Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، فرهاد حمیداوی، مالک باشگاه شهرخودرو خراسان درخصوص ادامه رقابت‌های لیگ برتر فوتبال، اظهار داشت: امروز با مالکان باشگاه‌های تراکتور تبریز و نساجی مازندران صحبت کردم و نظر آن‌ها را پرسیدم. می‌توانم بگویم باشگاه‌های خصوصی برای ادامه رقابت‌های لیگ شرایطی را در نظر دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همیشه در زمان‌بندی مسابقات مشکل داشته‌ایم. این مشکل برای تیم‌های آسیایی بیشتر هم می‌شود. نظر من این است که از یک شهریور لیگ بیستم را آغاز کنیم. تیم ما نه صدر جدول است و نه خطر سقوط را احساس می‌کند.

سرنوشت تیم‌های سقوط و صعود کننده به لیگ برتر مهمتر است

حمیداوی ادامه داد: البته این امکان وجود دارد که رتبه ما در جدول ارتقا پیدا کند. مهمتر از همه چیز سرنوشت تیم‌های سقوط و صعود کننده به لیگ برتر است. زمان کافی برای لیگ بیستم را داریم و می‌توانیم طی ۲ هفته جام حذفی را هم برگزار کنیم. اگر این اتفاق رخ بدهد، از مصدومیت‌ها هم جلوگیری می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: شهرخودور برای مربی ایتالیایی بلیت برگشت گرفت

کرونا گرفتن ورزشکاران، یعنی اتمام دوران حرفه‌ای آن‌ها

مالک باشگاه شهرخودور گفت: انجام کار گروهی در ایران بسیار دشوار است. متاسفانه آدم‌ها غیر حرفه‌ای را در هر کجای کار قرار داده‌ایم و از آن‌ها انتظار داریم برای سرنوست ورزش کشور تصمیم‌گیری بکنند. یک دکتری گفته بود که اگر ورزشکاران به کرونا دچار شوند، ۴۰ درصد از ریه خود را از دست می‌دهند و برای بازگشت به زندگی، باید ریه‌هایشان ترمیم شود. تصور کنید یک ورزشکار ملی ما درگیر این ویروس شود. آن وقت ۲ سال زمان برای ریکاوری نیاز دارد و عملا ورزش حرفه‌ای آن شخص تمام خواهد شد. آیا تضمینی برای مریض نشدن بازیکنان وجود دارد؟ آیا بیمه‌ای برای ورزشکاران‌مان در نظر گرفته‌ایم؟

شهرخودرو برای موضوع برندینگ وارد فوتبال شد

او درخصوص موضوع خصوصی‌سازی تیم‌های لیگ برتری و میزان سود و زیان تیم‌های خصوصی لیگ برتری بیان کرد: ابتدا می‌خواهم بپرسم چه امکاناتی برای بخش خصوصی به وجود آورده‌ایم که وارد فوتبال شود؟ برای باشگاه‌ها و افراد خصوصی چه چیزی در اختیارشان گذاشته‌ایم؟ می‌توانید در اینترنت سرچ کنید و ببینید در ترکیه، استادیومی به باشگاه متقاضی داده می‌شود و از آن باشگاه خواسته می‌شود طی ۲۰ سال پول آن را پرداخت کند. هنگامی که مجموعه شهرخودور تصمیم گرفت به فوتبال ورود کند، اولین بحث ما، موضوع برندینگ بود. در فوتبال من و دیگر افرادی که از بخش خصوصی وارد می‌شویم، بدون شک در پایان فصل با ضرر روبرو می‌شویم.

احساس می‌کنم تا حدودی، مدیریت در فوتبال را بلدم

حمیداوی درمورد موضوع برندینگ بیان کرد: برای مجموعه شهرخودرو که کار تولید خودرو می‌کند، برندینگ مهم است، اما ممکن است بپرسم باشگاه تراکتور چه چیزی را می‌فروشد؟ کارخانه تراکتور که برای زنوزی نیست و فقط به‌خاطر مردم آذربایجان نام تیم را عوض نکرده‌اند. پس سودی وجود ندارد. آیا در بحث مالیات ورزشی، شهرخودرو چیزی به دست آورده است؟ سال ۷۴ دروازه‌بان تیم‌ملی رد‌ه‌های پایه بوده‌ام و احساس می‌کنم تا حدودی، مدیریت در فوتبال را بلدم. کارنامه‌ام هم این موضوع را نشان می‌دهد و توانستیم ظرف یک سال، آسیایی شویم. این اتفاق تا به حال در مشهد رخ نداده بود.

برای ساختن علی کریمی‌ها چه کار کردیم؟

او گفت: هیچگاه بریز و بپاش نکردیم. البته باید بگویم درآمدزایی هم داشته‌ایم. برای باشگاه‌داری در ایران، اگر می‌خواهید آسیایی نباشید، حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیارد باید هزینه کنید. اگر می‌خواهید آسیایی باشید، باید ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته باشید. اولا بگویم که ما ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه نکردیم. باید باور کنیم که فوتبال نسبت به ۲۰ سال پیش تغییر کرده است. در گذشته عابدزاده‌ها و دایی‌ها داشته ایم و نمی‌توانیم مثل گذشته به صورت انفرادی نتیجه بگیریم. حالا برای ساختن علی کریمی‌ها چه کار کردیم؟

بیشتر بخوانید: میزان هزینه‌ها و درآمد شهرخودرو در لیگ نوزدهم چقدر است؟

در سال جاری،۴۰ میلیارد هزینه و ۱۳ میلیارد تومان درآمد زایی داشته‌ام

مالک باشگاه شهرخودرو درخصوص میزان هزینه‌های این باشگاه در سال جاری بیان کرد: ۴۰ میلیارد تومان در این فصل هزینه کرده‌ام و چیزی حدود ۱۳ میلیارد تومان درآمد زایی داشته‌ام. البته همین چند میلیارد هم به انتخاب نوع افراد درون باشگاه بستگی دارد. مطمئن باشید اگر ۱۰۰ میلیارد تومان برای یک فصل هزینه کنید، در این شرایط تنها موفق به درآمد زایی حدود ۲۰ میلیاردی خواهید شد. در بحث تبلیغات محیطی باشگاه‌ها چقدر دریافتی دارند؟ بلیت‌فروشی چطور؟ بعد از سال‌ها به مبلغ ۳۰ درصدی رسیده‌ایم.

در برزیل، ترانسفر کردن بازیکن یکی از سه بخش اول درآمدزایی کشور  است

حمیداوی افزود: ۲۴۰ میلیون فوتبالیست در دنیا داریم و ۱۴۰۰ تیم و ۳۰۰ هزار باشگاه مخلتف در دنیا داریم. آیا همه به همین صورت هزینه و درآمدزایی می‌کنند؟ آن هم فقط از طریق فروش بازیکن! آرژانتین و برزیل در سال ۲۰۱۰، حدود ۱۰ میلیارد دلار از فروش بازیکن در بخش بودجه کشورشان درآمدزایی کرده‌اند سال ۲۰۱۹، ۱۳۳۰ بازیکن از برزیل به دیگر کشور‌ها رفته است. ببینید چه ارزآوری این کار می‌تواند انجام بدهد. بین ۳ درآمد اول در برزیل، ترانسفر بازیکنان فوتبال قرار دارد.

در پرسپولیس همه عزیزان، الوعده، نه‌وفا بوده‌اند!

او درمورد بدهی تیمش از باشگاه پرسپولیس بابت رضایت‌نامه یحیی گل‌محمدی بیان کرد: همچنان منتظر شنبه هستیم و پول ما دیرکرد هم دارد و معاونت حقوقی باشگاه شهرخودرو اطلاعات دقیقی از این موضوع دارند و از این موضوع خیلی ناراحت هستم. از روز ۲۳ بهمن با هر کسی که در باشگاه پرسپولیس سِمت دارد، صحبت کرده‌ام. همه عزیزان، الوعده، نه‌وفا بوده‌اند!

برای خرید باشگاه، ۳۴ میلیارد تومان خرج کردم

مالک باشگاه شهرخودرو درباره حمایت‌های صورت گرفته از بخش خصوصی برای حضور در سطح اول فوتبال ایران، بیان کرد: تا به حال باشگاه شهرخودرو هیچ دستاوردی از کمک‌های دیگران نداشته است. البته مدیران استان خراسان رضوی کنار ما بوده‌اند، اما ما باید ساختار درست را در بدنه کشور ببینیم و در مجلس به صورت مصوبه دربیاید. تا بتوان از طریق دولت کمک شود. یک بار در استانداری، از آن‌ها خواستم اگر ممکن است زمینی را در اختیار باشگاه شهرخودرو قرار بدهند، بدون حق فروش. حتی پس از دادن زمین، ما را محکوم به ساختن و رها کردن استادیوم بکنند. باید امکاناتی به وجود بیاید تا بخش خصوصی بتواند، بماند. برای سوددهی، باید ابتدا ابزار آن را فراهم بکنیم. این ابزار، یک بسته کامل است. همه مشهدی‌ها باید بدانند که من تنها یک کاغذ را خریداری کرده‌ام. آن‌هم ۳۴ میلیارد تومان! چرا که عشق فوتبال را دارم. اگر نمی‌توانستم همین کار برندینگ را هم انجام بدهم، مثل صبای قم، استیل‌آذین، ملوان و استقلال خوزستان، محکوم به شکست بودم.

بیشتر بخوانید: موضع مشترک باشگاه‌های خصوصی درباره ادامه لیگ برتر فوتبال

حتی گنج قارون هم تمام می‌شود

حمیداوی گفت: الته باید بگویم حتی گنج قارون هم تمام می‌شود. در سال آینده مطمئن باشید که محکوم به جوان‌گرایی هستم. اگر بخواهم هر سال ۴۰ میلیارد هزینه داشته باشم و تنها ۲۵ درصد از آن مبلغ را به دست بیاورم، درست نیست. مگر چند سال می‌توانم این کار را انجام بدهم؟ پس تمامی مالکان باید به سمت جوان‌گرایی بروند. هیمن موضوع مشخص می‌کند که در راستای کسب نتیجه، دچار ضعف خواهیم شد و باب طبع هواداران نخواهیم بود.

در برنامه کوتاه‌مدت، موفق بودیم

مالک باشگاه شهرخودرو درمورد احتمال تیم‌داری‌اش طی سالیان آینده بیان کرد: من یک برنامه ۳، ۵ و ۱۰ ساله داشتم. در برنامه ۳ ساله‌مان تا حدودی موفق بودیم. برای برنامه بلند‌مدت‌مان به دنبال ساخت کمپ و چنین مواردی بودیم. چرا که در دراز مدت به سود‌دهی می‌رسیدیم. فکر می‌کنم در حال حاضر برای حدود ۱۷ نفر در هتل هزینه می‌دهیم. ۲ بازیکن خارجی هم داریم. مربی خارجی‌مان روز ۱۸ اردیبهشت به ایران می‌آید، اما به بازیکن خارجی‌مان گفته‌ایم فعلا صبر کند و نیاید. چرا که از تصمیم‌گیری اطلاع نداریم.

دوست دارم بدانم با چه انگیزه‌ای به دنبال ادامه لیگ هستند؟

حمیداوی درمورد درخواست باشگاه‌های لیگ برتری برای اتمام لیگ امسال گفت: ۱۴ باشگاه نامه داده‌اند که لیگ تمام شود. نمی‌دانم آن ۲ باشگاه چه نامی دارند، اما دوست دارم بدانم با چه انگیزه‌ای به دنبال ادامه لیگ هستند؟ مردم که قرار نیست بیایند و شوری وجود نخواهد داشت.

امکان خصوصی‌سازی استقلال و پرسپولیس وجود ندارد

مالک باشگاه شهرخودرو درباره موضوع خصوی‌سازی ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس اظهار داشت: تصور می‌کنم، در حال حاضر شرایط برای خصوصی‌سازی این ۲ باشگاه وجود ندارد و این اتفاق رخ نخواهد داد.

بیشتر بخوانید: قائم مقام باشگاه شهرخودرو: مخالف ادامه برگزاری رقابت های لیگ برتر فوتبال هستیم

تا ۳ یا ۴ سال آینده هیچ باشگاهی در ایران درآمدزا نخواهد بود

او درباره انتظارش از دولت برای بخش خصوصی در فوتبال گفت: سوال من این است، که پیام مشهد و ابومسلم الآن کجا هستند؟ از آن‌ها فقط بدهی مانده است. برای رفاه اجتماعی چه کاری کرده‌ایم؟ ایا دولت برنامه‌ای برای رفاه اجتماعی دارد؟ اگر در حال حاضر هر هفته هزاران نفر وارد ورزشگاه‌ها می‌شوند، برای آن‌ها شرایطی را ایجاد کنیم تا رفاه آن‌ها بیشتر شود. مطمئن باشید تا ۳ یا ۴ سال آینده هیچ باشگاهی در ایران درآمدزا نخواهد بود. مگر این که بستر‌ها عوض شود.

