Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@21:50:07 GMT

کشف سلول‌های موثر در پانکراتیت

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۶۴۲۷۹

کشف سلول‌های موثر در پانکراتیت

به گزارش روز دوشنبه پایگاه خبری ساینس دیلی، به التهاب لوزالمعده پانکراتیت گفته می‌شود. در صورتی که شدت و علایم بیماری خفیف باشد، ممکن است بدون درمان رفع شود؛ ولی در برخی موارد با علایمی همراه است که می‌تواند زندگی بیمار را تهدید کند.
پس از بروز پانکراتیت نوعی سلول موجود در پانکراس موسوم به سلول‌های آکینار، در جریان یک فرایند پیچیده تبدیل به نوع دیگری از سلول‌ها موسوم به سلول‌های تافت می‌شوند و تعداد زیادی از این سلول‌ها در یک نقطه تجمع می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


محققان انستیتوی مطالعات زیست‌شناسی سالک در انگلیس با مطالعه روی موش‌ها دریافتند سلول‌های تافت نقش قابل توجهی در ایمنی دارند. بر اساس این تحقیقات، سلول‌های تافت قادرند مستقیما با التهاب مقابله کنند. همچنین این سلول‌ها موجب تحریک واکنش ایمنی بدن در برابر پانکراتیت می‌شوند.
محققان امیدوارند با درک صحیح مراحل اولیه پانکراتیت بتوانند استراتژی‌های جدی را برای تشخیص و درمان این بیماری و سرطان پانکراس شناسایی کنند.
پانکراس (لوزالمعده) غده پهن و درازی است که در بخش فوقانی شکم قرار دارد. غده پانکراس هم برون ریز و هم درون ریز است؛ یعنی ترشحات آن هم مستقیما وارد جریان خون می‌شوند و هم برای هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات، وارد روده می‌شوند. غذا به محض ورود به روده کوچک، توسط آنزیم‌های ترشح شده از پانکراس و اسید معده، هضم می‌شود.

آنزیم‌های پانکراس با وجود هضم چربی و کربوهیدرات، هیچ آسیبی به پرز و دیواره روده وارد نمی‌کنند. بخش اعظم هضم چربی، پروتئین و نشاسته، به عهده آنزیم‌های ترشح شده از پانکراس است. یکی دیگر از مهمترین وظایف پانکراس، تولید انسولین است که سبب کاهش قند خون و تولید انرژی از آن می‌شود.
پانکراتیت یا همان التهاب پانکراس می‌تواند به دو صورت حاد یا مزمن بروز کند. در صورتی که شدت و علایم بیماری خفیف باشد، ممکن است بدون درمان رفع شود ولی در برخی موارد با علایمی همراه است که می‌تواند زندگی بیمار را تهدید کند.
مهمترین علایم پانکراتیت حاد عبارتند از :
- درد در ناحیه بالای شکم
- دردی که در ناحیه شکم احساس می‌شود و به قسمت پشت سرایت می‌کند
- احساس درد در ناحیه شکم که پس از صرف غذا شدیدتر می‌شود
- تب
- حالت تهوع
- افزایش ضربان قلب
- استفراغ
شکم درد، کاهش بی دلیل وزن و مدفوع چرب از مهمترین علایم پانکراتیت مزمن هستند.

مهمترین علل پانکراتیت
این عارضه زمانی رخ می‌دهد که آنزیم‌های گوارشی در حالی که هنوز در پانکراس هستند، فعال می‌مانند و با تحریک سلول‌های پانکراس منجر به التهاب می‌شوند. با تکرار پانکراتیت حاد، این عارضه به نوع مزمن تبدیل می‌شود. این بیماری می‌تواند باعث بروز بافت زخم در لوزالمعده و اختلال در عملکرد این عضو حساس شود. آسیب لوزالمعده شروع دیابت و مشکلات گوارشی و هضم است. مصرف الکل مهمترین دلیل بروز پانکراتیت است. سنگ کلیه، جراحی شکم، استعمال دخانیات، فیبروز سیستیک، مصرف برخی داروها، سابقه خانوادگی پانکراتیت، سطوح بالای تری گلیسیرید، سنگ کیسه سفرا، عفونت، جراحت در ناحیه شکم، سطح بالای کلسیم خون و سرطان پانکراس از مهمترین علل این عارضه هستند.

