Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایجاد مساجد مجازی و راه‌اندازی بازارچه‌های محلی توسط بچه‌های مسجد، ویژه‌برنامه کانون‌های مساجد لرستان برای روزه‌اولی‌ها و مشارکت بچه‌های مساجد قشم در تغسیل و تکفین اموات کرونایی ازجمله اخبار حوزه مسجد در ۸ اردیبهشت‌ماه است.

 

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان آنچه در ادامه می آید مروری است بر مهمترین اخبار این حوزه در هشتمین روز از اردیبهشت ماه ۹۹:

 

از ایجاد مساجد مجازی تا راه‌اندازی بازارچه‌های محلی توسط بچه‌های مسجد/ ورود «راهکار» به حل مشکلات خانوادگی و واسطه‌گری ازدواج

 

ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ایام تعطیلی موقت مساجد و فعالیت های مذهبی به دلیل شیوع ویروس کرونا و در لبیک به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر مواسات و کمک مومنانه در ماه مبارک رمضان، طرح ملی «راهکار (رزمایش ایمان، همدلی، کار و ایثار رمضان)» را اجرا می کند، درباره بسته برنامه های این طرح با «سعید سعادتی»، معاون فرهنگی هنری ستاد کانون های مساجد کشور گفتگویی ترتیب داده ایم که مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

 

 

چه برنامه هایی برای اجرای طرح ملی «راهکار (رزمایش ایمان، همدلی، کار و ایثار رمضان)» پیش بینی شده است؟

 

ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در اجرای این طرح دو بسته برنامه را در نظر دارد؛ بسته‌برنامه اول شامل هفت بخش مسجدمحور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در بخش ایمان این بسته‌برنامه، «مسجد مجازی» و «فضاسازی محله» پیش بینی شده و در مسجد مجازی پخش اذان و قرآن در اوقات شرعی از گلدسته های مسجد، اقامه نماز جماعت با رعایت دستورالعمل های بهداشتی در صورت بازگشایی رسمی مساجد، برگزاری مراسم معنوی به صورت زنده در مساجد با رعایت دستورالعمل های بهداشتی و انتشار در فضای مجازی در نظر گرفته شده است.

اجرای طرح تفسیر همراه توسط امام جماعت در فضای مجازی، برگزاری منبر مجازی و پاسخگویی به سوالات شرعی، شبهات اعتقادی و مسایل خانوادگی، برگزاری مراسم ترحیم اموات به صورت مجازی و تولید نشریه مجازی و بارگزاری تقویم برنامه های غیرحضوری مسجد نیز ذیل محور مسجد مجازی طرح ملی راهکار انجام می شود.

 

 

برای فضاسازی محلات در بسته برنامه مسجدمحوری طرح ملی راهکار چه تدارکی دیده اید؟

 

در حوزه «فضاسازی محله» ذیل محور ایمان، راه اندازی کاروان فرهنگی در مناسبت ها با رعایت اقتضائات محلی و دستورالعمل های بهداشتی، نصب پرچم و تزیین محله در مناسبت ها با همکاری شهرداری و تشکل های محله و انجام تبلیغات محیطی با محتوای پیام های آموزشی، تبلیغی و فرهنگی لحاظ شده است.

 

برای تحقق همدلی این طرح ملی توسط بچه های مسجد، چه برنامه ای دارید؟

 

ذیل محور همدلی طرح ملی «راهکار» دو بخش «ارتباط مجازی» و «تکریم» برای فعالیت ها پیش بینی شده است. ارتباط امام جماعت و کانون مسجد با اهالی و نمازگزاران از طریق فضای مجازی، تماس تلفنی و تصویری، ارسال پیام تبریک در مناسبت های پیش رو، اعلام شماره جهت دریافت پیشنهادات، ایده ها و مشکلات اهالی محله، احوال پرسی تلفنی و مجازی با خانواده بیماران مبتلا به کرونا و یا درگذشتگان بر اثر آن توسط امام جماعت و مدیر کانون، انعکاس اخبار مسجد و کانون و محله در خبرگزاری شبستان با همکاری خبرنگاران افتخاری برای این محور در نظر گرفته شده است.

