Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-27@04:36:51 GMT

جوایز ادبی دلیل برتری آثار منتخب نیستند

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۸۰۲۶۴

جوایز ادبی دلیل برتری آثار منتخب نیستند

اختتامیه جایزه ادبی «هفت اقلیم» هم تحت تأثیر پاندمی کرونا، همچون دیگر فعالیت‌های فرهنگی-هنری این روزها به شکل مجازی برگزار شد. کتاب«جغد برفی» نوشته «فاطمه‌مهر خان‌سالار» به‌عنوان برگزیده بخش داستان کوتاه معرفی شد، نویسنده‌ای که به رغم انتخاب نوشته او به‌عنوان مجموعه داستان برگزیده سال 97 تأکید دارد نتیجه داوری جوایز ادبی دلیل برتری آثار منتخب نیست و باید از چنین نگاهی دست کشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داستان‌های این مجموعه مضمونی به هم پیوسته دارند یا مستقل هستند و با شخصیت‌هایی متفاوت؟
«جغد برفی» در بردارنده هشت داستان به هم پیوسته و برخوردار از شخصیت‌هایی یکسان است؛ راوی و فردی به‌ نام بهرام که مخاطب زنی‌ست که داستان‌ها را از زبان او می‌خوانید شخصیت‌های مشترک این مجموعه هستند. در کل این کتاب شما با ماجراهایی درباره ارتباط این دو شخصیت روبه‌رو می‌شوید. راوی، طی رفت و آمدهایی برای تحصیل در اسکاتلند با نامزد و همکارش قرار می‌گذارند که این سفر را دونفره انجام بدهند اما در نهایت شرایطی رخ می‌دهد که بهرام موفق به همراهی او نمی‌ شود و ماجراهای دیگری رخ می‌دهد که داستان‌های «جغد برفی» را رقم می‌زند. این دو، مرمت آثار تاریخی انجام می‌دهند و به‌رغم نزدیکی فکری‌شان به شکل خودآگاه تصمیمی برای ازدواج ندارند؛ درباره دلیل آن نمی‌توانم چیزی بگویم چراکه داستان کتاب درهمین رابطه است.
 با این حساب «جغد برفی» را می‌توان تحلیلی بر روابط میان آدم‌ها دانست؟
شاید به نوعی بتوان گفت که تحلیل روابط میان آدم‌ها مهم‌ترین مسأله‌ای ست که در خلال این داستان‌ها با آن روبه‌رو می‌شوید؛ اتفاقی که نه تنها برای من، بلکه برای اغلب نویسندگان یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های نوشتن است. هر چند که وقتی نویسنده نوشتن را آغاز می‌کند چندان به اینکه قرار است چه پیامی را به مخاطب منتقل کند فکر نمی‌کند؛ حالا اینکه داستان‌های او بر اساس اصول روانشناسی جلو برود یا نگاهی اجتماعی داشته باشد اغلب ناخودآگاه و بواسطه اطلاعات پیش زمینه‌ای نویسنده رخ می‌دهد. در نهایت درک پیام نهفته در هر داستانی به دریافت مخاطبان بازمی گردد و اینکه نویسنده چقدر در خلق آدم‌ها و ماجراها موفق عمل کرده؛ اتفاقی که من و «جغد برفی» هم از آن جدا نیستیم.
 مسأله مهاجرت که در این کتاب به آن پرداخته‌اید تجربه زیستی خودتان هم هست، با این حساب زندگی شخصی‌تان چقدر در این اثر دیده می‌شود؟
زندگــــــی شـــــــخصی‌ام نه، اما حتی نوشته‌های نویسنده‌ای که بر مبنای تخیل صرف می‌نویسد هم جدا از تجربه‌های زیستی‌اش نیست. ماجراهای این کتاب ارتباطی با زندگی خودم ندارد؛ با این حال دربردارنده یکسری تجربه‌هایی‌ است که با واسطه یا بی‌واسطه درک کرده‌ام و خواهان جای دادن آنها در ماجراهای این کتاب بودم. بحث مهاجرت و تنگناهای آن و حتی تضادهایی که فرد از نظر هویت فرهنگی و تاریخی با آنها روبه‌رو می‌شود از مشخص‌ترین مسائلی‌ست که خودم به‌دلیل سکونت در کشوری دیگر تجربه کرده‌ام که در این مجموعه هم آمده است.
 خودتان چه ویژگی خاصی در این کتاب می‌بینید که توانسته نظر داوران جایزه هفت اقلیم را جلب کند؟
نمی‌دانم، شاید به استانداردهایی که مدنظر داوران بوده رسیده است. بگذارید به نکته‌ای اشاره کنم؛ اینکه اگر کتاب من یا نویسنده دیگری در جایزه‌ها انتخاب شود نباید تصور کرد که نوشته‌مان متفاوت و خیلی بهتر از دیگر آثار منتشر شده بوده. خیلی کتاب‌ها ممکن است به دایره داوری‌ها راه پیدا نکرده و حتی منتشر شده باشند؛ بنابراین این انتخاب نمی‌تواند معیار دقیقی باشد. با این حال بواسطه سال‌های کار ادبی مستمر در کارهایم وسواس بسیاری به خرج می‌دهم که گمان می‌کنم در جلب توجه داوران بی‌تأثیر نبوده است.
 جوایز دولتی و خصوصی کشورمان اغلب با حرف و حدیث‌های بسیاری روبه‌رو هستند؛ با این حال برپایی این جوایز را چقدر در دیده شدن آثار برگزیده مؤثر می‌دانید؟
این حاشیه‌ها تنها به کشور خودمان محدود نمی‌شود و حتی جوایزی نظیر نوبل ادبی هم با حرف و حدیث‌های بسیاری روبه‌رو هستند. اما نکته‌ای که نباید فراموش کرد، این است که نتیجه جوایز را نمی‌توان دلیلی بر برتری آثار منتخب دانست و این مسأله حتی در ارتباط با جوایزی نظیر نوبل و پولیتزر هم صادق است؛ ای کاش از چنین نگاهی به جوایز دست کشیده و بر این متمرکز شویم که انتخاب آثار از سوی هیأت داوران جوایز اثر بسیاری در جلب توجه مخاطبان به کتاب‌های برگزیده و حتی شایسته تقدیر دارد که این اتفاق مهمی ست. جوایز در صورتی که به شکل اصولی برگزار شوند تأثیر محسوسی بر چگونگی دیده شدن آثار به جای می‌گذارد.
 در آخر از این بگویید که کار دیگری آماده چاپ دارید؟
بله، یک رمان که مشغول بازنویسی آخر آن هستم؛ علاوه بر این، مجموعه داستانی هم در دست دارم که تألیف 80 درصد آن به پایان رسیده است.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: داستان ها جغد برفی روبه رو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۸۰۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش باشگاه لیگ برتری: بازیکنان ما مجرم نیستند

به گزارش "ورزش سه"، ولورهمپتون با انتشار بیانیه‌ای در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد ستاره‌های لیگ برتری که به اتهام تجاوز دستگیر شده‌اند، بازیکنان این تیم نیستند.

نشریه سان دیروز گزارش داد دو فوتبالیست ناشناس که هر دو 19 سال سن دارند و در یک باشگاه بازی می‌کنند، به اتهام تجاوز توسط پلیس دستگیر شدند. گفته می‌شود این حادثه عصر روز جمعه رخ داد و قربانی ساعاتی بعد به پلیس شکایت کرد.

گزارش شده که پلیس با یکی از بازیکنان به ظن حمله و کمک به تجاوز در ورزشگاه باشگاهش صحبت کرده، سپس دستگیر شده و یک شب بازداشت بود.

بازیکن دوم روز بعد دستگیر شد و به اتهام تجاوز مورد بازجویی قرار گرفت. هر دو بازیکن اکنون به قید وثیقه آزاد شده‌اند و در انتظار تحقیقات بیشتر هستند.

ولورهمپتون اولین باشگاهی بود که از زمان انتشار این خبر، سکوتش را شکست و تایید کرد بازیکنان این باشگاه دستگیر نشده‌اند:"درحالیکه ما معمولا در مورد تحقیقات پلیس اظهار نظر نمی‌کنیم، به منظور محافظت از رفاه بازیکنان جوان باشگاه، احساس می‌کنیم لازم است تایید کنیم که این اتهامات به هیچکس در ولورهمپتون مربوط نمی‌شود."

با توجه به ادامه تحقیقات توسط پلیس، این دو بازیکن از ادامه فعالیت در باشگاه خود محروم شده‌اند.

دیگر خبرها

  • «شیخ اجلّ» یکی از چهار عنصر ادبی ایران است
  • برگزاری جایزه داستان و بازآفرینی با رویکرد روایتگری ادبی
  • واکنش باشگاه لیگ برتری: بازیکنان ما مجرم نیستند
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه
  • دو عضو کانون مازندران منتخب در مسابقه دوست فلسطینی من
  • تجلیل از پدر دو بیتی لکی لرستان
  • انتشارکتاب «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا (ع)
  • نق‌نق‌‌نویسی داستان اجتماعی نیست
  • انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو