Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، کاهش پروازهای داخلی و خارجی موضوعی است که همه کشورها با شیوع کرونا آن را تجربه کردند.خسارت کرونا به اقتصادی جهانی میلیاردها دلار برآورد می‌شود و می‌توان گفت در کشورهای درگیر با این بیماری و حتی کشورهای دیگر، بخش‌های اقتصادی آسیب زیادی دیده است. اما به طور مشخص می‌توان گفت کرونا بیشترین آسیب را به صنعت هوایی جهان وارد کرده و هواپیماها را زمینگیر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نظر می‌رسد کرونا فعلاً قصد جدایی از ایرلاین‌ها را ندارد. تحقیقات و نظرسنجی‌های صورت گرفته توسط سازمان بین‌المللی حمل و نقل هوایی «یاتا» نشان می‌دهد که حداقل ۴۰ درصد از مسافران، سفر‌های هوایی خود را دست کم به مدت شش ماه به تعویق خواهند انداخت.

اختیارات بیشتر

با کاهش سفرهای هوایی، در ایران نیز مانند کشورهای دیگر با شیوع کرونا سفرهای هوایی کم شد و در اسفندماه که اوج سفرها در سال‌های قبل بود، فعالیت ایرلاین‌ها 70 درصد کاهش یافت. رضا جعفرزاده، سخنگوی سازمان هواپیمایی  می‌گوید: فعالیت شرکت‌های هوایی بواسطه کاهش تعداد مسافران همچنان افت 70 درصدی دارد.

به گفته جعفرزاده «ازسرگیری حداکثری فعالیت ایرلاین‌ها به زنجیره‌های مختلفی در خارج ازصنعت هوایی وابسته است. امکان سرویس دهی به پروازهای خارجی و داخلی باید در سراسر کشور و در استان‌ها فراهم شود تا استقبال ازپرواز تحقق پیدا کند.»

به نظر می‌رسد بعد از راه اندازی کسب و کارها و شروع به کاردوباره بسیاری از مشاغل متولیان صنعت هوایی نسبت به تشدید سختگیری های ستاد ملی مبارزه با کرونا نسبت به از سرگیری کامل پروازهای داخلی و خارجی گله‌مند هستند. در همین ارتباط علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری عنوان کرده «شرایط بسیار سخت خواهد بود تا بتوانیم به شرایط قبل از کرونا برگردیم و نیاز به اختیاراتی داریم تا در سال «جهش تولید» بتوانیم دوباره این صنعت را پویا کنیم.»

سخنگوی سازمان هواپیمایی نیز به اقدامات پیشگیرانه این سازمان برای از سرگیری حداکثری پروازها اشاره دارد و این اقدامات را برای عادی‌سازی پروازها عنوان می‌کند اما بر این موضوع هم تأکید می‌کند که «احتمالاً بازگشت به شرایط عادی زمانبر خواهد بود.»

هر سال با فرا رسیدن ماه رمضان البته سفرهای هوایی هم مانند بخش‌های دیگر حمل و نقل با کاهش تقاضا مواجه است.سخنگوی سازمان هواپیمایی این موضوع را تأیید می‌کند که «استقبال از سفرهای هوایی در ماه رمضان کاهش دارد اما کاهش این حجم از پروازها قطعاً به خاطر کرونا است نه ماه رمضان.» اما کارشناسان صنعت هوایی به این نکته اشاره می کنند که در سفرهای خارجی تا کشورهای دیگر عادی‌سازی پروازها را در پیش نگیرند ما نباید انتظار بازگشت به شرایط عادی را در پروازها داشته باشیم.

2 پرواز خارجی در هفته

در حال حاضر بجز دو پرواز هما به‌صورت یک بار در هفته به مقصد لندن و پاریس، بقیه پروازهای خارجی پروازها موردی و پروازهای پشتیبانی است که معمولاً برای بازگرداندن شهروندان ایرانی از کشورهای دیگر انجام می‌شود. سخنگوی سازمان هواپیمایی می‌گوید:«علاوه براین دو پرواز مسافری، پروازها باری به مقصد شرق آسیا توسط یکی از ایرلاین‌ها در حال انجام است.»