 

همچنین در بخش تکریم ذیل محور همدلی، معرفی و تشویق افراد تاثیرگذار محلات به ویژه افراد موفق اقتصادی و کاسبان منصف و خیرین و تکریم کاسبان منصف محلات و مدافعان سلامت و خیرین محلات پیش بینی شده است.

 

 

 

رویکرد طرح ملی راهکار نسبت به ایثار و تزریق این روحیه به بدنه جامعه چیست؟

 

طرح ملی راهکار به ایثار نیز نگاهی جدی دارد و مواسات را ذیل این محور تعریف کرده است، از این رو، هماهنگی میان بانیان خیر و اعلام عمومی جهت جمع آوری نذورات و انجام قربانی، تهیه و توزیع غذای گرم درب منازل محرومان با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی، تهیه و توزیع رایگان نان در مناطق محروم از طریق هماهنگی با نانوایی های محلات، تشویق و اقناع صاحبان املاک به منظور بخشش یا تخفیف اجاره بها، جلب مشارکت های مردمی و خیرانه در پرداخت بدهی های مقروضین و افراد آسیب دیده از کرونا، واسطه گری بین زوج های جوان و خانواده ها به منظور آغاز زندگی مشترک بدون تشریفات، تولید و توزیع اقلام بهداشتی و ضد عفونی کردن معابر، مغازه ها، نانوایی ها و ... توسط مساجد و اهالی آنها، شناسایی خانواده های سالمندان، بیماران خاص، افراد در معرض آسیب و بیماران کرونایی و خدمت رسانی به آنها و واسطه گری بین کارفرمایان و کارگران و افراد جویای کار در محور ایثار و مواسات طرح ملی راهکار دنبال می شود.

 

با توجه به اینکه کار یکی از محورهای مهم طرح ملی راهکار است برای تحقق آن چه تدارکی در ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد دیده اید؟

 

در محور کار این طرح ملی نیز دو بخش «آموزش مجازی» و «بازارچه» پیش بینی شده است. در آموزش مجازی، شناسایی استادان و معلمان داوطلب برای تدریس و آموزش مجازی، تشکیل گروه های پشتیبان در رشته ها و مقاطع تحصیلی مختلف و موضوعات آموزشی، شناسایی دانش آموزان نیازمند به مشاوره تحصیلی و آموزش مهارت زندگی جا گرفته است.

در بخش بازارچه، تبلیغ فروش محصولات خانگی اهالی محله در کانال محلات با رعایت دستورالعمل های بهداشتی، دعوت و تشویق افراد محله به استفاده از خدمات تخصصی افراد ماهر در محله از قبیل لوله کش، سیم کش و .... و راه اندازی پیک موتوری محله برای انجام خرید اهالی با نظارت مسجد پیش بینی شده است.

 

 

همه مواردی که بیان شد، ذیل بسته‌برنامه اول تعریف شده که به صورت مسجدمحور انجام می شود.

 

بسته‌برنامه دوم طراحی شده در اجرای طرح ملی «راهکار» بر چه محور و مداری است و چه مواردی را شامل می شود؟

 

بسته‌برنامه دوم این طرح ملی خانواده‌محور است؛ در بخش ایمان آن، «خانه های نورانی»، «با کتاب در خانه» و «مثل مسجد» پیش بینی شده که برگزاری محافل تلاوت نور در منازل به صورت فردی و خانوادگی، برگزاری جلسات حفظ قرآن، اصلاح قرائت قرآن و نماز، کتابخوانی در منزل، استفاده از کتاب های الکترونیک، برپایی نماز جماعت در منزل، ادعیه خوانی فردی و خانوادگی، زیارت از راه دور و استفاده از ویژه برنامه های رسانه ملی ذیل آن جای می گیرد.

 

در بخش همدلی این بسته برنامه خانواده‌محور شامل چه مواردی می شود؟

 

در بخش همدلی بسته‌برنامه خانواده محور طرح ملی «راهکار» دو محور «به توان مهربانی» و «به وقت لبخند» را شامل می شود که ارتباط گیری تلفنی، پیامکی و مجازی با آشنایان، اقوام و همسایه ها، برگزاری جلسات مجازی گفت و گوهای صمیمی، واسطه گری در امر خیر بین همسایگان و آشنایان از قبیل شروع زندگی زوج های جوان و حل اختلافات خانوادگی، اجرای نمایش های خانگی، خاطره گویی، قصه گویی و ...، برگزاری جشن های مناسبتی همچون جشن ولادت امام حسن (ع) و عید سعید فطر و اجرای سرگرمی های سالم و شادی بخش خانوادگی پیش بینی شده است.

 

در محور «کار» خانواده نیز بخش «خانه‌ات آباد» با برنامه هایی همچون تقسیم کار خانه بین اعضای خانواده، راه اندازی مشاغل خانگی و آماده سازی اقلام بهداشتی مانند ماسک، دستکش و ... بر اساس استانداردها و اصول بهداشتی انجام می شود.

 

 

در محور ایثار برنامه‌های خانواده‌محور طرح ملی «راهکار» امل چه مواردی می شود؟

 

آخرین بخش از بسته دوم طرح ملی راهکار که برنامه های آن خانواده محور است به کمک مومنانه اختصاص دارد و آماده سازی و توزیع سبد مصرفی خانوار بین نیازمندان فامیل و همسایه، کمک مالی به افراد آسیب دیده در دوران شیوع کرونا، بخشش بدهی یا فرصت دهی به بدهکاران، انجام خرید مایحتاج سالمندان، افراد کم توان و در معرض خطر و آماده سازی بسته های سحری و افطاری با رعایت موازین بهداشتی به منظور توزیع در بین محرومان در آن پیش بینی شده است.

 

ویژه‌برنامه کانون‌های مساجد لرستان برای روزه‌اولی‌ها/ تداوم همکاری بچه‌های مسجد با مدافعان سلامت

 

 

«محمد ابدالی پور» در گفت وگو  با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان  با اشاره به رویکردها و برنامه های کانون های مساجد استان لرستان برای اجرای رزمایش مواسات و همدلی، اظهار کرد: پیرو تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر کمک مومنانه به نیازمندان، گروه های جهادی کانون های مساجد استان لرستان با همکاری گروه جهادی «شهید سلیمانی» اقدام به توزیع یک هزار بسته غذایی میان نیازمندان و افراد بی بضاعتی که به دلیل کرونا دچار آسیب اقتصادی شده اند، کردند.

 

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان لرستان با اشاره به مشارکت 24 مسجد و کانون برای ذبح قربانی با همکاری موسسه حضرت خدیجه(س) قم، گفت: قربانی های ذبح شده به نیت سلامتی امام زمان(عج) و برای شفای بیماران در میان نیازمندان توزیع شد.

 

ابدالی پور با اشاره به اقدامات صورت گرفته توسط کانون های مساجد استان لرستان برای مهار کرونا، تصریح کرد: 140 کانون مسجد استان لرستان به صورت محوری در پیشگیری از ویروس کرونا فعال هستند و 25 کانون اقدام به توزیع اقلام بهداشتی، ماسک و دستکش در میان مردم کرده اند و 44 کانون فرهنگی هنری نیز در غربالگری روستاها و شهرها مشارکت دارند.

 

وی با اشاره به برنامه ها و رویکردهای کانون های مساجد استان لرستان به مناسبت ماه مبارک رمضان، اعلام کرد: جلسات تفسیر قرآن کریم نماینده ولی فقیه در فضای مجازی، برنامه جزءخوانی و ختم قرآن در فضای مجازی، راه اندازی پویش کتابخوانی با موضوع امام حسن(ع) از کتاب «الغدیر» علامه امینی ازجمله این برنامه ها است.

