Web Analytics Made Easy - Statcounter

احمدرضا اصغرپور ماسوله- عضو هیات علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد

یک سوال اساسی که در زمان همه گیری کرونا به ذهن خطور می کند این است که جامعه ما تا چه حد توان مقابله با این بیماری را دارد؟ اول اینکه باید گفت جامعه ما هم اکنون تنها با یک بیماری مواجه نشده است. بلکه این بیماری شرایطی به وجود آورده که کارکردهای اساسی جامعه را مختل کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین خاطر ضروری است متوجه این نکته باشیم که جامعه به عنوان یک سیستم، ظرفیتی برای تحمل دشواری ها دارد. زمانی که این دشواری ها فراتر از ظرفیت تحمل جامعه نباشند آن گاه جامعه می تواند پس از گذشت زمانی دوباره به حالت تعادل طبیعی خود بازگردد. اما اگر شدت دشواری های پیش روی جامعه فراتر از محدوده تحمل آن باشد آنگاه این سیستم فرو می پاشد یعنی دیگر نمی‌تواند کارکردهای اساسی خود را انجام دهد. از این منظر اهمیت زیادی دارد که بدانیم ظرفیت تحمل و مقابله جامعه ما با بحران های مشخص چه میزان است و برای ارتقای این ظرفیت چه کارهایی می توان انجام داد.

وجه اهمیت مطالعه تاب آوری اجتماعی دقیقا همین تاکید بر همین نکته است. سلامتی نزد بسیاری از افراد شاید معنی فردی داشته باشد. به این معنی که روان یا جسم یک شخص تا چه حد بر اساس معیارهای مشخصی در حالت طبیعی خود قرار دارد. اما بحرانی که هم اکنون در آن قرار داریم به خوبی به ما نشان داده است که سلامتی امری اجتماعی است. یعنی وضعیت سلامت شخص فارغ از وضعیت سلامت دیگران نیست. این نکته می گوید برای اینکه اشخاص جامعه در سلامت باشند توجه به سلامتی کلی جامعه ضرورت دارد. اگر چه در هر جامعه ای سطح سلامت بسته به متغیرهای طبقه اجتماعی، درآمد، تحصیلات، جنس و غیره تفاوت دارد اما خصایص کلی جامع فراتر از همه این متغیرها بر اعضای جامعه تاثیر می گذارد. این بیماری به ما نشان داده است که سلامتی تا حد زیادی امری اجتماعی است و به الگوی روابط میان اشخاص، هنجارهای اجتماعی، میزان تعلق خاطر اشخاص به جامعه، شکل شبکه های روابط اجتماع کارآمدی سازمانی، قدرت نهادهای مدنی و نیز الگوی روابط جامعه با دیگر جوامعی که در محیط آن قرار دارند، ارتباط دارد. به همین خاطر است که می توان گفت این ویروس به روشنی تکثیر خود را مدیون شرایطی است که جامعه میزبان برای آن فراهم می کند.

با این توضیح اگر در پی شناسایی مولفه های تاب آوری اجتماعی در مقابل همه گیری کرونا باشیم باید هم به مولفه های فرهنگی مانند هنجارها، ارزش‌ها، مناسک و باورها توجه کنیم و هم عناصر ساختاری سیستم یعنی الگوی توزیع منابع کمیاب را مورد توجه قرار دهیم. به عنوان مثالی می‌توان گفت تجربه کرونا نشان داده است که سرعت تطبیق پذیری یک جامعه با شرایط غیر منتظره تا چه حد می تواند تعیین کننده هزینه‌هایی باشد که جامعه خواهد پرداخت. جامعه ای که سریع تر توانسته با هدف جلوگیری از گسترش ویروس رفتارهای پرخطر را کنترل کنند کم هزینه تر از این وضعیت عبور خواهد کرد. اما در جامعه ای که تغییر در مقررات با سختی بسیار صورت می گیرد هزینه های بسیار گزافی در این مورد پرداخته می‌شود.

نکته آخر اینکه شرایط موجود به همگان نشان داد تا چه حد توجه به زیرساخت‌های ارتباطی از یک سو و ایجاد روابط اعتماد آمیز میان حکمرانان و مردم، و مردم با مردم نقش کلیدی در کاهش پیامدهای ناگوار بحران دارد.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: بحران تاب آوری کرونا کرونا در ایران اصغر پور تا چه حد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۷۹۱۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کابینه نتانیاهو هزینه زیادی را به ما تحمیل کرد/ طبقه متوسط در حال نابودی

به گزارش قدس آنلاین، «یائیر لاپید» رهبر ائتلاف مخالفان در کنست (پارلمان) رژیم صهیونیستی در پیامی توئیتری با انتشار تصویری از میزان افزایش قیمت کالاهای اساسی در سرزمین های اشغالی، به کابینه حاکم اعتراض کرد.

وی نوشت: قیمت ها در حال افزایش و طبقه متوسط در حال نابودی است، کابینه هزینه های زیادی را به ما تحمیل می کند و اگر نرود، افزایش قیمت ها ادامه خواهد داشت.

گفتنی است؛ بحران اقتصادی رژیم صهیونیستی به مهاجرت معکوس صهیونیست ها از سرزمین های اشغالی دامن زده است. صهیونیست ها که با وعده زندگی بهتر، از کشورهای دیگر به فلسطین اشغالی مهاجرت کردند، به دروغ بودن وعده های تل آویو پی بردند.

اگرچه آمریکا و بسیاری از پایتخت های غربی تلاش دارند تا با دادن وام و کمک های مالی بلاعوض جلوی فروپاشی اقتصاد رژیم صهیونیستی را بگیرند، اما از بین رفتن محصولات کشاورزی و تعطیلی صنایع، کاهش درآمدهای حوزه گردشگری و نبود نیروی کار که اغلب مهاجران فلسطینی یا مهاجرانی از دیگر کشورها بودند، به بحران اقتصادی این رژیم دامن زده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • ضرورت طرح مسئله برای دانش آموزان در موضوع آب
  • بازار هیپنوتیزم در شبکه‌های اجتماعی/ هیپنوتیزم چیست و اصلا فایده‌ای هم دارد؟
  • کارکنان عقیدتی سیاسی مسئول تقویت هدایت و معنویت هستند
  • کاهش آسیب‌های اجتماعی با بهره گیری از تولیدات علمی و پژوهشی جامعه دانشگاهی گیلان
  • زنان سرما را بیش‌تر از مردان تحمل می‌کنند
  • داستان روز اول (6+4 نکته درباره جامعه پذیری کارکنان در سازمان)
  • کتاب روسازی راه و فرودگاه
  • زنان در چه سنی دیگر توانایی باروری نخواهند داشت؟
  • کابینه نتانیاهو هزینه زیادی را به ما تحمیل کرد/ طبقه متوسط در حال نابودی
  • رویداد جامعه‌پرداز برای شناسایی و ارتباط گیری با کنشگران حوزه خانواده