پانکراتیت می‌تواند عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد که عبارتند از:
- عفونت
پانکراتیت مزمن می‌تواند پانکراس را مستعد ابتلا به انواع عفونت‌ها و باکتری کند. عفونت پانکراتیت بسیار جدی است و باید بافت عفونی توسط جراح برداشته شود.
- نارسایی کلیه
این عارضه با دیالیز قابل درمان است.
- مشکلات تنفسی
پانکراتیت حاد با تغییرات شیمیایی بدن بر عملکرد ریه تاثیرگذار است و باعث کاهش شدید سطح اکسیژن خون می‌شود.
- دیابت
آسیب سلول‌های تولیدکننده انسولین در پانکراس عامل بروز دیابت است.
- سوء‌تغذیه
پانکراتیت با کاهش تولید آنزیم‌های گوارشی باعث بروز سوء‌تغذیه و کاهش شدید وزن می‌شود. اسهال از دیگر علایم این عارضه است.
- سرطان پانکراس
التهاب مزمن ناشی از پانکراتیت یک عامل خطر برای بروز سرطان است.

روش‌های تشخیص
معمولا تشخیص این عارضه با آزمایش خون، آزمایش مدفوع، سی تی اسکن و ام آر آی انجام می‌شود.

درمان
معمولا درمان این عارضه در حالت‌های خفیف با رژیم غذایی بسیار سبک و یا اجتناب از مصرف غذا به مدت چند روز تحت نظر پزشک است. سرم‌های مختلف نیز می‌تواند توسط پزشک تجویز شود، سپس با توجه به نوع و علت بیماری، روش‌هایی از قبیل جراحی و تجویز داروهای مختلف صورت می‌گیرد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Frontiers in Physiology  منتشر شده است.

برچسب‌ها سرطان لوزالمعده پانکراس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سرطان لوزالمعده پانکراس سرطان لوزالمعده پانکراس سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۶۴۲۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فناوری جدیدی برای دیدن درون سلول‌های سرطانی

پژوهشگران فناوری جدیدی را توسعه داده‌اند که با آن می‌توانند محتویات چربی یا همان لیپیدهای موجود در سلول‌های سرطانی را مشاهده و مطالعه کنند.

به گزارش مشرق، دانشمندان فناوری تصویربرداری جدیدی را ابداع کرده‌اند که به آنها اجازه می‌دهد تا درون یک سلول سرطانی را به صورت زنده ببینند و نحوه تعامل آن با محیط اطراف خود را مشاهده کنند.

به نقل از آی‌ای، این تیم به رهبری دانشگاه ساری(Surrey) در انگلیس به دنبال مشاهده و مطالعه محتوای چربی‌های(لیپیدها) موجود در سلول‌های سرطانی بود.

لیپیدها اجزای کلیدی سلول‌ها هستند و به سلول‌های سرطانی اجازه رشد، تکثیر و متاستاز را می‌دهند.

این تکنیک با همکاری کالج دانشگاهی لندن توسعه یافته است و شرکت داروسازی GSK و شرکت‌های یوکوگاوا(Yokogawa) و سایکس(Sciex) نیز در آن مشارکت داشته‌اند.

نظارت بر محتوای چربی سلول‌ها

با استفاده از سیستم شرکت یوکوگاوا به نام SS۲۰۰۰، سلول‌های سرطانی منفرد از یک ظرف کشت شیشه‌ای نمونه‌برداری شد. این سیستم نوآورانه سلول‌های زنده منفرد را با استفاده از لوله‌های کوچک استخراج می‌کند و امکان تجزیه و تحلیل دقیق را فراهم می‌کند. عرض این لوله‌ها به سختی ۱۰ میکرومتر، یعنی نصف قطر نازک‌ترین موی انسان است.

در مرحله بعد، این سلول‌ها با رنگ فلورسنت رنگ‌آمیزی شدند. این کار به پژوهشگران امکان داد تا قطرات لیپید را در طول آزمایش بررسی کنند.

سپس این تیم با محققان شرکت Sciex برای ایجاد یک رویکرد جدید طیف‌سنجی جرمی همکاری کرد. این روش به آنها اجازه می‌داد لیپیدها را بشکنند و ساختار واقعی سلول را تعیین کنند.

سرانجام کل این فرآیند به مشاهده چگونگی تکامل سلول‌های سرطانی در پاسخ به تغییرات محیط اطراف منجر شد.

یوهانا فون گریشتن از دانشکده شیمی و مهندسی شیمی دانشگاه ساری گفت که مشکل سلول‌های سرطانی این است که هیچ دو سلولی شبیه به هم نیستند.

وی افزود: این امر طراحی یک درمان خوب را سخت‌تر می‌کند، زیرا برخی سلول‌ها همیشه بیش از سایرین در برابر درمان مقاومت می‌کنند. با این حال، همیشه ثابت شده است که مطالعه سلول‌های زنده پس از حذف آنها از محیط طبیعی، با جزئیات کافی برای درک واقعی آرایش آنها دشوار است. به همین دلیل بسیار هیجان انگیز است که بتوانیم سلول‌های زنده را زیر میکروسکوپ نمونه‌برداری کنیم و محتوای چربی آنها را یک به یک بررسی کنیم.

به گفته پژوهشگران این یافته‌ها می‌توانند بینشی در مورد چگونگی واکنش سلول‌ها به تشعشع ارائه دهند.

پژوهشگران همچنین از این رویکرد تازه کشف شده برای تجزیه و تحلیل مولکول‌های چرب لیپیدی در چندین سلول سرطانی استفاده کردند. جالب توجه است که آنها تفاوت‌هایی را در نمایه لیپیدی سلول‌های مختلف شناسایی کردند.

کارلا نیومن معاون مدیر بخش تصویربرداری سلولی و دینامیک در GSK در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: روش جدید ما راه را برای مطالعه سلول‌های سرطانی با جزئیاتی که قبلاً ندیده‌ایم، هموار می‌کند. یک روز نیز ممکن است بتوانیم ببینیم که چگونه سلول‌های سرطانی با همسایگان خود ارتباط برقرار می‌کنند. این می‌تواند درمان‌های جدید و هدفمندتری را فراهم کند.

این تکنیک می‌تواند بینش‌های ارزشمندی در مورد چگونگی پاسخ انواع سرطان به درمان‌ها ارائه دهد. همچنین می‌تواند به پزشکان در درک تأثیر تابش و تشعشع بر سلول‌ها کمک کند، به ویژه اینکه چگونه برخی از سلول‌های سرطانی در برابر پرتودرمانی مقاومت می‌کنند. این مقاومت ممکن است به عود سرطان منجر شود.

درک عمیق‌تر از بیولوژی سرطان می‌تواند به توسعه درمان‌های مؤثرتری در آینده منجر شود.

علاوه بر این، پژوهشگران بیان می‌کنند که مطالعه لیپیدها داخل سلول‌های منفرد ممکن است به بخش‌های مختلف سلامت از جمله ایمنی و بیماری‌های عفونی نیز کمک کند.

این یافته‌ها در مجله Analytical Chemistry منتشر شده است.

دیگر خبرها

  • حدود ۱۰۰ درصد مطالبات کارگران در مهاباد بروز است
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • به‌زودی تشخیص سه نوع خطرناک سرطان با یک قطره خون ممکن می‌شود
  • نحوه تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • فناوری جدیدی برای دیدن درون سلول‌های سرطانی
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • قهرمان اسبق جودو جوانان آسیا درگذشت
  • قهرمان سابق جودوی آسیا درگذشت
  • افزایش ۳۰ درصدی ذخیره خون بند ناف نوزاد در هرمزگان
  • فناوری مشاهده درون سلول‌های سرطانی ابداع شد