 

ابدالی پور در پایان خاطرنشان کرد: ویژه برنامه های فرهنگی برای روزه اولی ها همچون اجرای برنامه قصه‌خوانی در فضای مجازی نیز به همت کانون های فرهنگی هنری مساجد استان ویژه ماه مبارک رمضان تدارک دیده شده است.

 

کاروان شادی آل‌یاسین در رمضان راه‌اندازی می‌شود/ مشارکت بچه‌های مساجد قشم در تغسیل و تکفین اموات کرونایی

 

  حجت‌الاسلام «محمد طاهری‌فرد» در گفت‌وگو با ستاد ارتباطات رسانه‌ای(فهما)، با اشاره به برنامه‌های ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور در منطقه آزاد قشم برای مقابله با ویروس کرونا، اظهار کرد: تولید و توزیع رایگان روزانه 1500 میان اقشار ضعیف و مردم، تهیه پیام‌های آموزشی به منظور فرهنگ سازی و هشدار های کرونای در فضای مجازی، تجلیل از پزشکان، پرستاران و کادر اجرایی بیمارستان پیامبر اعظم(ص) و درمانگاه شهید دارا از جمله فعالیت های ستاد کانون های مساجد منطقه آزاد قشم است.     مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد منطقه آزاد قشم ادامه داد: ضدعفونی و گندزدایی محلات، اهدای خون، برگزاری کارگاه آموزشی برای طلاب جهت تغسیل و تکفین اموات کرونایی، برپایی کاروان شادی آل یاسین و اجرای میدانی توسط کانون فرهنگی هنری سبطین(ع) در 5 مکان، از دیگر اقداماتی است که تاکنون در مقابله با گسترش ویروس کرونا صورت پذیرفته است.     وی تاکید کرد: همچنین شناسایی فقرا وآسیب دیدگان کرونایی در محلات، تهیه و توزیع اقلام فرهنگی و معیشتی در سه مرحله( نوروز، نمیه شعبان و ماه مبارک رمضان)، برگزاری مسابقات فرهنگی و انجام مراسم‌های مذهبی در فضای مجازی از جمله دیگر فعالیت‌های ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد منطقه آزاد قشم در شرایط فعلی به شمار می رود.     توزیع ۴۰ سبد ارزاق میان محرومان به همت کانون فرهنگی هنری و بسیج مسجد باب‌الجنه         کانون فرهنگی هنری و پایگاه مقاومت بسیج ۲۷ القدر مسجد باب الجنه (واقع در تهران، بزرگراه شهید محلاتی، خیابان شیوا) در لبیک به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی برای کمک مومنانه به فقرا با همکاری هیئت امنا و نمازگزاران این مسجد اقدام به تهیه و توزیع ۴۰ بسته ارزاق میان نیازمندان کردند تا سهمی در تحقق رزمایش مواسات و همدلی ایرانیان داشته باشند.     بنا بر این گزارش، این بسته های ارزاق شامل چهار کیلو گوشت، ۲ کیلو مرغ، ۳ عدد ماکارانی، یک عدد روغن ۲ لیتری، پنیر، خرما، نخود، عدس، لوبیا، ۱۰ کیلو برنج، شکر، قند و چای خشک است. همچنین مواد بهداشتی و ضدعفونی شامل وایتکس، مایع دسشویی ۲ لیتری و یک بسته ۱۰ تایی ماسک نیز در کنار این بسته ها تقدیم خانواده های نیازمند شد.     پایگاه مقاومت بسیج ۲۷ القدر و کانون فرهنگی هنری همچنین از زمان شیوع ویروس کرونا در ضد عفونی کردن محله شیوا و تهیه و توزیع ماسک و مواد ضد عفونی کننده مشارکت مستمری داشته اند.  

