Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-04-26@20:20:11 GMT

نصرالله پورجوادی: استاد انوشه، جایگزینی ندارد

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۰۲۷۸۷

به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی عصر روز سه‌شنبه در نشستی آنلاین، در صفحه رسمی این مرکز در شبکه اجتماعی اینستاگرام، یاد و خاطره حسن انوشه، مدیر گروه تاریخ دایره المعارف بزرگ اسلامی را گرامی داشت.

نصراله پورجوادی، استاد فلسفه دانشگاه تهران، حسن انوشه را یکی از محققان و مترجمان بزرگ  ایران دانست و گفت: من ازسال های دور با او آشنا بودم و همکاری‌هایی هم داشته‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

من از او آموخته‌ام و به خصوص از ترجمه‌ها و دایره المعارف‌هایشان استفاده می‌کردم. او یکی از مردان دانشنامه‌نویس ما بعد از انقلاب بود.

وی به سابقه دانشنامه‌نویسی در سال‌های اخیر اشاره کرد و افزود: در کنار نهادهای بزرگ، افرادی به دانشنامه‌نویسی پرداختند و یکی از کسانی که با دست خالی دانشنامه منتشر کرد، حسن انوشه بود. کار او بسیار ارزنده است، همه دانشنامه‌ها به جایی وابسته بودند و تیمی برای انجام کار داشتند اما او با هیچ شخصیت سیاسی یا اقتصادی ارتباطی نداشت و به همین دلیل کار خود را تنها پیش برد.

وی در پایان به خانواده انوشه به ویژه مزدک انوشه، پسر مرحوم انوشه تسلیت گفت و اندوه پدر را غمی بزرگ دانست.   

رییس مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، ضمن ابراز تاسف از درگذشت مرحوم حسن انوشه، گفت: باید زودتر از این که از دست برود، برای او بزرگداشت می‌گرفتیم اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد. در مدتی که ایشان مشغول خدمت به تاریخ و ادبیات و فرهنگ ایران بودند، باید به تجلیل کارهایشان می‌پرداختیم اما روزگار راه خود را می‌رود.  او همه زندگی خود را وقف پژوهش کرد، من سی سال با او مراوده داشتم و می دیدم که چه کارهای بزرگی را در دست دارد، درگذشت او یک ضایعه است.

کاظم موسوی بجنوردی، با بیان توضیحاتی درباره کارهای فرهنگی و آثار منتشر شده از حسن انوشه، ادامه داد: او یکی از عاشقان ایران و ادبیات ایران بود.

وی در ادامه خاطراتی از انتخاب انوشه به مدیریت گروه تاریخ دایره المعارف بزرگ اسلامی بازگو و اضافه کرد: حضور او تغییرات زیادی را به بار آورد و بازده کار را سه برابر کرد. شخصیت او به قدری پاک سرشت و پاک نهاد و زلال بود و اخلاص و صفایی که داشت، زبانزد بود. او به ایران و تاریخ ایران و ادبیات ایران عشق می‌ورزید. ما یار موثری را از دست داده‌ایم که برای ما ضایعه‌ای بزرگ است.

روزبه زرین‌کوب، استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران، با ارائه سابقه‌ای از ترجمه‌های حسن انوشه، به دفاع از کارهای پژوهشی انوشه پرداخت و گفت: ایران مهم‌ترین اولویت کارهای انوشه است که هرگز اجازه نداد نگاه‌ها و احساسات و علاقه‌های قومی و منطقه‌ای در کارش اثر بگذارد.

مزدک انوشه، استادیار گروه زبان‌شناسی دانشگاه تهران، پسر مرحوم حسن انوشه، در پایان این پیام تصویری، از مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی برای این نشست، تشکر کرد و گفت: قرابت خونی و خویشی و نزدیکی زمانی به این غربت آسمانی، ممکن است احساسات را در کلام من جاری کند اما باید بگویم پدرم دلبسته ابران و زبان و ادبیات و فرهنگ ایران بودند، تلاش‌شان برای ایران بود و به همین دلیل یکی از آخرین کارهایشان به نام فارسی ناشنیده درباره ادبیات فارسی است.

