Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-27@21:13:40 GMT

روی دیگر سکه دومین خانواده بزرگ کارگری و صنعتی کشور

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۸۵۴۷۰

روی دیگر سکه دومین خانواده بزرگ کارگری و صنعتی کشور

استان اصفهان با دارا بودن ۱۲ درصد از مجموع کارگران کشور، سهم بزرگی در صنعت و اقتصاد کشور را به خود اختصاص داده، اما روی دیگر این سکه در زمان تحریم و شیوع بیماری خودش را نشان می‌دهد، زمانی که کارگران اصفهانی بیشترین آسیب را می‌بینند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، از روزی که کارگران تحت ستم کارفرمایان در شیکاگو برای درخواست کاهش ساعت کاری از ۱۴ ساعت به ۸ ساعت راهپیمایی کردند و با شلیک پلیس تعدادی کشته و زخمی شدند، بیش از ۱۵۰ سال می‌گذرد؛ هرچند این حرکت ساعت کاری آن‌ها را کم نکرد اما شروع حرکتی در تمام کشورها بود تا کارگران ستم‌دیده نسبت به احقاق حقوقشان به تکاپو بیفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به یاد آن قیام کارگری روز اول می (۱۲ اردیبهشت ماه) در بیشتر کشورهای دنیا روز کارگر شناخته می‌شوند به جز آمریکا که در سپتامبر روزی را به این عنوان اختصاص داده‌اند، در تقویم ایران هم یک روز زودتر یعنی ۱۱ اردیبهشت به نام روز کارگر نام‌گذاری شده، به همین دلیل در برخی تقویم‌ها ۱۱ و در بعضی ۱۲ اردیبهشت به نام روز کارگر است.

اختلاف در روز کارگر ایرانی و جهانی

علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار در ارتباط با روز کارگر درخصوص این تفاوت می‌گوید: در قانون کار، دقیقاً یازدهم اردیبهشت، به عنوان روز کارگر تعیین شده است، ماده ۶۳ قانون کار می‌گوید «علاوه بر تعطیلات رسمی کشور، روز کارگر (۱۱ اردیبهشت) نیز جزو تعطیلات رسمی کارگران به حساب می‌آید.»به عبارت دیگر، همه مشمولان قانون کار، یازدهم اردیبهشت تعطیل هستند.

خدایی در ارتباط با اینکه در برخی از تقویم‌های سال جاری، دوازدهم اردیبهشت (روزجمعه) روز کارگر در نظر گرفته شده، می‌گوید: اینکه در برخی تقویم‌ها ۱۲ اردیبهشت (جمعه) روز کارگر تعیین شده به علت مصادف بودن اول ماه می روز جهانی کارگر است. بنابراین ملاک عمل برای کارگران و کارفرمایان باید روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت باشد؛ اگر کارفرمایی کارگران را مجبور کند که در این روز سر کار حاضر شوند، مرتکب تخلف شده است چراکه پنجشنبه براساس قانون، برای کارگران تعطیل رسمی است و می‌توانند از حق تعطیلی خود برخوردار شوند.

شاید دلیلی که قانون‌گذار ۱۱ اردیبهشت را روز کارگر نامیده این باشد که تظاهرات کارگران کرمانشاهی در روز ۱۱ اردیبهشت ۱۳۲۵ به مناسبت روز جهانی کارگر مورد حمله پلیس قرار گرفت. در این تظاهرات ۱۴ کارگر کشته و ۱۲۰ کارگر زخمی شدند. این کارگران نخستین جان‌باختگان روز کارگر در ایران هستند.

 

افزایش ۵ درصدی کارگران در سال ۹۸

استان اصفهان به عنوان دومین استان صنعتی بعد از پایتخت خانواده کارگری بزرگی دارد و طبق آمار در سال ۹۷ بیش از ۷۱۵ هزار نفر کارگر فعال در استان اصفهان مشغول به کار بودند که این عدد با ۵.۵ درصد افزایش در سال ۹۸ به بیش از ۷۵۴ هزار نفر رسیده است.

 

اصفهان هم بیشترین اشتغال را دارد هم بیکاری‌اش بالاست

آن طور که نعمت اله اکبری رئیس سازمان برنامه و بودجه استان اصفهان در رابطه با وضعیت اشتغال کارگران در استان اصفهان می‌گوید، با توجه به همین بزرگی خانواده کارگری در اصفهان، تحریم‌ها تأثیر بیشتری بر این استان گذاشته، این موضوع به این پرسش هم پاسخ می‌دهد که چرا استان اصفهان که دومین استان صنعتی کشور است نرخ بیکاری در چند سال اخیر بیش از میانگین کشوری بوده است؟

اکبری همچنین در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از کاهش ۲ درصدی بیکاری در سال ۹۸ خبر داد و اظهار داشت: هدف ما رسیدن به نرخ بیکاری تک رقمی است اما سال گذشته علی‌رغم تلاش‌ها بیکاری تک رقمی نشد، ۲ درصد کاهش داشت و به نرخ کشوری که حدود ۱۲ درصد نزدیک شدیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه استان اصفهان با بیان این که ۱۲ درصد از جمعیت کارگری کشور در اصفهان مشغول به کار هستند، تصریح کرد: از سال گذشته به دلیل بارندگی خوبی که صورت گرفت بیکاری در کشاورزی کنترل و کاهش بیکاری را شاهد هستیم.

وی با اشاره به تاثیرات شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد و کارگران تاکید کرد: کرونا کشورها را با یک شرایط جدیدی مواجه کرد به طوری که هیچ دولتی پیش‌بینی ابعاد آن را نمی‌کرد؛ با وجود این تاب‌آوری اقتصاد ایران که به دلیل تحریم‌های طولانی مدت بالا رفته، باعث شد نسبت به سایر دولت‌ها و حتی نسبت به کشورهای توسعه یافته در مقابل کرونا بهتر عمل کنیم.

 

کارگرانی که کرونا بیکارشان کرد

محسن نیرومند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان با اشاره به تأثیر کرونا بر وضعیت بیکاری در استان اظهار داشت: از تاریخ ۲۴ اسفند ۹۸ تا ابتدای اردیبهشت ماه ۶۵ هزار نفر در سامانه بیمه بیکاری ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد ۵۹ هزار نفر احراز هویت و مشمول بیمه بیکاری بودند و شرایط پرداخت مقرری به آن‌ها در دست بررسی است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان افزود: مقرر شده مبلغ ۵ هزار میلیارد تومان برای بحث بیمه بیکاری در کل کشور اختصاص یابد که به محض دریافت برای متقاضیان مشمول بیمه بیکاری واریز خواهد شد.

وی در پاسخ به سؤالی پیرامون مبلغ پرداختی گفت: با توجه به این که آمار ثبت‌نام کنندگان در سامانه پالایش نشده و تأیید بیمه‌شدگان بر عهده تأمین اجتماعی است، هنوز مبلغ پرداختی مشخص نیست اما آنچه در قانون آمده ۵۵ درصد متوسط مزد حقوق بیمه شده در ۹۰ روز قبل از بیکاری است.

نیرومند بابیان این که تنها کسانی شامل بیمه بیکاری می‌شوند که مشمول قانون کار بوده باشند و ۳ درصد حق بیمه بیکاری را مطابق قانون کار در وجه سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کرده باشند تاکید کرد: کارگران آسیب دیده در شرایط حاصل از شیوع بیماری کرونا دو دسته هستند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان تشریح کرد: دسته نخست بیمه‌شدگان اجباری ماده ۱۴۸ قانون کار هستند و بر اساس قانون در شرایط خاص می‌توان از آن‌ها حمایت کرد، امکان ثبت‌نام آن‌ها در سامانه بیمه بیکاری فراهم شده است.

وی دسته دوم را کارگران فصلی و صنفی فاقد بیمه یا افراد شاغل با بیمه خاص مانند کارگران ساختمانی، رانندگان و قالیبافان بیان کرد و افزود: دولت برای چنین افرادی در حال تعیین سازوکار مشخص به منظور واریز کمک مالی بلاعوض یا تسهیلات بانکی است که مبلغ ۱۰ تا ۲۰ میلیون ریال به آن‌ها تعلق می‌گیرد.

