Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-28@09:15:47 GMT

بورس تهران ، باتلاق لوییزیانا وداستان چوپان وگله

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۵۳۰۷۶

بورس تهران ، باتلاق لوییزیانا وداستان چوپان وگله

ساعت 24 - این روزها خبرها وداستان سودهای باد آورده در بازار سهام ایران پس از کرونا و شاید همسنگ آن درمیان ایرانی ها هوادار دارد و به یک موضوع داغ وجنجالی تبدیل شده است.

دولت ایران می گوید این بازار به دلیل اعتماد شهروندان در مسیر ترقی قراردارد و کسانی که مخالف رخدادهای بورس هستند به دولت  حسادت می کنند و همین حس را درمیان سرمایه گذاران در بورس را نیز دیده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر اقتصاددانان و کارشناسان و فعالان اقتصادی بااستناد به واقعیت اقتصاد ایران باوردارند این جهش های شگفت انگیزدر قیمت سهام شرکتها به دلیل اینکه دردنیای واقعی ما به ازا ندارد دردسر درست خواهد کرد. اقتصاددانان هوادار اقتصاد رقابتی درمیان گروه دوم قرار دارند و باورداند این وضعیت نمی تواند دوام بیاورد.

باتلاق لوییزیانا

 دکتر محمد طبیبیان اقتصاددان نامدار ایرانی در پاسخ به این پرسش که عملکرد بازار سهام  چه پدیده ای را نشان می دهد، نوشته بود: افزایش قیمت سهام می تواند نشانه ای از بهبود اقتصاد باشد اما بسیاری موارد هم نشان یک اقتصاد تخریب شده ای است که در آن نقدینگی به شدت در حال افزایش است و دارایی های قابل اتکا دیگری هم برای خرید موجود نیست.  بازار سهام دو اقتصاد از ویران ترین اقتصاد های جهان یعنی ونزوئلا و زیمبابوه  نیز رونق حیرت انگیزی را نشان می دهد که در هردو اقتصاد حکومت ها به شدت نقدینگی پمپ می کنند و مردمی هم که از این نقدینگی بهره مند می شوند آن را در بازار دارایی کاغذی صرف می کنند و قیمت سهام افزایش می یابد بدون تغییر در مبانی بازار و صنعت. طبیبیان تاکید کرده بود : آیا باید به این بازار  وارد شد؟ این یک تصمیم شخصی است. مثل رفتن به سینمایی است که فیلم هیجان انگیزی نشان می دهد اما ممکن است هر لحظه سقف فرود آید. برنده کسی است که چند لحظه قبل از فرو ریختن سقف خارج شود. آن لحظه چه موقع است کمتر کسی می داند.

این اقتصاددان آزادیخواه ایرانی حالا دوباره با استعاره و یاد آوری یک تجربه تاریخی از فرانسه بازار سهام ایران را به  یک رخداد مشابه تشبیه کرده و نوشته است "ماجرای اولین ترکیدن حباب دارایی کاغذی دویست سال پیش در فرانسه ، پادشاه قبلی خزانه را خورده بود و طلای مردم را وام گرفته خرج کاخ باشکوه کرده و پادشاه موجود پنج ساله و امور در دست نایب السلطنه بود. مردم از دولت طلب کار و خزانه خالی. یک اسکاتلندی به نام جان لا سر رسید و پیشنهاد کرد بانک ایجاد کند،  موجودی طلای مردم را می گرفت پول کاغذی می داد. بعد به چاپ پول پرداخت برای کمک به خزانه نایب السطنه. وقتی شد که مردم هجوم آوردند طلا ها ی خود را پس  بگیرند و طلایی موجود نبود. جان ، شرکتی ایجاد کرد که سرمایه آن املاک مستعمره فرانسه در آمریکا یعنی سر زمین باتلاقی لوییزیانا بود. این سهام هم در نتیجه افزایش چاپ پول رونق یافت و قیمتش افزایش یافت و مردم سر مستی کردند تا این که واقعیت ها بر اوهام پیروز و همه به خاک سیاه نشستند و بحران اقتصادی، اجتماعی، سیاسی ایجاد شده در فرانسه تا چندین دهه ادامه داشت "

چوپان و گله و بورس

دکتر داود سوری اقتصاددان جوان ایرانی نیز درباره بازار سهام با روزنامه تعادل گفت وگو کرده و نسبت به این ادعای دولت که نقدینگی را به سوی بازار سهام با هدف افزایش سرمایه بخش تولید هدایت می کند گفته است " بحث هدایت نقدینگی به این صورت که یک دولتی وجود داشته باشد مثل چوپان که نقدینگی را مانند گله‌ای که در اختیار دارد به سمت و سوی خاصی هدایت کند از نظرمن تفسیر و تحلیل اشتباهی است و من نمی‌دانم کسانی که یک چنین مواردی را مطرح می‌کنند مبتنی بر کدام داده‌های اطلاعاتی یک چنین اظهاراتی را مطرح می‌کنند.

سوری ادامه داده است " ورود نقدینگی به بورس به هیچ عنوان باعث نمی‌شود که مثلا قیمت سهام در بورس بالا رود. زمانی که نقدینگی وارد بازار سهام می‌شود اما در سوی مقابل بنگاه‌های ارایه شده به سوددهی نرسیده‌اند و بستر لازم برای رشد آنها فراهم نشده و این نقدینگی بازدهی برای خریداران سهام ندارد؛ این نقدینگی صرفا از جیب عموم مردم به جیب یک عده معدودی فرصت طلب می‌رود. تا زمانی که ما شاهد سودآوری بنگاه‌ها نباشیم شاهد خلق ثروت نباشیم صرف اینکه قیمت سهم‌ها بالا می‌رود هیچ اهمیت بنیادین اقتصادی ندارد و قادر نیست تاثیر خاصی هم در فرآیندهای اقتصادی کلان کشور داشته باشد. متاسفانه آن چیزی که در بازار بورس ما مبنای ارزش‌گذاری است، ارزش جایگزینی هست. مثلا فکر می‌کنند که این کارخانه در بازار اینقدر می‌ارزد و با توجه به تعداد سهامش باید این میزان قیمت را برایش در نظر گرفت. این فرآیند شاید در خصوص مسکن، اتومبیل، طلا و...درست باشد اما در خصوص یک بنگاه بزرگ که هرگز به فروش نمی‌رسد این فرآیند به هیچ عنوان صدق نمی‌کند. بعد از مدتی مردم و کسانی که عنوان سهامدار را دارند نیازمند این هستند که سودی واقعی به آنهاپرداخته شود و زمانی که بنگاهی به سمت سوددهی و ایجاد ارزش افزوده نرفته باشد عملا سود واقعی در اقتصاد ایجاد نمی‌شود و مردم هم بهره‌ای از آن نخواهند برد. "

.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: بازار سهام قیمت سهام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۵۳۰۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسرائیل در باتلاق غزه/ ایران در حال توسعه‌ روابط دیپلماتیک با آسیا

کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل گفت: اینکه بعد از پاسخ تنبیه ایران به اسرائیل، رییس‌جمهور و مسئولان برای گسترش روابط دیپلماتیک ایران در آسیا به پاکستان سفر می‌کنند، در حالی که نخست وزیر اسرائیل در باتلاق جنگ غزه زمین‌گیر شده است، نشان دهنده اقتدار کشور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمد مرندی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره دستاوردهای سفر رئیس‌جمهور به پاکستان و سریلانکا و پیام این سفر به جهان در پی تحولات منطقه اظهار کرد: بعد از حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و دریافت پاسخ از سوی جمهوری اسلامی ایران فضای مثبتی نسبت به کشورمان در جهان عرب و اسلام و حتی در کشورهای غربی و در محافل مختلف ایجاد شد.

وی با اشاره به تبلیغات وسیع علیه ایران در منطقه و جهان در راستای اجرای پروژه انزوای جمهور اسلامی افزود: فصل جدید از مقاومت از ۷ ماه پیش آغاز شد، از همان زمان نگاه‌ها به جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان تغییر کرده است، با آغاز موج جدید مبارزات جبهه مقاومت، مردم منطقه از جمله مردم پاکستان دیدند که کشورهای دیگر کاری برای مردم غزه انجام ندادند و فقط ایران بود که از جبهه مقاومت حمایت می‌کند، همین امر موجب شد بسیاری از هجمه‌ها علیه ایران خنثی شود و نگاه‌ها تغییر پیدا کند.

تأثیر عملیات وعده صادق در ارتقای جایگاه ایران در افکار عمومی پاکستان

این استاد دانشگاه در ادامه عنوان کرد: بعد از اینکه ایران پاسخ سنگینی به رژیم صهیونیستی داد باز هم تغییر دیگری ایجاد شد و نگاه‌ها به کشورمان مثبت شد که در سفر رئیس‌جمهور به پاکستان مشهود بود، تا جایی که در فرودگاه مسئولان حفاظت پاکستان ابراز احساسات می‌کردند با وجود اینکه کارشان چیز دیگری بود، حتی در بین مردم، نخبگان و رسانه‌ها نگاه مثبت به جمهوری اسلامی در پی عملیات وعده صادق مشهود بود.

مرندی تاکید کرد: گفت‌وگو کردن در چنین فضایی امتیازات خاص خود را دارد، گرچه سفر رئیس‌جمهور به پاکستان سنگین و فشرده بود اما برای آیت‌الله رئیسی مهم بود که مردم پاکستان ببینند چگونه جمهوری اسلامی ایران و ملت ما برای آن‌ها احترام ویژه‌ای قائل هستند.

سفر رئیس‌جمهور به پاکستان بعد از عملیات وعده صادق اثبات اقتدار ایران است / اسرائیل در غزه زمین‌گیر شده است

وی این سفر را در راستای ایجاد همگرایی بین ایران و پاکستان فرصتی مغتنم خواند و گفت: اینکه بعد از پاسخ تنبیه ایران به اسرائیل، رئیس‌جمهور و مسئولان به کار عادی خود می‌پردازند و سفر می‌کنند و کارهای کشور را پیش می‌برند، نشان‌دهنده اقتدار کشور است در حالی که نخست وزیر اسرائیل درگیر جنگ در غزه بوده و به خاطر مشکلات فوق‌العاده زمین گیر است.

کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل درباره تاکید ویژه رئیس جمهور به اشتراکات فرهنگی، مذهبی، ادبی و دانشگاهی بین ایران و پاکستان اظهار کرد: اشتراکات فرهنگی و مذهبی ایران و پاکستان قطعاً در مبادلات اقتصادی و حتی امنیتی دو کشور تأثیر مثبتی دارد سال‌ها تلاش شد تا شکاف بین مردم ایران و پاکستان ایجاد شود اما سفر رئیس‌جمهور به شهرهای مختلف پاکستان و دیدار با علمای شیعه و سنی و دانشجویان و اساتید این کشور بلاشک تأثیر مثبتی در روابط دو جانبه این کشورها دارد.

مرندی تصریح کرد: اتفاق مهمی که رخ داد این بود که مردم پاکستان دیدند چگونه بر خلاف تبلیغاتی که علیه کشورمان می‌شود تنها ایران است که از فلسطین با شدت تمام حمایت کرده و می‌کند و این موضوع تحول مهمی را در جامعه پاکستان به وجود آورد.

کد خبر 748059

دیگر خبرها

  • آرامش بازار نفت و افول قیمت طلا تا چه زمانی ادامه دارد؟
  • راهکار ساماندهی وضعیت خودرو از نگاه معاون علمی ریاست جمهوری
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه | افزایش ۶۵۲ واحدی شاخص کل
  • ۱۷ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها از بازار سهام خارج شد
  • افت تراز یک پله‌ای ارزش دلاری بورس تهران!
  • نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف
  • اسرائیل در باتلاق غزه/ ایران در حال توسعه‌ روابط دیپلماتیک با آسیا
  • دلار ریخت، طلا جهش کرد/ ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟
  • ۵۰۰۰میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی تزریق شد
  • تزریق ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس انرژی