Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه سایر رسانه ها خبرگزاری تقریب، تکمیل و توسعه محورهای ترانزیتی شرق کشور یکی از اولویت‌های جمهوری اسلامی ایران است، بندر اقیانوسی چابهار در جنوب شرق کشور، ظرفیت بالایی از نظر جذب بارهای دریایی دنیا و رشد و توسعه بندری در کشور دارد و در همین راستا، اتصال این بندر استراتژیک به شبکه ریلی در قالب برنامه توسعه محور شرق در دستور کار قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بدین ترتیب خط‌آهن چابهار ــ زاهدان ــ یونسی به طول 1350 کیلومتر تعریف شد؛ این خط ریلی در دو قطعه چابهار به زاهدان به طول حدود 720 کیلومتر و زاهدان-بیرجند-یونسی به طول حدود 760 کیلومتر ساخته می‌شود.

خط‌آهن چابهار-زاهدان، چابهار را به زاهدان و مرز میلک‌ در همسایگی افغانستان متصل می‌کند و خط‌آهن زاهدان-بیرجند-یونسی و سپس سرخس، چابهار را به آسیای میانه و کشورهای مشترک المنافع CIS متصل می‌کند.

هم‌اکنون خط‌آهن چابهار-زاهدان در کل حدود ‌43 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در 53 درصد مسیر زیرسازی نیز انجام شده است.

مقام معظم رهبری در راستای تسریع ساخت خط‌آهن چابهار-زاهدان، مبلغ 300 میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی، به این مسیر ریلی ‌‌اختصاص ‌دادند که ‌طبق گفته معاون ساخت و توسعه راه‌آهن، بنادر و فرودگاه‌ها به خبرنگار فارس، تاکنون یک سوم مصوبه 300 میلیون یورویی رهبری درباره خط آهن چابهار اختصاص یافته است.

همچنین به گفته عباس خطیبی، معاون ساخت و توسعه راه‌آهن، بنادر و فرودگاه‌ها، در این خط‌آهن تاکنون 30 میلیون یورو از مصوبه مقام معظم رهبری دریافت و مصرف شده است، همچنین برای 70 میلیون یوروی دیگر از این مصوبه، کارسازی‌ها انجام شد‌ تا وجه آن ‌دریافت شود و بدین ترتیب یک سوم کل مصوبه مقام معظم رهبری اختصاص یافته است. 

بنابراین گزارش خط‌آهن چابهار-زاهدان ‌توسط قرارگاه سازندگی خاتم‌الأنبیا در حال ساخت است و طبق اظهار نظر مسؤولان وزارت راه و شهرسازی در سال 1400 تکمیل خواهد شد.

* رشد ترانزیت ریلی با تکمیل خط‌آهن خواف-هرات

‌از سوی دیگر خط‌آهن خواف-هرات تکمیل کننده حلقه مفقوده ترانزیت شرق کشور است.

کشور افغانستان به عنوان یک کشور محصور در خشکی (land Luck) نیاز مبرم به دسترسی به آبهای آزاد دارد و در این راستا اتصال ریلی به شبکه راه‌آهن ایران برای افغانستان اثرات اقتصادی بسیار مطلوبی خواهد داشت؛ در حال حاضر اتصال افغانستان به شبکه ریلی ایران فقط از طریق راه‌آهن خواف-هرات است. 

از آن رو که کشور افغانستان محدود در خشکی است، در واقع یکی از اهداف ساخت این خط ریلی، اتصال ‌افغانستان ‌به آب‌های آزاد از طریق راه‌‌آهن ایران است.

از سوی دیگر خط‌آهن چابهار-زاهدان هم در حال تکمیل است و با تکمیل خط ریلی خواف-هرات و رفع حلقه مفقوده راه‌آهن شرق کشور، اتصال ریلی افغانستان از این طریق به آبهای آزاد محقق می‌شود، ضمن آنکه‌ خط‌آهن خواف-هرات از منظر ترانزیت ریلی برای کشور ما مزیت زیادی ایجاد می‌کند؛ با تکمیل خط‌آهن خواف-هرات، حمل و نقل ترانزیتی کالا بین ایران و افغانستان و در گام بعد کشورهای شرق آسیا رشد می‌کند‌.