ستاد باید تصمیم بگیرد

یکی از مسئولان سازمان هواپیمایی با اشاره به وظایف و مسئولیت‌های سازمان با شیوع کرونا تأکید دارد که وظایف سازمان کاملاً مشخص است. ما وظیفه داریم پروتکل‌های بهداشتی که ستاد از ما خواسته را اجرا کنیم و بر اجرای آن توسط ایرلاین‌ها نظارت کنیم. تا آنجا که به ما مربوط است اگر ستاد ملی مبارزه با کرونا امروز اعلام کند از فردا پروازها به حالت قبل بر می‌گردد ما کاملاً آماده انجام تمام پروازها هستیم. اما در خصوص عای‌سازی پروازها سازمان ملی مبارزه با کرونا تصمیم می گیرد نه ما.

این مقام سازمان هواپیمایی به این موضوع اشاره دارد که «وقتی کسب و کارها دوباره ازسرگرفته شده می‌توان عادی‌سازی پروازها را هم با تأخیر کمتری شروع کرد.»

اما سخنگوی سازمان هواپیمایی معتقد است «تا زمانی که مکان‌های گردشگری، تفریحی، توریستی و زیارتی برای سفر منع شده است وسرویس دهی در این مکان‌ها انجام نمی‌شود، بعید است سفرهای هوایی در آینده نزدیک، افزایش تقاضا داشته باشد.»

مسئولان سازمان هواپیمایی می‌گویند تمام اقدام‌های انجام شده در پروازها بر اساس پروتکل‌های وزارت بهداشت و نیز سازمان بهداشت جهانی انجام می‌گیرد و هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد.آنها می‌گویند ضرر شرکت‌ها فقط از کاهش پروازها نیست بلکه نگهداری هواپیماها به هزینه زیادی نیاز دارد.همچنین هواپیماها باید مداوم از نظر استاندارد بررسی شوند که انجام این بررسی و چک کردن‌ها هزینه شرکت‌ها را افزایش داده است.

فاصله رعایت می‌شود

با اینکه شرکت‌های هوایی خواستار بازگشت پروازها به شرایط عادی هستند اما وزیرراه و شهرسازی تأکید دارد که «شرکت‌های حمل و نقلی موظف به رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی هستند و شرکت‌های هواپیمایی نیز موظفند با ۶۰ درصد ظرفیت هواپیماهای خود پرواز کنند.هر ایرلاینی که از این ظرفیت عبور کند، تخلف کرده و سازمان هواپیمایی کشوری پیگیر موضوع خواهد بود.»

اما یکی از مسافران پروازهای داخلی در توئیتر خود نوشت: «برای کار ضروری‌ مجبور به سفر هوایی داخلی شدم. خبری از توزیع ماسک‌ نیست. فاصله‌گذاری هم رعایت نمی‌شود. مسافران همه‌ در صندلی‌های کنار هم نشسته‌اند.»  شرکت‌های هوایی می‌گویند متقاضی پروازها کم است و در این شرایط پروازها با ظرفیت کامل انجام نمی‌شود و فاصله‌گذاری به این ترتیب رعایت می‌شود.

البته بازگشت به شرایط عادی پروازها مانند بسیاری کسب و کارها منوط به تصمیم‌گیری ستاد ملی مبارزه با کرونا است و ایرلاین‌ها باید منتظر تصمیم ستاد برای پروازهای بیشتر باشند.‌‌

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ایرلاین پرواز خارجی صنعت هوايي کرونا کرونا ویروس سفرهای هوایی سازمان هواپيمايي ستاد ملی مبارزه با کرونا سخنگوی سازمان هواپیمایی شرایط عادی سازی پروازها سفرهای هوایی کشورهای دیگر ایرلاین ها صنعت هوایی شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۵۰۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

به گزارش خبرآنلاین؛ بهزاد ولی‌زاده با بیان اینکه در ارتباط با مضرات مصرف سیگارهای الکترونیک اطلاع‌رسانی کرده‌ایم، اظهار کرد: درباره مضرات سیگارهای الکترونیک در رسانه‌های مختلف اطلاع‌رسانی کرده‌ایم. سیگارهای الکترونیک جزو کالاهای قاچاق محسوب می‌شوند و تمام این سیگارها از مسیرهای غیررسمی وارد کشور می‌شوند.

