Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:08:01 GMT

دکتر روانشناس: هنر شفابخش است

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۶۸۰۶۰

دکتر روانشناس: هنر شفابخش است

در همیشۀ تاریخ هنرها نقش برجسته‌ای در اعتلای احوال انسانی داشته‌اند. هنرهایی که امروز بیش از پیش از وجه صرفا سرگرم‌کنندۀ خویش فاصله گرفته و هریک رسالت و جایگاهی یافته‌اند. در روزهای کرونا و قرنطینۀ خانگی بسیاری از افراد به سراغ راهکارهایی برای گذارن مفید اوقات در چهارچوب و چهاردیواری خانه رفته‌اند یا به صرافت آشنایی با شیوه‌های کارآمدی در جهت افزایش سلامت روان در کاهش روابط اجتماعی افتاده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بی‌شک یکی از قدیمی‌ترین سرگرمی‌های بشری فنون و شیوه‌های اجرای نمایش است؛ نمایش هم همانند بسیاری از هنرها (همچنان که بیان شد) از نقش صرفا سرگرم کننده خویش در گذشته فاصله گرفته و امروز به عنوان ابزاری مفید در جهت خدمت به سلامت روان از آن بهره گرفته می‌شود و نمود برجستۀ آن را می‌توان در نمایش‌درمانی به وضوح مشاهده کرد.

نمایش‌درمانی یا دراماتراپی (به انگلیسی: Psychodrama) شاخه‌ای از هنر درمانی و به منزلۀ بهره‌گیری از جنبه‌های دراماتیک و زیبایی شناسانهٔ هنر نمایش، جهت تأثیرگذاری بر شخصیت افراد است که بـیـش از آنکه یک فعالیت فـردی باشـد بنا به ذات وجـودی نمایش، یک فعالیت گروهی اسـت.

نمایش‌درمانی در حقیقت تفریح و تفننی است که در بازسازی آرامش و تعادل روانی به خوبی موثر است؛ تلفیقی است از هنر تئاتر و دانش روانشناسی. شیوه ای است که مشکلات عاطفی شخص را به کمک روش ها و تکنیک های خاص درمان می کند. در این نوع از گروه درمانی تعارضات روانی شخص بروز پیدا می کند. خصوصیات برجسته شخصیتش نمایان می شود و در روند درمان با کسب مهارت های فردی، افزایش توانایی های فیزیکی و تقویت مهارت های حرکتی، تعادل روحی و روانی به او باز می گردد.

قدرت شفابخشِ هنر

پریا مژگانی مشاور، روان درمانگر و عضو رسمی انجمن نمایش درمانی ایران در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در باب اهمیت و کارایی هنر در مواجهه با بحران‌ها و بزنگاه‌های زندگی، بیان کرد: هنر، شفابخش است و حتی هر آنچه از هنر زاده شود هم قدرت شفابخشی و التیام دارد؛ مثل موسیقی، عکاسی، سینما، نقاشی، طراحی و البته نمایش. همه ما لحظاتی را به خاطر می‌آوریم که افسرده یا مضطرب بوده‌ایم و یکی از همین شاخه‌های هنری، حالمان را بهتر کرده است. درواقع بشر هنگامی‌که در یک بزنگاه قرار می‌گیرد، نیاز به یک طبیب روح را بیشتر حس می‌کند.

جهان هم‌اکنون در یک نقطه عطف قرار دارد که کیفیت و شکل زندگی‌ها را دگرگون کرده است. اگر بخواهیم نگاه مثبتی داشته باشیم، این ویروس نوظهور می‌تواند یک توفیق اجباری باشد و ما آدم‌ها نیاز به هوشمندی و آگاهی داریم تا روحمان به‌سلامت از این گردنهٔ مه‌آلود عبور کند.وی افزود: این روزهایی که همه ما در خانه و در کنار اعضای خانواده هستیم، فرصت خوبی است تا از ظرفیت‌های هنر درمانی و به‌طور خاص نمایش درمانی برای آموزش و گذران بهینهٔ وقت استفاده کنیم. اعضای خانواده در این مجال می‌توانند در نقش نمایش درمانگرانی ظاهر شوند که فرصت‌های زیادی در اختیار دارند: از نمایش بی‌کلام تا بازی‌های خانگی، از تخیل و تصویرسازی تا بازی‌های بداهه و از آموزش غیرمستقیم مهارت‌های اجتماعی تا پرورش خلاقیت‌ها که همگی آن‌ها منجر به ارتقاء سلامت روان تک‌تک اعضای خانواده، بهبود ارتباطات میان فردی و یادگیری رفتارهای جدید و سودمند می‌شود.

نمایش درمانی یکی از رشته‌های پیونددهندۀ علم روانشناسی و هنر نمایش است که زندگی را بازآفرینی می‌کند. شاید جالب باشد بدانیم همین بازی‌ها و نمایش‌های خلاقانه خانگی که سال‌هاست سینه‌به‌سینه از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها به ما رسیده است، به‌طور هوشمندانه‌ای بر پایه برون‌ریزی‌های عاطفی و هیجانی بناشده و منجر به افزایش اعتمادبه‌نفس و آرامش در افراد می‌شود.

نمایش درمانی در خانه

این دکترای روانشناسی تصریح کرد: امروزه نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که نمایش درمانی در درمان بسیاری از اختلالات روانی ازجمله افسردگی و اضطراب مؤثر است. خصوصاً در چنین روزهایی که اکثر اعضای خانواده به دلیل شیوع ویروس کرونا به مدت طولانی در خانه هستند و ممکن است تعارضاتی بیش‌ازپیش میان آن‌ها رخ دهد و یا دچار خمودگی و بی‌انگیزگی شوند، می‌توان از تکنیک‌های نمایش درمانی به‌صورت درمان‌های خانگی استفاده کرد.

مثلاً یکی از تکنیک‌های بسیار مفید و کارآمد، فن «جابجایی نقش‌ها» ست. در این روش دو نفر سعی می‌کنند نقش یکدیگر را بازی کنند و مهم‌ترین فایده‌ای که در این میان وجود دارد این است که به این طریق می‌توانند دنیا را از دریچه چشم عضو خانواده خود مثلاً همسر، پسر یا مادر ببینند؛ و یا می‌توان به انواع تمریناتی اشاره کرد که در نمایش درمانی برای «ریتم آگاهی» استفاده می‌کنیم مثل تمرینات تنفسی، تمرکزی، آوایی و... همچنین فنون خلاقانه‌ای مثل داستان‌گویی یا بازی‌سازی. خوب است بدانیم در خلال داستان‌گویی‌های بداهه یا اصطلاحاً آنچه آن را «بازی خیال» می‌نامیم، ذهن پرواز می‌کند و پالایش می‌یابد.

درواقع نمایش درمانی در شرایط فعلی باعث می‌شود افراد از جای خود برخیزند، به حرکت درآیند و زندگی را بازی کنند و تجربیات بالینی این امر را تأیید می‌کند که همین حرکت و عمل، به‌خوبی می‌تواند جلوی اُفت خلق و بروز افسردگی را بگیرد.

رابطه محوری؛ شاه‌کلید شفابخشیِ نمایش درمانی

مژگانی در باب اهمیت اثرات گروه بر فرآیند ترمیم روانی در نمایش درمانی تاکید کرد: از نمایش درمانی می‌توان هم برای پیشگیری، هم درمان و هم توان‌بخشی استفاده کرد. نمایش درمانی یک رویکرد بالقوه گروهی است و شاه‌کلید شفابخشی آن، «رابطه محور» بودنش است.

وی افزود: تأکید بر همبستگی و حمایت گروهی، تشریک احساسات و دریافت بازخورد در نمایش درمانی باعث می‌شود این رویکرد یک مرهم و درمان مؤثر بر کاستی‌های روابط بین فردی باشد و چه مجالی بهتر از یک خانواده که اینک روزهای متمادی در کنار یکدیگر هستند.

مژگانی در انتها عنوان کرد: افراد در نمایش درمانی، بازیگران حرفه‌ای تئاتر نیستند. بلکه آدم‌هایی هستند که هریک کم‌وبیش با مشکلات فردی و روان‌شناختی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. سپس این افراد در بستر نمایش درمانی قرار می‌گیرند و مشکلاتشان را نه‌تنها بازگو بلکه بازی می‌کنند و همین به «عمل» درآمدن باعث می‌شود ابعاد روان‌شناختی مشکلشان را کشف کنند، مهارت بیاموزند و شادکامی و عزت‌نفسشان افزایش یابد.

برچسب‌ها کرونا سهم_من_در_مهارکرونا انجمن روان شناسی ایران نمایش

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرونا انجمن روان شناسی ایران نمایش کرونا انجمن روان شناسی ایران نمایش نمایش درمانی نمایش درمانی اعضای خانواده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۶۸۰۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌ها ایرانی

همشهری آنلاین: مهدی سیفی مدیرکل نظارت و تطبیق ساترا گفت: سریال «حشاشین» محصول کشور مصر است و روایت آن از تاریخ اسلام متضمن تحریف‌های فراوانی است که به نظر می‌رسد با رویکرد سیاسی مغرضانه تولید شده است. بر همین اساس طبق نظر شورای صدور مجوز ساترا انتشار سریال «حشاشین» (The Assassins)، در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر ایران مورد تایید نیست.
همچنین در این زمینه امید علی مسعودی؛ عضو شورای سواد فضای مجازی ساترا درباره این سریال و لزوم حذفش از پلتفرم ها می گوید: «پخش سریال حشاشین محصول شبکه تلویزیونی مصر از ماه مبارک رمضان از این شبکه و پلتفرم های نمایش خانگی در ایران و کشورهای عرب زبان آغاز شد و همچنان این سریال در حال کسب مخاطب بیشتر از طریق سکوهای نمایش خانگی است. سریال حشاشین با بودجه ای ۱۲ میلیون دلاری ساخته شده و یکی از پرخرج‌ترین سریال‌های تاریخ کشورهای عرب زبان به شمار می‌رود. این سریال دست روی کاراکتری گذاشته که تاریخ درباره آن روایات متعددی را مطرح کرده و تاکنون دستمایه ساخت بازی‌های ویدیویی مشهوری با نام «اساسینز کرید» (فرقه آدمکشی) و تولید فیلم و سریالی به همین نام بر اساس این بازی و حتی نوشته شدن یک سری رمان و کمیک بوک (داستان مصور) از روی آن بوده است.» وی در ادامه یادآور می شود:«نوجوانان جهان با دنیای دروغینی که کمپانی فرانسوی بازیسازی یوبیسافت از جهان حشاشین ساخته آشنایی دارند و متاسفانه فریب قصه‌های دروغ این بازی و مشتقات آن (کتاب‌ها و سریال و…) را خورده‌اند. پیش از این بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ ای اقدام شایسته‌ای در برابر دروغ‌هایی که در این فرنچایز بازی ویدیویی مطرح شده انجام نداده بود و حالا با تولید و انتشار سریال مذکور از شبکه نمایش خانگی ساترا نیز در معرض آزمونی تازه قرار گرفته است.
برجسته کردن فرقه ها از پروژه‌های مهم صهیونیسم جهانی به شمار می‌رود و تصور می‌شود که تولید و پخش چنین سریال پر هزینه‌ای نیز با همین سیاست‌ها همسو باشد. این سریال با پخش در ایام ماه مبارک رمضان که ماه همدلی مسلمانان است، سعی کرد تا اختلافات مذهبی مسلمانان را به تبلور بکشد. یکی از اهداف سریال حشاشین این بود که ترور و سرآغاز ترور را به اسلام و به خصوص به شیعه‌ها ربط دهد. شاهد این نظریه آن است که در این سریال تاکید میشود که تروریست از جهان عرب متولد نشده است بلکه شهرهای ری، قم و اصفهان را منشاء تروریست معرفی میکند. »
همچنین مسعودی در بخش دیگر صحبت هایش تصریح می کند:«تولید و انتشار این سریال که از نظر تاریخی محلی از اعراب ندارد و اشکالات ریز و درشتی به فیلنامه آن وارد است در پلتفرم های نمایش خانگی ایرانی همراه با انتشار در پلتفرم های عرب زبان، این ضرورت را بیشتر از گذشته مطرح کرد که لازم است انتشار تمام سریال های خارجی نیز همچون سریال های داخلی ناچار به اخذ مجوز از سازمان تنظیم مقررات رسانه های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) شود.
حالا که شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال تدوین آیین نامه محتوایی شبکه نمایش خانگی است پیشنهاد میکنم در این آیین نامه انتشار سریال های خارجی نیز مشمول ممیزی پیشینی شود چون زمانی که سریالی خارجی از شبکه نمایش خانگی پخش میشود، قطعا حتی اگر بعدا از شبکه نمایش خانگی حذف شود، دیگر این حذف کارایی لازم را نخواهد داشت، ضمنا توجه به این نکته ضروری است که پیشگیری بهتر از درمان است و چنانچه سریال های خارجی قبل از پخش ممیزی شوند، این امر آسیب کمتری برای خانواده های ایرانی خواهد داشت. »

کد خبر 847539 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها مصر خبر مهم فیلم و سریال ایرانی فیلم و سریال خارجی

دیگر خبرها

  • دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌های ایرانی
  • لیلا بلوکات با «خارشتر» به صحنه تئاتر می‌آید
  • فال تاروت برای متولدین ماه‌های مختلف امروز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌ها ایرانی
  • از روان تا درمان
  • چرا باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
  • احمدزاده بازی با پرسپولیس را از دست داد
  • والیبال نشسته به دنبال نمایش جدید در پاریس
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده
  • بهره برداری از واحد تخصصی فیزیوتراپی کف لگن در شهرکرد