Web Analytics Made Easy - Statcounter

با افزایش سطح تراز آبی دریاچه ارومیه، نگین فیروزه‌ای ایران نفسی تازه می‌کند.

با شروع بحران کم آب شدن دریاچه ارومیه،بحران‌های دیگری به سراغ پهنه‌ی فیروزه‌ای آذربایجان غربی آمد به طوری که کارشناسان زیست محیطی به جای پیچیدن یک نسخه برای احیا دریاچه ارومیه چندین نسخه برای حال ناخوش دومین دریاچه آب شور جهان پیچیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از بحران‌هایی که همزمان با کم آب شدن دریاچه ارومیه، مشکلات زیادی برای مردم منطقه به بار آورد، ریزگرد‌ها و باد‌های نمکی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بود که هم سلامت مردم منطقه را به خطر انداخت و هم  به محصولات کشاورزی منطقه خسارات زیادی وارد کرد.

شرایط دریاچه ارومیه در اوایل دهه ۹۰ به قدری ناخوش بود که برخی از فعالان زیست محیطی عقیده داشتند دریاچه ارومیه دیگر قابل احیا نیست.

اما این مسئله مخالفت‌های زیادی از سوی مدیران، مسئولان و حتی مردم در پی داشت و حتی مردم آذربایجان غربی در مقابل این نظرات واکنش نشان داده و گفتند دریاچه ارومیه را با اشک چشم پر می‌کنیم(گلین گئداق آغلیاق، اورمو گولون دولدوراق) ، نه با خاک.

خشک شدن دریاچه ارومیه بحران‌های زیست‌محیطی زیادی از جمله ریزگردهای نمکی را برای مردم منطقه به وجود آورد که اگر مسئولان ستاد بی‌توجهی می کردند فاجعه‌های جبران‌ناپذیری به دنبال داشت.

تثبیت بیش از ۶۰ درصد ریز گرد‌های نمکی و گرد و غبار در دریاچه ارومیه
مسعود تجریشی مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه  در تشریح اقدامات صورت گرفته برای مهار ریز گرد‌های نمکی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: چهار سال پیش با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای چهار کانون جدی تولید گرد و غبار شناسایی شد.

تجریشی ادامه داد: با انجام بررسی‌ها روی تصاویر ماهواره‌ای مشخص شد در زمان‌های مشخصی کانون برخی از این گرد و غبار‌ها در کشور‌های همسایه و در برهه زمانی خاص دیگری کانون گرد و غبار در دریاچه ارومیه است، بنابراین در سال‌های ۹۴ و ۹۵ اقدامات حفاظتی برای جلوگیری از گسترش آن انجام شد.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: بیش از یک میلیون هکتار در کانون‌های گرد و غبار اقدامات قرق صورت گرفت.

تجریشی با اشاره به مشکل حرکت شن‌های روان نیز گفت: در بخش قابل توجهی از غرب دریاچه ارومیه شاهد حرکت شن‌های روان بودیم و به خاطر این که، شن‌های روان در بستر دریاچه بود از روش‌هایی مانند مالچ پاشی استفاده نشد و با استفاده از روش‌های فیزیکی مانند خار و خاشاک و بوته کاری در بستر دریاچه، سدی در مقابل حرکت شن‌های روان ایجاد شد که هم اکنون عمده این شن‌ها تثبیت شده هستند و مشکل شن‌های روان برطرف شده است.

او با اشاره به تجهیز ۷ ایستگاه سنجش و پایش فرسایش بادی در داخل دریاچه ارومیه گفت: در سال ۹۷ طبق بررسی و مطالعات دانشگاهی و همچنین با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای بیش از ۶۰ درصد ریز گرد‌های نمکی و گرد و غبار در دریاچه ارومیه به تثبت رسید و میزان قابل توجهی از گرد و خاک در منطقه کاسته شد.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: در سال ۹۸ با همکاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان در منطقه رشکان دریاچه ارومیه یک ایستگاه لیزر رادار مستقر کردیم که با کمک این  لیرز از فاصله ۴۰ کیلومتری بتوانیم محل دقیق کانون‌های مستعد گرد و غبار را از داخل زمین و بدون استفاده از ماهواره شناسایی کنیم.

تجریشی با اشاره به اقدامات دیگر ستاد احیای دریاچه ارومیه برای مقابله با ریزگرد‌های نمکی افزود:طبق مطالعات سازمان مراتع و جنگل‌ها و ۳ مشاور مشخص شد که بستر دریاچه ارومیه به صورت پفکی است و اگر تردد دام یا انسان در آن صورت بگیرد به کانون تولید گرد و غبار تبدیل می‌شود بنابراین با کمک اداره کل منابع طبیعی از تردد دام و انسان در مکان‌های مستعد گرد و غبار و ریزگرد جلوگیری شد.

او بیان کرد:در سال‌های ۹۷، ۹۸ سایر مکان‌های مستعد از طریق روش‌های بیولوژیکی و غیر بیولوژیکی تثبیت و تحت کنترل قرار گرفت.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت:اگر تراز آب دریاچه ارومیه به ۱۲۷۲/۲ متر برسد، ۸۵ الی ۹۰ درصد کانون‌های تولید گرد و غبار و ریزگرد به زیر آب خواهند رفت.

تجریشی افزود:در سال ۹۹، با بهره برداری پروژه‌های انتقال آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، بیش از ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب سالانه وارد دریاچه ارومیه می‌شود که انتظار می رود در کنار بارش باران الهی و رها سازی آب سد‌ها شاهد مهار کامل ریز گرد‌های نمکی در دریاچه ارومیه باشیم.

تجریشی بیان کرد: در سال ۱۳۹۸، محدودیت‌های مالی دولت متأثر از بروز حوادث غیرمترقبه متعددّ، موجب نشد که طرح ملی نجات دریاچه ارومیه از اولویت‌های کاری دولت خارج شود و با حمایت‌های تمامی اعضای کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه، پروژه‌های ذیل این طرح در مسیر برنامه‌ریزی شده برای آن‌ها، حرکت کرده و به پیشرفت‌های قابل قبولی دست یافتند؛ از جمله این پروژه ها، تصفیه‌خانه فاضلاب ارومیه، بخش مایع تصفیه‌خانه تبریز و طرح انتقال آب مازاد حوضه آبریز کلاس به دریاچه ارومیه که به ترتیب با ۹۲، ۷۵ و ۸۶ درصد پیشرفت فیزیکی، در آستانه بهره‌برداری در سال ۱۳۹۹ قرار گرفته‌اند.

احداث بیش از ۱۶۳ کیلومتر بادشکن غیر زنده
پورحسن رئیس بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی نیز می‌گوید: عملیات مبارزه با گرد و غبار در حوزه آبریز دریاچه ارومیه از سال ۹۳ آغاز شده است.

رئیس بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی در تشریح اقدامات این اداره کل برای مقابله با ریزگرد‌های نمکی گفت: در بیش از ۲ هزار و ۶۷ هکتار عملیات نهال کاری و بوته کاری همراه آبیاری انجام شده، ۲ هزار و ۵۴۷ هکتار مراقبت، نگهداری و آبیاری سنواتی صورت گرفته و بیش از ۱۶۳ کیلومتر بادشکن غیر زنده احداث شده است که از جمله مهمترین اقدامات این اداره کل می‌باشد.

پور حسن ادامه داد:در مجموع از سال ۹۳ تا ۹۸، بیش از ۴۳۶ میلیارد ریال اعتبار برای مهار و مقابله با ریزگرد‌های نمکی در حاشیه دریاچه ارومیه هزینه شده است.

و اما حال خوش دریاچه ارومیه
فرهاد سرخوش رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی در گفت گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه، با اشاره به آخرین وضعیت دریاچه ارومیه گفت: تراز این دریاچه اکنون هزار و ۲۷۱ متر و ۷۱ سانتی متر برآورد شده که ۳۳ سانتی‌متر بیشتر از زمان مشابه سال ۱۳۹۸ است.
مهار ریزگرد‌های نمکی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه/نگین فیروزه‌ای آذربایجان نفسی تازه می‌کند

سرخوش با اشاره به وسعت و حجم دریاچه ارومیه افزود:هم اکنون وسعت دریاچه ارومیه بیش از ۳ هزار و ۱۰۰ کیلومتر مربع است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۱۶ کیلومتر مربع وسعت آن افزایش پیدا کرده است.