نیرومند با اشاره به اینکه در حال حاضر سازوکار این تصمیم به استان‌ها ابلاغ نشده است، بیان کرد: تسهیلات بانکی که به این افراد پرداخت می‌شود پس از چند ماه تنفس به صورت اقساط با مبلغ اندک از حساب یارانه آن‌ها برداشت خواهد شد.

وی در ادامه عنوان کرد: علی‌رغم افزایش کارگران استان، تعداد پرونده‌های مربوط به اختلافات کارگری و کارفرمایی با ۵.۵ درصد کاهش از ۳۰ هزار و ۶۴۵ به ۲۸ هزار و ۹۵۳ مورد رسیده است.

نیرومند در پاسخ به این سؤال که در سال ۹۸ چه تعداد حادثه برای کارگران رخ داد، اظهار کرد: در حین کار ۱۰۸۷ حادثه در سال ۹۸ برای کارگران اتفاق افتاد که متاسفانه منجر به فوت ۵۵ نفر شد، تعدادی فوتی‌ها در سال ۹۷، ۶۴ نفر بود.

وی فرسودگی  تجهیزات و ماشین‌آلات در بسیاری از صنایع، شرایط ناایمن کارگاه‌ها و عدم نظارت مؤثر را دلایل شایع بروز حوادث ناشی از کار  عنوان کرد و افزود: کارفرمایان برای بهره‌مندی از خسارات پرداختی توسط شرکت‌های بیمه‌ای در حوادث ناشی از کار معمولاً دفاع مؤثری از خود نمی‌کنند و این امر موجب شده که علل بروز حوادث بیشتر متوجه کارفرمایان شود.

 

علی‌رغم مشکلات دیرینه کارگران امروزه با توجه به گستردگی رسانه‌ها و افزایش سواد عمومی، کارگران نسبت به حقوق خود آگاه‌تر و تسلط کارفرمایان بر کارگران کمتر شده، با این حال هنوز هم بخشی از متقاضیان کار و کارگران مجبور هستند به تقاضای غیرقانونی صاحب‌کاران خود پاسخ مثبت دهند، البته طبق گفته مسؤولان در پرونده‌های اختلافات کارگری، اداره کار سعی در حمایت از کارگران داشته و دارد.

و مطلب آخر این که استان اصفهان با دارا بودن ۱۲ درصد از مجموع کارگران کشور، سهم بزرگی در صنعت و اقتصاد کشور را به خود اختصاص داده، اما روی دیگر این سکه در زمان تحریم و شیوع بیماری خودش را نشان می‌دهد، زمانی که کارگران اصفهانی بیشترین آسیب را می‌بینند و این به معنای نیاز به حمایت و توجه بیشتر در شرایط امروز کشور است.

انتهای پیام/۶۳۰۶۴/ص۳۰/

منبع: فارس

کلیدواژه: اصفهان کارگران خانواده تحریم برای کارگران استان اصفهان بیمه بیکاری ۱۱ اردیبهشت قانون کار روز کارگر سال ۹۸ هزار نفر ۱۲ درصد ۵ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۸۵۴۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ۳ درصدی نرخ بیکاری گیلان

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان، از برخورد قضایی با قریب به ۱۵۰ کارفرمای متخلف در سال گذشته خبر داد و گفت: کارگاه‌های پر خطر بیشترین سهم را در برخورد‌ها داشتند که قطعا بر کاهش حوادث ناشی از کار موثر بوده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، سیاوش آقاجانی امروز، ۷ اردیبهشت ماه در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه شهر رشت، با اشاره به اهمیت موضوع کار و کارگر در نگاه دین مبین اسلام و نظام جمهوری اسلامی و دولت سیزدهم، اظهار کرد: طبق بیانات رهبر انقلاب، نگاه نظام و دولت به کار و کارگر یک نگاه ارزش مدار است.

وی کار و کارگر را دارای ارزش ذاتی دانست و افزود: نظام جمهوری اسلامی بر خلاف دیگر نظام‌ها که نگاه ابزاری برای جذب سرمایه به کارگر دارند، از اصل کار و کارگر حمایت می‌کند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان با بیان اینکه کار و تلاش و کسب‌روزی حلال در روایات اسلامی در ردیف مجاهدت در راه خداست، تصریح کرد: امروز در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم و این کارگران هستند که با تولید خود به پیروزی نظام اسلامی در حوزه اقتصاد کمک و دشمنان را مایوس می‌کنند.

آقاجانی با اشاره به نامگذاری سال‌های اخیر حول محور جهاد اقتصادی و اقتصاد مقاومتی و جهش تولید و حمایت از تولید ملی و... از سوی رهبر انقلاب، عنوان کرد: رهبر انقلاب همواره اهمیت موضوع کار و تولید را متذکر می‌شوند.

وی با بیان اینکه جامعه کارگری کشور در دوران هشت سال جنگ تحمیلی ۱۴ هزار شهید تقدیم انقلاب کرده است، گفت: استان گیلان ۴۱۸ شهید کارگر دارد که سند سربازی کارگران در سنگر دفاع از کیان کشور و نظام است.

مدیرکل تعاون گیلان یکی از مهمترین تکالیف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را صیانت از نیروی کار دانست و ادامه داد: صیانت از نیروی کار جنبه‌های متعدد دارد و در ابعاد مختلف تعریف می‌شود و دستگاه‌های زیادی در آن نقش آفرین هستند.

آقاجانی با اشاره به فعالیت ۹ دستگاه ذیل وزارت تعاون، اضافه کرد: اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اداره کل تامین اجتماعی، مدیریت درمان تامین اجتماعی، اداره کل بهزیستی، اداره کل فنی و حرفه‌ای، صندوق بیمه عشایر و روستاییان، صندوق بازنشستگی کشوری و بانک‌های رفاه کارگران و توسعه تعاون ذیل وزارت تعاون در حوزه جامعه کارگری فعالیت‌هایی دارند که اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان رئیس شورای هماهنگی این دستگاه‌ها، محوری‌ترین نقش را در این حوزه ایفا می‌کند.

وی با تاکید بر لزوم تنظیم روابط کارگر و کارفرما به عنوان یکی از مهمترین ماموریت‌های اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، یادآور شد: رفع اختلاف کارگران و کارفرایان، تجدیدنظر خواهی، پیگیری مطالبات کارگران، بازرسی و نظارت بر کارگاه‌ها جهت رعایت حقوق کارگر و پیگیری ایجاد تشکل‌های کارگری و کارفرمایی با هدف کمک به صیانت از نیروی کار از طریق برقراری روابط رسمی، ضابطه‌مند و مسالمت آمیز بین کارگر و کارفرما به جد در دستور کار است.

مدیرکل تعاون گیلان با بیان اینکه سالانه حدود ۱۳ هزار دادخواست داریم که منجر به صدور حدود ۱۰ هزار دادنامه توسط ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان می‌شود، گفت: سالانه ۱۲ هزار مورد بازرسی از کارگاه‌های مشمول قانون کار توسط بازرسان کار استان انجام می‌شود تا ایمنی کارگران و رعایت حق و حقوق آن‌ها و وضعیت مشاغل سخت و زیان آور و پیشگیری از حوادث ناشی از کار مورد بررسی قرار گیرد؛ البته در کنار نظارت و بازرسی، آموزش و فرهنگ‌سازی و استفاده از ضمانت‌های اجرایی و در نهایت برخورد‌های قضایی جهت تکمیل فرایند صیانت از نیروی کار دنبال می‌شود.

وی از برخورد قضایی با قریب به ۱۵۰ کارفرمای متخلف در سال گذشته خبر داد و خاطرنشان کرد: کارگاه‌های پر خطر بیشترین سهم را در برخورد‌ها داشتند که قطعا بر کاهش حوادث ناشی از کار موثر بوده است.

آقاجانی استان گیلان را دارای ۴۷ شورای اسلامی کار، ۱۰۷ انجمن کارفرمایی، ۶۰ انجمن کارگری، ۹۱ نماینده کارگران، یک کانون شورای اسلامی کار، ۱۷ کانون شهرستانی بازنشستگان و یک کانون استانی بازنشستگان دانست و افزود: این کانون‌ها و شورا‌ها و انجمن‌ها پیگیر حقوق صنفی کارگران و کارفرمایان و بازنشستگان هستند.

وی با بیان اینکه طی دو سال گذشته مجموعا ۱۶ طرح طبقه بندی مشاغل جدید را با حمایت کارفرمایان در کارگاه‌ها اجرا کردیم، تصریح کرد: از ظرفیت‌های قانونی برای احیای حق و حقوق کارگران استفاده می‌کنیم؛ همچنین سال گذشته قریب به ۴۰ هزار نفر/ساعت آموزش ایمنی را ارائه کردیم.

مدیرکل تعاون گیلان، اشتغال را یکی از مهمترین شعار‌های دولت سیزدهم دانست و متذکر شد: ایجاد سالانه یک میلیون شغل در دستور کار دولت قرار گرفت که برش استانی آن با مشارکت دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی و تعاونی‌ها محقق شد و در سال ۱۴۰۱ موفق به ایجاد ۳۶ هزار شغل شدیم و در سال ۱۴۰۲ توانستیم ۳۵ هزار شغل ایجاد کنیم.

وی با اشاره به حمایت دولت از تسهیل در صدور مجوزها، بخش زیادی از مشاغل ایجاد شده را در بخش صنفی دانست و بیان کرد: مشاغل زیادی نیز با کمک تسهیلات ارزان قیمت دولتی در بخش صنایع و بنگاه‌های تولیدی کشاورزی و خدماتی و مشاغل خانگی و دانش بنیان و از طریق احیای نگاه‌های راکد و تعطیل و... ایجاد شده است.

آقاجانی از کاهش سه درصدی نرخ بیکاری استان نسبت به سه سال گذشته خبر داد و اظهار کرد: این شاخص براساس آمار‌های مرکز آمار اعلام شده است؛ همچنین آمار‌های سامانه‌های رصد اشتغال وزارت تعاون که تحت نظارت‌های میدانی و تلفنی و پیامکی بوده و مشاهدات عینی در بازار کار، موید کاهش نرخ بیکاری در استان می‌باشند.

وی رویکرد دولت را ایجاد اشتغال واقعی دانست و تاکید کرد: به دنبال ایجاد تعادل در بازار کار هستیم و دولت سیزدهم به امنیت شغلی کارگران کمک می‌کند؛ در واقع تداوم تولید در کارخانه و کارگاه به امنیت شغلی کارگران کمک می‌کند؛ از طرف دیگر، تقاضای زیاد و عرضه کم در بازار کار برای کارگر احساس نا امنی ایجاد می‌کند، اما اکنون بسیاری از کارخانجات باید برای حفظ نیروی کار فعلی خودشان امتیازات فراتر از قانون بدهند که این فرصت، مرهون بهبود شاخص‌های فضای کسب و کار بوده و به امنیت شغلی کارگران کمک کرده است.

دیگر خبرها

  • فعالیت۷۰هزار کارگردرگرگان/کارگران نقش مهمی درتولیدومهارتورم دارند
  • رشد ۳ درصدی کاهش نرخ بیکاری در گیلان
  • رشد ۳ درصدی نرخ بیکاری در گیلان
  • یادواره شهدای کارگری شهرستان شفت برگزار شد
  •  نشست مشترک مسئولان قضایی گلستان با جامعه کارگری و کارفرمایی استان برگزار شد
  • نرخ‌ بیکاری اصفهان تک رقمی شد
  • کاهش ۳ درصدی نرخ بیکاری گیلان
  • سورپرایز بزرگ کارگران با دریافت پاداش روز کارگر | کارگران اردیبهشت ۲ تا حقوق می‌گیرند
  • تجدید میثاق جامعه کارگری استان با شهیدان
  • تلاش کارگران برای تولید در کشور «مجاهدانه» است