Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/آذربایجان شرقی رئیس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر تبریز ضمن انتقاد از عملکرد سال‌های گذشته شهرداری در زمینه تجهیز ناوگان حمل‌ ونقل اتوبوس‌رانی، گفت: شورای شهر در تبصره‌های بودجه امسال ۵۰۰ میلیارد تومان برای خرید اتوبوس‌های جدید در سال ۹۹ اختصاص داده است.

عبداله تقی‌پور در جلسه کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک با اشاره به مشکلاتی که ویروس‌کرونا در کشور ایجاد کرده‌ است، گفت: امروز که این ویروس در سراسر دنیا شیوع پیدا کرده مردم کشورهای غربی‌ را به سمت دعا و راز و نیاز با خدا سوق‌ داده اما متاسفانه در کشورمان شاهد دین ستیزی‌ توسط برخی افراد بی‌دین هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به تغییر مدیریت شرکت واحد اتوبوسرانی تبریز، گفت: امیدواریم شرکت واحد اتوبوسرانی تبریز با تغییرات به وجود آمده به سمت پرداخت کامل الکترونیک و به‌روزرسانی سیستم حمل و نقل حرکت کند.

وی با اشاره به گسترش پاره خط‌ ها (خطوط اتوبوسرانی داخلی در شهرک‌ ها و محلات) در سیستم حمل و نقل عمومی تبریز گفت: این سیستم موجب ارتقا بهره وری سیستم‌ حمل و نقل عمومی شده و توجهات را به سمت استفاده از حمل ونقل عمومی سوق دهد.

تقی‌پور با اشاره به این‌که رنگ‌آمیزی اتوبوس‌های تبریز باید به سمت رنگ آمیزی‌ یک‌دست سوق داده شود، گفت: امیدواریم‌ در مدت زمان مشخص نسبت به یکسان‌سازی رنگ‌اتوبوس‌ها اقدام شود.

وی با اشاره به تخصیص اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومان برای خرید اتوبوس‌های جدید در سال ۹۹، افزود: امیدواریم‌ مدیران شهرداری از این تصمیم شورا استفاده کنند، نه اینکه همانند سال‌های قبل از این مجوز بهره‌ کافی را نبرند.

وی با بیان این‌که شرکت واحد اتوبوسرانی باید به سمت استفاده از تکنولوژی‌های‌ نوین حرکت کند، گفت: امروز صرفه‌ جویی در زمان اولویت مردم است، مردم نیاز دارند تا زمان حضور اتوبوس‌ها در ایستگاه مشخص شود، این اقدام موجب علاقه‌مندی مردم به استفاده از اتوبوس‌های شرکت واحد خواهد شد.

تقی پور بیان کرد: شهرداری هرچه‌ سریع‌تر برنامه‌های خود در زمینه ایجاد پاره ‌خط‌ها در شهرک‌ها و محلات بزرگ تبریز اقدام کند تا تحولی اساسی در استفاده از سیستم حمل ونقل عمومی در محلات به وجود آید.

محرم محمدزاده، نائب رئیس کمیسیون عمران، حمل‌ ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر تبریز نیز در این جلسه با اشاره به اینکه عملکرد حمل و نقل اتوبوسرانی تبریز آنگونه که انتظار می‌رود، قابل قبول نیست، گفت: عمر ناوگان اتوبوسرانی تبریز بالا است و در برخی زمینه‌ها زیان‌ ده‌ شده که امیدواریم‌ مدیریت جدید با استفاده از منابعی که شورای شهر در اختیار شهرداری قرار داده نسبت به تجهیز و نوسازی‌ ناوگان اقدام کند.

وی با اشاره به لزوم ‌توجه به معیشت رانندگان اتوبوس‌های بخش خصوصی که در جریان کرونا بیکار شده‌اند، گفت: باید نسبت به معیشت این عزیزان دغدغه‌ داشته باشیم.

وی افزود: در صحبت‌هایی که با شهردار تبریز داشتیم مقرر شد بسته‌های کمک معیشتی ۵۰۰ هزار تومانی در اختیار رانندگان و کمک رانندگان بخش خصوصی فعال در شرکت واحد اتوبوسرانی تبریز قرار گیرد. در تلاش هستیم‌ تا کمک‌ هزینه نقدی نیز در کنار بسته کمک‌ معیشتی در اختیار این عزیزان قرار گیرد.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوس‌رانی‌ تبریز نیز در این جلسه به بررسی اهداف و عملکرد شرکت واحد اتوبوسرانی در سال ۹۹، گفت: ۴۵۱ نفر نیروی‌ انسانی و ۷۷۱ اتوبوس‌ در شرکت واحد اتوبوسرانی‌ تبریز در ۷۲ خطوط فعال هستند.

ایمان غنی‌زاده گفت: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده و درخواست دولت، قرارداد خرید ۵۰۰ دستگاه اتوبوس جدید تهیه و ارسال شده و امیدوارم دولت به تهدادت خود اقدام کند تا شاهد خرید و ورود اتوبوس‌های جدید به ناوگان اتوبوس رانی تبریز باشیم.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل شورای‌ اسلامی شهر تبریز، وی ادامه داد: همچنین بازسازی ۱۰۰ دستگاه اتوبوس فرسوده نهایی شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی شورای شهر تبریز اتوبوسراني شرکت واحد اتوبوسرانی اتوبوسرانی تبریز شرکت واحد اتوبوس اتوبوس های جدید اتوبوس ها نقل عمومی حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۹۵۴۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۹ همت اعتبار برای صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد مهدی ناصحی، روز دوشنبه در نشست خبری گفت: حدود ۲ سال از عمر صندوق حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج می‌گذرد. هنگامی که این صندوق ایجاد شد، میزان بودجه تخصیص یافته معادل ۵ همت (۵ هزار میلیارد تومان) بود و در سال گذشته به ۷ همت رسید.

وی ادامه داد: در حال حاضر، میزان بودجه تخصیص یافته صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج در سال جاری معادل ۹ همت است.

ناصحی با بیان اینکه موضوع حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج در کانون توجه قرار گرفته است، افزود: دولت و وزارت بهداشت به موضوع حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج توجه کرده‌اند و بیمه‌های پایه در جهت پوشش خدمات گام برداشته‌اند. حدود ۲ سال از عمر صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج می‌گذرد اما از شاکله بسیار خوبی برخوردار است.

وی درباره بیماری‌های تحت پوشش صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج گفت: ۱۰۷ گروه از بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج تحت پوشش قرار دارند.

کد خبر 6098116 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی ۳ خط ویژه اتوبوس برای جابه‌جایی بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب
  • ورود ۱۵۰۰ دستگاه اتوبوس به تهران تا پایان شهریور | خدمات پس از فروش اتوبوس های برقی بر عهده شرکت های داخلی خواهد بود
  • پیش بینی 3 خط ویژه اتوبوس برای جابجایی بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب
  • پیش‌بینی ۳ خط ویژه اتوبوس برای بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب
  • پیش‌بینی ۳ خط ویژه اتوبوس برای جابجایی بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب
  • بیلبورد‌های شهرداری تهران در حمایت از خرید اتوبوس از چین
  • واردات اتوبوس‌های برقی هم مافیایی شد؟ / شهرداری تهران؛ متهم ردیف اول!
  • اختصاص بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار ویژه مکانیزاسیون کشاورزی به گیلان
  • اختصاص ۹ همت اعتبار برای صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج
  • یادی از اولین خطوط اتوبوسرانی | از بلیت فلزی تا بلیت کاغذی و باجه بلیت‌فروشی