Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-08@11:36:29 GMT

«چرنوبیل»، فاجعه‌بارترین مانور تاریخ

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۳۹۱۳۲

روزنامه شهروند نوشت:  دود ناشی از این آتش‌‏سوزی که با وزش بادهای شدید همراه شد، ذرات رادیو اکتیو را در نیمی از خاک شوروی و غرب اروپا پراکنده کرد تا ‏یکی از فجیع‌ترین سوانح هسته‌ای غیر نظامی از زمان بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی رقم بخورد.‏

کمتر از دو هفته دیگر، یعنی دقیقاً ششم می‌٢٠٢٠ نخستین سالگرد پخش جهانی سریال «چرنوبیل» از شبکه کابلی ‏HBO‏ را پیش رو داریم؛ اثری که در زمان پخش به یکی از پربیننده‌ترین مجموعه‌های تاریخ تلویزیون تبدیل شد و بحث‌ها ‏و نقدهای بسیاری را در سراسر جهان برانگیخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در «ژانر فاجعه» تم اصلی داستان حول محور یک «مصیبت» بزرگ ‏متمرکز است و این میان آثاری که داستان خود را از بین حوادث واقعی برمی‌گزیند معمولا اقبال و توجه بیشتری را از ‏سوی مخاطبان تجربه می‌کند؛ خصوصا اگر شدت فاجعه و عواقب آن دارای ابعاد وسیع و جهانی باشد. تعریفی که برای ‏مجموعه تلویزیونی «چرنوبیل» کاملاً مصداق دارد و فاجعه‌ای که جهان را در آستانه یک تراژدی هسته‌ای جدی قرار داد، ‏پس از سه دهه بار دیگر مردم را پای قاب تلویزیون میخکوب کرد و به لرزه انداخت. فاجعه‌ای که تبعات آن هنوز از عدد ‏‏«صفر» فاصله زیادی دارد و حتی به سمت آن میل نیز نکرده است!

٣٤‌سال پیش در چنین روزی، برابر بیست‌وششم آوریل ١٩٨٦ ‏میلادی، مخزن تحت فشار راکتور شماره ٤ نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل (واقع در خاک اتحاد جماهیر شوروی - اوکراین ‏امروزی) در پی بروز یک نقص فنی منفجر شد که آتش‌سوزی در هسته این راکتور را در پی داشت. دود ناشی از این آتش‌‏سوزی که با وزش بادهای شدید همراه شد، ذرات رادیو اکتیو را در نیمی از خاک شوروی و غرب اروپا پراکنده کرد تا ‏یکی از فجیع‌ترین سوانح هسته‌ای غیر نظامی از زمان بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی رقم بخورد.‏

آماتورها در اتاق کنترل یک بمب هسته‌ای

آنهایی که سریال «چرنوبیل» را دیده‌اند به دلیل ساختار رئالیستی و مبتنی بر روایت اصل وقایع در این مجموعه ‏تلویزیونی، حالا دیگر می‌دانند فاجعه‌ای که در بیست‌وششم آوریل ١٩٨٦ میلادی به وقوع پیوست از کجا آب خورد. ماجرا از یک ‏مانور یا درواقع آزمایش شبیه‌سازی ساده شروع شد؛ آزمایشی که قرار بود برای متصدیان اتاق کنترل نیروگاه روشن کند ‏در صورت قطع شدن برق سیستم خنک‌کننده راکتور، چگونه می‌توان سیستم برق اضطراری را در کمترین زمان ممکن به ‏کار انداخت و خطر ذوب شدن هسته راکتور در اثر شکافت ذرات اتم اورانیوم را با تداوم گردش آب - به‌عنوان عنصر ‏کاهنده حرارت - در داخل سیستم خنثی کرد. نکته جالب ماجرا اینجاست که آزمایش فوق قبلاً نیز بارها انجام پذیرفته و ‏هیچگاه به نتیجه دلخواه منتهی نشده بود، با این تفاوت که در شب بیست‌وششم آوریل ١٩٨٦ متصدیان اتاق کنترل کوچک‌ترین اطلاعی ‏از نحوه انجام این مانور نداشتند و بدون تجربه قبلی، فقط از روی یک دفترچه راهنما مراحل آزمایش را دنبال می‌کردند! ‏نتیجه این که بعد از قطع برق سیستم خنک‌کننده برای آغاز شبیه سازی وضع اضطراری، ظرف کمتر از یک دقیقه ‏هسته راکتور به قدری داغ شد که کل آب داخل سیستم خنک‌کننده را بخار کرد و شد آن چه نباید می‌شد.‏

راکتور اتمی و حساسیت شدید به حرارت

نحوه عمل یک نیروگاه تولید برق هسته‌ای تفاوت چندانی با نیروگاهی که از سوخت‌های فسیلی برای این منظور بهره می‌برد ‏ندارد؛ با این فرق که در اولی انرژی لازم برای تولید حرارت و تبدیل آب به بخار - برای چرخاندن توربین‌ها - از شکافت ‏اتم‌های اورانیوم که در راکتور محصور شده‌اند حاصل می‌شود و در دومی سوختن گاز و دیگر مشتقات نفتی است که گرمای ‏مورد نیاز برای این کار را فراهم می‌آورد. اما شاید مهم‌ترین تفاوت بین این دو سیستم را در بخش کنترل انرژی باید جست‌وجو ‏کرد؛ به عبارت ساده‌تر در نیروگاه‌های سوخت فسیلی فقط باید نگران جریان گاز در مشعل‌ها بود، اما در نیروگاه‌های ‏هسته‌ای حتی یک لحظه غفلت از کنترل حرارت داخلی هسته راکتور بروز فاجعه‌ای چون چرنوبیل را در پی خواهد داشت. ‏برای توصیف حرارت داخل هسته یک راکتور شاید لازم باشد رجوعی دوباره به سریال «چرنوبیل» داشته باشیم و یادمان ‏بیاید که برای خاموش کردن آتش سرکشی که از راکتور شماره ٤ به آسمان زبانه می‌کشید بیش از یک هفته هزاران تن شن ‏و عنصر «بور» - به‌ عنوان عامل پایدار‌کننده - روی آتش ریخته شد تا بالاخره شعله‌ها فروخفتند و هسته داغ راکتور کم‌کم ‏شروع به سرد شدن کرد.‏

