Web Analytics Made Easy - Statcounter

علمی مفید است که با تزکیه نفس همراه باشد، اما اگر این علم همراه با خودخواهی و قدرت‌طلبی بشر باشد، بیشترین ضربه را به انسان زده و باعث نابودی او می‌شود.

به گزارش خبرنگار قرآن و فعالیت‌های دینی خبرگزاری فارس، بعد از قرون وسطی غرب، خویشتن را از تحت تسلط کلیسا خارج و تلاش کرد که دین و مفاهیم دینی را از حوزه‌های مختلف زندگی بشری خارج کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین خاطر دین تنها در محدوده زندگی شخصی افراد تعریف و از ورود آن به عرصه‌های دیگر زندگی بشر جلوگیری شد. این کار گرچه در قدم‌های ابتدایی با شعار آزادی انسان و رهایی انسان از دین معرفی شد، ولی بعدها آسیب بزرگی به زندگی بشر وارد کرد.

غرب و جدایی علم از ارزش‌های دینی/ ساعت‌ساز لاهوتی و جهان رها شده

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که تمدن غرب، آن را بر اساس تفکر سکولاریسم تبیین و تلاش کرد که مفاهیم ارزشی را از آن بگیرد، مسأله علم و علم‌آموزی بود. این جدایی علم از ارزش‌های دینی، موضوعی بود که بنا بر مبنای مورد قبول جامعه غربی، گریزی از آن وجود نداشت.

تمدن غرب در حوزه هستی‌شناسی، این امر را پذیرفته بود که جهان هستی محدود به جهان مادی است و فراتر از آن چیزی وجود ندارد و اگر سخنی نیز از خدا به میان می‌آید، تنها به عنوان سازنده‌ای است که جهان را آفریده و رها ساخته است، مانند ساعت‌سازی که ساعتی را ساخته و آن را رها کرده، به همین خاطر در اندیشه غرب از خداوند متعال به عنوان «ساعت‌ساز لاهوتی» یاد شد.(۱)

تیغ تیز علم، بدون معنویت و تزکیه در دست انسان مست

یکی دیگر از اصولی که تمدن غرب آن را پذیرفت «اومانیسم» یا همان انسان‌محوری بود، این اندیشه سبب شد که انسان به جای خدا نشسته و هستی را بر اساس امیال خویش تفسیر کند. موضوعی که یکی از فیلسوفان غربی در مورد آن نوشت: «انسان‌گرایی خود، نوعی دین است؛ زیرا نوعی اعتقادنامه دارد. با این همه، دینی است بدون خدا؛ اگر هم خدایی وجود داشت باشد، شناختنی نیست و نباید او را به حساب آورد. انسان باید فقط برای انسان زندگی کند؛ زیرا انسان چه بخواهد و چه نخواهد، در دنیاست و باید خود را حفظ کند. انسان به معنای واقعی، خودش خالق خودش است؛ باید معیارهای خودش را به وجود آورد، باید هدف‌های خودش را تعیین کند، باید خودش راه به سوی آن‌ها بگشاید.(۲)

اکنون انسانی که خویشتن را رها از تمام ارزش‌ها می‌دانست و به هیچ چیزی جز امیال و خواهش‌های نفسانی پایبند نبود، اکنون به سلاح علم نیز مسلح شده است، در واقع تیغ تیز علم، بدون معنویت و تزکیه به دست انسان مست آزاد افتاده و این چیزی جز فاجعه برای جامعه جهانی به بار نیاورد، وقوع دو جنگ جهانی که چیزی بیش از ۶۰ میلیون انسان بیگناه را به کام مرگ کشاند، یک نمونه آن است.

تاریخ بشر نشان داده علم هرگاه در دست افراد ملحد و بی‌دین قرار گرفت، چیزی جز خونریزی و استسمار به بار نیاورد. به همین خاطر در صدر افراد خونخوار معاصر افراد ملحد زیادی به چشم می‌خورند که با قدرتی که توسط علم به دست آورده بودند، تلاش کردند جامعه خویش را به بردگی گرفته و از ایشان در جهت اهداف خویش بهره ببرند.