* تکمیل خط‌آهن خواف-هرات در نیمه اول امسال

عباس خطیبی، معاون ساخت و توسعه راه‌آهن، بنادر و فرودگاه‌ها در شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، درباره جزئیات تکمیل خط آهن خواف - هرات، گفت: یکی از سیاست‌های اصلی و مهم وزارت راه و شهرسازی در ساخت و توسعه خطوط ریلی، اتصال شبکه ریلی کشور به خطوط ریلی کشورهای همسایه است همسایگان است.‌

معاون ساخت و توسعه راه‌آهن، بنادر و فرودگاه‌ها با اشاره به رشد مناسب راه‌آهن خواف-هرات، ادامه داد: این پروژه ریلی دو بخش «درون مرزی» و «برون‌مرزی» دارد که طول خط‌آهن درون‌مرزی (خواف تا شمتیغ) 77 کیلومتر و طول بخش برون‌مرزی در خاک افغانستان (شمتیغ تا هرات) 62 کیلومتر است.

وی اظهار داشت: این پروژه 91 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و عملیات اجرایی در آن به خوبی پیش می‌رود.

خطیبی گفت: برنامه داریم در نیمه اول امسال این پروژه ریلی را به پایان برسانیم و بهره‌برداری کنیم؛ قطعا ‌پروژه خط‌آهن خواف-هرات از اولین پروژه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل در حوزه ریلی خواهد بود که امسال افتتاح می‌شود.

* مشخصات فنی راه‌آهن خواف-هرات

بنابراین گزارش، راه آهن خواف-هرا‌ت 139 کیلومتر طول دارد، در خاک ایران از راه‌آهن سنگان-تربت حیدریه در نزدیکی ایستگاه خواف شروع می‌شود و مسیر به سمت جنوب شرق ادامه دارد که و در مسیر ‌‌خود به صورت زیرگذر ابتدا جاده تایباد-خواف (در کیلومتر 12) و سپس جاده معدن سنگان (در کیلومتر 21) را‌ قطع می‌کند، این خط ریلی‌ سپس از ارتفاعات خواجه انجیر (در کیلومتر 38 تا 42)‌ می‌گذرد سپس از کیلومتر 55 مسیر خط‌آهن در مجاورت نوار مرزی قرار می‌گیرد و این خط ریلی در نهایت در‌ کیلومتر 77 به مرز شمتیغ می‌رسد.

‌ در طول مسیر این خط ریلی در خاک ایران (که تکمیل شده است)، به ترتیب ایستگاه‌های ‌سنگان، میوتک، خوشابه و شمتیغ قرار دارد.

ادامه این خط ریلی از مرز شمتیغ تا هرات‌ در خاک افغانستان، 62 کیلومتر طول دارد‌.

‌راه‌آهـن خواف-هرات به صورت یک‌خطه ساخته شده است و سرعت سیر در آن برای ‌قطارهای مسافری 160 کیلومتر بر ساعت و برای قطارهای باری 120 کیلومتر بر ساعت در نظر گرفته شده است.

* «بندر چابهار»، «راه‌آهن چابهار-یونسی» و «خط‌آهن خواف-هرات» اضلاع مثلث توسعه‌ شرق

بنا بر این گزارش، مثلث «توسعه بندر چابهار»، «تکمیل خط‌آهن چابهار-زاهدان-یونسی» و همچنین «تکمیل خط‌آهن خواف-هرات» نوید بخش توسعه ترانزیت و رشد اقتصادی شرق ‌کشور و همچنین منطقه ‌و نماد کامل اقتصاد مقاومتی است.

انتهای پیام/

 

منبع: تقریب

کلیدواژه: معاون ساخت و توسعه راه آهن تکمیل خط آهن خواف هرات خط آهن چابهار زاهدان بنادر و فرودگاه ها راه آهن خواف خط ریلی شبکه ریلی شرق کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۵۴۵۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان

تین نیوز

پس از تحرکات گسترده ازبکستان برای جلب رضایت همسایگان این کشور مچون روسیه برای پیوستن به پروژه ساخت کریدور ترانس افغان، معاون نخست وزیر قزاقستان نیز از تصمیم آستانه برای پیوستن به این پروژه خبر داد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ریل نیوز، «سریک ژومانگارین» در جریان نشست مشترک خود با عبدالغنی برادر همتای افغان خود در کابل، از تصمیم قطعی دولت قزاقستان برای سرمایه گذاری و مشارکت در ساخت کریدور ترانس افغان خبر داده و تاکید کرد که این پروژه منافع گسترده ای برای آستانه در بر خواهد داشت.

منافع قزاقستان و دیگر اعضای CIS از پیوستن به پروژه ترانس افغان

کریدور ترانس افغان بر اساس آخرین نقشه موجود، از داخل خاک ازبکستان آغاز شده و پس از عبور از مرز ترمز، راهی مزار شریف و سپس کابل و پیشاور در پاکستان خواهد شد. به نوشته نشریه تایمز  آستانه، قزاقستان قرار است در تامین ناوگان مورد نیاز برای کریدور ریلی ترانس افغان مشارکت داشته باشد. این کشور طی سه سال اخیر، میزان صادرات ریلی خود به افغانستان را بیش از ۱۴ درصد افزایش داده که نشانگر اهمیت یافتن توسعه تجارت میان دو کشور است. در حقیقت، میزان صادرات ریلی قزاقستان به افغانستان از  سال ۲۰۲۱، بیش از ۱.۵ میلیون تن افزایش یافته و به ۲.۷ میلیون تن رسیده است.

به نوشته نشریه تایمز آستانه، پیش بینی کارشناسان بازرگانی قزاقستان این است که تا سال ۲۰۳۰ میزان صادرات ریلی این کشور به افغانستان بیش از ۴۰ درصد رشد داشته باشد. نخستین قطار باری قطاقستان به افغانستان را شرکت «تمیر ژولی اکسپرس» در ۲۴ آوریل سال جاری اعزام نمود. بارهای ترانزیتی ریلی اعزام شده به سمت افغانستان به صورت ترکیبی حمل شده و پس از عبور از این کشور راهی پاکستان و سپس بندر جبل علی در امارات خواهد شد. مدت زمان سیر این محموله ترانزیتی نیز ۲۰ الی ۲۵ روز تخمین زده می شود.

عمده تمرکز قزاقستان بر مسیر افغانستان مربوط به صادرات غلات و گندم بوده که کشورهای عربی بزرگترین خریدار این محصولات به حساب می آیند. قزاقستان طی سال های اخیر، تلاش گسترده ای برای دستیابی به بازار بزرگ کشورهای عربی داشته و به همین منظور، مقام های ارشد این کشور در تاریخ ۲۷ فروردین ماه، در نشست مشترک وزرای کشورهای آسیای مرکزی و شورای همکاری خلیج فارس در تاشکند شرکت داشتند. هرچند، دیگر کشورهای آسیای مرکزی از جمله ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، ترکمستان و جمهوری آذربایجان نیز در این نشست حضور داشتند که نشانگر اهمیت دستیابی به بازار شورای همکاری خلیج فارس از سوی کشورهای CIS است.

همچنین، دو کشور قزاقستان و ترکمنستان در حال توسعه زیرساخت های ترمینال باری مشترک خود یعنی «بینیو» بوده که قصد دارند ظرفیت بارگیری این ترمینال را به ۱۲ هزار تن در کف و ۳ هزار تن در طبقات برسانند. این ترمینال مشترک نهایتا به هر دو کشور اجازه خواهد داد تا حجم بار ترانزیتی به سمت افغانستان را تا میزان چشمگیری افزایش دهند.

