Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-26@08:05:23 GMT

فضاسازی رسانه ای درباره کولبری سیاست زده است

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۴۸۲۰۷

فضاسازی رسانه ای درباره کولبری سیاست زده است

کارگردان مستند «۱۳ هزار قدم» با اشاره به قدمت کولبری که به دهه های پیش از انقلاب بازمی گردد، معتقد است فضاسازی رسانه ای درباره کولبری همه واقعیت های آن را به تصور نمی کشد. 

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : پیش از این دو بخش از گفتگو با «اشکان احمدی» کارگردان مستند «۱۳ هزار قدم» در شبستان منتشر شد که در آن به ابعاد مفهمومی و جامعه شناختی فیلم پرداختیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زندگی کولبران ایرانی از جمله موضوعاتی است که در سال های گذشته بیش از گذشته مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی و بالطبع مردم قرار گرفته است. اما در اخباری که از این قشر منتشر می شود، معمولا تنها به مساله کولبری در مرز و جوانب آن پرداخته می شود و زمینه های جغرافیایی و اجتماعی موجود مورد غفلت قرار می گیرد. از این رو تولید مستندهایی چون «۱۳ هزار قدم» که علاوه بر تلاش برای نمایش فراز و نشیب های کولبری در کوهستان به زندگی روزمره کولبران نیز می پردازد، اهمیتی ویژه می یابد. 

 

اشکان احمدی در بخش پیشین گفتگو با شبستان به تشریح شرایط اجتماعی حاکم بر زندگی کولبران پرداخت و مثال هایی در این زمینه ارائه کرد. حال که ابعاد جامعه شناختی کولبری مشخص شده، خوب است به زمینه های جغرافیایی آن نیز بپردازیم. آن چه در پی می آید گفتگو با کارگردان «۱۳ هزار قدم» در این زمینه است:

 

 

پیش از این درباره ابعاد جامعه شناسانه کولبری و نگرش کولبران به زندگی سخن گفتید. حال به ویژگی های جغرافیایی منطقه و تاثیر آن بر کولبری بپردازیم. 

ببینید! مساله جغرافیای منطقه نقش مهمی در سازو کار کولبری دارد. اگر تاریخ دهه های گذشته را بررسی کنیم، زندگی در شهرهای مرزی همواره همین گونه بوده است. ربطی هم به اکنون یا ده سال قبل و بیست سال پیش ندارد. به عنوان مثال در طول فیلمبرداری با پیرمردی هفتاد و پنج ساله آشنا شدم که می گفت حدود پنجاه سال است کولبری می کند. 

 

 

پس کولبری قدمتی بیش از آن که تصور می شود، دارد.

دقیقا، وقتی یک نفر از پنجاه سال کولبری سخن می گوید، یعنی این نوع زندگی دهه هاست در این منطقه رواج دارد. حداقل می توان گفت کولبری از دهه های پیش از انقلاب وجود داشته است. به عبارت دیگر شرایط نقاط مرزی در دهه های گذشته تغییر چندانی نداشته است. 

 

 

از شرایط زندگی در این مناطق بیشتر بگویید. این که کسب و کار به چه شکل است. 

باید توجه داشت در مناطق کوهستانی، امکان کشاورزی به صورتی که در مناطق دیگر کشور وجود دارد، فراهم نیست. دامداری نیز وضعیت بهتری ندارد و عملا راهی جز کولبری برای مردان باقی نمی ماند. به همین خاطر است که کاراکتر «ناصر» در جایی از فیلم می گوید: «اگر مرز نباشد فاجعه است». 

 

 

این جمله طلایی فیلم به حساب می آید و عملا منظور مستند را در یک جمله بیان می کند. 

بله، چرا که «مرز» به معنای شغل است و شغل یعنی پول. به هر حال کولبری فرایندی است که هزاران خانواده از طریق آن ارتزاق می کنند و هزاران مرد را سر کار می برد. البته در این میان سود اصلی متعلق به سوداگرانی است که صاحب بارها هستند اما خب، چاره دیگری هم نیست. 

 

 

به عبارت دیگر باید کولبری را به عنوان یک واقعیت اجتماعی پذیرفت. 

بله، از این منظر کولبری آن قدر که فضاسازی رسانه ای سیاست زده حول آن شکل گرفته، تلخ نیست. اما این به معنای چشم پوشی بر دشواری زندگی این مردمان هم نباید تلقی شود. مردی که امروز مشغول کولبری است ممکن است فردا توانایی ادامه آن را نداشته باشد. 

 

 

به عنوان یک کرد که درباره کولبران مستند ساخته، راه حل این وضعیت را چه می بینید؟

من به عنوان یک فیلمساز در جایگاه ارائه راه حل نیستم اما این را می دانم که مردی که حاضر می شود در این شرایط دشوار کار کند و برای تامین زندگی خانواده، از سلامتی و آینده اش مایه بگذارد، حتما اگر کارخانه ای وجود داشته باشد، با جان و دل در آن مشغول به فعالیت می شود. 

 

واقعیت این است که این آدم ها، بی عرضه و تن پرور نیستند و برای گذران زندگی هر کار شرافتمندانه ای که گیرشان بیاید، انجام می دهند. همین نکته شاید برای شناخت کولبران کافی باشد. بهتر است فکری به حال این آدم ها بکنیم. 

 

پایان پیام/14

منبع: شبستان

کلیدواژه: کولبری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۴۸۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نانسی پلوسی: نتانیاهو باید استعفا کند

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، نانسی پلوسی، رئیس اسبق مجلس نمایندگان آمریکا در گفتگو با شبکه RTE در جریان سفر به ایرلند بیان کرد: ما حق اسرائیل برای دفاع از خود را به رسمیت می‌شناسیم. ما سیاست و روش نتانیاهو را نمی‌پذیریم. چه چیزی بدتر از آنچه وی در پاسخ انجام داد، می‌توانست اتفاق بیافتد؟

درحالیکه شمار منتقدان سیاست‌های دولت رژیم صهیونیستی به ریاست نتانیاهو در میان مقام‌های آمریکایی به مرور افزایش پیدا می‌کند، پلوسی تاکید کرد: وی باید استعفا کند. وی در نهایت مسئول است.

عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه افزود که نتانیاهو برای سال‌ها یک مانع برای صلح در منطقه خاورمیانه بوده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • روز جهانی سلامتی زنان + تاریخچه و پوستر World Women’s Wellness Day
  •  دیپلمات آمریکایی در اعتراض به سیاست بایدن در غزه استعفا کرد
  • سن مناسب برای فرزندآوری؛ از تصویر تا واقعیت
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • ببینید | نمایش سختی کار کولبران در «نون. خ ۵»
  • نمایش سختی کار کولبران در «نون. خ ۵» + فیلم
  • موافقت وزیر صمت با حذف سامانه یکپارچه خودرو
  • نانسی پلوسی: نتانیاهو باید استعفا کند
  • جزئیات جدید از زندگی علی هیبتی؛ از تحصیل در هوافضا و زندگی در آلمان تا مبارزه در رینگ
  • عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است