به عنوان نمونه می‌توان از جوزف استالین (۱۹۵۳ـ۱۸۷۸) رهبر آتئیست روسیه‌ کمونیست (اتحاد جماهیر شوروی) نام برد که حدود ۵۰ الی ۱۰۰ میلیون نفر را به قتل رساند، یا مائو زدونگ (۱۹۷٦ـ۱۸۹۳) رهبر آتئیست چین که ٤۰ الی ۸۰ میلیون نفر را از طریق گرسنگی، کار اجباری و اعدام‌های جمعی به نابودی کشاند.(۳)

سرنوشت شعار جذاب «علم برای علم»/ قرآن کریم کدام علم را سودمند می‌داند؟

تمدن غرب اگر چه با شعار «علم برای علم» تلاش کرد که دانشمندان بزرگ را با خویش همراه کند، ولی تاریخ نشان داد که این شعار دروغی بزرگی بود که جامعه بشری را به نابودی کشاند.به گونه‌ای که در ۳ روز با بمب اتمی که توسط علم ساخته شده بود، چیزی حدود ۲۲۰ هزار نفر در هیروشیما و ناکازاکی از بین رفت.

از این‌ رو قرآن کریم در آیات متعددی، تزکیه را بر تعلیم مقدم داشت تا به انسان گوشزد کند که علم و تزکیه نفس ۲ بالی هستند که انسان باید با هر دوی آن‌ها به سر منزل مقصود برسد و در میان آن دو تزکیه نفس و تقوا مقدم است: «کَمَا أَرْسَلْنَا فِیکُمْ رَسُولًا مِنْکُمْ یَتْلُو عَلَیْکُمْ آیَاتِنَا وَیُزَکِّیکُمْ وَیُعَلِّمُکُمُ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَیُعَلِّمُکُمْ مَا لَمْ تَکُونُوا تَعْلَمُونَ»(بقره/۱۵۱) همان‌گونه رسولی از خودتان در میان شما فرستادیم؛ تا آیات ما را بر شما بخواند؛ و شما را پاک کند؛ و به شما، کتاب و حکمت بیاموزد؛ و آنچه را نمی‌دانستید، به شما یاد دهد؛ «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَیُزَکِّیهِمْ وَیُعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَإِنْ کَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلَالٍ مُبِینٍ»(آل عمران/۱۶۴).

تعبیر آیت‌الله جوادی آملی از فتح مریخ  توسط غرب 

آیت الله جوادی آملی با بیانی شیوا، تمدن غرب که به علم دست پیدا کرده را این گونه توصیف می‌کند: «غرب یک باغ وحش منظم است و گرنه غربی‌ها با این همه پیشرفت علمی اگر مریخ را هم فتح کنند، در آنجا نیز جنگ جهانی به راه خواهند انداخت».(۴)

در نتیجه: علم خوب است، اما علمی مفید است و انسان را به سر منزل مقصود می‌رساند که با تزکیه نفس همراه باشد، اما اگر این علم همراه با خودخواهی و قدرت‌طلبی بشر باشد، بیشترین ضربه را به انسان زده و باعث نابودی او می‌شود، کما اینکه نمونه آن را در جنگ جهانی اول و دوم مشاهده کرده‌ایم.

پی‌نوشت‌ها

۱ـ ایان باربو، علم و دین، ترجمه بهاءالدین خرمشاهی؛ چ۲، تهران مرکز نشر دانشگاهی، ۱۳۷۴، ص۴۳و۵۰.

۲ـ کالین براون، فلسفه و ایمان مسیحی؛ ترجمه میکائیلیان؛ چ۲، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۸۴،ص۲۳۳.

۳ـ http://www.thomism.org/atheism/atheist_murderers.html

۴ـ https://www.mashreghnews.ir/news/375760

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: علم قرآن دین انسان ساعت ساز آیت الله جوادی آملی جنگ جهانی فتح مریخ تزکیه تعلیم علم برای علم هیروشیما ناکازاکی شوروی تزکیه نفس تمدن غرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۷۵۰۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام جمعه قم: در اسرائیل تظاهر کنندگان شعار دادند ما را از دست نتانیاهو نجات دهید

آیت الله سید محمد سعیدی اظهار داشت: اقدام دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا و اروپا یادآورد تدبیر حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی است که در سال‌های اخیر برای جوانان آمریکا و اروپا دو نامه نوشتند و در این نامه‌ها در برقراری تعامل فرهنگی مخاطب خود را جوانان قرار دادند و تلاش شد تا راهبرد بیداری در غرب پدید آید.

به گزارش مهر، وی گفت: استکبار جهانی و دشمنان بشریت همواره در برابر بیداری ملت‌ها احساس خطر می‌کنند و هر جریانی که برابر آنان قد علم کند، نظام مستکبر بدنبال خاموش کردن آن است.

سعیدی در خطبه‌های نماز جمعه این هفته قم که در مصلای قدس این شهر برگزار شد گفت: در روز شهادت امام صادق علیه‌السلام رژیم شاه به مدرسه فیضیه حمله کردند و طلاب و مردمی که در این مراسم حضور یافته بودند را مورد شتم و ضرب قرار دادند و شماری را نیز به شهادت رساندند.

امام جمعه قم با تسلیت شهادت صادق آل محمد (ص) بیان کرد: باید بدانیم علت تمام مصیبت‌هایی که در حق اهل بیت علیهم السلام روا داشته شده چه بوده که امام باقر علیه السلام فرمود هر کسی ستم‌های ناروایی که بر ما اهل بیت علیهم السلام روا داشته نشناسد با کسانی که این کار‌ها را انجام دادند شریک است.

آیت الله سعیدی گفت: ائمه معصومین علیهم السلام در طول امامت خود بدنبال حاکمیت الهی بودند و حاکمان زمان می‌دانست که امام صادق علیه السلام داعیه امامت دارد و درسی که ما باید در این عرصه بگیریم پیروی از سیره اهل بیت علیهم السلام است و کسی که می‌گوید دین از سیاست جدا است در واقع از اسلام و دین چیزی نفهمیده است.

خطیب جمعه قم با اشاره به عملیات غرور آفرین وعده صادق گفت: این عملیات دارای ابعاد گسترده و پیچیده‌ای بود که ایران اسلامی در این عملیات محاسبات چندین ابرقدرت را بهم ریخت.

تولیت حرم بانوی کرامت افزود: در اسرائیل تظاهر کنندگان اسرائیلی تصویر رهبر معظم انقلاب را حمل کردند و شعار دادند ما را از دست نتانیاهو نجات دهید.

وی گفت: رهبر معظم انقلاب در خصوص حل مشکل فلسطین در دیدار با معلمان تاکید کردند هیچ راه حلی جز بازگشت صاحبان این سرزمین وجود ندارد.

آیت الله سعیدی با اشاره به اعتراض دانشجویان علیه جنایات رژیم اشغالگر قدس بیان کرد: اقدام دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا و اروپا یادآورد تدبیر حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی است که در سال‌های اخیر برای جوانان آمریکا و اروپا دو نامه نوشتند و در این نامه‌ها در برقراری تعامل فرهنگی مخاطب خود را جوانان قرار دادند و تلاش شد تا راهبرد بیداری در غرب پدید آید.

امام جمعه قم ادامه داد: استکبار جهانی و دشمنان بشریت همواره در برابر بیداری ملت‌ها احساس خطر می‌کردند و هر جریانی که با بیداری ملت‌ها قد علم کرد، نظام مستکبر بدنبال خاموش کردن آن‌ها است، چرا که آنان می‌دانند اگر ملت‌ها بیدار شوند، نمی‌توانند به چپاول خود ادامه دهند و امروز این شرایط در غرب حاکم است.

وی اضافه کرد: متأسفانه عده‌ای امروز در برابر اقدامات آمریکا علیه دانشجویان سکوت کردند.

آیت الله سعیدی با اشاره به آغاز دهه کرامت گفت: خروجی دهه ولایت صرف شادی و بزرگداشت نیست و بیان فضائل اهل بیت علیهم السلام باید در دستور کار باشد و خروجی دهه کرامت باید افزایش میزان ارادت و عمل مردم به آیات الهی باشد.

امام جمعه قم ابراز کرد: زیارت با معرفت اهل بیت علیهم السلام و عمل به احکام اسلامی باید سرلوحه برنامه‌ها باشد.

آیت الله سعیدی افزود: از نیروی انتظامی به دلیل تلاش‌هایی که در عرصه حجاب و عفاف دارد باید تقدیر کرد.

وی بیان کرد: رئیس جمهور ۲۰ اردیبهشت در قالب دومین سفر به استان قم خواهند آمد که امید است این سفر نیز پر از خیر و برکت باشد.

دیگر خبرها

  • امام جمعه قم: در اسرائیل تظاهر کنندگان شعار دادند ما را از دست نتانیاهو نجات دهید
  • روایت امام جمعه تهران از حمله سپاه به اسرائیل
  • علامت استاد حقیقی داشتن تزکیه برای تسخیر قلوب است
  • ناسا برای طوفان‌های شدید خورشیدی در مریخ آماده می‌شود
  • محبت یک کشش روانی است یا امر اختیاری؟
  • محبت‌های ما محدود به چیزهایی است که نوعی شناخت از آن‌ها داریم
  • تجلیل از ۷۰ سال خدمت علمی آیت الله جوادی آملی
  • تجلیل از آیت‌الله جوادی آملی به مناسبت روز معلم
  • روز اتحاد است/ هم‌خوانی معلمان در دیدار امروز با رهبر انقلاب + فیلم و متن
  • معلم، متحول کننده انسان‌ها در طول تاریخ