Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@00:06:46 GMT

اقتصاد هوشمند و گذر از آدرس‌دهی غلط

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۶۹۴۷۷

اقتصاد هوشمند و گذر از آدرس‌دهی غلط

در گزیده ای از یادداشت روزنامه شرق به قلم اسفندیار جهانگرد استاد اقتصاد دانشگاه علامه آمده است: در آن برهه به‌دلیل ‌بی‌برنامگی کلان، دستگاه‌های مختلف مانند جزیره‌هایی منفک از هم و مانند فضای گلخانه‌ای و جدا از یکدیگر هرکدام بر حسب سلیقه مدیر بالادستی‌ خود یک‌سری پروژه‌ را در این زمینه تعریف می‌کردند و تازمانی‌که آن مسئول بر مسند مدیریت و قدرت باقی بود، پروژه نیز اجرا می‌شد و اگر آن مسئول کنار گذاشته می‌شد، آن پروژه نیز مانند بسیاری از پروژه‌های دیگر از دستور کار خارج می‌شد و به اغما می‌رفت! (به عبارتی باری به‌هرجهت بود).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تقریبا از اواسط دهه ۱۳۸۰ شمسی، برنامه‌ریزی برای فاوا به شکل منسجم در دستور کار دولت وقت قرار گرفت و علاوه بر اینکه در برنامه‌های توسعه‌ای پنج‌ساله نیم‌نگاهی به آن کردند، برای این حوزه نیز برنامه‌های جداگانه‌ای نوشتند که برنامه چهارم توسعه و همچنین طرح تکفای یک به این موضوع پرداختند. ‌(پدیده شروع برنامه‌ای) با نزدیک‌شدن به دهه ۱۳۹۰ شمسی، شیب برنامه‌نویسی برای فاوا در ایران هم‌زمان با شیب تند روند تحول دیجیتال دنیا نیز شدت گرفت، به‌گونه‌ای که تقریبا در یک دوره ۱۰ساله، ۱۰ سند مختلف در این حوزه نوشته شد. (پدیده سردرگمی اقتصاد رانتی ایران بر اثر تحول فناوری بیرونی و جهانی). این‌بار نیز به‌واسطه سردرگمی، صدای مدیران و مجریان طرح‌ها بلند شد که چرا این‌قدر سند برای حوزه فناوری دیجیتال نوشته می‌شود، بهتر نیست یک سند به‌صورت کامل اجرا شود؟ (نگاشت سندهای ایستا و گلخانه‌ای و عدم تأمل لازم در تحولات فناوری جهانی).مشکل فقط به همین‌جا ختم نمی‌شد؛ برخی از این برنامه‌های مدون‌شده، نقشه راه نام می‌گرفتند، برخی دیگر سند، دیگری برنامه جامع راهبردی، برخی طرح و برخی دیگر نیز سند راهبردی (غرق در سردرگمی سطح نظری به شکل ناقص بدون راهبری سازمانی درست برای رفع مشکل).

وقتی سؤال می‌شد چرا برای این حوزه چندین سند نوشته می‌شود، پاسخی که می‌آمد این بود که این سند نیست و نقشه راه است. به‌عبارتی مجدد به‌دلیل وفور مستندات با نام‌های مختلف هیچ سند مشخصی به‌لحاظ توسعه و آینده‌نگری در دستور کار و اجرا نبود و باز به همان خانه اول ابتدای طرح بحث این نوشتار در کشور برمی‌گشتیم.از طرف دیگر بیشتر این اسناد با مشکل وجود «دولت دوسر» در کشور مواجه بوده‌اند؛ یعنی دراین‌باره بخشی از حاکمیت موافق فناوری و بازبودن دسترسی و توسعه آن بوده و هستند و بخشی دیگر از حاکمیت موافق کنترل و محدودیت شدید این فناوری بوده و هستند. در نهایت از دل این مجموعه از یک طرف با رفع برخی موانع یادشده هم سند سازگاری در سطح نظری بیرون نیامده و نمی‌آید! و از طرف دیگر در اجرا هم به‌دلیل ناسازگاری نظری و دلایل متعدد دیگر اجرای سندهای تنظیمی ثمربخش نبودند، چراکه در بعد نظری اختلاف‌نظر بسیار وجود داشت و در نتیجه خروجی سند از همان ابتدا به محاق می‌رفت و دلیل آن وجود تضادهای مفهومی و استراتژیک در متن سند و در نگرش بازوهای شکل‌دهنده قدرت در حاکمیت بوده و هست که به مفهوم وجود دولت دوسر در ایران در برخورد با فناوری است.

 این مسئله در برهه اخیر هم هنوز حل نشده است و همه به‌سرعت دنبال نوشتن سند بدون بررسی و تحلیل مفهوم، ابعاد، روندهای جهانی، امنیت و مسائل حقوقی و مقرراتی و ذی‌نفعان فناوری دیجیتال هستند.

شیوع ویروس کووید ۱۹ شرایطی را برای ایران و دنیا به وجود آورده که لزوم حداقل شکل‌گیری اجتماعات و استفاده از فناوری‌های دیجیتالی را در همه ارکان اقتصاد رقم زده و باعث عوض‌کردن مختصات اقتصاد شده است. پیش‌بینی این نوع همه‌گیری‌ها در آینده نیز توجه به این حوزه را دوچندان کرده است؛ ازاین‌رو فرصت مغتنمی برای مفهوم‌سازی واحد، پیاده‌سازی در همه ارکان دولتی و خصوصی و آدرس‌دهی صحیح به وجود آمده است. پس باید این فرصت را غنیمت دانست و از آدرس‌دهی غلط این مقوله پرهیز کرد و اقتصاد هوشمند را به مفهوم واقعی و معتبر علمی آن در اقتصاد ایران طراحی و پیاده‌سازی کرد.

منبع: روزنامه شرق برچسب‌ها ویروس کرونا اقتصاد هوشمند کارآمدی دولت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا اقتصاد هوشمند کارآمدی دولت ویروس کرونا اقتصاد هوشمند کارآمدی دولت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۶۹۴۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری رقم می‌خورد

ایسنا/خراسان رضوی رئیس جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری است و این امر با همکاری، حسن‌نیت و سخت‌کوشی میسر می‌شود و این نوآوری در زیست‌بومی مناسب، به کمال خود یعنی حضور در بازار رقابت خواهد رسید.

حسین امینی مشهدی صبح امروز ۱۳ اردیبهشت در اولین رویداد ملی فبین‌فود که هتل پردیسان مشهد برگزار شد، اظهار کرد: این رویداد ملی نمادی از اعتماد و اراده جمعی دست‌اندرکاران صنایع غذایی، اعم از تولیدکنندگان، فناوران و پژوهشگران، ارکان حاکمیتی و قانون‌‎گذاران و نهادهای واسطه‌ای چون جهاددانشگاهی است تا افق‌های روشن‌تری را به سوی همکاری و تقویت تولید ملی رقم بزنند. این اجتماع پیش از آنکه رویدادی فناورانه باشد، حرکتی فرهنگی است که در مسیر همکاری برای افزایش توانمندی، تاب‌آوری و هم‌افزایی ظرفیت‌های صنعت غذا در برابر اقتضائات و التهاب تولید و رقابت در بازار ملی و جهانی صورت می‌گیرد. 

رئیس جهاددانشگاهی خراسان رضوی اضافه کرد: ایران و هر آنچه که از این نام مقدس در ذهن و ضمیرمان تداعی می‌شود، محصول کنش‌ها و واکنش‌های هزاران انسان نخبه و فرهنگ‌دوست در طول تاریخ است و امروز ما میراث‌دار این نام شریف هستیم و بایستی با تلاش خود بر اعتبار ملی و جهانی آن بیفزاییم. البته این مهم، جز در سایه تشریک مساعی، اعتماد، تلاش و تعصب نسبت به این آب و خاک و میراث مادی و معنوی گران‌قدر آن صورت نمی‌پذیرد.

امینی ادامه داد: همچنین اعتقاد راسخ داریم که نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری است و این امر با همکاری، حسن‌نیت و سخت‌کوشی میسر می‌شود، اما این نوآوری در زیست‌بومی مناسب، به کمال خود یعنی حضور در بازار رقابت خواهد رسید، چنانکه مکرر گفته‌اند نقش نهادهای حاکمیتی اعم از قانون‌گذاری، اجرایی، نظارتی و نظامات مالی در این زیست‌بوم بسیار پررنگ است. بدیهی است آینده‌نگری مستلزم وضع قوانین آینده‌‎نگرانه است. قوانین و مقررات بعضا دست‌وپاگیر یا اجرای ضعیف و ناصحیح قوانین موجود، نگاه صنعتگران و تولیدکنندگان و نخبگان ما را دچار دلسردی می‌کند، هر چند بازیگران عرصه صنعت غذا و جوانان غیرتمند این مرز و بوم حتی در سخت‌ترین شرایط ناامید نشده و با اصرار خود، موانع را کنار زده و توفیقاتی ملی و جهانی را رقم زدند. 

فبین فود، تعاون تمامی عناصر فعال زیست بوم فناوری و نوآوری

وی افزود: این اجتماع که در رویدادی با عنوان فبین‌فود تجلی یافته، بر آن است تا با تعاون تمامی عناصر فعال و بازیگران زیست بوم فناوری و نوآوری در همین شرایط موجود با تمامی اشکالات و کاستی‌ها و سختی‌های احتمالی، حرکت و اقدامی موثر انجام دهد. از این رو با شناسایی برخی از مشکلات حوزه صنعت غذا که با حسن ظن اهالی صنعت احصا شده، آن را به دست جوانان نخبه و توانمند سپرده است و امروز نگاه این رویداد و مخاطبان آن به این جوانان نخبه  است تا با استفاده از دانش و مهارت خود، گره‌ای از گره‌های صنعت بگشایند و نویدگر عینی شعار "ما می‌توانیم" باشند. 

امنیت غذایی پایدار از عناصر کلیدی نظام حکمرانی

رئیس جهاددانشگاهی خراسان رضوی عنوان کرد: به عنوان عضو کوچکی از نهاد جهاددانشگاهی که جایگاه خود را نهاد واسط توسعه می‌داند، باید بگویم که ما با تمامی ظرفیت‌های خود اعم از نیروی انسانی متخصص و تجهیزات آزمایشگاهی، آمادگی کامل داریم تا با به اشتراک گذاشتن منابع خود اهالی صنعت، فناوران و نوآوران را در به‌هم‌رسانی نیازها و ایده‌ها و در نهایت حل مسائل صنعت غذا یاری کنیم تا از این طریق بتوانیم به امنیت غذایی پایدار که امروز از عناصر کلیدی نظام حکمرانی است، نائل آییم. 

وی خاطرنشان کرد: بر خود لازم می‌دانم از اهتمام ویژه، حمایت و همراهی بی‌دریغ معاونت محترم علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، آقای دهقانی فیروزآبادی و رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، خانم حق‌جوی جوانمرد صمیمانه تشکر کنم. همچنین از  حضور و همراهی معاونت محترم پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی، آقای فتح‌اللهی و آقای ابراهیمی و مسئولان و مدیران دستگاه‌های اجرایی خراسان رضوی سپاسگزارم. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سرویس استعلام آنلاین ملک در شهرداری‌های کلانشهرها راه‌اندازی می‌شود
  • برای رهایی از مشکلات ترافیکی باید به سمت استفاده از فناوری‌های مدرن حرکت کرد
  • نجات اقتصاد کشور در سایه نوآوری رقم می‌خورد
  • دستیار هوشمند خانگی/ هوش مصنوعی چگونه به خانه‌داری کمک می‌کند؟
  • اختراع ایرانی برای پایش فساد میگو با فناوری نانو
  • ببینید| رازهای نگفته فرشته از زبان پردیس؛ چرا از گرفتن سیمرغ شاد نبود؟ رازگشایی از ملاقات شرعی تا آش و شکلات!
  • محدودیت دسترسی به گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی برای کودکان فرانسوی
  • گوشی هوشمند به "کنترل تلویزیون" تبدیل می‌شود
  • استان بوشهر در ارزیابی توسعه اقتصاد دانش بنیان رتبه سوم کشور شد
  • کسب رتبه سوم استان بوشهر در توسعه اقتصاد دانش بنیان