Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، موشک‌ها یکی از انواع تجهیزات و تسلیحاتی هستند که نقش تاثیرگذاری در نبردها دارند، موشک‌ها همواره به صورت انفرادی در گردان‌ها و یا در توپخانه‌های راکتی استفاده می‌شوند.

توپخانه‌های راکتی، نخستین بار در دوران قرون وسطی در چین مورد استفاده قرار گرفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما توپخانه‌های راکتی نوین نخستین بار در جنگ جهانی دوم استفاده شدند.

کشورهایی مانند اتحاد جماهیر شوروی و آمریکا از نظر دارابودن این دانش جزو کشورهای پیشتاز این حوزه هستند. به طور مثال راکت‌انداز کاتیوشا ساخت اتحاد جماهیر شوروی و راکت‌انداز نصب شده بر روی ام۴ شرمن ارتش آمریکا از نمونه‌های موفق این حوزه‌اند.

انقلاب اسلامی ایران؛ مبدا خودکفایی در صنایع دفاعی

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران تحریم ها در عرصه تسلیحاتی باعث شد تا متخصصان دفاعی کشورمان که با کمبود قطعات و تجهیزات مورد نیاز در دوران دفاع مقدس روبرو شوند، به سمت طراحی و ساخت قطعات و تجیهزات اساسی و همچنین اورهال (بازآماد) تسلیحات و تجهیزات مورد استفاده حرکت کنند.

دفاع مقدس؛ نقطه خوداتکایی ایران

یکی از تسلیحاتی که ایران در دوران دفاع مقدس شدیدا به آن نیاز داشت، موشک‌ها و راکت‌ها بودند. اهمیت استفاده از این نوع تسلیحات به این دلیل بود که رژیم بعث عراق به سرکردگی صدام حسین با خرید موشک های اسکاد‌B  از شوروی شهرهای ایران را مورد هدف قرار می داد. در مقابل ایران چون در ابتدای این حملات قادر به تهیه وسیله‌ای برای مقابله با آن‌ها نبود در برابر این حملات حرفی برای گفتن نداشت.

خانواده راکت‌های فجر

فجر ۱

این راکت‌انداز مانند راکت‌انداز کاتیوشاست که در مدل کوچک و یا مینی طراحی و تولید شده است. این راکت‌انداز در اوایل دهه ۱۹۶۰ با نام تایپ ۶۳ در چین طراحی و تولید و سپس به کشور‌های مختلفی صادر و در نقاط مختلف دنیا تولید شد. اما کار ساخت این راکت‌انداز از سال ۶۶ در ایران آغاز شد.

مشخصات فنی

این راکت‌ از انواع راکت‌انداز‌های کششی ۱۲ لوله‌ای ۱۰۷ میلی‌متری است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

این راکت‌انداز با وزن بیش از ۶۰۰ کیلوگرم، طول در حدود ۳ متر و ارتفاع ۹۱ سانتی‌متر با ۴ نفر خدمه استفاده می‌شود. کالیبر‌های راکت‌انداز فجر ۱، ۱۰۶/۷ میلیمتری در ۱۲ لوله طراحی شده است. نرخ آتش فجر ۱، ۲ راکت در ثانیه و سرعت خروج راکت از دهانه نیز ۳۸۵ متر بر ثانیه است.

راکت‌انداز فجر ۱ در زمره تجهیزات پیاده‌نظام کوهستانی و دسته‌های نیرو‌های ویژه قرار دارد. این راکت‌انداز با توجه به وزن کم و اندازه کوچک حتی بر روی خودرو‌های سبکی مثل جیپ و وانت نیز قابل نصب است.

فجر ۳

راکت‌ فجر ۳ از محصولات سازمان هوافضای وزارت دفاع است. فجر ۳ نوعی راکت با کالیبر ۲۴۰ میلیمتری است که در لانچر دوازده عددی قرار گرفته و تمام این مجموعه به همراه پرتابگرهای خود بر روی بنز شش چرخش قرار دارد.

مشخصات فنی

کالیبر این راکت‌انداز ۲۴۰ میلیمتر است. طول این راکت ۲/ ۵ متر، وزن این راکت ۴۰۷ کیلوگرم، وزن سرجنگی ۹۰ کیلوگرم و وزن کلی این سامانه نیز در حدود ۵/ ۱ تن تخمین زده می‌شود. حداکثر برد ۴۳ کیلومتر، حداکثر ارتفاع در وضعیت روانه‌سازی برای حداکثر برد ۱۷ متر است. 

نوع خاص طراحی بدنه این راکت نیز بدین گونه ست که فجر ۳ دارای چهار بال تاشونده به منظور تثبیت پرواز در طول مسیر می‌باشد.

لانچر یا پرتابگر فجر ۳ نیز با عرض ۵ / ۲ متر و ارتفاع ۳۴ / ۳ متر توانایی دارد تا راکت های فجر ۳ را حداکثر با سرعت ۶۰ کیلومتر به بیرون شلیک کند.

فجر ۵

راکت فجر ۵ با چهار لوله بر یک سکوی متحرک نصب و کاربری و از محصولات سازمان هوافضای وزارت دفاع است.

مشخصات فنی

کالیبر ۳۳۳ میلیمتری، بهره‌گیری از سوخت جامد، طول راکت ۶/۵ متر، بیشینه بُرد ۷۵ کیلومتر، وزن راکت ۹۱۵ کیلوگرم، وزن سرجنگی ۱۷۵ کیلوگرم از ویژگی‌های فنی این راکت است. 

لانچر این سامانه نیز با طول ۱ متری، ارتفاع ۱۵ متر، حداکثر ارتفاع لانچر در حداکثر زاویه بُرد ۳۰ متر، ارتفاع راهپیمایی ۳/۵ متر، حداکثر سرعت راهپیمایی ۶۰ کیلومتر اعلام شده، وزن مواد منفجره شدید سر جنگی: ۹۰ کیلومتر و میزان حرکت سمتی لانچر ۱۴ درجه بوده و میدان حرکت در برد آن از صفر تا ۵۷ ± درجه می‌باشد. سلاح در دمای ۴۰ - درجه تا ۵۰ + درجه سانتیگراد قابل به کارگیری است.

فجر ۵C

این راکت در سال ۱۳۹۵ رونمایی شده و تا کنون اطلاعاتی درباره برد و قدرت سرجنگی آن منتشر نشده است. اما بالک‌هایی برای هدایت در کلاهک این موشک قرار داده شده که برای هدایت است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

فجرهای ایرانی؛ دانش نوین اسلامی در اختیار جبهه مقاومت

در سال ۲۰۰۴ رئیس سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل از وجود ۱۳ هزار راکت در زرادخانه حزب‌الله لبنان خبر داد که حدود ۵۰۰ عدد از آن‌ها راکت‌های دارای برد ۴۵ کیلومتری فجر ۳ و برد ۷۵ کیلومتری فجر ۵ هستند. در ۲۸ ژوئیه ۲۰۰۶ حزب‌الله هفت راکت خیبر-۱ را به سوی شهر آفولا در شمال اسرائیل شلیک کرد که به خارج از شهر برخورد کرده و هیچ کشته و مجروحی نداشت. خیبر ۱ به احتمال زیاد نام لبنانی راکت فجر ۵ است.

پیش از این صهیونیست‌ها تصور می‌کردند که خطرناک‌ترین تهدید از جناب نوار غزه علیه آن‌ها راکت‌های دست ساز سری قسام با بردی نزدیک به ۱۳ کیلومتر است. اما در جنگ غزه اشغالگران قدس با نمونه فلسطینی از راکت ایرانی فجر ۵ رو به رو شدند. از آن تاریخ به بعد ارتش‌های مختلف در سرتاسر دنیا با پی بردن به اهمیت سامانه‌های راکتی از حیث سرعت، برد و دقت و همچنین قدرت تخریب بیشتر به تولید گونه‌های مختلفی از آن‌ها پرداختند.

حضور راکت‌های فجر در جزیره قشم

پس از اینکه تنش ها با حضور نظامی آمریکا در عراق و جابجایی های تسلیحاتی آغاز شد، طبعا نیروهای مسلح کشورمان به دلیل هم مرز بودن با عراق احساس خطر کردند و با دستور فرماندهان ارشد ارتش و سپاه دستور آماده باش کامل به نیروهای پدافندی کشورمان صادر شد.

در این رزمایش که در نخستین روز‌های دی ماه ۹۷ در جزیره قشم برگزار شد انواع تسلیحات حضور داشتند که یکی از این تسلیحات راکت انداز‌های فجر بودند که پس از پایان این رزمایش در این جزیره مستقر شدند تا از آن‌ها به عنوان تنها استحکامات دفاعی استفاده شود. البته استفاده از این راکت‌انداز‌ها امری غیر معمول نیست و حق طبیعی ایران در عرصه دفاعی است.

آمریکا و هم‌پیمانانش نه تنها باید با تهدید کنونی ناشی از موشک‌ها و راکت‌های توپخانه‌ای ایران مقابله کنند، بلکه باید با تهدیدات آتی ناشی از افزایش دقت، سامانه‌های هدایتی، قابلیت اطمینان،‌ قابلیت هدف‌گیری، و لایه‌های انواع مختلفی از واحدهای آتش در تعداد بالا برای تیرباران سامانه‌های دفاعی مقابله کنند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دستاوردهای دفاعی دستاوردهای انقلاب اسلامی تسلیحات نظامی تسلیحات نظامی ایران دستاوردهای بومی موشک کروز راکت فلق راکت انداز راکت های فجر راکت ها موشک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۰۵۷۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان گلستان با اشاره به تدوین سند چشم انداز توسعه حمل و نقل، گفت: سند چشم انداز توسعه حمل و نقل استان گلستان با ابلاغ استاندار اجرایی می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، ، عادل مصدقی ظهر امروز در جمع مدیران استانی با اشاره به نهایی شدن مراحل اولیه آغاز سند چشم‌انداز توسعه استان، اظهار داشت: این سند با ابلاغ چارت‌های تفصیلی آن توسط استاندار، رسمیت  یافته و پیاده‌سازی آن با مشارکت خصوصی و دولتی با افق 1404 آغاز می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان گلستان افزود: سند چشم‌انداز توسعه حمل و نقل از جمله 30 سند توسعه‌ای استان گلستان است که در قالب برنامه‌هایی بلند مدت که به‌طور فصلی اجرا خواهد شد، تنظیم و تدوین و در آن بر استفاده از منابع موجود و خلاقیت‌های سازمانی تاکید شده است.

وی با بیان اینکه محور اصلی و کلیدی این سند؛ ترانزیت بین‌المللی است، تصریح کرد: مگا پروژه کریدور شمال به جنوب، جاده نفت و مسیر ترانزیتی اینچه برون از مهمترین محورهای دیده شده در این سند برای توسعه ترانزیت و حمل و نقل بین‌الملل در سطوح ملی و استانی است.

مصدقی ادامه داد: زنجیره ترانزیت، ساخت و ساختمان، گردشگری و سایر ذی‌نفعان سازمانی بخش‌های خصوصی و دولتی به‌طور مجزا و تلفیقی در این سند دیده شده‌اند.

رشد 54 درصدی ترانزیت استان گلستان

وی بیان کرد: مبنا و اولویت‌های سازمانی این سند، افزایش درآمدهای سرانه، اشتغال‌زایی و رفع فقر اقتصادی و فرهنگی استان با توسعه فعالیت‌های حمل و نقلی در بخش های خصوصی و دولتی است.

مصدقی ادامه داد: رشد 54 درصدی ترانزیت استان در چند سال اخیر، استفاده از این پهنه جغرافیایی کشور را در مسیر توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و  توسعه فعالیت‌های ترانزیتی؛ این طلای نوین هزاره سوم در حوزه کسب و کار؛ به‌عنوان بازاری بین‌المللی فراهم کرده تا خرید و فروش  و صدور کالاها و خدمات را بهتر از گذشته در این بخش مهم اقتصادی محقق کند.

وی با بیان اینکه تدوین سندهای جامع توسعه یکی از سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت است، گفت: سهم 12 درصدی ترانزیت موجود به توسط بخش خصوصی بخصوص در ترانزیت های ورودی؛ زنجیره‌ای را در این سند فراهم ساخته تا همه حلقه‌های تولید و فعالیت‌های اقتصادی برای خدمات‌دهی موثرتر فراهم شوند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گلستان یادآورشد: برای رسیدن به مقاصد نهایی و برنامه‌ریزی‌ها و استراتژی‌های سند توسعه حمل و نقل؛ همراهی سازمان‌ها و نهادهای خصوصی و اتحادیه‌ها و شرکت‌ها و انجمن‌های خصوصی و دولتی و مشاورین؛ به گونه‌ای تنظیم و تدوین شده  که با پیاده‌سازی این چشم‌انداز، شکاف‌های موجود مدیریتی بین حوزه اختیار و مسئولیت تکمیل خواهد شد.

انتهای پیام/581/

دیگر خبرها

  • تصمیم عرب‌ها درمورد تهران و تل آویو چیست؟
  • جاده پُر دست انداز یکی از روستا‌های فومن
  • حمله راکتی حزب‌الله به مقر تیپ «حرمون» ارتش اسرائیل
  • گردان‌های «المجاهدین» سدیروت اشغالی را راکت‌باران کرد
  • بسیاری از بحران‌ها نتیجه رویکرد سلطه‌طلبانه غرب است
  • بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب بوده است
  • بسیاری از بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب و ناتو بوده است
  • امیر سرتیپ آشتیانی: بسیاری از بحران‌های اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه‌طلبانه غرب و ناتو بوده است
  • تظاهرات علیه سیاست‌های نتانیاهو در قلب تل‌آویو
  • تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان