Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-29@18:18:37 GMT

گوشه ای از زندگانی نخستین بانوی مسلمان

تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۲۵۶۶۱

گوشه ای از زندگانی نخستین بانوی مسلمان

حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب:

حضرت خديجه دختر خويلد بن اسد بن عبدالعزّي بن قصي بن كلاب از تيره بني اسد قبيله قرشي مخزوم بود. نام مادر او فاطمه دختر زائده بن اصم بود.

از زندگي او تا قبل از ازدواج با پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ خبرهاي چنداني در دست نيست ولي همه اخبار حاكي از آن است كه وي زني ثروتمند بود و در تجارت مکه نقش فعالي داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنين به پاکي و شرافت شهره بود از اين رو او را طاهره مي‌خواندند.[1]

خديجه قبل از ازدواج با محمد(ص) ابتدا با عتيق بن عائذ مخزومي ازدواج نمود و از او صاحب پسري به نام هند شد. پس از مرگ عتيق با مالك بن نباش تميمي ازدواج كرد و از او نيز صاحب پسري به نام هند و دختري به نام هاله شد، برخي ازدواج با مالک (ابوهاله) را مقدم بر ازدواج با عتيق مي‌دانند.[2]

حضرت خديجه قبل از ازدواج با محمد(ص) با توجه به ثروت فراواني كه داشت با تأمين سرمايه تجاري بسياري از مردم در سود تجارت آنان شريك مي‌شد. در اين ميان با توجه به شهرت محمد(ص) در دوره جواني به امانتداري و صداقت، محمد ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ نيز در يک سفر تجاري با سرمايه خديجه و به همراه غلامش ميسره به تجارت شام رفت.

با اخباري که خديجه از طريق ميسره در خصوص اخلاق و سيره محمد(ص) در طول اين سفر کسب کرد به ازدواج با او مشتاق شد[3]و اشتياق خود را به اين ازدواج توسط عمويش به اطلاع محمد(ص) رساند[4] آن حضرت نيز به همراه  حمزه(س) به خواستگاري خديجه ـ که در اين زمان40 سال داشت ـ رفت. البته بنابر نقلي محمد(ص) به نزد خويلد پدر خديجه (س) رفت[5] و با جلب نظر او با خديجه ازدواج نمود.

با شروع زندگي خديجه در كنار محمد(ص) زندگي او دچار تحوّل شد، زيرا از اين پس در كنار شوهري بود كه حتي در ميان قريش به پاكي و درستي معروف بود و همه به صداقت و حسن خلق او ايمان داشتند. پس خديجه از اين پس ثروت خود را در اختيار حضرت قرار داد تا آنها را در راه كمك به تهيدستان و مستمندان مصرف نمايد.

با بعثت پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ خديجه (س) به عنوان اولين ايمان آورنده، آن حضرت را در تمام مراحل رسالت ياري نمود.[6] ابن اثير به نقل از ابن اسحاق آورده است كه: خديجه نخستين مسلمان بود پس خدا بدين امر بار اندوه رسولش را سبك كرد. وقتي پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ با خديجه راز دل مي‌گفت، خديجه از اندوه او مي‌كاست و او را تصديق مي‌كرد و كار مردم را بر او آسان مي‌كرد.[7] ابن حجَر آورده است كه از امتيازات خديجه آن بود كه پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ را هميشه گرامي مي‌داشت و سخن او را قبل و بعد از بعثت تصديق مي‌كرد. خديجه چون احساس كرد پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ نسبت به زيد بن حارثه تمايل خاصي دارد او را به حضرت بخشيد.[8] نيز آمده است كه وقتي مسلمانان بني هاشم در مكه مورد تحريم اقتصادي و اجتماعي مشرکان قريش قرار گرفتند و در محله شعب ابي طالب جمع شدند تا در كنار هم مشكلات اين تحريم را سپري نمايند، خديجه تمامي اموال خود را در طول سه سال بين آنان انفاق كرد.[9]