از نظر ریالی هیچ انتظاری از دولت ندارم

حمیداوی خاطرنشان کرد: از نظر ریالی هیچ انتظاری از دولت ندارم. اما می‌گویم می‌شود ۱۰ هکتار زمین به ما بدهند، تا ما بتوانیم یک ورزشگاه و هتل برای بازیکنان، آن هم با هزینه خودمان ایجاد کنیم. در دراز مدت هم پول زمین را از ما بگیرند. اگر زنوزی الآن باعث نشاط ۸۰ هزار نفر در ورزشگاه تبریز می‌شود، پس ۸۰۰ هزار نفر هوادار دیگر در آن شهر برای تیم وجود دارد. برای نشاط این هواداران کافی است زمینی را به باشگاه بدهند تا آن باشگاه بتواند ورزشگاهی برای خودش احداث کند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: لیگ برتر فوتبال باشگاه پرسپولیس ویروس کرونا مالک باشگاه شهرخودرو بیشتر بخوانید میلیارد تومان لیگ برتر خصوصی سازی وجود ندارد ۴۰ میلیارد باشگاه ها بخش خصوصی حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۲۲۱۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ذاکری: تنها ۱۸ درصد دارایی ها به بخش خصوصی واقعی واگذار شده است/ سرمایه‌ها در دست اقلیتی متمرکز شده که امروز امکان کنترل آنها نیست / هشدار نسبت به تهی سازی ظرفیت دولت با خصوصی سازی رانتی

گروه اقتصاد و درآمد: دکتر آرمان ذاکری، جامعه شناس، ضمن اشاره به پیامد خصوصی سازی بر ایجاد نابرابری های اجتماعی و اقتصادی، گفت: سال ۲۰۰۸ بسیاری از شرکت‌ها و بانکها ورشکست شدند و به طور کلی بازار آزاد کار نکرد. دولت‌ها مجبور شدند یک شبه در حد هزاران میلیارد دلار در اقتصاد مداخله کنند تا بازار آزاد را نجات دهند. این واقعه در پارادایم نئولیبرال تردیدی ایجاد کرد. اما به قدری که در جهان میان اقتصاددان ها و سیاسیون واجد اهمیت بود، نزد دولت‌ ها و اقتصاددان‌ ها در ایران جدی گرفته نشد؛ چرا که اقتصاددان‌های بازار آزادی در ایران بسیار کم به تاریخچه پدیده‌ها توجه می‌کنند و حرف‌هایشان اغلب انتزاعی است و نه تاریخی.

به گزارش جماران، دکتر آرمان ذاکری جامعه شناس و استاد پیشین دانشگاه تربیت مدرس که در نشست « بررسی خصوصی‌سازی و نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی» که از سوی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها برگزار شده بود سخن می‌گفت، خاطرنشان کرد: آنچه که با عنوان خصوصی‌ سازی در ایران و در سه دهه گذشته اتفاق افتاده، در حال حاضر از طرف هیچ یک از پارادایم های مختلف اقتصادی که در دانشگاه نظریه پردازی می‌کنند، مورد قبول نیست.

وی گفت: حتی پارادایم بازار آزاد به رغم نقشی که خودش چه در دولت هاشمی و چه در دولت خاتمی در نگارش برنامه‌های توسعه، در برنامه‌ریزی و ریل گذاری سیاست ها داشته، امروز از این صحبت می‌کند که این مدل خصوصی‌ سازی که در ایران انجام شده، مورد قبول ما نیست. پارادایم های دیگر هم که اساسا به انجام آن نقد داشته‌اند.

 

نمایندگان فکری بازار آزاد در ایران، همچنان خصوصی سازی را توصیه می کنند

این جامعه شناس با بیان اینکه عوارض خصوصی‌سازی تا حد زیادی روشن است و مباحث زیادی در رابطه با آن مطرح شده است و اکنون دیگر با فقر مطالعات تجربی که یک دهه گذشته داشتیم روبرو نیستیم، اظهار داشت: با این حال در برخی از پارادایم‌ های فکری، به طور مشخص پارادایم اقتصاد بازار آزاد که اساتیدی مانند دکتر مسعود نیلی، دکتر غنی نژاد آن را نمایندگی می‌کنند، همچنان به مثابه مسیری برای آینده کشور توصیه می‌شود، آن هم نه به شکلی که تا به امروز اجرا شده بلکه آنچه که اجرای واقعی‌اش و یا اجرا در شرایط دیگر نامیده می‌ شود.

 

مجریان سیاست خصوصی سازی، هم وضعیت امروز را گردن نمی گیرند

ذاکری ادامه داد: در نتیجه اهمیت برای بحث برای ما در دو مسئله است؛ یکی اینکه با ابعاد واقعی نقش این سیاست‌ ها آشنا شویم و بخش دوم اینکه با توجه به انباشت داده‌ ای که ایجاد شده، درباره آینده بحث کنیم و به آن اهمیت دهیم. قرار است تصمیم بگیریم کشور با چه ترتیباتی اداره شود و چه برنامه‌ای را اجرا کنیم؛ چرا که به رغم نقشی که اقتصاددان‌ های بازار آزاد، مکرر در مکرر در ساختار قدرت جمهوری اسلامی داشته‌اند، امروز هم این وضعیت را گردن نمی‌گیرند و مدام از این حرف می‌زنند که همواره چپ گرایانی در دولت‌ ها بوده‌ اند و هیچ گاه نمی‌گذاشته‌ اند حامیان بازار آزاد اهدافشان را محقق کنند و در دولت آقای هاشمی، خاتمی و روحانی مانع می‌شدند.

 

همچنان در جست و جوی اتوپیای شکست خورده گروه‌ های قدرتمندی برای تامین منافعشان تداوم سیاست‌ های تعدیل اقتصادی را توصیه می‌کنند

این جامعه شناس ادامه داد: این مسائل از حیث مرور کارنامه سیاست گذاری اقتصادی کشور و بررسی اینکه چرا ما به اینجا رسیدیم، مهم است. در واقع اکنون گروه‌ های قدرتمندی برای تامین منافعشان تداوم سیاست‌ های تعدیل اقتصادی را توصیه می‌کنند و سپس آن را پیش می‌برند و با دادن وعده ای اتوپیایی، این گونه ادعا می کنند که گویا سیاست‌ ها یک شکل درست اجرا دارد و اگر آن شکل درست اجرا، اتفاق بیفتد مسائل حل می‌شود.

ذاکری ضمن تشریح تجربه جامعه جهانی و سرنوشت سیاست خصوصی‌ سازی در جامعه آمریکا تصریح کرد: بررسی سرنوشت آنچه که در آمریکا به عنوان مهد و یکی از پایه‌گذاران این سیاست‌ ها اجرا شده قابل توجه است.

 

خصوصی سازی رانتی چگونه شکل گرفت؟

این پژوهشگر مسائل اجتماعی یادآور شد: زمانی که این سیاست‌ ها بعد از پایان جنگ اجرا شد، مهمترین نکته‌ ای که به گواه کسانی که این سیاست‌ ها را اجرا می‌ کردند و به گفته مجریان آن از جمله آقایان نیلی و روغنی زنجانی مورد توجه قرار داشت، این بود که در آن مقطع هیچ بخش خصوصی صنعتی مدرنی وجود نداشت که آمادگی پذیرش تملک این مجموعه‌ ها را داشته باشد. در فقدان آمادگی، چه از حیث توانایی مالی و چه از جهت انسانی، این واگذاری‌ ها نمی‌توانست جز از مسیر رانت اتفاق بیفتد. در واقع مبنای کسانی که این برنامه را  در دوره آقای هاشمی اجرا کردند این بود که بخش خصوصی بسازند.

 

فجایعی که خصوصی سازی رانتی بر سر ایران آورد

ذاکری به اجرای برنامه‌هایی از جمله واگذاری سهام شرکت‌ها به کارکنان دولت در آن مقطع اشاره کرد و ضمن تشریح گزارش‌ های انتقادی منتشر شده از سوی مرکز پژوهش‌ های مجلس در دهه ۷۰ مبنی بر انتقاد به نحوه واگذاری ها، اظهارداشت: طی سه دهه این انتقادها تکرار شده است و گزارش‌ ها تاکید می‌ کردند این واگذاری‌ ها به اهلش داده نشده و رانتی بوده است. پولی پرداخت نشده و چون پول نداشته‌اند و ضعیف بوده اند، وام گرفته‌اند و حتی بعدها بر سر پرداخت اقساط وامها کلی ماجرا پیش آمده و وام‌ها را هم پرداخت نکرده‌اند.

این جامعه شناس با بیان اینکه بخش بزرگی از واگذاری ها هم با وام انجام شده است، تصریح کرد: مکرر گفته شد واگذاری‌ها فاسد بوده، تعارض منافع وجود داشته و به قیمت واگذار نشده است. مساله اداره واحدها هم با مشکل مواجه شد و حتی ادوات تکنولوژیک برخی واحدها به فروش رفت. اما با این حال، در کنار این انتقادها مسئله نحوه اجرای سیاست‌ها را مورد تاکید همه می‌دانستند و می‌گفتند ما خوب اجرا نمی‌کنیم.

 

بحران در صندوق ذخیره ارزی در پی وامهای بی ضابطه به بخش خصوصی

ذاکری با بیان اینکه بعد از سال ۸۴ ، اجرای این سیاستها وارد فاز جدیدی شد، توضیح داد: قانونی تصویب شد که به دولت اجازه داد از محل صندوق ذخیره ارزی کشور برای تقویت بخش خصوصی وام تخصیص داده شود. در گزارشی که سال ۹۲ مرکز پژوهش‌ های مجلس منتشر کرد، سرنوشت وام‌ های داده شده به بخش خصوصی در دولت احمدی نژاد مورد بررسی قرار گرفت، از مجموع ۲۴ میلیارد دلار وام داده شده، حدود 9 میلیارد دلار بیشتر برنگشته بود! مرکز پژوهش ها می گوید به دلیل عدم اخذ تعهدات کافی، امیدی به بازگشت آنها نیست و برای 1.6 میلیارد دلار هم سندی در بانک مرکزی موجود نیست و هیچ روشن نیست پول‌ها به چه کسی داده شده است. بخش بدهکار هم دنبال این است که مجددا وقت بگیرد یا به قیمتی زمانی که وام را گرفته است تسویه کند.

وی خاطرنشان کرد: تاثیر این فرایندها بر افزایش نابرابری های اجتماعی و اقتصادی، تمرکز قدرت در دست یک اقلیت، کاهش ظرفیت‌ های دولت برای اداره کشور و به ویژه کاهش ظرفیت‌ های بخش بالنسبه دموکراتیک‌تر دولت در این دوره به طور جدی خود را نشان داد. عمدتا واگذاری دارایی ها مربوط به دارایی های قوه مجریه بوده است که محصول انتخابات در ساختار سیاسی ایران است.

 

اختصاص تنها 18درصد دارایی ها به بخش خصوصی واقعی

ذاکری گفت: بررسی آنچه که تحت عنوان خصوصی سازی از سال ۸۰ تا ۹۴ انجام شد، بنا به گزارش عملکرد سازمان خصوصی‌سازی که سال 95 منتشر شده ، نشان می دهد ۱۸ درصد دارایی ها به بخش خصوصی واقعی و ۴۶ درصد به دست چیزی با عنوان «سایر» که شامل نهادهای نظامی، نهادهای عمومی غیردولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و غیره است رسیده و ۲۱ درصد به سهام عدالت و 14 درصد هم رد دیون بوده.

 

سرمایه‌ها در دست اقلیتی متمرکز شده و امروز امکان کنترل آنها نیست

وی تصریح کرد: بخشی از اموال تا زمانی که در دست دولت بود امکان نظارت و کنترل دموکراتیک داشتند، اما بعد از آن سرمایه‌ هایی که متعلق به عموم مردم است، در دست اقلیتی متمرکز شده و امروز امکان کنترل آنها نیست. اکنون هم فاز جدیدی با عنوان مولدسازی پیش می‌رود و دولت رئیسی می‌گوید ما به اندازه ۵۸ درصد خصوصی‌سازی‌ های صورت گرفته، فقط در این سه سال خصوصی کرده‌ایم.

 

هدف دولت در بخشی از خصوصی‌ سازی‌ ها، کسب درآمد است

این پژوهشگر مسائل اجتماعی با بیان اینکه در بسیاری از خصوصی‌ سازی‌ ها مطلقا دغدغه ناکارآمدی و زیان ده بودن مطرح نبوده و هدف دولت در این خصوصی‌ سازی‌ ها کسب درآمد است، اظهار داشت: سال گذشته بخشی از پتروشیمی خلیج فارس را واگذار کردند، صرف نظر از اینکه بخشی که این پتروشیمی را از آن خود کرد، وابسته به چه بخشی بوده، باید گفت این خصوصی سازی‌ ها بیشتر در ارتباط با بخش‌ هایی انجام می‌شود که عملکرد خوبی دارند و زیان ده نیستند. حتی بعضی از کارشناسان، این پتروشیمی را گل دارایی های دولت عنوان می کردند.