 

مهار ریزگرد‌های نمکی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه/نگین فیروزه‌ای آذربایجان نفسی تازه می‌کند

سرخوش با اشاره به حجم آب دریاچه ارومیه گفت: ۴ میلیارد و ۶۵ میلیون مترمکعب آب دریاچه ارومیه موجود است که در مقایسه با شرایط سال گذشته، ۹۸ میلیون متر مکعب آب آن افزایش پیدا کرده است./ باشگاه خبرنگاران جوان

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گرد و غبار در دریاچه ارومیه فیروزه ای آذربایجان دریاچه ارومیه گفت نفسی تازه ریزگرد های نمکی آذربایجان غربی گرد های نمکی نگین فیروزه ای شن های روان ریزگرد ها اداره کل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۴۱۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۵۳ متر و وسعت آن ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب رسیده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی و به نقل از وزرات نیرو، احمد قندهاری درباره مهم‌ترین اقدام‌های مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه اظهار کرد: با وجود وضعیت نامساعد بارش‌ها در حوضه آبریز ارومیه در شش ماه نخست سال، حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب از سدهای حوضه آبریز، رهاسازی و جریان آب به‌سوی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن روان شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه افزود: در ادامه باتوجه به وضعیت مناسب‌تر بارش‌های بهاری جریان رهاسازی از سدهای حوضه و کانال انتقال آب به دریاچه افزایش قابل‌توجه پیدا کرده است، به‌طوری‌که تا پایان فروردین بالغ بر ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی و انتقال آب انجام گرفت.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه‌های در دست انجام، رهاسازی آب از سدهای حوضه به‌خصوص سدهای بوکان و مهاباد همچنان ادامه دارد، در صورت مساعد بودن شرایط، این اقدام تا پایان نیمه اول اردیبهشت ادامه پیدا خواهد کرد.

به گفته قندهاری، همه این فعالیت‌ها سبب شد که هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به رقم ۱۲۷۰.۵۳ متر، به وسعت ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب برسد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه ادامه داد: تأمین نیاز زیست‌محیطی تالاب‌های اقماری نیز به بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب (۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه) محقق شد.

وی افزود: چندین سال است که دریاچه ارومیه در کانون توجه گروه‌های مختلف مردم، فعالان محیط‌زیست و سازمان‌های مردم‌نهاد قرار گرفته است.

این مقام مسئول گفت: از دیرباز وزارت نیرو به‌عنوان متولی تأمین نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه، اقدام‌های کنترلی برای جلوگیری از کم‌آبی این دریاچه تعریف و دست یاری به‌سوی کنشگران و ذی‌مدخلان موضوع دراز کرده است.

وی افزود: اگرچه طرح‌ها و برنامه‌های بسیاری برای نیل به این هدف تعریف و اجرا شده است، اما تا رسیدن به چشم‌انداز تعریف شده، اقدام‌های بسیاری باید انجام داد که نیازمند همکاری طیف وسیعی از آحاد جامعه و دولت به‌خصوص کشاورزان منطقه و وزارتخانه جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان برنامه‌وبودجه با وزارت نیرو است تا فرایند تعریف شده که با ترمیم و بهسازی آغاز می‌شود، به احیای دریاچه ارومیه منجر شود.

قندهاری خاطرنشان کرد: پس از اجرای عملیات موفق سد و تونل انتقال آب به دریاچه در دولت سیزدهم و جاری‌شدن آب به‌سوی دریاچه ارومیه، به همراه عملیات رهاسازی آب سدهای حوضه و آبگیری نشدن نهرهای زراعی در فصل غیرکشت، بخش قابل‌توجهی از پیکره دریاچه ارومیه از خشکی خارج و پر آب شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: سال آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با کم‌بارشی آغاز شد و بارش‌ها چندان قابل‌توجه نبود، این موضوع سبب شد برنامه منابع و مصارف و تأمین نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه تحت شرایط بارش بدبینانه تنظیم شود.

قندهاری افزود: به‌هرحال با سپری‌شدن پاییز و شروع زمستان به‌خصوص در بهمن سال ۱۴۰۲، بارش‌های مناسبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وقوع پیوست و این مهم موجب شد که تا پایان فروردین ۱۴۰۳ به‌اندازه کل بارش سال آبی گذشته، این حوضه از رحمت خداوند منتفع شود.

کد خبر 748757

دیگر خبرها

  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • تصاویر| تفریح در بخش پرآب دریاچه ارومیه
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • آب‌گیری دریاچه ارومیه در ایام گرم و کم بارش ادامه پیدا کند
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • فیلم| حال خوش مردم در جوار دریاچه ارومیه
  • وضعیت دریاچه ارومیه برخلاف خوش‌بینی‌ها بحرانی است!
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان