Web Analytics Made Easy - Statcounter

 عادل علیپور روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا،‌ با اشاره به  شرایط مالی کشور با توجه به تحریم و وقوع بحران کرونا، افزود: پیش‌بینی می‌شود منابع بودجه‌ای در سال ۱۳۹۹ با چالش‌هایی مواجه شود، چرا که بسیاری از کشورهای جهان نیز با توجه به شیوع کرونا و حتی بدون شرایط تحریم با چالش‌های اقتصادی مواجه شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اضافه کرد: پیمانکاران طرح‌های عمرانی، همواره برای ادامه کار به دنبال مطالبات خود از دستگاه‌های اجرایی هستند و مدیران در تامین منابع مالی برای جلب رضایت پیمانکاران با چالش‌های فراوانی مواجه هستند.

وی ادامه داد: امسال نیز به نظر می‌رسد که استان قم در تامین منابع به‌خصوص برای اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در سال جاری با موانعی مواجه شود که استفاده از سایر سازوکارهای بودجه‌ای می‌تواند برای مدیران استانی راهگشا باشد.

به گفته علیپور، یکی از این راهکارها، استفاده از ظرفیت اوراق تسویه موجود در بند (و) تبصره(۵) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ می‌باشد.

وی تصریح کرد: با عنایت به عدم سهمیه‌بندی استانی در اوراق تسویه، اهتمام و جدیت مدیران استانی، می‌تواند باعث اختصاص سهم بیشتری از این منبع به استان شود و در نتیجه بار بودجه‌ای دستگاه و استان به میزان زیادی کاهش یابد.

وی گفت: شایسته است مدیران اجرایی ضمن توجیه شرایط بودجه استانی، پیمانکاران و بستانکاران آن دستگاه را نسبت به مزایای استفاده از ظرفیت اوراق تسویه، آشنا و ترغیب نمایند.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی قم در پایان گفت: با توجه به این‌که شرط پرداخت ۲۵ درصد به‌صورت نقدی به دستگاه طلبکار توسط متقاضی(پیمانکاران) برای استفاده از اوراق تسویه موضوع جزء(۱) بند(و) تبصره(۵) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ برداشته‌ شده‌، امید است که این مشوق به‌نوبه خود، به ترغیب پیمانکاران برای استفاده از اوراق تسویه منجر شود.

وزارت امور اقتصادی و دارایی، اسناد تعهـدی خاصی را با عنوان «اوراق تسویه خزانه» صادر و در اختیار اشخاص حقیقـی و حقـوقی خصوصی و تعاونی طلبکار و متقابلا بدهکار قرار می‌دهد؛ این اسـناد به‌منظور تسـویه بدهی اشخاص یاد شده به دستگاه‌های اجرایی، شرکت‌ها و موسسات دولتی مورد استفاده قـرار می‌گیرد.

برچسب‌ها تحریم قم وزارت امور اقتصادی و دارایی اقتصاد مقاومتی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تحریم قم وزارت امور اقتصادی و دارایی اقتصاد مقاومتی تحریم قم وزارت امور اقتصادی و دارایی اقتصاد مقاومتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۸۲۸۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هیچ یک از قطعات راه آهن استان نباید معطل بماند

عباس‌زاده معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی در جلسه بررسی موانع و مشکلات پروژه راه آهن استان گفت: مسیر راه آهن در حوزه سرزمینی خراسان جنوبی در ۱۵ قطعه تعریف شده که اکنون در ۱۳ قطعه آن پیمانکاران در حال فعالیت هستند و طرح پیشرفت مناسبی دارد.

وی افزود: برخی مشکلات پیمانکاران نباید روند اجرای پروژه راه آهن در حوزه سرزمینی استان را کُند کند از جمله به دلیل نبود سوخت کافی نباید قطعات مختلف راه آهن بخوابد و باید سوخت مورد نیاز همه پیمانکاران تامین شود.

معاون استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: تامین سوخت و آب، مواد معدنی، ابلاغ نقشه‌ها و قرارداد‌ها و تامین اجتماعی از مشکلات پیمانکاران استان است که این مشکلات به صورت موردی در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به پیگیری مستمر تامین منابع مالی و رفع مشکلات پیمانکاران پروژه ریلی خراسان جنوبی توسط استاندار از وزارتخانه‌های متولی در مرکز کشور تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم برخی موانع پروژه را رفع کنیم تا پیمانکاران بدون هیچ دغدغه‌ای فعالیت عمرانی خود را پیش ببرند.

عباس‌زاده گفت: انتظار است با شروع پروژه توسط پیمانکاران مسائل و مشکلات مختلف آنان حل شود و اگر این اقدام صورت نگیرد ممکن است پیمانکاران دچار مشکل شوند لذا به صورت موقت مشکلات پیمانکاران در حال رفع است، اما برای ضمانت پایدار جلسات مختلفی برای رفع مشکلات خواهیم داشت.

وی ادامه داد: اجرای هیچ یک از قطعات راه آهن معطل حل این مشکلات نیست و روند کار‌های عمرانی دنبال می‌شود، مشکلات به صورت موردی در حال رفع است، اما باید سامانه نظام‌مند برای تامین نیاز‌های مختلف پیمانکاران از جمله سوخت و آب تدوین شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: ما می‌خواهیم با رفع مشکلات و موانع، اجرای پروژه را در زمان مقرر تضمین کنیم و باید در ۲ سال آینده زیرسازی راه آهن خراسان جنوبی به اتمام برسد.

وی پیمانکاران را نمایندگان دولت برای اجرای این طرح زیربنایی معرفی کرد و گفت: باید نیاز سوخت پیمانکاران را تامین کنیم تا روند اجرای قطعات کُند نشود.

عباس‌زاده عنوان کرد: منابع مالی ساخت راه آهن خراسان جنوبی با فروش سه محموله نفتی تامین شده و با توجه به شیوه جدید تامین مالی راه آهن از محل تهاتر دغدغه‌ای برای تامین منابع مالی وجود ندارد.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • کارشناسان صهیونیست: جنگ، اسرائیل را ورشکسته کرده است
  • مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری صادر شد+ سند
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری با عمر کمتر از پنج سال صادر شد
  • صدور مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری دست دوم
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری صادر شد
  • راه‌اندازی سیستم پرداخت بدون تماس در حمل‌ونقل عمومی آتن
  • خرید دستگاه تصفیه آب خانگی با خدمات طلایی شرکت آبگونه
  • هیچ یک از قطعات راه آهن استان نباید معطل بماند
  • تسویه بدهی شهرداری با بانک‌ها/ قرارداد چین ابهامی ندارد