وی افزود: تصویری که از پدرم دارم از تاریخ آغاز می شود و به تاریخ ختم می شود. به رغم کسالتی که داشت، کتاب آخرشان را درباره تاریخ ایران ترجمه کردند و آماده چاپ است اما به نظر من مهم ترین کارشان دانشنامه ادب فارسی است که به همت احمد مسجدجامعی تا ۹ مجلد آن منتشر شد، پدر همیشه می‌خواست مطالبی را به آن اضافه کند که فرصت نشد.

انوشه، ویژگی پدر را پرکاری دانست و گفت: پدر به قدری به کار خود عشق می‌ورزید که ما کار کردن او را چیزی بین تفرج و تفنن دیدیم اما از نگاه من مهم ترین ویژگی او امید بود، او همیشه امیدوار بود و همیشه این امیدواری را به ما انتقال داد. امیدوارم بتوانم در مسیر او لنگ لنگان گام بردارم و کارهای نیمه تمام او را تمام کنم که وقتی او را دیدم، سربلند باشم.

حسن انوشه دایره‌المعارف نویس، مترجم و پژهشگر حوزه فرهنگ، تاریخ و زبان و ادبیات فارسی و سرپرست گروه نویسندگان دانشنامهٔ ادب فارسی متولد سال ۱۳۲۳ در شهر بابل استان مازندران بود که پس از پایان تحصیلات در مقطع دکترای رشته زبان و ادبیات عربی در دانشگاه تهران، به پژوهش مشغول شد. او حدود ۱۵ جلد کتاب ترجمه کرده و بیشتر از ۲۵۰۰ مقاله برای دائره‌المعارف‌ها، بخصوص دائره‌المعارف تشیع نوشته است. تاریخ ایران کمبریج، دانشنامه ادب فارسی، دانشنامه ناشنوایان، تاریخ غزنویان، ایران و تمدن ایرانی از جمله آثار این نویسنده و پژوهشگر است.

زنده یاد انوشه ۲۳ فروردین ۱۳۹۹ در سن ۷۶ سالگی به علت بیماری سرطان درگذشت.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: حسن انوشه مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی حسن انوشه درگذشت مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی دانشگاه تهران حسن انوشه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۰۲۷۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سردیس استاد عباس کمندی در سنندج رونمایی شد

به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با برگزاری آئین افتتاحیه ویژه برنامه‌های هفته سنه با حضور جمعی از مسؤولان کردستان از سردیس استاد نام‌آوازه عباس کمندی رونمایی شد.

رئیس شورای اسلامی شهر سنندج عصر پنج‌شنبه در این مراسم اظهار کرد: سنندج، شهر شعر و موسیقی، شهر خلاق موسیقی جهان، شهر آزاداندیشی و زادگاه مستوره اردلان نخستین زن تاریخ نویس جهان اسلام و شهر مفاخر علم و ادب و هنر و فرهنگ به شمار می‌رود.

عزت رضایی خاطرنشان کرد: سابقه سکونت در شهر سنندج به گذشته‌های دور برمی‌گردد و سنندج فعلی در دوره صفوی و در روزگار شاه صفی در سال ۱۰۴۶ هجری قمری توسط سلیمان خان اردلان پایه‌گذاری شد.

وی تصریح کرد: در بیان جایگاه تاریخی و فرهنگی سنندج همین بس که سنندج زادگاه اساتید و اسطوره‌ها و بزرگ مردانی همچون استادان عندلبی‌ها، یوسف زمانی‌ها و قطب‌الدین صادقی‌ها و عباس کمندی است که تکیه‌گاه فرهنگ و هنر ایران است.

وی با بیان اینکه سنندج مهد عقلانیت و آزاداندیشی در ایران است، گفت: سنندج از دموکراسی‌ترین شهرهای در ایران است که نقش مهمی در پازل هنر و فرهنگ این سرزمین کهن داشته و دارد.

گفتنی است؛ زنده یاد عباس کمندی متولد سال ۱۳۳۱ در شهر سنندج است که از همان سنین کودکی با ادبیات فولکلور کردی آشنا و آثار نبوغ وی برای آشنایان نمایان شد.

در شانزده سالگی به شعر سرایی، قصه نویسی، قصه پردازی مشغول می‌شود و بر اساس آنچه عنوان شده است هرگز از هیچ کس تقلید نکرده و سبک مخصوص به خود را دارد.

سرودن اشعار بیش از ۱۵۰ ترانه، ساخت و اجرای بیش از ۶۰ آهنگ و ترانه، اجرا و ارائه مجموعه آهنگ‌های گلاویژ، پرشنگ، اورامان و کیژی کورد در ۳ شماره، گردآوری مظاهر فرهنگ فلکلوریک (فرهنگ مردم)، گردآوری و تحقیق زندگینامه شخصیت‌های کرد و تبدیل آن به فیلمنامه از آن جمله سنجرخان، سید عطا کل، زندگی پهلوان حسین گلزار کرمانشاهی، غارت آثار زیویه و میر نوروزی از جمله فعالیت‌های عباس کمندی در طول ۶۲ سال زندگی هنری‌اش است.

فیلمنامه‌هایی نیز چون اسب، یک سبد علف، ارثیه مامه‌رحیم، نبرد رمادیه، کوچه سرخ، کاروانسرا و پهلوان پنبه، و تألیف کتاب‌های دیوان شعر کردی و فارسی و پهلوانان کرد زندگی نامه سید علی اضعر کردستانی از جمله آثار وی هستند.

همچنین از عباس کمندی علاوه بر چندین برنامه تلویزیونی، کتاب‌های دیوان شعر کردی و فارسی، جمع آوری اشعار دیوان میرزا شفیع، ورزش باستانی و پهلوانان کرد، زندگی نامه سید علی‌اصغر کردستانی، اورامان، رمزگشایی در مظاهر فرهنگی و گردآوری اشعار هیجایی ایرانی قبل از اسلام به یادگار مانده است.

عباس کمندی هنرمند پیشکسوت عرصه موسیقی استان کردستان صبح روز پنجشنبه اول خرداد ماه سال ۹۳ در سن ۶۲ سالگی به دلیل ایست قلبی در بیمارستان توحید سنندج دارفانی را وداع گفت.

کد خبر 6088779

دیگر خبرها

  • آسمانی شدن پدر شهید در تالش
  • کشف جدید دیرینه‌شناسان: قزل‌آلای غول‌پیکر با دندان‌های عاج‌مانند!
  • گازرسانی به ۱۰۰ واحد صنعتی در کردستان
  • سردیس استاد عباس کمندی در سنندج رونمایی شد
  • «وعده صادق» از بزرگ‌ترین موفقیت‌های نظامی تاریخ معاصر ایران بود/ ایران چگونه نتانیاهو را کیش‌ومات کرد/ چرا آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد؟
  • خطیر: خوشحالم واگذاری استقلال در زمان مدیریت من رقم خورد + فیلم
  • روایت ملاقات یک چهره ضد محور مقاومت با سیدحسن نصرالله + فیلم
  • ضربه کاری به ارتش اسرائیل و ترجمه عملی تهدیدات نصرالله
  • توپ گوستاو؛ بزرگ ترین قطعه توپخانه تاریخ به وزن ۱,۴۹۰ تن با گلوله های ۷.۵ تنی (+عکس)
  • اراده مسلمانان و آزادی‌خواهان جهان برای پیروزی فلسطین و جایگزینی نظامی عادلانه در جهان قطعاً محقق خواهد شد