 

فاصله اقلیتی با اکثریت مردم در حال بیشتر شدن است

ذاکری با تاکید بر اینکه فاصله یک اقلیتی با اکثریت مردم در حال بیشتر شدن است و سهم این مسئله در دامن زدن به نابرابری‌ های اجتماعی و اقتصادی بسیار بالا است، به تشریح وضعیت جهانی و اثر اجرای این سیاست‌ ها در اقتصاد آمریکا پرداخت و گفت: سال ۲۰۰۸ با بحرانی که ایجاد شد، اتفاق بسیار مهمی در ساختار اقتصاد جهان افتاد که به قدری که در جهان میان اقتصاددان ها و سیاسیون واجد اهمیت بود، نزد دولت‌ ها و اقتصاددان‌ ها در ایران جدی گرفته نشده است. البته یک علت آن این است که اقتصاد دان‌های بازار آزادی در ایران بسیار کم به تاریخچه پدیده‌ها توجه می‌کنند و حرف‌هایشان اغلب انتزاعی تا تاریخی است.

 

بحران مالی 2008، آغاز چرخش از پارادایم نئولیبرالی

وی عنوان کرد: سال ۲۰۰۸ بسیاری از شرکت‌ها و بانکها ورشکست شدند و به طور کلی بازار آزاد کار نکرد. دولت‌ها مجبور شدند یک شبه در حد میلیاردها و تریلیاردها دلار در اقتصاد مداخله کنند تا بازار آزاد را نجات دهند. این واقعه در پارادایم نئولیبرال تردیدی ایجاد کرد.

ذاکری به اظهارات متعدد مسئولان و مقام‌های کشورهای غربی مبنی بر اینکه بحران ۲۰۰۸ سنت‌ های اقتصادی را زیر سوال برد و نشان داد در جهان جدید تاریخ اجماع واشنگتنی به سر آمده‌اند، گفت: آنها تاکید کردند ما باور داریم که بازارها کار نمی‌ کنند. از بعد از این دوره شاهد چرخش در پارادایم‌ ها بودیم. در طول سه دهه‌ای که این سیاست‌ ها در آمریکا اجرا شده بود، طبقه متوسط قدیمی به آرامی از میدان به در شد و شاهد تضعیف دموکراسی و برابری‌ ها بودند. بعد از بحران ۲۰۰۸ در جریان همه‌ گیری کرونا هم وقتی ساختار بهداشتی که به بخش خصوصی واگذار شده بود، کار نکرد مجددا ناکارآمدی پارادایم نئولیبرال خود را نشان داد و بر این فرضیه صحه گذاشت که ایدئولوژی نئولیبرال کار نمی‌کند.

 

تاکید سازمان ملل بر ضرورت دوری کشورهای درحال توسعه از منطق نئولیبرالی

این جامعه شناس ادامه داد: مارس 2009، در گزارش 65 صفحه ای که در کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل با عنوان «بحران اقتصادی جهانی، ورشکستگی های نظام مند و راه های چاره چند جانبه» داده شد، سه دستور اصلی در جمعبندی گزارش آمده که عبارتند از : برقراری مجدد مقررات گذاری جامع بر نظام جهانی، همکاری بخش خصوصی و دولتی برای تحریک رشد اقتصادی و دیگر اینکه کشورهای در حال توسعه نباید در معرض این منطق نئولیبرالی قرار گیرند که خود مسبب وضع موجود است.

 

اقتصاددانان بازار آزاد در ایران بی توجه به نتایج بحران مالی 2008 جهانی

ذاکری تاکید کرد: بحران 2008 سرآغاز چرخش پارادایمی در اقتصاد جهانی بود که به نظر می رسد هنوز مورد توجه اقتصاددانان بازار آزادی در ایران قرار نگرفته است؛ چرا که بخشی از آنها با گزاره های اقتصادی به مثابه دین روبرو می شوند. در حالی که داده های علمی برآمده از شرایط و مطالعات است و با تغییر شرایط باید دیدگاه ها را عوض کرد. در غرب بر مبنای وضعیت های تجربه شده، در سیاست ها تجدید نظر می کنند و روش های جدیدی را رقم می زنند.

 

به تجربه شکست خورده غرب نگاه کنیم

وی گفت: آنچه که امروز اقتصاددان‌ های نئولیبرال به عنوان اتوپیا تبلیغ آن را ادامه می دهند و می‌ گویند اگر سیاست‌های نئولیبرال به مثابه یک مجموعه با ترتیبات مشخص اداره شود، موفق خواهند شد در واقع برگرفته از آن گذشته شکست خورده غرب است. در حالی که باید به تجربه شکست خورده غرب نگاه کنیم و از توهم اینکه ما باید آرزوی غرب شدن را داشته باشیم و غرب هیچگاه شکست نخورده، خارج شویم.

ذاکری با بیان اینکه امروز مطبوعات درباره دولت بایدن می‌نویسند که او پایان نئولیبرالیسم را رقم زده و رفاهی که ارائه داده با رفاه دوره روزولت قابل مقایسه است، گفت: تعداد صحبت کردن درباره پایان پارادایم نئولیبرالیسم در رسانه‌ها و فضای عمومی بیشتر شده که نشان می‌دهد این دیدگاه تا چه اندازه ترک برداشته است.

 

اجماعی وجود دارد که این شکل از خصوصی سازی، پاسخگو نیست

وی ضمن تشریح دیدگاه‌های «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در خصوص ضرورت توجه به چالش‌ هایی که نظام نئولیبرال ایجاد کرده است، اهمیت تغییر پارادایم را مورد توجه قرار داد و گفت: اجماعی وجود دارد که این شکل از خصوصی سازی، پاسخگو نیست. ضمن اینکه رشد اقتصادی بحران محیط زیست ایجاد کرده است. در حالی که توجه به مسئله محیط زیست برای ایران بسیار اساسی است و ایران در خصوص مسئله محیط زیست بحران‌های جدی‌تری نسبت به آن کشورها دارد.

ذاکری یادآور شد: آنها معتقدند مجموعه سیاست‌ های نئولیبرال با دامن زدن به نابرابری و ضعیف کردن طبقه متوسط آمریکا شرایطی فراهم کرده که دموکراسی در معرض تهدید قرار گرفته و حتی از درون این بستر ترامپ بیرون آمده است. هر چند که هنوز معلوم نیست پارادایم ۲۰۰۸ به بعد چه پارادایمی خواهد بود، اما جهان دوره آنومی و بحران را تجربه می‌کند.

 

میان بخش خصوصی و سیاست خصوصی‌ سازی تفکیک قائل شویم

در پایان، این جامعه شناس با تاکید بر اینکه باید میان بخش خصوصی و سیاست خصوصی‌ سازی تفکیک قائل شد، توضیح داد: بخش خصوصی در همه سرمایه‌داری‌ ها وجود داشته است؛ اما پروژه خصوصی‌ سازی‌ ها فقط در دوره معینی حضور داشت و توازنی که در دوره دولت  - رفاه میان دولت و بخش خصوصی وجود داشت و مجموعه‌ ای از تنظیم گری‌ هایی که توسط دولت انجام می‌شد را بر هم زد. در نتیجه باید توجه داشت مخالفت با پروژه خصوصی سازی ضرورتا به معنای مخالفت با بخش خصوصی نیست و به معنای مخالفت با تهی کردن ظرفیت‌ های دولت برای مداخله در عرصه‌های اجتماعی و تضعیف دموکراسی است که از طریق خالی کردن ظرفیت دولت‌ ها اتفاق می‌افتد.

ذاکری گفت: ایجاد دولت تنظیمگر بخش خصوصی، به معنای فقدان بخش خصوصی نیست، بلکه به معنای این است که پروژه خصوصی سازی که مداخلات دولت را از بین ببرد، مقررات زدایی کند و  دخالت دولت را در تامین سلامت، بهداشت، آموزش و حفظ محیط زیست از بین ببرد، باید متوقف شود.

 

دیگر خبرها

  • ذاکری: تنها ۱۸ درصد دارایی ها به بخش خصوصی واقعی واگذار شده است/ سرمایه‌ها در دست اقلیتی متمرکز شده که امروز امکان کنترل آنها نیست / هشدار نسبت به تهی سازی ظرفیت دولت با خصوصی سازی رانتی
  • استقلال و پرسپولیس تفاوتی ندارند؛ جام گرفتن دیگر لیاقت نمی‌خواهد!
  • واگذاری استقلال و پرسپولیس، ضرورت رقابت با حرفه ای‌ها
  • فروردین: مالکان جدید استقلال و پرسپولیس دنبال تغییر فوری مدیریت باشگاه‌ها نباشند
  • نامه سرپرست سازمان خصوصی‌سازی به تاج درباره پرسپولیس و استقلال
  • نامه سازمان خصوصی سازی به فدراسیون فوتبال درباره مالکیت استقلال و پرسپولیس
  • نامه سازمان خصوصی‌سازی به فدراسیون فوتبال
  • نامه سازمان خصوصی‌سازی به فدراسیون فوتبال درباره سرخابی‌ها
  • نامه محرمانه AFC برای پرسپولیس و استقلال
  • نامه محرمانه AFC برای استقلال و پرسپولیس