مرور زندگی‌نامه امام جماعت سابق مسجد خداداد در «پاسداشت خدمت و دیانت»

 

 

حجت ‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری فر، از شخصیت های مبارز و انقلابی، در سال 1360 به عنوان امام جماعت مسجد خداداد (واقع در تهران، خیابان شهید مخبر شمالی) منصوب شد که سابقه علمی و مبارزاتی ای که داشت و همچنین دعوت جمعی از اهالی مردم جنوب تهران، مهم ترین عوامل حضور وی در این مسجد بودند.

 

مجموعه خدمات این روحانی سبب شد تا مرکز اسناد انقلاب اسلامی کار تدوین کتاب زندگی مطهری فر را انجام دهد تا اینکه چند روز پیش، موسسه فرهنگی هنری این مرکز، کتاب «پاسداشت خدمت و دیانت؛ خاطرات حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری فر»، امام جماعت سابق مسجد خداداد را به کوشش مرتضی خواجوند سریوی و حبیب الله فتاحی اردکانی، چاپ و روانه بازار نشر کرد.

 

بنا بر این گزارش، این کتاب، حاصل ۴۰۰ ساعت مصاحبه خواجوند سریوی با حجت‌الاسلام والمسلمین مطهری فر و برخی از استادان دانشگاه ها و حوزه های علمیه  و برخی از شخصیت های فرهنگی و علمی کشور درباره شخصیت علمی، اخلاقی و اجتماعی این روحانی، شش ماه کار پژوهشی از سوی خواجوند سریوی درباره اسناد، مدارک و  اطلاعات موجود در مجموعه فرهنگی، علمی، خدماتی و ورزشی مسجد خداداد، و همچنین چند ماه ویراستاری و تنظیم مطالب از سوی فتاحی اردکانی و کارشناسان مرکز اسناد انقلاب اسلامی است.

 

کتاب «پاسداشت خدمت و دیانت؛ خاطرات حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری فر» در هفت فصل تنظیم شده است که شامل مطالبی درباره نحوه تاسیس و توسعه مسجد خداداد، تاسیس واحدهای حوزوی، فرهنگی، کتابخانه و ورزشی به این مسجد، خاطرات برخی از اعضای هیئت امنا و نمازگزاران مسجد خداداد، خاطرات مطهری یزدی از دوران تحصیل در حوزه علمیه نجف اشرف و قم، مبارزه با نظام محمدرضا پهلوی، سفرهای تبلیغی و مبارزاتی به کشورهایی همچون هند و لبنان و دیدگاه برخی از شخصیت های فرهنگی و علمی کشور درباره شخصیت علمی، اخلاقی و اجتماعی مطهری فر است.

 

«اسماعیل واضحی فرد» درباره خدمات مطهری فر به خبرنگار شبستان گفت: این روحانی طی 36 سال امامت و مدیریت مسجد خداداد توانست این مسجد را به مجموعه دینی، حوزوی، فرهنگی و ورزشی، و پایگاه اصلی فعالیت های انقلابی، فرهنگی و خدماتی در منطقه عارف تهران تبدیل کند.

 

این عضو هیئت امنای مسجد خداداد افزود: تاسیس حوزه علمیه، کانون فرهنگی هنری، درمانگاه، کتابخانه، صندوق قرض الحسنه، واحد خیریه و مجموعه ورزشی، از مهم ترین اقدامات حاج آقا در این سال ها بود. ضمن اینکه اخلاق حسنه وی بهترین عامل در جذب همه گروه های مردم به ویژه نسل جوان به این مسجد بود.

 

این گزارش می افزاید: مرکز رسیدگی به امور مساجد در پی گسترش بیماری حجت الاسلام مطهری فر و بنا بر درخواست وی، حجت الاسلام حسین نکوئی را در مردادماه 1396 به عنوان امام جماعت این خانه خدا منصوب کرد.

 

بنا بر این گزارش، مرکز رسیدگی به امور مساجد، همچنین آیین تودیع و بزرگداشت حجت‌الاسلام والمسلمین مطهری ‌فر را با هدف پاسداشت نزدیک به چهار دهه خدمت و مجاهدت این عالم دینی، نهم مردادماه همان سال در مسجد خداداد برگزار کرد.

 

یادآور می شود، حجت الاسلام مطهری فر پس از استعفا از امامت جماعت مسجد خداداد و به تبع آن، تولیت حوزه علمیه باقرالعلوم (ع) تهران، اکنون به دلیل عود کسالت، در منزل بستری است و تحت مراقبت های ویژه درمانی قرار دارد.

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: طرح ملی راهکار پیشگیری از شیوع ویروس کرونا بچه های مسجد کانون های فرهنگی هنری مساجد ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کانون های مساجد استان لرستان دستورالعمل های بهداشتی حجت الاسلام والمسلمین کانون فرهنگی هنری پیش بینی شده ماه مبارک رمضان طرح ملی راهکار منطقه آزاد قشم فضای مجازی خانواده محور بچه های مسجد مسجد و کانون تهیه و توزیع بسته برنامه کمک مومنانه مسجد خداداد ویروس کرونا ویژه برنامه امام جماعت مساجد کشور راه اندازی واسطه گری برنامه ها فعالیت ها مطهری فر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۴۸۴۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مساجد به عنوان‌مهمترین پایگاه اسلامی در جامعه است و نقش مهمی در آموزش، تربیت و ایجاد نزدیکی بین مسلمانان دارند.لازم به ذکر است که همواره در روایات از مساجد به بزرگی یاد شده است و یکی ازرسالت های پیامبر اکرم (ص) پس از دریافت وحی الهی و رسانیدن آن به مردم، ایجاد پایگاهی به نام مسجد بود تا مکانی برای عبادت و تشکیل اجتماعات اسلامی و مردمی باشد. بعد از آن بود که مسلمانان در نماز جماعت که در مساجد برگزار می شد، روح تربیت ونشاط را در جامعه به وضوح مشاهده کردند.

الهه یداللهی (دکتری روان‌شناسی سلامت، دانشگاه تهران) و محبوبه سعیدی (دکتری مهندسی صنایع، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران) در مقاله‌ای با عنوان «تجربه زیستی‌ از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد؛ بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات» به این موضوع اشاره می‌کند که جذب کودکان و نوجوانان به مسجد افتخار برای فعالان این عرصه است.

* موانع جذب جوانان و نوجوانان به مسجد

در این پژوهش آمده است که از جمله موانع جذب نوجوانان و جوانان به مسجد و دوری از مکان‌ها و مراکز دینی که مهم‌ترین دلیل بی‌علاقگی به امور مذهبی و انحراف در بین آنها است نداشتن جهان‌بینی مطلوب و فقدان بینش صحیح در این موضوع است.

در ادامه آمده است که بعد از جنگ تحمیلی به خاطر نبود برنامه ریزی درست و بی اعتنایی به مسجد در جذب جوانان ضعیف عمل کرده است. امروزه با تغییر نیازهای نسل جوان و تحول روحیات آن‌ها، نقش بارز مسجد به عنوان کانون تربیت دینی جوانان به روشنی مشخص می گردد. یک نوجوان در قرن بیست و یکم با بحران هویت دینی و فرهنگی روبرو می‌شود و با هجمه فرهنگی بیگانگان دست و پنجه نرم می کند. 

این پژوهشگر می‌نویسد مسجد می‌تواند به روح پرسشگر و کنجکاو جوان پاسخی درخور و متناسب با نیازهایش بدهد و الگوی درستی از دین و فرهنگ ایرانی-اسلامی به او معرفی کند.

* تاثیر محل احداث مساجد بر گرایش جوانان به آن

در ادامه باید گفت مسوولان باید درساخت مساجد تا حد زیادی مداخله کنند و انتخاب محل احداث نقشه ی مورد نظر، امکانات و فضای سبز آن و ... باید اصولی و فکرشده باشد و احداث مسجد در کوچه و پس کوچه ها و با مساحت کم یکی از موارد سوت و کوری آن است و رغبتی در دل جوانان ایجاد نخواهد کرد. مسجد و نمازخانه باید احساسات و خاطره های زیبا و به یاد ماندنی را برای همه به ویژه نوجوانان و جوانان تداعی کند.

باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند

در این راستا باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند. استفاده از  معماری زیبای سنتی ایرانی-اسلامی نیز در فضای مساجد با توجه به روحیه زیباپسند جوانان می تواند احساسات و خاطرات خوشایند را در نوجوانان و جوانان زنده کند و این خود باعث جذب جوانان به سوی مسجد است.

* تاثیر حضور مادران در مساجد و علاقه‌مندی نوجوانان

در این پژوهش آمده است که حضور مادران در مساجد باعث انس فرزندان با مسجد است. این عمل مادران به شکل عملی نشان‌دهنده محوریت دین و اهمیت اجتماعات دینی در زندگی است.

شهید مطهری در این زمینه می نویسد: «بچه را باید در محیط مشوّق‏ نماز خواندن برد. به تجربه ثابت شده است که اگر بچه به مسجد نرود، اگر در جمع نباشد و نماز خواندن جمع را نبیند، به این کار تشویق نمی‌‏شود، چون اصلًا حضور در جمع مشوّق انسان است. آدم بزرگ هم‏ وقتى خودش را در جمع اهل عبادت می‌بیند، روح عبادت بیشترى پیدا مى‏‌کند، بچه که دیگر بیشتر تحت تأثیر است. متأسفانه کم رفتن ما به مساجد و معابد و مجالس دینى و اینکه بچه‌‏ها کمتر در مجالس مذهبى شرکت مى‏‌کنند، سبب مى‌‏شود که اینها از ابتدا رغبت به عبادت پیدا نکنند.»

یدالهی و سعیدی در این مقاله از رویکرد پدیدارشناسی استفاده کرده‌اند تا روشن شود که درک و برداشتِ مادران دربار رضایت‌مندی از استفاده از فضای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد چقدر است و تا چه اندازه موفق شده است بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات با حضور در مساجد است.

* بهترین راه برای حضور مادران و کودکان در مساجد

این گزارش مطرح می‌کند که بهترین راه برای حضور مادران و کودکان این است که خود مسجد نگهداری کودکان در ساعات اقامه نماز را به عهده بگیرد و از تمام ظرفیت خود برای فراهم شدن شرایط این حضور استفاده کند. بهترین روش این است که در ساخت مساجد  فضای بازی و آرامش برای کودکان در نظر گرفته شود.

این گزارش ادامه می‌دهد که با اختصاص دادن بخشی از مساجد به کودکان و مدیریت آن بستر مناسب و جذابی برای مادران و کودکان فراهم خواهد شد و در راستای این مهم بعدها در سن‌های بالاتر نیز با مشارکت نوجوانان و جوانان در مساجد روبرو خواهیم شد.  

بدین‌ترتیب نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که برقراری فضاهای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد به بهبود در فرایند جذب مخاطب به مسجد و تثبیت و رشد علاقه به مسجد و فرهنگ اسلامی در دل کودک منجر خواهد شد.

گفتنی است، یافته‌های این پژوهش در همایش «همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران» ارائه شده، این همایش توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و راتباطات اسفند 1402 برگزار شده است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • شهرستان‌های لرستان میزبان برنامه‌های شاخص شب میلاد امام رضا (ع)
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • مساجد بدون کانون‌ها و پایگاه‌های بسیج رونقی ندارد
  • مسجد پایگاه دین وکانون تقویت اندیشه ناب فرهنگ اسلامی
  • بازگشت جوانان به مسجد با میانبر ورزشی یک روحانی
  • تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم
  • موضوع حجاب و عفاف از برنامه های دشمنان و مقابله جبهه کفر برابر حق