواست‌ها مبنی بر حذف اسرائیل مقاومت کرده، اما به این کشور دستور داد متن آهنگ نماینده‌اش را (که ابتدا با اشاره به حمله ۷ اکتبر حماس «باران اکتبر» گذاشته شده بود)، تغییر دهد.

این تصنیف که اکنون به «گردباد» (Hurricane) تغییر نام داده شده است، توسط خواننده ۲۰ ساله «ادن گولان» اجرا خواهد شد.

عضویت سوئد در ناتو و خطر روسیه

سازمان دهندگان گفته‌اند که خطر افزایش تنش‌ها با روسیه پس از عضویت سوئد در ناتو بالا رفته است. روسیه تهدید کرده بود که در پاسخ به این تصمیم «اقدامات متقابل سیاسی و نظامی-فنی» نامشخصی را اتخاذ خواهد کرد.

یک گزارش ویژه پلیس سوئد که درباره تهدیدات احتمالی تهیه شده است، حملات سایبری و اختلال در برنامه‌های تلویزیونی را ممکن دانسته است.



اما زیر سایه همه این تهدیدات، این مسابقات چه تاریخچه‌ای دارد و برگزاری آن به چه صورت است؟ در زیر به شماری از مهم‌ترین سوالات در خصوص یورویژن می‌پردازیم:

مسابقات یوروویژن از سال ۱۹۵۶ همه‌ساله برگزار می‌شود. این مسابقه دارای اجرای موسیقی زنده از اکثر کشور‌های اروپایی و همینطور فراتر از آن، از جمله اسرائیل و استرالیا است.

یوروویژن در ابتدا برای پخش تلویزیونی در تنها هفت کشور هلند، سوئیس، بلژیک، آلمان، فرانسه، لوکزامبورگ و ایتالیا آغاز به کار کرد. اما به سرعت گسترش یافت تا جایی که بیننده‌های این مسابقه در سال گذشته با رشدی بی‌سابقه به ۱۶۲ میلیون نفر رسید.

مسابقات یوروویژن ۲۰۲۴ چه زمانی برگزار می‌شود؟

این رویداد در تاریخ ۷ مه در ساعت ۱۹ به وقت محلی در مرحله نیمه‌نهایی آغاز می‌شود. دو روز بعد در ۹ مه یک مسابقه نیمه‌نهایی دوم برگزار می‌شود و سرانجام فینال بزرگ این رقابت‌ها روز شنبه ۱۱ مه برگزار خواهد شد.

یوروویژن کجا برگزار می‌شود؟

این دوره مسابقات یوروویژن در مالمو، سومین شهر بزرگ سوئد با جمعیت ۳۶۲ هزار نفر جمعیت، و در سالن کنسرت «مالمو آرنا» با ظرفیت ۱۵ هزار و ۵۰۰ نفر برگزار خواهد شد.

سوئد در مجموع هفت بار میزبانی مسابقات یوروویژن را برعهده داشته که استکهلم (۳ بار در سال‌های ۱۹۷۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶)، گوتنبرگ (۱ بار در سال ۱۹۸۵) و مالمو (۲ بار در سال‌های ۱۹۹۲و ۲۰۱۳) از شهر‌های میزبان این رقابت‌ها بوده‌اند.

نمایندگان چه کشور‌هایی در نیمه‌نهایی‌ها رقابت می‌کنند؟

هنرمندان کشور‌های قبرس، صربستان، لیتوانی، ایرلند، اوکراین، لهستان، کرواسی، ایسلند، اسلوونی، فنلاند، مولداوی، آذربایجان، استرالیا، پرتغال و لوکزامبورگ در دور نخست نیمه‌نهایی به رقابت می‌پردازند.

هنرمندان کشور‌های مالت، آلبانی، یونان، سوئیس، چک، اتریش، دانمارک، ارمنستان، لتونی، سن مارینو، گرجستان، بلژیک، استونی، اسرائیل، نروژ و هلند نیز در دور دوم نیمه‌نهایی با هم رقابت می‌کنند.

چه کسی در فینال بزرگ شرکت می‌کند؟

۱۰ نفر برتر از هر دور نیمه‌نهایی در فینال شرکت خواهند کرد. علاوه بر این ده نفر نماینده کشور برنده سال گذشته و میزبان (یعنی سوئد) به همراه «پنج بزرگ» شامل بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا به طور خودکار به فینال راه پیدا می‌کنند.

در مجموع ۲۶ فینالیست وجود خواهد داشت.

چرا «پنج بزرگ»؟

پنج کشور بزرگ فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا و بریتانیا بیشترین کمک مالی را به اتحادیه رادیو و تلویزیون اروپا می‌کنند. از همین رو و از سال ۲۰۰۰ بدین سو، این کشور‌ها به طور خودکار جایگاه خود را در فینال تضمین کرده‌اند.

چگونه می‌توان مسابقات را تماشا کرد؟

این مسابقات توسط تلویزیون‌های تمامی ۳۷ کشور شرکت‌کننده پخش خواهد شد. همچنین افراد می‌توانند در یوتیوب این رقابت‌ها را ببینند.

سیستم رای‌دهی چگونه است؟

تماشاگران در خانه نتیجه نفرات برتر دو مرحله نیمه‌نهایی را مشخص خواهند کرد. در فینال بزرگ، اما مخاطبان و هیئت داوران حرفه‌ای حق رای خواهند داشت.

کدام کشور‌ها برنده بیشترین یوروویژن شده‌اند؟

سوئد و ایرلند هر کدام با هفت برد پیشتاز هستند. فرانسه، لوکزامبورگ، بریتانیا و هلند هر کدام پنج بار قهرمان شده‌اند.

چه کسی سال گذشته برنده شد؟

لورین خواننده سوئدی با آهنگ «خالکوبی» سال گذشته برای دومین بار برنده مسابقه شد. او پس از جانی لوگان ایرلندی تنها کسی است که دو بار برنده این رقابت‌ها شده است.

دیگر خبرها

  • مسکو: با استقرار موشک‌های آمریکا در آسیا-اقیانوسیه مقابله می‌کنیم
  • نوجوان خوشابی در مسابقات آسیای ازبکستان تاریخ ساز شد
  • درخشش بانوی خراسانی در مسابقات قهرمانی کاراته آسیای مرکزی _ ازبکستان۲۰۲۴
  • درخشش بانوی کاراته کای خوشابی در مسابقات قهرمانی کاراته آسیای مرکزی
  • درخشش کاراته کای خوشابی در مسابقات قهرمانی کاراته آسیای مرکزی
  • روسیه: ۲ پایگاه تروریست‌ها را در سوریه منهدم کردیم
  • روسیه ۲ پایگاه تروریست‌ها را در سوریه منهدم کرد
  • رقابت تجاری روسیه با چین در آسیای مرکزی داغ شد
  • مقایسه تاریخی پاسخ‌های ایران به تهدیدات دشمن
  • یوروویژن ۲۰۲۴ زیر سایه تهدیدات تروریستی؛ همه آنچه باید درباره بزرگترین رویداد موسیقی زنده جهان دانست