Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، مجتبی بصیری با تشریح دلایل حادثه ریزش خیابان میرزاطاهر اصفهان و سقوط یک دستگاه اتوبوس شرکت واحد در حفره ای به ابعاد ۱۰ متر در ۴ متر به عمق ۱.۵ تا ۲ متر، اظهار کرد: پدیده هایی همچون ریزش خیابان میرزاطاهر یا میرفندرسکی اصفهان ارتباطی با موضوع فرونشست زمین نداشته و به اصطلاح فروریزش زمین است که منجر به ایجاد فروچاله شده و براثر دلایل مختلفی رخ می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرونشست زمین اتوبوس را بلعید

وی گفت: یکی از دلایل ایجاد فروچاله‌ها تاثیر روان‌آب‌ها و ایجاد آب شستگی رسوبات در زیر زمین به ویژه در محل مجاری آب‌های زیرزمینی همچون قنات‌های قدیمی، شبکه‌های فرسوده فاضلاب یا تونل‌های زیرزمینی است.  

این پژوهشگر مخاطرات و بحران همچنین اضافه کرد: فعالیت‌های ساختمانی، گودبرداری، عملیات احداث تونل مترو و ... می‌توانند از دلایل دیگر فروریزش زمین و ایجاد ناگهانی فروچاله‌ها باشند.

دستورالعملی برای فروچاله‌ها نداریم

وی تاکید کرد: فروچاله‌ها به دلیل ایجاد آنی آنها بسیار خطرناک هستند، دستورالعمل مشخصی وجود ندارد که بگوییم کدام قسمت شهر مستعد پدیده فروچاله است، البته روش‌های ژئوفیزیک پرهزینه‌ای برای شناسایی حفره‌های  زیرزمینی وجود دارد که به طور معمول برای تمام سطح شهرها استفاده نمی‌شود.  

وی تصریح کرد: در خصوص احتمال وقوع برخی مخاطرات می‌توانیم با بررسی‌های دقیق علمی هشدار دهیم. مثلا با شناسایی گسل‌ها می‌توانیم بگوییم کدام مناطق مستعد زلزله است، اما در اکثر موارد برای فروچاله چنین امکانی وجود ندارد.

بصیری اظهار کرد: به برخی فروچاله‌ها در کشور که منجر به خسارت انسانی شده است، نخستین تلفات انسانی بر اثر پدیده فروچاله اواخر شهریور ۹۲ در جاده قدیم کاشان- قم بود که با سقوط یک پراید داخل آن دو سرنشین آن فوت کردند، همچنین چهارم فروردین ۹۹ ایجاد فروچاله در میدان کشاورز قم منجر به سقوط دو دستگاه خودرو به درون آن و کشته شدن سه نفر شد.  

وی به موارد بزرگ پدیده فروچاله در کشور اشاره کرد و گفت: در سال ۹۵ در محله شهران تهران فروریزش بزرگ زمین منجر به انفجار مهیب لوله‌های گاز شد و شعله‌های گاز بیش از ۵۰ متر زبانه کشید، همچنین نمونه دیگر یکم دی ماه ۹۸ در خیابان میرفندرسکی اصفهان فروچاله‌ای عمیق ایجاد شد که در مجاورت پایه‌های پل شهری قرار داشت. در آن زمان چنانچه پل آسیب می‌دید ممکن بود با سقوط خودروها ابعاد حادثه بسیار گسترده شود.

فروچاله‌ها به صورت آنی ایجاد می‌شوند

پژوهشگر مخاطرات و بحران در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کشور درباره احتمال نقش فرسودگی شبکه فاضلاب در ایجاد فروریزش، توضیح داد: در پی بارش‌های شدید بهاری و ورود دبی بالا و ناگهانی آب به شبکه فرسوده فاضلاب ممکن است لوله‌ها دچار شکستگی شده و با ورود آب به داخل آبرفت، پدیده آب شستگی رسوبات رخ دهد. در چنین شرایطی بر اثر ارتعاشات ترافیکی در بالای این محل می‌تواند فروریزش رخ دهد، همچنین خروج گاز از لوله‌های فرسوده فاضلاب می‌تواند موجب خردگی لوله‌ها و بتن محافظ شبکه فاضلاب و به مرور از بین رفتن آن و ورود آب به داخل رسوبات شود.

