Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-06@14:24:24 GMT

آدم بَنّوری؛ عارفی از دیار هند

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۸۰۱۲۳

آدم بَنّوری؛ عارفی از دیار هند

ابوعبدالله آدم بن اسماعیل، ملقب به «عزالدین بَنّوری»، بنیان‌گذار طریقه احسنیه نقشبندیه در اوایل قرن یازدهم قمری است.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا- بارها شنیده‌ایم که گذشته چراغ راه آینده است. این چراغ روشنگر مسیری است که به ساختن بنای تمدن ایرانی اسلامی می‌انجامد. چراغی که انوار روشنگرش حاصل تلاش صدها حکیم، هنرمند و فیلسوف مسلمان است که از قرن‌ها پیش خشت به خشت این بنای سترگ را روی هم گذاشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با شما مخاطب گرامی قراری گذاشته‌ایم تا هر روز به بهانه عددی که تقویم برای تاریخ آن روز به ما نشان می‌دهد، به زندگی یکی از مشاهیر و بزرگان تاریخ کهن ایران و اسلام مختصر اشاره‌ای کنیم تا بتوانیم پس از یک سال، با این انوار روشنگر چراغ تمدن و فرهنگ آشنا شویم. به این منظور هر روز صبح، بخشی از تاریخ کهن خود و افتخارات آن را مرور خواهیم کرد.

برای خوشه‌چینی از این خرمن دانش و فرهنگ، جلد اول کتاب «تقویم تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» تألیف دکتر علی‌اکبر ولایتی که به سال ۱۳۹۲ در انتشارات امیرکبیر به زیور طبع آراسته شده، بهره برده‌ایم.

ابوعبدالله آدم بن اسماعیل، ملقب به «عزالدین بَنّوری»، نامدارترین خلیفه شیخ احمد سرهندی و بنیان‌گذار طریقه احسنیه نقشبندیه در اوایل قرن یازدهم قمری است.

آدم بنوری از سادات حسینی بود. نسبش، چنان‌که خود در مقدمه کتاب نکات الاسرار آورده است، از سوی پدر با 29 واسطه به امام موسی کاظم(ع) می‌رسد. خانواده مادری او در اصل افغانی بودند. خاندان وی از افغانستان مهاجرت کردند و در روستای موده واقع در پنجاب شرقی ساکن شدند. آدم در موده به دنیا آمد اما به بنور رفت و چون بیشتر عمر خود را در آنجا گذرانید به «بنوری» منسوب شد. تاریخ تولد او به درستی معلوم نیست اما با توجه به اینکه کتاب نکات‌الاسرار را آدم در 46 سالگی در حدود 1052ق تألیف کرده است، می‌توان تاریخ تولد او را حدود 1005 یا 1006ق تخمین زد.

آدم بنوری در جوانی به خیل سپاهیان پیوست؛ اما چون به عرفان گرایش داشت، اندکی بعد سپاهیگری را رها کرد و راه صوفیان را در پیش گرفت. وی نخست در مولتان به جمع شاگردان حاجی خضرخان افغان بهلول پوری، از خلفای شیخ احمد سرهندی پیوست و به سفارش او در زمره مریدان احمد سرهندی درآمد. پس از مدتی شیخ احمد دوره سلوک آدم را پایان‌یافته تلقی کرد و او را به خلافت منسوب کرد و برای ارشاد مریدان به بنور فرستاد. بنوری علاوه بر طریقه نقشبندیه، از دیگر سلسله‌های صوفیه، چون قادریه، چَشتیه، سهروردیه و شطاریه نیز آگاهی داشت و ظاهراً نزد شیخ محمدطاهر لاهوری (متوفی 1040ق) نیز آثاری چون میزان الصرف و منشعب را فرا گرفت.

آدم بنوری از شیوخ بزرگ نقشبندیه شد و شهرت فراوانی به دست آورد؛ چنان‌که وقتی در 1052ق به لاهور سفر کرد، کثرت مریدانش شاه جهان را به وحشت انداخت، تا آنجا که از شیخ خواست راه بنور یا سفر حج را در پیش گیرد. شیخ در همان سال عازم مکه شد و در مدینه درگذشت و در گورستان جنّة‌البقیع به خاک سپرده شد.

از میان فرزندان او، شیخ غلام محمد (متوفی 1065ق)، سید محمد اولیا (متوفی 1080ق)، شیخ عیسی و شیخ محمدمحسن از عرفای زمان خود بودند. غلام محمد و سید محمد اولیا به ترتیب جانشین شیخ آدم شدند.

شیخ آدم را «خلیفة‌الزمان» و «قطب‌الاقطاب» نیز لقب داده‌اند و کرامات بسیاری به او نسبت داده‌اند. همچنین آدم بنوری را مؤسس طریقه «مجدّدیه آدمیه» یا «احسنیه نقشبندیه» نیز دانسته‌اند.

آدم بنوری، به پیروی از شیخ احمد سرهندی، در آغاز معتقد بود که حقیقت کعبه بر حقیقت محمدیه و حقیقت سایر انبیا برتری دارد. هنگامی که در حجاز در حضور جمعی از علما این عقیده را ابراز کرد، شیخ احمد قشاشی با او به احتجاج برخاست و مباحثه‌ای میان آن دو درگرفت. سرانجام، آدم بنوری پذیرفت که حقیقت محمدیه افضل از حقیقت کعبه است اما همچنان بر عقیده خود مبنی بر افضلیت حقیقت کعبه بر سایر پیامبران و نیز مؤمنان استوار ماند. محمدامین بدخشی شرح این مناظره را در رساله المفاوضة بین الانسان و الکعبة آورده است.

برخی آثار آدم بنوری بدین قرار است:

1. تفسیر سوره فاتحه، محمدامین بدخشی این تفسیر را بر اساس دست‌نوشته‌های مؤلف مرتب کرد و در ضمیمه نتایج‌الحرمین آورد. چند نسخه از این اثر را احمد منزوی معرفی کرده است.

2. خلاصة‌المعارف یا اسرارالعقاید، کتابی عرفانی است در دو مجلد کهت نگارش آن در 1035ق آغاز و در 1037ق به پایان رسید.

3. صلوة ملهمة، شیخ عمر چمکتی پیشاوری شرحی با نام شرح صلوة ملهمة بر این اثر نوشته است. نسخه‌ای از در کتابخانه دانشکده پیشاور است.

4. مکتوبات، شامل 105 نامه که شیخ آدم در مدت اقامتش در حرمین شریفین به برخی از دوستان و مریدان خود نوشت. این اثر در جلد اول نتائج الحرمین آمده است.

5. کلمات المعارف، درباره تعالیم طریقه نقشبندیه مجددیه که در 1035 تألیف شد.

6. نکات الاسرار، شامل موضوعات کلامی و عرفانی است که بنوری در سفر دوم خود به مکه در حدود1052 یا 1053ق تألیف کرد.

7. وضوح‌المذاهب، درباره 73 فرقه اسلامی است. از این اثر دو نسخه یکی در مجموعه شیرانی دانشگاه پنجاب لاهور و دیگری در کتابخانه مرکز ادبی سند در حیدرآباد، نگه‌داری می‌شود.

 انتهای پیام/4104/

منبع: آنا

کلیدواژه: انتشارات امیرکبیر دکتر علی اکبر ولایتی تقویم تاریخ شیخ احمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۸۰۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتخابات دور دوم مجلس در زنجان چالش بین فضاسازی و حقیقت

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: بی شک آنچه فضای انتخاباتی استان زنجان از دور اول دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی تا به امروز خود را نمایان کرده وجود بستر بی قید و بند و افسارگسیخته در روند تبلیغات انتخاباتی چه در فضای حقیقی و چه فضای مجازی بوده است، که مانع از شکل‌گیری فضای عقلانی و منطقی در بستر تبلیغات انتخاباتی شده است.

فرافکنی، توهین، تهمت، بیان الفاظ رکیک و زشت منافی عفت عمومی، بیان مطلب غیرواقع، پول پاشی، خرید رأی و تهدید جامعه رسانه‌ای استان، شاید بخش کوچکی از فضای پرتنش و بی قید رقابت‌های انتخاباتی در زنجان است که برخی کاندیداها خود و یا حامیانشان به عنوان یک بدعت زشت در فضای انتخاباتی استان ایجاد کرده اند. کسانی که قرار است قانونگذار باشند و مدعی هستند برای خدمت آمده‌اند نه کسب قدرت.

این اصل مهم همواره باید در همه رقابت‌های انتخاباتی مورد توجه قرار گیرد که باید بستر مناسب برای بروز و ظهور افکار مختلف البته در چارچوب قانون و در راستای منافع و عفت عمومی در جامعه لحاظ شود تا فارغ از همه تفاوت‌ها در گفتمان‌ها و رویکردها، مردم در فضای بدون چالش و منطقی به جمع بندی درست در انتخاب خود برسند.

برخی مدعیان مسند قانون گذاری حتی برای ستاد خود هم نمی‌توانند قانون داشته باشند

حافظه تاریخی زنجانی‌ها داوطلبانی را به یاد دارد که به هر قیمتی تلاش کردند وارد مجلس شوند، از هزینه کردهای آن‌چنانی تا تهدید منتقدان و رسانه‌ها، کسانی که برای تأمین منافع دیگران وارد صحنه شده بودند و زمانی که وارد مجلس شدند مردم را از یاد بردند و امروز آنچه به عینه نمایان است برخی مدعیان مسند قانون گذاری حتی برای ستاد خود هم نمی‌توانند قانون داشته باشند.

هرچند شهروندان زنجانی بر این باور هستند که نمایندگانی پاک دست، توانمند و متخصص بودند که همواره اعتمادشان و رأی به آنها تکرار کردند.

۲ داوطلب در حوزه انتخابیه زنجان و طارم و ۲ داوطلب از حوزه انتخابیه خدابنده در حالی این روزها در میدان رقابت‌های انتخاباتی وارد صحنه شده‌اند که هر کدام دارای پشتوانه و پایگاه خوب مردمی هستند و هر یک دارای برنامه‌های خوب و منسجم برای توسعه حوزه‌های انتخابیه هستند.

استان زنجان در مجموع چهار حوزه انتخابیه و پنج کرسی در مجلس شورای اسلامی دارد که سه منتخب به مجلس شورای اسلامی راه یافتند

استان زنجان در مجموع چهار حوزه انتخابیه و پنج کرسی در مجلس شورای اسلامی دارد که در دور اول انتخابات با مشارکت بیش از ۴۸ درصدی مردم استان در ۱۱ اسفند، سه منتخب به خانه ملت راه یافتند.

در حوزه انتخابیه زنجان و طارم با ۲ کرسی، مصطفی طاهری به عنوان نفر اول این حوزه با کسب ۴۶ هزار و ۵۶۸ رأی راهی بهارستان شد و ۲ نفر بعدی یعنی نبی الله محمدی با کسب ۲۶ هزار و ۶۷۰ رأی و محمد اسماعیلی با ۱۹ هزار و ۱۶۶ رأی به دور دوم انتخابات راه یافتند.

در حوزه انتخابیه زنجان و طارم نبی الله محمدی نامزد راه یافته به دور دوم در حوزه انتخابیه زنجان و طارم دارای گرایش اصولگرایی و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد است، محمدی در رقابت‌های انتخاباتی مجلس یازدهم هم توانسته بود به دور دوم انتخابات راه یابد ولی در این مرحله از رسیدن به مجلس ناکام ماند.

محمد اسماعیلی دیگر نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات در این حوزه، گزینه اصلی شانا و شورای وحدت در حوزه انتخابیه زنجان و طارم بود. او سابقه یک دوره نمایندگی در مجلس نهم را در کارنامه دارد و در این مجلس عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بود.

در حوزه انتخابیه خدابنده نیز رقابت تنگاتنگ برای کسب تنها کرسی نمایندگی این حوزه جریان داشت و در نهایت سعید رفیعی با ۱۷ هزار و ۳۶ رأی و احمد بیگدلی با ۱۴ هزار و ۵۳۰ رأی به دور دوم انتخابات راه پیدا کردند

در حوزه انتخابیه خدابنده نیز سعید رفیعی شناسنامه اصولگرایی دارد و در سابقه او معاونت عمرانی و مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری زنجان به چشم می‌خورد.

رفیعی در اکثر لیست‌های متعلق به اردوگاه اصولگرایی از جمله شانا و شورای وحدت قرار گرفته است.

احمد بیگدلی دیگر نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات در این حوزه، دندانپزشک است و سابقه نمایندگی مجلس در دوره دهم را دارد.

رئیس ستاد انتخابات استان زنجان در این باره گفت: تمهیدات لازم برای برگزاری دور دوم دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲ حوزه انتخابیه زنجان- طارم و خدابنده برای راهیابی ۲ نماینده دیگر از استان به مجلس پیش بینی شده است.

ابوالفضل رفیعی افزود: بر اساس قانون انتخابات در این مرحله از انتخابات، افراد شرکت کننده در مرحله اول باید در همان حوزه انتخابیه که رأی داده اند، شرکت کنند و رأی دهند و افرادی که در مرحله اول انتخابات شرکت نکرده اند می‌توانند در هر یک از حوزه‌های انتخابیه مورد نظر خود رأی دهند.

برگزاری انتخابات در ۲ حوزه انتخابیه نیمه الکترونیکی است

رئیس ستاد انتخابات استان زنجان با بیان اینکه همه شرایط در این ۲ حوزه برای فرایند رأی گیری مهیا است، تاکید کرد: انتخابات در این ۲ حوزه همانند دور قبل نیمه الکترونیکی است و تعداد و محل شعب هیچ تغییری نمی‌کند.

وی افزود: متولدان ۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۵ و ماقبل آن واجد شرایط سنی برای شرکت در مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی هستند.

رفیعی گفت: هیأت استانی بررسی تبلیغات نیز فعالیت خود را برای رصد فعالیت‌های انتخاباتی و همچنین برنامه‌ریزی لازم برای برخورداری نامزدها از فرصت برابر استفاده از امکانات تبلیغی به ویژه تهیه و پخش فیلمهای تبلیغاتی و برنامه‌های مناظره نامزدها آغاز کرده است.

رئیس ستاد انتخابات استان زنجان گفت: طبق تقویم دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، تبلیغات انتخاباتی نامزدها و طرفداران آنان از ثانیه نخست بامداد روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز شده و تا هشت صبح روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ادامه می‌یابد.

وی با اشاره به کدهای انتخاباتی کاندیداهای راه یافته به مرحله دوم انتخابات، گفت: در حوزه انتخابیه زنجان- طارم کد انتخاباتی محمد اسماعیلی ۱۱ و کد انتخاباتی نبی اله محمدی ۲۲ و در حوزه انتخابیه خدابنده نیز کد انتخاباتی احمد بیگدلی ۱۱ و سعید رفیعی ۲۲ تعیین شد.

زنجانی‌ها بار دیگر در ۲۱ اردیبهشت فارغ از همه حواشی‌ها صحنه‌ای باشکوه از حضور در پای صندوق‌های رأی خلق خواهند کرد و بدون توجه به دروغ پردازی‌ها و عوام فریبی‌ها، به صحنه خواهند آمد تا شعور و فهم بالای سیاسی و اجتماعی خود را به منصه ظهور برسانند.

کد خبر 6097819

دیگر خبرها

  • فیلم| یک یوتیوبر از حقیقت وحشتناک صهیونیست‌ها پرده برداشت
  • انتخابات دور دوم مجلس در زنجان چالش بین فضاسازی و حقیقت
  • قحطی گل در دیار کویر
  • شادی مردم دیار هگمتانه از بارش باران بهاری
  • دیار مادستان دوباره بارانی می شود
  • برگزاری جشنواره منتظران در دیار علم و فرهنگ
  • تفال به حافظ یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ به آب روشن می‌عارفی طهارت کرد..
  • فیلم | لحظاتی قبل از خاکسپاری شهید گمنام در رفسنجان
  • تشییع پیکر مطهر ٢ شهید گمنام در کرمان و رفسنجان/وداع با فرزندان روح الله در ديار حاج قاسم
  • احمد نوراللهی با الوحده، قهرمان لیگ کاپ امارات شد