منبع: الف

کلیدواژه: فاجعه ای هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۳۹۱۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهاد اسلامی: پیشنهاد توافق آتش‌بس لغو نشده/رفح مانور ناموفق اسرائیل است

معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با اشاره به موضعگیری روشن مقاومت فلسطین که همان تحقق منافع ملت آن است، اقدامات فعلی نیروهای اشغالگر در رفح را مانوری دانست که با شکست همراه خواهد بود.

به گزارش ایسنا، «محمد الهندی» معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در گفت‌وگویی با شبکه خبری «المیادین» درباره مذاکرات آتش‌بس و عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در رفح اظهار کرد: پیشنهاد توافق آتش‌بس لغو نشده و در حال حاضر در دست میانجی‌هاست.

الهندی با تاکید بر وجود اتفاق‌نظری ملی درباره توافقنامه پیشنهادی که میانجی‌ها از جمله آمریکا در مورد آن توافق کردند، گفت: این پیشنهاد به منزله موضعگیری ملی فلسطین است و جنبش حماس به نمایندگی از گروه‌های فلسطینی آن را ارائه کرد.

معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با اشاره به اینکه در مقابل اجماع نظر فلسطینی، سردرگمی طرف اسرائیلی وجود دارد، گفت: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر تمام اهرم‌های فشار خود را از دست داده و اکنون نمی‌خواهد توافق کند چرا که این به معنای پایان یافتن حیات سیاسی اوست.

او در ادامه این مصاحبه گفت: موضعگیری مقاومت روشن بوده و آن برآوردن منافع ملت فلسطین است البته این موضعگیری میانجی‌ها نیز بوده و این روزها در حال آزمایش است. مسئله اصلی که در توافق نیاز به بررسی داشت، برقراری آتش‌بس و روشن کردن این نکته بود که این آتش‌بس پایدار است. میانجی‌ها تضمین دادند که مساله پایدار بودن به معنای آتش‌بس دائمی است.

معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین درباره عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در رفح، واقع در جنوب نوار غزه نیز تاکید کرد: آنچه اکنون در رفح انجام می‌شود، مانوری از سوی طرف اشغالگر است چرا که سند پیشنهادی دال بر عقب‌نشینی کامل از نوار غزه است.

الهندی در ادامه تاکید کرد: ماجراجویی طرف اشغالگر در رفح با شکست همراه است و اشغالگران در هر مکانی با مقابله نیروهای مقاومت روبرو خواهند بود و نیروهای دشمن خسارات و تلفات بسیاری را متحمل خواهند شد. هیچ یک از سناریوهای نظامی رژیم اشغالگر در جنوب نوار غزه حاصلی ندارند و عقب‌نشینی اسرائیل از رفح عنوان جدیدی برای شکست خواهد بود.

او ادامه داد: اسرائیلی که غرب از آن با عنوان یک رژیم «دموکرات» یاد می‌کند، به پایان کارش رسیده و به‌عنوان یک رژیم نازیست افراطی ظاهر شده است.

«اسامه حمدان» از رهبران جنبش حماس در کنفرانس مطبوعاتی در بیروت تاکید کرد که این جنبش رویکرد مثبت و مسوولانه خود را در تمامی مراحل مذاکرات به واسطه میانجی‌ها نشان داد و تلاش کرد تمامی موانع موجود در راه رسیدن به یک فرمول مورد قبول و حافظ حقوق ملت فلسطین را کنار بزند.

حمدان در ادامه گفت: خواسته‌های مقاومت در هرگونه توافقی، توقف کامل جنگ، عقب‌نشینی از تمام مناطق نوار غزه، بازگشت بی‌قید و شرط آوارگان به خانه‌ها و مناطقشان، بازسازی نوار غزه و امدادرسانی به مردم آن و رسیدن به یک قرارداد جدی برای تبادل اسراست.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اجرای ۵۶۳ برنامه به مناسبت هفته هلال‌احمر در مازندران
  • جهاد اسلامی: پیشنهاد توافق آتش‌بس لغو نشده/رفح مانور ناموفق اسرائیل است
  • پادشاه اردن: کنترل اسرائیل بر گذرگاه رفح فاجعه غزه را تشدید می‌کند
  • اریک تن باخت؛ ثبت یک رکورد فاجعه و بی‌سابقه در تاریخ منچستریونایتد!
  • تصاویری متفاوت از فیلمبرداری و مانور پهپاد تهاجمی روی سطح آب | جست و جو ، یافتن هدف و حمله را ببینید
  • ۳۰ عنوان ویژه برنامه هفته هلال احمر در استان سمنان برگزار می‌شود
  • اجرای پروژه هوشمندسازی در شرکت فولاد مبارکه
  • فرانسه پهپاد کامیکازه با سرعت ۴۰۰کیلومتر برساعت ساخت
  • سیستم کنترلی واحد یک بخار نیروگاه بندرعباس نوسازی شد
  • شهری عجیب با شهروندانی در یک ساختمان! (+عکس)