وی گفت: درباره حادثه روز گذشته ۱۳ اردیبهشت ۹۹  ایجاد فروچاله در خیابان میرزاطاهر اصفهان، به نظر می‌رسد بارش‌های شدید بهاری موجب تزریق دبی بیش از حد نرمال به شبکه فاضلاب شده که فشار تزریق روان‌آب‌های سطحی به این شبکه در صورت پوسیدگی موجب نشتی شبکه فاضلاب و آب شستگی رسوبات و در نهایت ایجاد فروچاله شود.

وی تاکید کرد: اگر شبکه قبلی فاضلاب از مدار خارج شده باشد باید با بررسی دقیق میدانی مشخص شود که ورودی‌های آن کاملا مسدود شده باشد.

بصیری در خصوص اینکه آیا فروچاله‌ها می‌توانند به اندازه پدیده فرونشست در شهرها نگران‌کننده باشند، گفت: به طور قطع فروچاله‌ها به هر دلیل که ایجاد شوند به مراتب خطرناک‌تر از فرونشست زمین هستند چراکه به صورت ناگهانی رخ می‌دهند ولی فرونشست زمین پدیده‌ای تدریجی است و همانند دشت مهیار اصفهان آرام آرام رخ می‌دهد.

وی تاکید کرد: به احتمال زیاد اتفاق روز گذشته اصفهان به دلیل بارندگی‌های شدید بهاری بوده که روان‌آب به هر طریقی به زیر آسفالت نفوذ کرده و با شستن آبرفت‌ها، در نهایت براثر ارتعاشات ترافیکی، فروچاله و ریزش ایجاد شده است.

کد خبر 507582 برچسب‌ها فرونشست زمین استان اصفهان حوادث ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: فرونشست زمین استان اصفهان حوادث ایران خیابان میرزاطاهر ایجاد فروچاله فروچاله ها فرونشست زمین شبکه فاضلاب لوله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۱۶۰۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد

رئیس بخش زلزله‌شناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: حدود ۳۰ درصد مساحت خوزستان (۲۰ هزار کیلومتر) تحت تاثیر فرونشست زمین قرار گرفته است.

به گزارش تسنیم، علی بیت‌الهی رئیس بخش زلزله‌شناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: شاید کمی دور از انتظار باشد، اما در استانی که عمده‌ترین منابع آبی آن آب‌های سطحی است، نیز فرونشست زمین با گستردگی قابل ملاحظه‌ای در حال رخداد است.

وی افزود: مساحتی نزدیک به ۲۰ هزار کیلومتر، حدود ۳۰ درصد مساحت کل استان، تحت تاثیر فرونشست زمین قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: خصوصیت بارز پدیده فرونشست زمین در خطه استان خوزستان، وسعت بالا و مقدار متوسط پایین نرخ سالانه است که دلالت بر سطحی بودن افت آب و همچنین معرف حساس بودن ارتفاع سطح به تغییرات آب نهشته‌های آبرفتی ریزدانه نه چندان عمیق است.

رئیس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بیان کرد: اثر فرونشست زمین در زمین‌های هموار میان ارتفاعی ایذه، در گستره بهبهان و اطراف آن (با وسعت تقریبی ۳۵۰ کیلومتر مربع)، شوش، دزفول، الوان، اهواز، بستان، دشت آزادگان، بندر ماهشهر و امیدیه، رامهرمز و لالی را می‌توان شناسایی کرد که به‌طور عمده نرخ سالیانه کمتر از ۵ سانتی متر در سال را دارند.

بیت‌الهی با بیان «هرچند در برخی مناطق در شوش عدد ۷ و شهرستان اهواز عدد ۶ سانتی متر در سال نیز برآورد شده است» گفت: کاهش حجم آب‌های سطحی، استمرار برداشت از آبخوان‌ها دلایل اصلی توسعه وسیع پهنه‌های فرونشست زمین در استان خوزستان است.

دیگر خبرها

  • مشکل سرایت بنزین به آب‌های سطحی اهواز در حال رفع است
  • یک مقام مسئول: ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • ۳۰ درصد مساحت خوزستان تحت تاثیر فرونشست زمین قرار دارد
  • دریچه‌های فاضلاب خیابان ادهم اهواز و دردسر‌های آن برای رانندگان به روایت فیلم
  • افزایش دوبرابری شمار قربانیان فرونشست اتوبان در چین
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  • تخصیص اعتبار ۱۵۰ میلیارد تومانی برای بازسازی شبکه فاضلاب اصفهان
  • تلاش برای حل فروکش تنش آبی و ایجاد پایداری شبکه توزیع آب در شهرستان چهارباغ