Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-05@02:12:06 GMT

تحلیل شورای آتلانتیک از رفع تحریم و انتظارات آمریکا

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۱۸۴۱۴

تحلیل شورای آتلانتیک از رفع تحریم و انتظارات آمریکا

ساعت 24 -استدلال دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا درست بود که می گفت: توافق برجام منابع مورد نیاز ایران برای برنامه هسته ای، موشک های بالستیک و نفوذ منطقه ای اش را فراهم می کند. اما آیا خروجش از برجام و اعمال تحریم های بی سابقه نیز درست بود؟

جواب سوال به پیامدهایش بستگی خواهد داشت. اگر خروج ایران از ان پی تی یا یک رویارویی نظامی منتهی شود، این یک فاجعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر، اگر به یک توافق بلندمدت و برد – برد منتهی شود، ترامپ می تواند به تصمیمش ببالد. البته تحولات سال های اخیر جایی برای خوش بینی باقی نمی گذارد. حالا با همه گیری ویروس کرونا هنوز شانس پیشرفت هایی در جبهه هسته ای و برداشتن سریع تر تحریم های ایران وجود دارد.دستور کار اساسی هر توافق تازه ای مشخص است: تضمین قوی تری از سوی ایران به اینکه در بلندمدت سلاح هسته ای تولید نمی کند و یک تضمین قابل اعتماد از سوی ایالات متحده به اینکه تا وقتی که ایران به تعهدات خود پایبند است از تحریم ها صرفنظر خواهد کرد. شکل گیری یک توافق جدید از آن رو قابل توجیه است که در برجام چند نکته نادیده گرفته شده بود:

-    ایران معاهده جامع ممنوعیت آزمایش هسته ای را تصویب کند. ایران قبلا هم تحت برجام متعهد شده بود که تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی، توسعه، و جستجوی سلاح هسته ای نخواهد بود.

-    ایران تمام مواد و تجهیزات هسته ای اش را تحت پادمان های غیر قابل برگشت آژانس بین المللی انرژی هسته ای قرار دهد.

-    مجلس ایران پروتکل الحاقی به توافق جامع پادمان ها با آژانس بین المللی انرژی هسته ای را بدون حتی یک روز تاخیر تصویب کند.

به علاوه، هر توافق جامعی باید الزام به تایید و نظارت قوی آژانس و همچنین اختیاراتی فراتر از توافق جامع نظارتی و پروتکل های دیگری برای حقوق دسترسی اضافی را شامل شود.

از آنجایی که برجام شامل ساز و کار حل اختلاف بین اعضاست و هر کدام از اعضای دائم به علاوه آلمان می توانند پرونده ایران را به شورای امنیت ببرند، در چنین حالتی حق وتوی ایالات متحده می تواند قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را دوباره اجرایی کند.مسئله هسته ای، موشک های بالستیک و نفوذ منطقه ای ایران، باید هریک موضوع گفت وگوهای جداگانه ای باشند. در هم آمیختن آنها، حصول توافق را مشکل می کند.هر چند اتحادیه اروپا تلاش کرده با پرهیز از شتاب در به کار انداختن سازوکار حل اختلاف یا مکانیزم ماشه، برجام را حفظ کند، با این حال حفظ برجام شاید پس از اینکه ایران آبشاری از 60 سانتریفیوژ IR-6 را عملیاتی کرد، توسعه سانتریفیوژهای IR-9 را آغاز کرد وغنی سازی اورانیوم در تاسیسات فردو را شروع کرد، چندان امکان پذیر نباشد.

در یک توافق دو طرفه، ایران می تواند متعهد شود تا تمام فعالیت های چرخه سوخت هسته ای و تاسیسات تبدیل و غنی سازی را متوقف کند. ایالات متحده نیز متعهد به حفظ صادرات نفت و گاز ایران خواهد شد و همزمان حق خود برای اعمال تحریم هایی به دلایل غیر مرتبط با برنامه ی هسته ای را حفظ خواهد کرد. برای جلوگیری از تکرار خروج یک جانبه، این توافق می تواند به تصویب سنا برسد .یک توافق برجامی جدید باید به شدت محدود به برنامه هسته ای ایران باشد. موضوعات مربوط به سیاست خارجی و برنامه موشک های بالستیک باید در توافق سیاسی جداگانه ای با حضور دیگر شرکای منطقه ای صورت بگیرد.اگر دولت ترامپ، دستیابی به توافق هسته ای تازه را مشروط کند به این که ایران از حمایت از حزب الله دست بکشد، از سوریه بیرون برود و از نفوذ خود در عراق و دیگر جاها، صرفنظر کند، فقط اوضاع را بدتر کرده است. در مقابل، اگر یک توافق جدید صورت بگیرد، ترامپ می تواند ادعا کند که بهتر از اوباما عمل کرده و بنابراین حق داشته است که از توافق اصلی خارج شود. چنین نتیجه ای یک پیروزی بزرگ سیاسی برای ترامپ است. توافق جدید مطمئنا به حمایت سایر اعضای شورای امنیت سازمان ملل نیازمند است. در یک موضوع همگی آنها مشترکند: آنها نمی خواهند کشور دیگری مدل کره شمالی را در پیش بگیرد و خروج از ان پی تی و ساخت بمب را در دستور کار خود قرار دهد.

منبع: -  دیپلماسی ایرانی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد ایالات متحده یک توافق هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۱۸۴۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله علی خاتمی با بیان اینکه گفتمان و تفکر انقلاب اسلامی ایران امروز در جهان فراگیر شده است و جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است، گفت: امر وز جهان به حقانیت گفتمان و آرمان فلسطین تاکید دارد و قشر نخبه جهان برعلیه رژیم غاصب اسرائیل و حامیان آن به پا خواسته است.

وی با اشاره به خیزش دانشگاهیان نقاط مختلف آمریکا، افزود: تاکنون بیش از ۲ هزار نفر در دانشگاه‌های آمریکا و کشورهای اروپایی دستگیر شده اند در حالی که تنها درخواست دانشجویان عدم کشتار مردم بی‌گناه غزه است اما آنان به خوابگاه‌های دانشجویی شبانه حمله کرده و دانشجویان را با دستبند می‌برند که جلوه واقعی حقوق بشر آمریکایی است.

خاتمی ادامه داد: دشمنان ادعای حقوق بشر دارند و در آمریکا به ۷۰ دانشگاه با نیروی نظامی حمله ور شده‌اند، در صورتی که در مجامع حقوقی، نیروهای نظامی و انتظامی حق ورود به مراکز علمی را ندارد.

امام جمعه زنجان با اشاره به ۱۸ اردیبهشت و امضای برجام، گفت: آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد، در همین برجام آمده بود که اگر آمریکا به تعهدات خود عمل نکند، ایران مجاز است به تعهداتی که داده عمل نکند و قدم به قدم عقب نشینی کند بنابراین اگر قرار بر این بود که کشور مقابل به تعهدات خود عمل کرد ایران نیز به تعهدات خود عمل کند.

خاتمی افزود: این اقدام ایران مقابل آمریکا یعنی ایستادگی در برابر طاغوت بود و در مجلس، وزارت خارجه، سازمان نیروی انرژی هسته‌ای نوشته شده است، اگر آنان متعهد به تعهدات خود نشوند ما یک قدم بیشتر از قول‌هایی که داده‌ایم پیشروی خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه آمریکا و هم‌پیمانانش به عهد خود وفا نمی‌کنند و در طول ۴۰ سال نیز این بدعهدی خود را نشان داده بودند، ادامه داد: آمریکا با خارج شدن از برجام در سال ۹۷ به دنبال این بود که ایران را به زانو درآورده و بار دیگر سلطه خود را بر ما حاکم کند، این در حالی بود که ایران از وابستگی کامل در دوران طاغوت به قدرت برتر خاورمیانه تبدیل شده بود.

خاتمی با اشاره به روز جهانی صلیب سرخ و هلال‌احمر گفت: ایران در این رابطه با تمام قدرت در سطح منطقه در حال نقش‌آفرینی است در خدمات رسانی مؤثر بوده است.

کد خبر 6095706

دیگر خبرها

  • افت شاخص انتظارات تورمی به پیش از آغاز تحریم/ تدوام روند نزولی نرخ تورم
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • (ویدئو) تحریم‌ها و اقتصاد نابسامان فرش ایران را به زیر کشید؛ ما منزوی شده‌ایم
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • اعلام تحریم های ایران علیه افراد و نهادهای آمریکایی و انگلیسی/  نامه ایران به شورای امنیت در رد اتهامات اسرائیل/ حمله آمریکا و انگلیس به شمال یمن/ اعلام برگزاری رزمایش نظامی آمریکا و پاکستان