ایسنا در خبری نوشت:وی با بیان اینکه جلسه‌ای با ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار کرده‌ایم، افزود: موضوع خطرات سیگارهای الکترونیک، قوانین ممنوعیت فروش و وجود این محصولات در بازار غیررسمی کشور در این جلسه مطرح شد و مقرر گردید ستاد برنامه ریزی لازم را برای برخورد با این کالای قاچاق با همکاری ارگان های ذیربط انجام دهد.

ولی‌زاده درباره برخورد با متخلفان عرضه محصولات دخانی نوپدید گفت: دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات از طریق مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، به منظور نظارت و بازرسی اماکن فروش دخانیات و برخورد با متخلفانی که سیگارهای الکترونیک را عرضه می‌کنند، بخشنامه‌های لازم را به دانشگاه‌های علوم‌پزشکی سراسر کشور ابلاغ کرده است.

مبارزه با سیگارهای الکترونیک در دستور کار ۲ وزارتخانه

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ادامه داد: سیگارهای الکترونیک جزو موارد قاچاق به حساب می‌آیند و به همین دلیل می‌توان از ظرفیت قانونی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استفاده کرد. موضوع مبارزه با سیگارهای الکترونیک در دستور کار دو وزارتخانه «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» و «صنعت، معدن و تجارت» قرار گرفته است.

زیر بار صدور مجوز به سیگارهای الکترونیک نمی‌رویم

وی درباره برخی از تقاضاها برای رسمیت بخشیدن عرضه سیگارهای الکترونیک به صورت قانونی گفت: اگرچه تلاش‌ها و اقداماتی برای مبارزه با سیگارهای الکترونیک صورت گرفته اما تقاضاهایی برای اجازه فعالیت در زمینه تولید، عرضه و رسمیت بخشیدن این سیگارها انجام می‌شود. وزارت بهداشت زیر بار صدور مجوز برای تولید، فروش و عرضه سیگارهای الکترونیک نمی‌رود؛ چرا که مضرات این سیگارها شناخته شده است.

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زا بودن سیگارهای الکترونیک

ولی‌زاده گفت: وزارت بهداشت نسبت سمی بودن و سرطان‌زا بودن مواد سیگارهای الکترونیک گزارش داده است؛ همچنین مواردی در ارتباط با انفجار در صورت مصرف‌کننده‌ها گزارش شده است. افرادی که با وجود تمام اطلاع‌رسانی‌ها صورت گرفته و هشدارهای داده شده، نسبت به مصرف این سیگارها اقدام می‌کنند، با اراده خود از مواجهه با خطرات این محصولات آسیب‌رسان استقبال می‌کنند.

اعتیاد جوانان؛ هدف صنایع دخانی

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه این یک باور غلط است که سیگارهای الکترونیک دارای آسیب کمتری هستند، افزود: نگاه مردم باید نسبت به محصولاتی که آسیب‌رسان سلامت هستند تغییر کند و در ارتباط با مصرف این کالاها باید تجدید نظر کنند. هدف صنایع دخانی از تولید و ترویج این محصولات به اعتیاد کشاندن نوجوانان و جوانان به نیکوتین و حفظ بازار سمی و مرگبار خود است. این صنایع باید بهای اقدامات خود را بپردازند.

گزارش تخلف فروش سیگارهای الکترونیک به ۱۹۰

وی با بیان اینکه سیگارهای الکتروینک جزو موارد قاچاق هستند، ادامه داد: مردم از طریق سامانه ۱۹۰ می‌توانند هرگونه تخلف درباره فروش سیگارهای الکترونیک را گزارش کنند.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899825

دیگر خبرها

  • حضور ۲۵۰ جت نیمه سبک آموزشی در ایران/ هیچ جت شخصی مالکیت فردی ندارد
  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • تاکید وزیر راه و شهرسازی به توسعه ناوگان هوایی ایران
  • استفاده از توان فنی و خدماتی شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه ناوگان هوایی
  • استفاده از توان فنی و خدماتی شرکت‌های دانش‌بنیان درتوسعه ناوگان هوایی
  • استعفای قریب الوقوع رئیس ستاد ارتش صهیونیستی
  • تاخیر ۵۰۰دقیقه‌ای پرواز مشهد به تهران
  • پرواز مشهد به تهران هواپیمایی چابهار با تاخیر ۵۰۰ دقیقه ای انجام شد
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم