Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-30@14:05:08 GMT

دکتر مرندی:‌ روزه ربطی به کرونا ندارد

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۹۰۲۰۳

دکتر مرندی:‌ روزه ربطی به کرونا ندارد

در روزهای ابتدایی ماه رمضان، فرد ممکن است با برخی علائم مانند احساس گرسنگی، کم‌حوصلگی و بی‌قراری و کمی کاهش تمرکز مواجه شود. به مرور زمان و با گذشت چند روز، بدن به شرایط جدید عادت می کند.

به گزارش مشرق، با نزدیک شدن حلول ماه مبارک رمضان و ایام روزه‌داری، توجه به توصیه‌های اصولی سلامت و بهداشت، اهمیت ویژه‌تری یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از هم‌میهنان با توجه به شیوع ویروس کووید -۱۹ با این نگرانی روبه‌رو شده‌اند که آیا ساعت‌های طولانی گرسنگی و تشنگی ممکن است آنها را در برابر ابتلا به بیماری مستعدتر کند؟ دفتر استفتائات مقام معظم رهبری نیز در ۳۱ فروردین ۹۹ در پاسخ به این پرسش اعلام کرد: «روزه به عنوان یک تکلیف الهی در حقیقت نعمت خاص خداوند بر بندگان است و از پایه‌های تکامل و اعتلای روحی انسان به شمار می‌رود و بر امت‌های پیشین نیز واجب بوده است. روزه از ضروریات دین و ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه مبارک رمضان جایز نیست مگر آن‌که فرد، گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن موجب ایجاد بیماری، تشدید بیماری یا افزایش طول بیماری و تأخیر در سلامت می‌شود. بنابراین اگر فردی نسبت به امور یادشده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشأ عقلایی داشته باشد، روزه ساقط، ولی قضای آن لازم است.» در گفت‌وگو با دکتر علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم‌پزشکی، اثرگذاری روزه‌داری بر احتمال آسیب‌پذیر شدن بدن در برابر بیماری‌ها به‌ویژه بیماری کووید ـ ۱۹ را جویا شده‌ایم.

   اساسا روزه‌داری در ماه مبارک پیش رو چه تفاوت‌هایی با رمضان‌های گذشته خواهد داشت؟ آیا این نگرانی وجود دارد که با روزه‌داری در این ایام بدن افراد در برابر ویروس آسیب‌پذیرتر شود؟
روزه‌داری در امسال تفاوتی با سال‌های پیش نخواهد داشت به جز این که امسال باید در ایام ماه مبارک نیز تمام دستورات و نکات بهداشتی توصیه شده وزارت بهداشت را برای پیشگیری از شیوع کرونا در نظر داشته باشیم. اما این تصور که به دلیل روزه‌داری ممکن است بدن در برابر کرونا آسیب‌پذیر شود نادرست است، مگر این که فرد پیش از این ایام دچار این بیماری شده باشد. شاید جالب باشد بدانید مطالعات گسترده‌ای که در کشورهای غربی بر تأثیرات روزه‌داری انجام شده و نشان داده است روزه‌داری نه‌تنها بدن را تضعیف نمی‌کند، بلکه قدرت دفاعی و سیستم ایمنی بدن در این ایام تقویت نیز می‌شود.

یعنی معتقدید تأثیرات روزه‌داری در ایام ماه مبارک بر بدن حتی احتمال ابتلا به کووید ـ ۱۹ را کاهش نیز می‌دهد؟
در مدت روزه‌داری بدن وارد چرخه کاهش وزن شده و ممکن است به‌دلیل گرسنگی احساس ضعف هم به‌وجود بیاید، اما در این شرایط قدرت دفاعی بدن نه‌تنها کاهش پیدا نمی‌کند بلکه افزایش نیز می‌یابد. در این ایام از آنجا که برخی مشکلات بدن که فرد را در برابر ابتلا به کرونا مستعدتر می‌کند مانند چاقی مفرط، قندخون بالا و فشار خون همگی تنظیم می‌شوند، احتمال ابتلا نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

از سوی دیگر استرس و نگرانی از عوامل مؤثر در تضعیف سیستم ایمنی به شمار می‌رود. اما حال و هوای ماه مبارک رمضان به گونه‌ای است که سطح استرس کاهش یافته و آرامش فرد بیشتر می‌شود. در واقع تمام عواملی که بدن را در برابر ویروس کرونا مستعد می‌کند، با روزه‌داری از بین می‌رود. در نتیجه هیچ دلیلی برای روزه نگرفتن در شرایط کنونی وجود ندارد.
مگر این‌که همان‌گونه که عرض کردم فردی مبتلا به بیماری کرونا یا بیماری دیگری شده باشد که در این صورت روزه‌داری به توصیه پزشک برای آن شخص مناسب نباشد. ولی به صورت کلی کرونا تأثیر ویژه‌ای بر روزه‌داری ندارد.

 با توجه به این‌که شرایط کمبود آب و مواد غذایی نوعی استرس فیزیکی برای سلول‌های بدن به شمار می‌رود، آیا ممکن است به دنبال روزه‌داری بدن تحت شرایط استرس قرار بگیرد و فرآیندهای ایمنی بدن مختل شود؟
توصیه همیشگی ما این است که چه کرونا باشد و چه کرونا نباشد در این ایام  حتما در فاصله افطار تا سحر پنج تا ده لیوان مایعات استفاده شود. براساس مطالعات  اگر این نکات رعایت شود آب بدن آنچنان تغییری در طول روزه‌داری پیدا نمی‌کند؛ در نتیجه جایی برای نگرانی نیست. به‌علاوه در طول روزه‌داری فیزیولوژی و عملکرد سلول‌ها و در نتیجه آن، عملکرد کل بدن  بهبود می‌یابد. در این ایام برخی سموم موجود در بدن نیز دفع می‌شود و هیچ‌گونه استرسی به سلول‌ها و بدن وارد نمی‌شود.

 ممکن است روزه‌داری بر برخی عملکردهای بدن تأثیر  منفی بگذارد؟
در روزهای ابتدایی ماه رمضان، فرد ممکن است با برخی علائم مانند احساس گرسنگی، کم‌حوصلگی و بی‌قراری و کمی کاهش تمرکز مواجه شود. به مرور زمان و با گذشت چند روز، بدن به شرایط جدید عادت کرده و این علائم به‌تدریج برطرف خواهد شد. عوارض روزه‌داری به همین علائم محدود خواهد بود و هیچ‌گونه اثر سوئی مطلقا بر بدن نخواهد داشت. این صحبت‌ها براساس مطالعاتی است که در کشورهای غربی و افراد غیرمسلمان درخصوص اثرات آن بر بیماری‌ها انجام شده است. در آن مطالعات طول روزه‌داری ۱۶ تا ۱۸ ساعت بوده است، اما در رمضان امسال در بلندترین روزها طول روزه‌داری کمتر از ۱۶ ساعت خواهد بود؛ در نتیجه جای هیچ نگرانی وجود ندارد.

 یعنی روزه‌داری در روند بهبود بیماران  نیز مؤثر است؟
عمده دلیل روزه‌داری، برای ثواب اخروی آن است. با وجود این همان‌گونه که اشاره کردم براساس مطالعات بسیار گسترده‌ای که در کشورهای غربی صورت گرفته است، روزه‌داری اثرات مثبت زیادی بر بهبود سلامت فرد نیز دارد که البته هنوز برخی از این مطالعات در جریان است. اما در میان نتایج منتشر شده مشخص شده است که روزه‌داری در کاهش روند گسترش برخی سرطان‌ها بسیار مؤثر بوده و طول عمر افراد افزایش می‌یابد. همچنین عوارض بیماری التهاب مفاصل کاهش یافته، شرایط بیماران ام‌اس بهتر شده یا برگشت عوارض بیماری در آنها به تعویق می‌افتد. حتی هرچه طول روزه‌داری بیشتر شود می‌تواند عوارض ناشی از آلزایمر و بیماری فراموشی را نیز بکاهد و شرایط بیمار را بهبود ببخشد.

 مکانیسم‌های اثرگذاری روزه‌داری بر  روند بهبود بیماری‌ها چگونه است؟
هنوز اثرات روزه‌داری به صورت کامل برای همه بیماری‌ها مشخص نشده است. اما درخصوص بیماری‌هایی که مطالعات‌شان به پایان رسیده است اثربخشی روزه‌داری اثبات شده است. مکانیسم اثرگذاری آنها نیز روشن شده است که شاید از حوصله خوانندگان روزنامه خارج باشد. اما برای مثال در بیماری ام‌اس که نوعی بیماری خودایمنی است، ممکن است روزه‌داری و به دنبال آن تقویت سیستم ایمنی در کاهش علائم این بیماری اثربخش بوده باشد.

تأکید می‌کنم، هیچ موردی نیست که روزه‌داری روی آن اثر منفی داشته باشد و هیچ مطالعه‌ای چنین نتیجه‌ای را گزارش نکرده است، به طوری که روزه‌داری در کشورهای غربی به نوعی روش درمانی توسعه پیدا می‌کند. اما متأسفانه ما در کشور به آن توجه نمی‌کنیم. در کشورهای غربی به برخی بیماران گفته می‌شود که ۱۶ تا ۱۸ ساعت چیزی نخورند. معمولا در این روش‌ها ساعات گرسنگی را به‌تدریج از هشت ساعت آغاز می‌کنند تا در نهایت به ۱۸ساعت برسند و سپس آن را تا مدت مشخصی ادامه می‌دهند. مثلا در بیماری آلزایمر اگر این روش را دو ماه ادامه دهند تا حدی بهبود پیدا می‌کنند اما اگر این روش را تا دو سال ادامه دهند تأثیرات مثبت بیشتری مشاهده خواهند کرد.
همچنین در برخی نقاط دنیا مانند جزیره‌ای در ژاپن، روزه‌داری نوعی سبک زندگی به شمار می‌رود که در کنار رژیم غذایی کم‌کالری و کم‌شیرینی رعایت می‌شود. مشخص شده است افراد ساکن در این مناطق سلامت و طول عمر بالاتری نیز دارند.

 در وعده‌های افطار و سحر چه نکات تغذیه‌ای را برای تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماری  کووید - ۱۹ توصیه می‌کنید؟
همان‌طور که اشاره شد توجه به مایعات بسیار ضروری است. همچنین حتما از سبزیجات و میوه‌های تازه و لبنیات نیز باید استفاده شود. مواد غذایی شیرین تا حد امکان کمتر مصرف شود. همچنین بهتر است که در رژیم غذایی از یکی از انواع موادغذایی حاوی پروتئین مانند گوشت، تخم‌مرغ و حبوبات نیز استفاده شود. اما نیاز به استفاده از رژیم غذایی خاص و ویژه‌ای برای رمضان امسال به دلیل شیوع کرونا وجود ندارد.

 توصیه‌ای ویژه‌ای  در این ایام  دارید؟
در دوران همه‌گیری، رعایت توصیه‌ها و نکات بهداشتی اهمیت ویژه‌ای دارد و ربطی به روزه‌داری و ایام غیر روزه‌داری ندارد. اما به هر صورت در ماه مبارک رمضان انسان بیشتر به یاد خدا است و تلاش می‌کند تا هر کاری را برای رضای خدا انجام دهد و چه کاری باارزش‌تر از این‌که برای رضای خدا رعایت حال مردم را بکنیم. در شرایط کنونی این رعایت حال مردم یعنی تلاش کنیم تا خودمان، خانواده‌مان و سایر مردم به این بیماری مبتلا نشوند و این میسر نیست مگر با رعایت کامل  توصیه‌های ستاد ملی مقابله با کرونای کشور.

*جام جم

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا مدافعان سلامت سال جهش تولید اخبار بورس ماه رمضان روزه داران روزه داری کشورهای غربی ماه مبارک رمضان شمار می رود طول روزه داری روزه داری سیستم ایمنی بیماری ها ویژه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۹۰۲۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رژیم میوه ۳ روزه ؛ بگیریم یا نه؟

به گزارش خبرآنلاین ،به نظر می رسد که پیروری از یک رژیم غذایی منحصر به مصرف انواع میوه ها برای چند روز متوالی، بهترین راه حل برای دست یابی به کاهش وزن و همچنین پاکسازی بدن از سموم مختلف باشد.

عصر ایران در خبری نوشت:باید هم اینطور باشد، میوه ها از سالم ترین مواد غذایی روی کره زمین هستند. اما آیا به راستی چنین رژیم فشرده ای می تواند به کاهش وزن سالم کمک کند؟ پاسخ به این سوال هم بله است و هم خیر!

رژیم میوه ۳ روزه با هدف اصلی پاکسازی بدن و کاهش وزن میان بسیاری از افراد محبوب شده است، اما این رژیم نیز همانند هر سیستم دیگری فواید و محدودیت های خاص خود را دارد. در ادامه به بررسی مزایا، معایب و هر چه که باید از رژیم مذکور انتظار داشته باشیم خواهیم پرداخت. نکات مورد بحث با استناد به مقالاتی که از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا و کلینیک کلیولند قابل دسترسی هستند، جمع آوری شده اند.

رژیم میوه ۳ روزه چیست؟

رژیم میوه ۳ روزه یک رژیم کاهش وزن متمایز است که طی سال های اخیر به محبوبیت فراوانی دست یافته است. این رژیم تنوع زیادی دارد، اما اساس آن بدین صورت است: به مدت سه روز، فرد تنها میوه بدون شکر یا هرگونه شیرین کننده اضافه مصرف می کند. در واقع هدف این است که بدن خود را از تمام شیرینی هایی که مدت ها خورده ایم و اهمیتی به آن نداده ایم، سم زدایی و در عین حال مقداری مواد مغذی ارزشمند نیز وارد بدن خود کنیم. از آنجایی که میوه ها محتوای آب زیادی دارند، به ما کمک می کنند تا در تمام این سه روز هیدراته و سیر بمانیم.

قوانین رژیم میوه ۳ روزه به شرح زیر است:

- هر روز حداقل ۱۲ لیوان آب تصفیه شده بنوشید.

- از نوشیدنی های دیگر مانند قهوه و چای خودداری کنید.

- میوه های تازه در هر نوعی توصیه می شوند (بهتر است از مصرف میوه های منجمد، خشک یا کنسرو شده اجتناب کرد)، به خصوص اگر ارگانیک باشند.

- برای شام یک کاسه سالاد سبزیجات میل کنید. سبزیجات غیر نشاسته ای و ارگانیک بهترین گزینه هستند.

- از ورزش کردن خودداری کنید.

- علاوه بر میوه ها باید از انواع نوشیدنی های پروتئینی نیز استفاده شود.

بسیاری از افرادی که این رژیم را امتحان می کنند، پس از تنها یک روز از گذشت آن به طرز شگفت آوری احساس افزایش انرژی می کنند، گاهی اوقات حتی بیشتر از زمانی که سعی دارند عادات غذایی همیشگی خود را حفظ کنند.

مزایای پیروی از رژیم میوه ۳ روزه برای کاهش وزن - نتایج سریع

به دنبال کاهش وزن سریع هستید؟ رژیم میوه ۳ روزه یکی از سریع ترین و ساده ترین روش های ممکن برای کاهش وزن است. گفته می شود که به احتمال زیاد بعد از سه روز می توانید نتایج منحصر به فرد آن را مشاهده کنید.

وزن آب یکی از اولین چیزهایی است که پس از تجربه رژیم و دریافت کالری بسیار کمتر از حد معمول از دست خواهیم داد. همین اتفاق در خصوص رژیم میوه نیز رخ می دهد و مقداری کاهش وزن به این رژیم نسبت داده می شود. با این حال باید توجه داشته باشیم که ممکن است کاهش میزان چربی بدن در این رژیم پایدار نباشد.

- افزایش انرژی

یکی از رایج ترین نکاتی که مردم در خصوص این رژیم گزارش می دهند، احساس افزایش سطح انرژی بیش از حد معمول طی این ۳ روز است. در واقع به کرات گزارش شده که افراد احساس می‌ کنند رژیم‌ های معمولی آنها را خسته و تنبل می‌ کنند. این در حالی است که به دنبال رعایت رژیم میوه‌ ۳ روزه، با انرژی بیشتری می توانند به کارهای روزانه خود بپردازند.

- تامین مواد مغذی و ترکیبات آنتی اکسیدانی

میوه‌ هایی که در این رژیم مصرف می کنیم نیز سرشار از انواع ویتامین ‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ ها هستند و به حفظ سلامت، تعادل و عملکرد تمام اجزای بدن در بهترین حالت کمک می‌ کنند.

- دریافت فیبر فراوان

میوه ها همچنین منبعی غنی از فیبر هستند که به هضم بهتر و کنترل سطح قند خون یاری می رسانند و سبب می شوند تا به مدت طولانی تری احساس سیری کنیم.

- بدون نیاز به شمارش کالری

این رژیم تماما در مورد خوردن هر نوع میوه ای است که دلتان می خواهد، بدون هرگونه محدودیتی. اگر به کالری شماری عادت ندارید، این رژیم می تواند روشی عالی و آسان برای کاهش وزن در اختیار شما قرار دهد.

معایب پیروی از رژیم میوه ۳ روزه برای کاهش وزن

- ناپایداری

این رژیم چیزی نیست که بتوان در درازمدت به آن پایبند بود و این موضوع بزرگترین عیب آن به شمار می رود. در واقع هیچ راهی وجود ندارد که کسی بتواند تا پایان عمر خود با میوه زندگی کند. از طرفی دیگر برخی از متخصصان توصیه می‌ کنند که باید از مصرف برخی میوه‌ ها در این رژیم پرهیز کرد، زیرا دارای محتوای فروکتوز بالایی هستند که در واقع می‌ تواند بیشتر آسیب رسان باشد تا سالم.

- پروتئین ناکافی

پروتئین ها برای یک رژیم غذایی سالم بسیار مهم هستند و در عین حال به سیری طولانی تر هم کمک می کنند. در حالی که میوه ها مقداری پروتئین در ساختار خود دارند، این میزان برای حفظ بدن طی تمام ساعات روز کافی نیست. این موضوع ممکن است سبب شود که فرد حتی بیشتر از حد معمول احساس خستگی کند. به علاوه اگر پروتئین کافی از طریق رژیم غذایی دریافت نکنیم، ممکن است توده عضلانی خود را به مرور از دست بدهیم.

- عوارض جانبی ناخوشایند

این دسته از رژیم های غذایی با عوارض جانبی ناخوشایند متعددی همراه هستند. در صورت مصرف بیش از حد میوه ها، حتی آنهایی که مجاز به خوردن آنها در این رژیم غذایی خاص هستیم، با مشکلات معده و احساس نفخ رو به رو خواهیم شد.

- کمبود مواد مغذی

در حالی که میوه ها عموما برای ما مفید هستند، مصرف زیاد هر چیزی می تواند مضر باشد. زیاده روی در مصرف میوه و عدم رعایت تعادل میان سایر گروه های غذایی می تواند باعث ایجاد مشکلات متعدد مانند کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن شود.

- عدم تنوع

یکی دیگر از معایب این رژیم این است که اگر بخواهیم صرفا وعده های غذایی خود را به مصرف میوه محدود کنیم، گزینه های زیادی در اختیار نداریم. مطمئنا میوه ‌های متنوعی در دسترس ما وجود دارند، اما باز هم پس از چند روز نسبت به آنها تمایل خود را از دست می دهیم.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900666

دیگر خبرها

  • سامانه جامع تجارت: تامین ارز ۲۰ روزه شد
  • ارتباط افسردگی و بیماری‌های قلبی ‌وعروقی
  • آسترازنکا به مرگبار بودن واکسن کرونایش اعتراف کرد
  • اعتراف سازنده واکسن کووید آسترازنکا بعد از ۳ سال
  • چین رزمایش دریایی ۹ روزه برگزار می‌کند
  • کیمیای سایه در اهواز/ خورشید در کمین است+فیلم
  • پرداخت یارانه دارو ربطی به بیمه سلامت ندارد
  • رژیم میوه ۳ روزه ؛ بگیریم یا نه؟
  • ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت
  • پله‌نوردان بیشتر عمر می‌کنند | متخصصان از تاثیرات شگرف این فعالیت ورزشی بر سلامت می‌گویند