Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-30@06:20:36 GMT

شکل گیری بورس نفت فقط با حضور بخش خصوصی

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۳۳۹۴۱

شکل گیری بورس نفت فقط با حضور بخش خصوصی

استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: وقتی در صنعت نفت تحول ساختاری ایجاد نشود و همه‌چیز دست وزارت نفت باشد و اجازه کار به بخش خصوصی ندهند؛ در نتیجه رقابتی شکل نمی‌گیرد که بورس نفت معنا پیدا کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یداالله سبوحی استاد مهندسی سیستم‌های انرژی دانشکده مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به راه‌اندازی بورس نفت و عدم موفقیت این سازوکار برای فروش نفت از طریق بخش خصوصی گفت: وقتی در صنعت نفت تحول ساختاری ایجاد نشود و همه‌چیز دست دولت و وزارت نفت باشد و اجازه کار به بخش خصوصی ندهند؛ در نتیجه رقابتی شکل نمی‌گیرد که بورس نفت معنا پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شرایط وقتی بورس نفت را هم راه‌اندازی کنید آن وقت یک افرادی خاصی برای خرید اقدام می‌کنند و اصلا رقابتی ایجاد نمی‌شود.

وی توضیح داد: بورس نفت بدون وجود بخش خصوصی‌های واقعی و بدون رقابت ارزشی ندارد. ببینید بورس نفت همه انعکاس روبنایی هستند که آن روبنا یک زیرساخت هم نیاز دارد. این زیرساخت رقابت است که ناشی از حضور شرکت‌های خصوصی است. در نتیجه وقتی شرکت خصوصی در صنعت نفت وجود ندارد؛ رقابتی هم شکل نمی‌گیرد؛ پس زیرساخت اصلی بورس نفت زیرسوال است و در نتیجه بورس نفت فعلی در فروش نفت ناموفق می‌ماند.

سبوحی گفت: باید در صنعت نفت شرکت خصوصی واقعی شکل بگیرد؛ نه اینکه شما بروید به یک شرکتی که معلوم نیست خصوصی است، دولتی است یا کجایی است نفت بدهید صادر کند. صادرات نفت خام هم به این سادگی‌ها نیست. یا نکته دیگر اینکه شما فرض کنید برق الآن در بازار بورس است. قیمت بازار بورس آن، کیلوواتی 40 تا 50 تومان است؛ یعنی کمتر از نیم سنت. مگر می­شود برق را به کمتر از نیم سنت یا یک سنت تولید کرد؟ خب اصلا بخش خصوصی می‌تواند در این شرایط برق تولید کند؟ مسلما خیر.

این استاد دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت: در حال حاضر همه برق را شرکت‌های دولتی که از حمایت‌های ویژه بهره‌مند هستند تولید می‌کنند و اتفاقا این شرکت‌ها کارآیی و بازده پایینی هم دارند. در نتیجه وقتی بخش خصوصی‌ای برای ایجاد رقابت نباشد، این بورس‌ها فقط آلت دست می­شود برای تثبیت این وضعیت نامناسب و در نتیجه تعلیق چالش­های فعلی.

*ورود بخش خصوصی به صادرات فرآورده‌ به دور زدن تحریم‌نفتی کمک می‌کند

وی عنوان کرد: ما باید در شیوه­ قیمت­گذاری و روابطی که مثلاً بین پالایشگاه­ها و وزارت نفت برقرار است یک بازنگری اساسی کنیم. رقابت در حالتی صورت می­گیرد که ما به سمت شناور شدن قیمت­ها برویم. یعنی هم هزینه‌ها و هم درآمدهای مردم واقعی بشود. یکی از مشکلات ما این است که قیمت­ها دستوری است و رقابتی در کار نیست. یعنی دولت دستور می­دهد یا مجلس تصویب می­کند که قیمت این باشد.

سبوحی خاطرنشان کرد: وقتی رقابت ایجاد شود شرکت‌ها به سمت کارآیی حرکت می‌کنند و باعث کاهش هدررفت و در نتیجه کاهش قیمت‌ها می‌شوند. البته توجه کنید که هدف دولت از تعدیل قیمت­ها و شناور کردن قیمت­ها در حال حاضر، ایجاد بخش خصوصی یا شکل‌گیری رقابت نیست بلکه صرفا جبران کسری بودجه است.

این استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: همین الان از مرزهای کشور قاچاق سوخت انجام می‌شود. سوال این است که چرا دولت این تقاضا را سازماندهی نمی­کند که مثلا بخش خصوصی بتواند فرآورده‌های نفتی را به این کشورهای همجوار بفروشد. یعنی وزارت نفت می­توانست یک سیاستی تدوین کند که فرآورده‌های نفتی با یک درصد تخفیفی نسبت به قیمت واقعی در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد و این شرکت‌ها فرآورده‌های نفتی را صادر کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در صورتی که این حمایت‌ها صورت می‌گرفت بخش خصوصی می‌توانست به صورت جدی‌تری در بازار فراورده وارد شود و  این شرکت‌ها می‌توانستند در مرز ترکیه، مرز عراق، مرز پاکستان، مرز افغانستان صادرات فرآورده را به عهده بگیرد. اینکه بخش خصوصی ما الآن صادرات را انجام ­دهد و وارد بازار نفت پاکستان و عراق و سایر کشورها ­شود، می‌تواند در آینده به دور زدن تحریم نفتی کمک کند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: دانشگاه صنعتی شریف صنعت نفت بخش خصوصی وزارت نفت بورس نفت شرکت ها قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۳۳۹۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

◄ درآمدهای حیرت آور فرودگاه استانبول برای اقتصاد ترکیه

تین نیوز

چندی پیش در چارچوب یک نشست علمی در حوزه هواپیمایی سفری داشتم به ترکیه‌، میزبان فرودگاه بزرگ استانبول بود و مهمانان از کشورهای تراز اول دنیا در عالم هوانوردی، فارغ از جایگاهی که فرودگاه جدید استانبول طی سال های اخیر در عرصه بین المللی و منطقه ای کسب نموده و رکورد زمانی قابل توجهی که برای ساخت و رسیدن به این جایگاه مطرح است‌، فارغ از شبکه گسترده پروازی و تعداد شرکت های هواپیمایی خارجی فعال در این فرودگاه و درآمدهای حیرت آور این فرودگاه برای اقتصاد ترکیه‌، آنچه نظر مرا بیشتر جلب کرد دو نکته بود‌، بخش خصوصی قدرتمندی که ساخت و اداره این فرودگاه را برعهده گرفته بود و نیروی انسانی جوان و با انگیزه ای بود که اهداف مدبرانه مدیران عالی شرکت را با جسارت دنبال می کرد.

طی روزهایی که در این همایش حضور داشتم درخشش این نیروهای جوان در سایه حضور باوقار مدیران عالی را شاهد بودم که چگونه امیدوار و سرزنده کارها را به پیش برده و مشق مدیریت می کردند.

لابلای جلسات رسمی هم با مدیران ارشد و هم با نیروهای جوان گپ و گفت هایی داشتم که برایم بعضا از سخنرانی ها مدعوین و کارگاه های آموزشی پرفایده تر بود.

دیشب داشتم به فرصت هایی که در بازار هوانوردی عراق وجود دارد‌، فکر می کردم و دوباره به یاد فرودگاه بزرگ استانبول افتادم. در قیاس برای بهره گرفتن از موقعیت ها‌، با خودم فکر کردم که شرکت های دولتی که علی الاسلام السلام‌، اما بنا است کدام شرکت بخش خصوصی ما در عرصه رقابت و کدام نیروی انسانی باانگیزه مان پابه پای رقبا‌، فرصت ها را شکار کند و به توسعه اقتصادی کشور‌، شاید هم به نفوذ سیاسی و ژئواستراتژیک کمک کند.

یاد مالزیایی ها‌، هندی ها‌، کره جنوبی‌، چینی ها هم در ضلع شرقی که افتادم‌، تصمیم گرفتم به مدد قرص مسکنی‌، پای در بستر بگذارم و بیش از این شاخص های ساده و پیچیده را کنار هم قرار ندهم. آری سال هاست که به تضعیف بخش خصوصی کمر همت بسته ایم و نیروهای خوب مان را در نهایت سرخوردگی و تحقیر نگه می داریم.

عرصه هوانوردی‌، فرودگاهی و هواپیمایی عراق فرصتی است که‌، آرام آرام که چه عرض بکنم‌، خیلی سریع از لیست فرصت هایمان خارج می شود. 

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان، متشکل از چند شرکت خصوصی ایرانی است!
  • بدهی صنعت برق به بورس انرژی
  • جزئیات مهم از افزایش سرمایه سنگین نماد‌های بورسی
  • نحوه واگذاری سهام ترجیحی پرسپولیس مشخص شد
  • اعلام نحوه واگذاری سهام پرسپولیس ترجیحی به پیشکسوتان
  • اعلام نحوه واگذاری سهام ترجیحی به اعضای باشگاه و پیشکسوتان پرسپولیس
  • ورود و خروج سهامداران درصدی ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • کگهر سهامدار حقوقی جدید کگل!
  • بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در کهگیلویه و بویراحمد
  • ◄ درآمدهای حیرت آور فرودگاه استانبول برای اقتصاد ترکیه