عفيف كندي مي‌گويد: در جاهليت به مكه آمدم و چون خواستم براي خانواده­ام عطر و لباس تهيه نمايم به نزد عباس بن عبدالمطلب رفتم به كعبه نگاه كردم كه ديدم جواني به طرف كعبه آمد و رو به كعبه ايستاد، پس نوجواني و زني به دنبال او آمدند و در كنار و پشت او ايستادند و چون او به ركوع و سجود رفت آنان نيز چنين كردند، چون از عباس در خصوص آنها پرسيدم، گفت: محمد، علي و خديجه هستند.[10]

هم چنين آمده است كه چون جبرئيل بر پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ نازل شد و وضو گرفتن و نماز خواندن را به حضرت آموخت، پيامبر نيز به خديجه آموخت پس خديجه وضو گرفت و نماز خواند.[11]

تمام فرزندان پيامبر ـ غير از ابراهيم ـ از خديجه بودند.[12] براي خديجه 4 دختر به نام‌هاي رقيه، زينب، ام كلثوم و فاطمه و يك پسر به نام قاسم و بنابر نقلي دو پسر به نام‌هاي قاسم و عبدالله نام برده‌اند.[13]

پس از آنكه محاصره مشركان عليه مسلمانان در اول سال دهم بعثت پايان يافت، خديجه (س) كه مشقات فراواني را متحمل شده بود در سن 65 سالگي مريض شد. پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ در آخرين لحظات بر بستر خديجه حاضر شد و او را به همنشيني با مريم دختر عمران، آسيه دختر مزاحم و كلثوم دختر موسي در بهشت بشارت داد.[14]

سرانجام آن حضرت در رمضان سال دهم وفات نمود، چند روز پس از آن ابوطالب نيز رحلت كرد. چون خبر رحلت ابوطالب نيز به پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ رسيد فرمود: دو مصيبت بر من در اين ايام وارد شده است و من نمي‌دانم كه كدام يك از اين دو برايم سخت تر است.[15]

از رسول خدا نقل شده كه حضرت جبرئيل نزد من آمد و گفت كه از سوي پروردگار و از سوي من به خديجه سلام بده و او را به خانه اي از زبرجد در بهشت كه هيچ سر و صدا و رنجي در آن نيست بشارت بده.[16]

به همين خاطر پيامبر ـ‌ صلّي الله عليه و آله ـ : درباره مقام و شأن حضرت خديجه مي‌فرمايد: بهترين زنان عالم مريم، آسيه، خديجه و فاطمه است؛ خديجه افضل زنان بهشت است. [17] وقتي مردم كافر بودند خديجه به من ايمان آورد، وقتي مرا تكذيب مي‌كردند او مرا تصديق مي‌كرد، وقتي مرا محروم كردند او مالش را در اختيار من قرار داد. [18]

پي نوشت ها:
[1] .ابن اثير، اسدالغابه في معرفه الصحابه، تهران، اسماعيليان، ج 5، ص 434. ابن حجر، الاصابه في تمييز الصحابه، تحقيق: عبدالموجود، بيروت: دارالكتب العمليه، اول 1415 هجري، ج 8، ص 99.
[2] . ابن اثير، ج 5، ص 434.
[3] . ابن اثير، ج 5، ص 435، ابن حجر، ج 8، ص 99.
[4] . ابن اثير، ج 5. ص 435.
[5] . يعقوبي، تاريخ، نشر فرهنگ اهل بيت ـ عليه السّلام ـ، ج 2، ص 20 – 21.
[6] . ابن حجر،ج8،ص100؛ ابن اثير،ج5، ص434 .
[7] . ابن اثير،ج5، ص 437 .
[8] . ابن حجر،ج8، ص102 .
[9] . يعقوبي، ج2، ص31 .
[10] . ابن حجر، ج4، ص 425 .
[11] . يعقوبي، ج2، ص 23 .
[12] . يعقوبي، ج2، ص 84 ، ابن حجرج8، ص100 .
[13] . ابن حجر، ج8، ص 100، يعقوبي، ج2، ص 20 .
[14] . يعقوبي، ج2، ص 35.
[15] . ابن اثير، ج5، ص 439 ، يعقوبي، ج2، ص 35 .
[16] . ابن حجر، ج8، ص 102 .
[17] . ابن اثير، ج5، ص 438 .
[18] . ابن حجر، ج8، ص 103، ابن اثير، ج5، ص 438 .
 

منبع: تقریب

کلیدواژه: صل ی الله علیه و آله ـ ابن اثیر پیامبر ـ محمد ص

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۲۵۶۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصمیم بزرگ: مورایس چگونه مسلمان شد

به گزارش «ورزش سه» مربی پرتغالی سپاهان، به لحاظ اخلاقی بی تردید یکی از متفاوت ترین مربیان خارجی است که در سال های اخیر به فوتبال ایران آمده است. فارغ از آرامش و ادبیات مودبانه ای که او در برابر سوالات غالباً چالشی، یکی از ویژگی های قابل تحسین او، علاقه ای است که نسبت به فرهنگ، هنر و موسیقی ایرانی بروز می دهد. 
این طرز تفکر، دقیقاً نقطه مقابل برخی مربیان اروپایی است که حتی با وجود سال ها حضور در ایران، نگاه بالا به پایین و اظهارنظرهای توام با نیش و کنایه را حفظ می کنند.

* حادثه ای که زندگی مورایس را تغییر داد
به گفته برخی نزدیکان این مربی، ماجرای عجیبی زندگی او را تحت تاثیر قرار داده است. ماجرایی که کمتر درباره آن صحبت شده است.
او پیش از اینکه پیشنهاد سپاهان را بپذیرد و به ایران سفر کند، در یک سانحه رانندگی دچار وضعیتی شبیه بیهوشی و کما می‌شود و پس از بهبودی، نوع نگاه وی به زندگی به کلی متفاوت شده است.

* می خواهم مسلمان شوم
اما آنچه که مدیران باشگاه سپاهان را شگفت زده کرد، این بود که مورایس چندی پیش به باشگاه مراجعه کرده و می گوید: «من می‌خواهم مسلمان شوم. باید از کجا شروع کنم؟»
به منظور راهنمایی این مربی پرتغالی، ابتدا از طریق بخش فرهنگی باشگاه سپاهان، مسائلی در خصوص عرف، شرع و قانون در ایران و دین اسلام برای وی توضیح داده شده و بلافاصله مقدمات شرعی تشرف مورایس به دین مبین اسلام انجام شده است. وی همچنین در محضر یکی از علما، شهادتین را به زبان جاری ساخته و شرعا مشرف به دین اسلام شد و شیعه گردیده است.
نکته دیگر اینکه به موازات این اقدامات،  یک مشاور مذهبی با آشنایی کامل به زبان انگلیسی در کنار وی، فرآیند آشنایی و آموزش مبانی اعتقادی و نیز پاسخگویی به سوالات مورایس را برعهده داشته است.

* ازدواج با دختر ایرانی
از مدت ها قبل زمزمه هایی مبنی بر ازدواج قریب الوقوع ژوزه مورایس با یک بانوی ایرانی در جریان بود. موضوعی که همراه با خبر تشرف او به دین اسلام، پررنگ تر شد و رسانه ها نیز درباره آن صحبت کردند.
در این خصوص گفته می شود مسائل شرعی ازدواج مورایس با همسر ایرانی اش اتفاق افتاده و طی چند روز آینده این مراسم به صورت رسمی برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • ارائه خدمات مشاوره ای رایگان در حرم حضرت معصومه(س)
  • پیام تسلیت مدیر حوزه های علمیه درپی درگذشت همسر آیت الله سیدمصطفی خمینی
  • تربیت فضلای دین توسط ماموستا فخری از حسنات ماندگار دفتر زرین زندگانی آن عالم فقید است
  • اتفاقی که باعث شد مورایس مسلمان شود
  • سرمربی سپاهان مسلمان شد تا با بانوی گرگانی ازدواج کند
  • ماجرای مسلمان شدن مورایس؛ ازدواج با دختر ایرانی
  • پشت پرده مسلمان شدن مورایس سرمربی سپاهان
  • تصمیم بزرگ: مورایس چگونه مسلمان شد
  • روایت سرمربی سپاهان از مسلمان شدن و ازدواج با خانم بازیگر
  • پشت پرده «شیعه» شدن ژوزه مورایس؛ ازدواج با شیدا مقصودلو؟