از سوی دیگر، کشورهای آسیای مرکزی که مسیر بار کریدور میانی نیز محسوب می شوند، به دنبال انتقال بار ترانزیتی غرب چین به سمت جنوب، با استفاده از مسیر افغانستان هستند. این نکته را نیز باید در نظر داشت که قزاقستان، علاوه بر خط ریلی موجود اتصالی با چین، در حال ساخت دو خط ریلی مشترک دیگر با این کشور بوده که این موضوع می تواند صادرات و ترانزیت بار ریلی این کشور چین را تا سطح چشمگیری افزایش دهد. در حال حاضر نیز، میزان بار ترانزیتی استان «شی یان» چین به سمت قزاقستان، طی یک سال گذشته بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته است.

آیا مسیر ایران دور خواهد خورد؟

اکنون نوبت به این سوال رسیده که آیا در صورت ساخت پروژه ترانس افغان، این پروژه تهدیدی جدی علیه منافع ترانزیتی ایران محسوب خواهد شد یا خیر؟ پیش از پاسخ به این سوال باید این نکته را بدانیم که علاوه بر عزم جدی مشترک افغاسنتان و کشورهای CIS برای ساخت کریدور «ترانس افغان»، سرمایه هنگفت سه کشور قطر، امارات و عربستان سعودی به عنوان پشتوانه مالی این پروژه محسوب شده و همین امر، عملیات ساخت پروژه را تا حد زیادی تسهیل خواهد کرد.

چین نیز به عنوان یکی از منتفعین غیر مستقیم پروژه ترانس افغان که قصد ترانزیت بار صادراتی خود از طریق این مسیر به سمت جنوب را دارد، به طور حتم حامی فنی این پروژه خواهد بود. همچنین، با توجه به روابط نزدیک میان پکن و طالبان پس از سقوط دولت اشرف غنی، چینی ها به شکلی گسترده در بخش های مختلف معادن و صنایع افغانستان حضور دارند. در دوران جدید حکومت طالبان، چینی ها بخش های مختلفی از معادن سنگ های قیمتی افغانستان را در دست گرفته اند که می بایست برای خارج ساخت اکتشافات خود، مسیری مناسب پیدا کنند. به نظر می رسد کریدور ترانس افغان، همان مسیری باشد که چینی ها برای صادرات استخراج های مختلف خود به آن نیاز دارند.

در مقابل کریدور ترانس افغان، مسیر ایران و چابهار قرار دارد که به نظر می رسد به دلیل شرایط پر تنش موجود در خاورمیانه، کشورهای حوزه CIS و تا حدی چین، ترجیح می دهند مسیری امن تر و به دور از تحریم های احتمالی برای مبادلات تجاری خود پیدا کنند. اگرچه امنیت و سهل الوصول بودن مسیر ایران به لحاظ شرایط توپوگرافی با کریدور ترانس افغان قابل قیاس نیست، اما باید این نکته را در نظر داشت که در خصوص کریدور میانی یز همین موضوع رخ داد. همسایگان دو طرف دریای خزر و چین ترجیح دادند به جای مسیر ایران، از مسیر پر هزینه این کریدور استفاده نموده و دردسر حمل ترکیبی از عرض دریای خزر را به جان بخرند.

لذا در خصوص مسیر چابهار نیز به نظر می رسد همان ماجرا بار دیگر در حال تکرار بوده و به طور حتم، راه اندازی کریدور ترانس افغان، ضربه قابل توجهی به آینده مسیر چابهار ایران خواهد زد. لذا ورود دستکاه دیپلماسی به موضوع کریدور ترانس افغان و آینده آن در راستای حفاظت از منافع ملی کشورمان در صنعت ترانزیت بسیار حیاتی بوده و می بایست بدون فوت وقت به این مساله رسیدگی نماید.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  • متوسط سالانه ساخت راه آهن در کشور
  • پیوستن قزاقستان به جمع شرکای کریدور ترانس افغان
  • ۳۳۰۰ کیلومتر پروژه ریلی در حال ساخت در کشور داریم
  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • بارگیری غیراستاندارد محموله افغانستان توسط کنسرسیوم ریلی+عکس
  • محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه‌آهن تهران عبور کرد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه تهران
  • ۱۰ واگن جدا شده محموله های ترانزیتی افغانستان به مرز رازی رسید
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران