Web Analytics Made Easy - Statcounter

در دو دهه اخیر آبخیزداری، در ارکان تصمیم‌گیری وزارت جهاد کشاورزی آرام آرام به حاشیه رفته است. در آخرین اقدام شورای عالی اداری ادغام موسسه تحقیقات آبخیزداری را در موسسه تحقیقات جنگل و مراتع را مصوب کرد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بررسی علل وقوع سیل و افزایش تبعات و تخریب‌های حاصل از آن، یکی از موضوعات مهمی بود که با توجه به سیل سال 98 بیشتر مود کندوکاو قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر استفاده از افزایش بارندگی‌های سال‌های اخیر نیز یکی از موضوعات مهمی است که باید برای آن چاره‌اندیشی کرد.

آبخیزداری یکی از راهکارهایی است که در سال‌های پس از انقلاب با توجه به اقلیم ایران توسط جهادسازندگی انجام شد. آبخیزداری فواید و نتایج بسیاری را دارد به گونه‌ای که می‌تواند از وقوع سیلاب‌های ویرانگر، افزایش فرسایش خاک جلوگیری کند و همچنین یکی از عوامل موثر در افزایش‌ کیفیت آب از طریق کاهش آلودگی آن، تخلیه سفره‌های زیرزمینی، بهبود پوشش گیاهی، احیای مراتع و در نهایت افزایش تولیدات کشاورزی و دامی است.

بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که اجرای آبخیزداری در کشور در برهه‌های مختلف ثمرات بسیاری را به دنبال داشته است. از جمله طرح‌های موفقی که در کشور اجرا شده می‌توان به  ایستگاه «پخش سیلاب گره‌بایگان» اشاره کرد که منجر به افزایش کشت آبی در منطقه از 280 هکتار به بیش از 3482 هکتار و میزان تولید علوفه از 50 کیلوگرم علوفه خشک به بیش از 650 کیلوگرم افزایش یافته و با احتساب آبریپلکس‌های کاشته شده و برگ درختان، این میزان به 30 برابر شده است.

همچنین براساس  مطالعات مؤسسه تحقیقات دیم وزارت جهاد کشاورزی، کشور ظرفیت تولید غذا برای جمعیتی معادل 250 میلیون نفر از طریق پرداختن به آبخیزداری و کشت دیم را دارد. جالب توجه است که کشورهای بسیاری از جمله چین، هند و آمریکا سرمایه‌گذاری‌های بسیاری را برای استفاده از ظرفیت آبخیزداری انجام داده‌اند. به طور مثال آمریکا در ایالات آنتلانتای خود یک میلیارد دلار در این زمینه هزینه کرده است. هند نیز با سرمایه‌گذاری بر روی این بخش توانسته تولیدات موادغذایی خود را 2 تا 5 برابر افزایش دهد.

این درحالی است که شواهد بسیاری نشان می‌دهد که نسبت به موضوع آبخیزداری در کشور غفلت بسیاری صورت گرفته است. به نحوی که بسیاری از کارشناسان معتقدند، بی‌توجهی به موضوع ساختار مدیریتی آبخیزداری در کشور، یکی از عوامل اصلی افزایش تخریب سیل و سیلاب‌ها در دو سال اخیر بوده که منجر به افزایش تخریب خاک و مراتع و حتی منازل مسکونی شده است. شهبازی معاون آبخیزداری سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور نیز در اظهار نظری بی‌توجهی به موضوع آبخیزداری را عامل افزایش تخریب‌ سیلاب‌های سال 98 می‌داند و می‌گوید« اگر در این سال‌ها یک پنجم میزان خسارات سیلاب در زمینه آبخیزداری هزینه می‌شد هیچگاه شاهد این همه تلفات سیل و سیلاب در کشور نبودیم علاوه‌براین نفوذ آب در خاک افزایش می‌یافت و همچنین فرسایش خاک نیز کاهش پیدا می‌کرد.»

ادامه بی‌توجهی به آبخیزداری در وزارت جهاد کشاورزی

در دو دهه اخیر آبخیزداری، در ارکان تصمیم‌گیری وزارت جهاد کشاورزی آرام آرام به حاشیه رفته است. در دولت ششم و هفتم دو اتفاق ناگوار منجر به تضعیف آبخیزداری در کشور می‌شود. اولین تصمیم، ادغام وزارت جهادسازندگی در وزارت کشاورزی بود زیر پیش از آن یکی از اقدامات اصلی جهادسازندگی اجرای پروژه‌های آبخیزداری در نقاط روستایی و شهری بود که آبخیزداری به معاونتی در وزارت جهاد کشلورزی تبدیل شد. در 3 تیر 1381 مجدد سطح تصمیم‌گیری و وظایف معاونت آبخیزداری کاهش یافت، این معاونت در سازمان جنگل‌ها و مراتع ادغام و وظایف آن به این سازمان سپرده شد که موجب کاهش بودجه آبخیزداری به یک دهم شد. این درحالی است که نظرات کارشناسان حوزه آبخیزداری با این رویکرد مخالف بوده است. محمدحسین غروی مشاور معاون اسبق آبخیزداری وزارت جهادسازندگی در این باره می‌گوید: «باید آبخیزداری مستقل شود تا بتواند وظایف و مسئولیت‌های خود را به‌خوبی انجام دهد؛ چون اعتقاد داریم که جنگل بخشی از حوزه آبخیز است و باید آبخیزداری روی جنگل‌ها اعمال مدیریت داشته باشد نه به‌عکس و سازمان جنگل‌ها نیز به‌شدت با این نظر ما مخالف بود، در واقع مافیای جنگل اجازه فعالیت را به ما نمی­‌دادند.»

در روزهای اخیر نیز شورای عالی اداری، آیین‌نامه و دستورالعمل ادغام و حذف واحدهای موازی و سازماندهی مراکز و موسسات تحقیقاتی وابسته به وزارت جهادکشاورزی را تصویب کرد. براساس ماده 2 این آیین‌نامه وزارت جهاد کشاورزی (سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی) مکلف شده است تا پژوهشکده «حفاظت خاک و آبخیزداری» را در موسسه «تحقیقات جنگل و مراتع کشور» ادغام کند. موسسه حفاظت خاک و آبخیزداری در نمونه‌های بسیاری توانسته پروژه‌های موفق آبخیزداری را طراحی کند. در واقع در سال‌هایی که آبخیزداری به عنوان یک بخش فعال در وزارت جهادکشاورزی فعال بوده این موسسه نیز توانسته به عنوان بازو مطالعاتی در شناسایی و اجرای طرح‌های موفق در کشور فعال باشد.

برخی کارشناسان معتقدند با این حال ادغام موسسه حفاظت خاک و آبخیزداری در موسسات مربوط به تحقیقات جنگل و مراتع موجب ادامه روند کاهش اختیارات، کاهش بودجه و همچنین به حاشیه رفتن این موضوع مهم در کشور خواهد شد که صدماتی از جمله افزایش تخریب مراتع، تخریب جنگل‌ها را به همراه خواهد داشت.

انتهای پیام/4141

منبع: آنا

کلیدواژه: آبخیزداری وزارت جهادکشاورزی وزارت جهاد کشاورزی آبخیزداری در کشور افزایش تخریب بی توجهی جنگل ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۸۱۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور تکمیل شد

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، علی‌اکبر محرابیان امروز در بازدید از کارخانه‌های گروه مپنا در جمع خبرنگاران ضمن تبریک روز کارگر به عموم کارگران کشور اظهار کرد: صنعت نیروگاهی کشور امروز با رونمایی و راه‌اندازی سامانه ژنراتور‌های گازی، در کل صنعت نیروگاهی خودکفا شده و آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور نیز با توان متخصصان داخلی تکمیل شد.

محرابیان در ادامه سخنان خود به عملکرد دولت سیزدهم در بخش نیروگاهی کشور اشاره و بیان کرد: طی عملکرد دولت سیزدهم با کمک بخش‌های مختلف بیش از ۸۵۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شد و این مهم نقش بسزایی در رفع ناترازی برق کشور داشته است.

وزیر نیرو با اشاره به لزوم حمایت مالی از واحد‌های نیروگاهی کشور به منظور افزایش راندمان و توسعه ظرفیت گفت: با وجود اهمیت بالای حمایت مالی از طرح‌های توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور، صندوق توسعه ملی به تعهدات خود در این حوزه به خوبی عمل نکرده است.

وی در همین رابطه اضافه کرد: موضوع رفع ناترازی نیاز به سرمایه‌گذاری دارد که این اتفاق علاوه بر افزایش رفاه عمومی همچنین به افزایش بازدهی در حوزه انرژی منجر شده و به اقتصاد کشور نیز کمک شایانی خواهد کرد.

وزیر نیرو در ادامه سخنان خود به برنامه‌های وزارت نیرو برای عبور موفق از اوج بار ۱۴۰۳ اشاره کرد و گفت: طی سه سال اخیر برنامه‌های مشخصی برای مدیریت بار مصرف برق فصل گرم در دستور کار قرار گرفت که در سال ۱۴۰۱ برای این موضوع ۱۰۰ اقدام، در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۴۰ اقدام و برای فصل گرم سال جاری نیز ۱۸۰ اقدام طراحی و‌اجرا شد.

محرابیان با تشریح بخش‌های مختلف برنامه‌های وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق در سال جاری گفت: بخشی از اقدامات وزارت نیرو در این راستا به توسعه شبکه‌های انتقال، توزیع، افزایش پست‌ها و نظایر آن مرتبط است و بخشی نیز به افزایش ظرفیت و راندمان نیروگاهی کشور چه در بخش حرارتی و چه در بخش برقابی باز می‌گردد.

وی با تاکید بر ضرورت مشارکت همه بخش‌های مصرف کننده برق برای عبور موفق از اوج بار سال جاری گفت: با توجه به تجارب دو سال گذشته در حوزه مدیریت مصرف برق، برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای افزایش مشارکت بخش‌های مختلف در نظر گرفته شده است که از جمله آن می‌توان به اختصاص پاداش‌های ویژه به مشترکان بخش خانگی اشاره کرد.

محرابیان در همین رابطه اظهار کرد: بیش از ۸۰ میلیون پاداش اعم از هدایایی، چون لوازم برقی کم مصرف مورد نیاز خانه و خانواده، صد‌ها خودرو، بسته‌های اینترنتی و... برای مشترکان کم مصرف در تابستان سال جاری در نظر گرفته شده است که به افشار محتلف مانند کودکان، نوجوانان، بانوان و... که در مسابقات مربوطه شرکت کرده و در مدیریت مصرف برق سال جاری نقش آفرینی کنند، اهدا می‌شود.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسشی درباره نحوه مدیریت مصرف برق صنایع نیز اظهار کرد: سال گذشته برای اولین بار میزان مصرف کلی برق صنایع از میزان مصرف برق بخش خانگی در ایام فصل گرم سال فراتر رفت.

محرابیان در ادامه با تاکید بر اهتمام وزارت نیرو برای تامین برق کافی برای صنایع در دوره اوج بار مصرف امسال ادامه داد: بر اساس تفاهمنامه‌ای که با وزارت صمت و بر اساس قانون منعقد شده است، صنایع بزرگ ملزم به ایجاد نیروگاه به منظور تامین بخشی از برق مورد نیاز خود هستند.

وی با بیان این که انرژی مورد نیار صنایع امسال نیز در ساعات مختلف تامین می‌شود، گفت: هم اکنون ۵ واحد نیروگاهی صنایع در استان‌های مختلف کشور به بهره‌برداری رسیده است و صنایعی که اقدام به احداث نیروگاه‌های خود تامین کرده‌اند، در اولویت اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق قرار نمی‌گیرند.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسش دیگری درباره میزان واردات و صادرات برق کشور گفت: تبادل برق با کشور‌های همسایه یکی از سیاست‌های اصلی وزارت نیرو است که به صورت کلی در طول یک سال ما ٨٠ درصد صادرات و ٢٠ درصد واردات دا‌ریم.

وزیر نیرو در این بازدید همچنین گفت: گروه تولیدی مپنا یکی از افتخارات صنعت کشور است که نقش مهمی در اجرای فعالیت‌های نیروگاهی چه در داخل و چه در خارج از کشور دارد.

محرابیان با تاکید بر اینکه گروه مپنا به طور کامل مورد حمایت دولت قرار دارد، ادامه داد: این گروه صنعتی توانسته است در طول سال‌های گذشته با به روزرسانی دانش مهندسی و تکنولوژی، همسو با دانش روز جهان حرکت کند و نقش اثرگذاری در پاسخ به نیاز کشور در حوزه انرژی ایفا کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • افزایش ۴ درصدی ترددها در جاده های کرمان
  • ضرورت اجرای ۱۵۰ هزار هکتار طرح‌های آبخیزداری در شهرضا
  • امکانات اطفای حریق در مراتع و جنگل‌ها به خصوص در سمیرم تقویت شود
  • مطالعه استفاده از نانوذرات در درمان سرطان ریه در مرکز لیزر و پلاسمای اهواز
  • قلیان اکسیژن؛ یک پک عمیق به سمت ناکجا؟!
  • ۳۵ میلیارد ریال تسهیلات مکانیزاسیون جذب ششتمد خراسان رضوی شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • دسترسی به نقشه مترویی راه های کشور در سایت ۱۴۱ فراهم شد
  • آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور تکمیل شد
  • خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد