Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-28@18:14:03 GMT

عراق به سوی آرامش

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۸۰۳۱۶

عراق به سوی آرامش

 دولت جدید عراق به ریاست «مصطفی الکاظمی» در مراسمی که با حضور «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور عراق برگزار شد، به‌طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.

مهدی خالدی/

 دولت جدید عراق به ریاست «مصطفی الکاظمی» در مراسمی که با حضور «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور عراق برگزار شد، به‌طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پارلمان عراق روز پنجشنبه و با گذشت پنج ماه از خلع سیاسی در پست نخست وزیری، سرانجام به کابینه الکاظمی رأی اعتماد داد. در این نشست، ۲۵۵ نماینده از مجموع ۳۲۹ تن به ۱۵ عضو (۹ وزیر شیعه، پنج وزیر سُنی و یک وزیر کُرد) از مجموع ۲۲ عضو کابینه جدید رأی اعتماد دادند.

نکته مورد توجه نشست اخیر پارلمان عراق تعیین تکلیف سه وزارتخانه مهم بود. پس از ماه ها کش و قوس سرانجام سپهبد ستاد «عثمان الغانمی» رئیس ستاد کل ارتش عراق برای وزارت کشور و سپهبد ستاد «جمعه عناد سعدون خطاب» وزارت دفاع را عهده‌دار شد. این برای نخستین بار از سال ۲۰۰۳ است که دو افسر عالی رتبه نظامی در ارتش، قرار است دو وزارتخانه دفاع و کشور را در دست بگیرند. در کابینه معرفی‌شده، پُست وزارت دارایی از کُردها گرفته شد و در قبال آن وزارت امور خارجه به آن‌ها پیشنهاد شده است. برخی انتخاب دوباره هوشیار زیباری به عنوان وزیر خارجه را بعید ندانسته اند. این اقدام پس از آن صورت گرفت که بر سر معرفی «فؤاد حسین» توسط حزب بارزانی برای تصدی وزارت دارایی مخالفت های بسیاری صورت گرفت و در نهایت «علی حیدر عبدالامیر عباس» برای این پست رأی اعتماد نمایندگان را کسب کرد. انتخاب وزیر برای دو وزارتخانه مهم خارجه و نفت نیز به آینده موکول شده است. با نگاهی به وزرای دولت جدید می توان مدعی شد به جز چند مورد، بقیه چهره‌های تقریباً جدیدی در فضای سیاسی عراق محسوب می‌شوند.

فرصت‌ها و چالش‌ها

پارلمان عراق در حالی به کابینه مصطفی الکاظمی رأی اعتماد داد که به اذعان تحلیلگران وی در ادامه راه خود با مأموریت‌ دشواری مواجه است. هرچند آغاز دولت جدید، تحولی مثبت تلقی می‌شود، اما نمی‌توان این رویداد را با خوشبینی مطلق نظاره کرد. اگر بخواهیم به‌طور کلی فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی الکاظمی را دسته‌بندی کنیم، به موارد زیر می‌توان اشاره کرد. الف) فرصت‌ها؛ ۱- الکاظمی فردی است که در درجه نخست مقبولیت ملی و در درجه دوم مقبولیت مذهبی دارد و شیعه، اهل سنت و کردها بر سر نخست‌وزیری وی به اجماع دست یافته‌اند. همین اجماع می‌تواند فرصتی خوبی به بغداد برای گذر از چالش‌های موجود فراهم سازد. ۲- روند تعیین الکاظمی برای تصدی نخست وزیری متفاوت بود؛ زیرا این روند به گروه‌های شیعه بزرگ عراق مربوط می‌شد که توانستند بر خلاف گذشته به اجماعی واضح برسند. ۳- علاوه بر این، الکاظمی شخصیتی شناخته شده در منطقه و جهان است. وی روابط خوبی با ایران دارد و همزمان توانسته روابط خود با آمریکا را نیز حفظ کند. انتخاب الکاظمی تصمیمی ۱۰۰درصد عراقی و ملی است؛ بنابراین احتمال می‌رود با توجه به این توافق، نقشه‌های دشمنان عراق از جمله آمریکایی‌ها، نقشه بر آب شود و این کشور بتواند در سایه وحدت و حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی خود، گام‌های مهمی را بردارد. ب) چالش‌ها؛ ۱- کاهش قیمت نفت و بحران اقتصادی: افت شدید قیمت نفت و کاهش درآمدهای عراق زنگ خطر دیگری را برای دولتمردان این کشور به صدا در آورده و عراق را در آستانه فاجعه اقتصادی قرار داده است.   نزدیک به ۹۵ درصد درآمدهای عراق به نفت وابسته و طی یک ماه گذشته بیش از نصفی از درآمدهای خود را به دلیل کاهش قمیت نفت از دست داده است. ۲- کرونا: در میان کاهش شدید بهای نفت، کرونا باری بر دوش دولت بغداد شده است. وزیر بهداشت عراق برای بحران کرونا در خواست ۱۵۰ میلیون دلار بودجه اضطراری کرد، اما دولت بودجه‌ای برای پرداخت نداشت. ۳- بازسازی مناطق جنگ زده: خسارت ناشی از تصرف شهرهای عراق از سوی گروه تروریستی داعش تابه‌حال از مرز ۱۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته است. ۴- نداشتن حامی قوی: با توجه به شخصیت مستقل کاظمی وی از حامی خاصی مثل یک حزب یا جریان قوی محروم است و امکان دارد در آینده به سرنوشت عادل عبدالمهدی مواجه شود. ۵- مطالبات معترضان: عمده مطالبات معترضان عراق ناکارآمدی دولت، فساد، بیکاری، عمران و حزب گرایی است و با توجه به وضعیت اقتصادی و سهم‌خواهی احزاب در این رابطه الکاظمی با چالش‌های اساسی روبه‌رو است. ۶- حضور آمریکایی‌ها: مسئله اخراج نیروهای آمریکایی از عراق برپایه مصوبه پارلمانی این کشور یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی است که دولت الکاظمی با آن مواجه خواهد بود و بقای عمر دولت او را  برخی در گرو میزان پایبندی وی به این مصوبه پارلمانی می‌دانند. ۷- کابینه نیم بند: هنوز تکلیف هفت وزارتخانه مشخص نیست و تا زمان تعیین تکلیفشان، شخص نخست‌وزیر باید مسئولیت آن‌ها را بر عهده بگیرد و این در شرایطی است که تهدیدهای مختلفی جامعه عراق را در بر گرفته است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عراق انتخابات عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۸۰۳۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق

به گزارش همشهری آنلاین، عراق یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران است و عراق نیز به ایران نیاز دارد. به همین دلیل، هر دو کشور حساب ویژه‌ای برای توسعه مبادلات باز کرده‌اند و می‌خواهند تا سال ۱۴۰۶، ارزش تجارت دوجانبه را با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۲۰ میلیارد دلار برسانند؛ اما ایران تنها تاجر حاضر در بازار عراق نیست و برای این هدف باید با ترکیه، به‌عنوان قدیمی‌ترین رقیب و حتی چین و عربستان رقابت کند.

البته هدف‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری برای تجارت ایران و عراق موضوع جدید نیست و در دهه ۹۰ چندین بار بر این هدف‌گذاری تأکید شده است. حتی در سال ۱۳۹۷، که عراق در بحث واردات از ایران، از چین نیز سبقت گرفت و به بزرگ‌ترین مشتری ایران تبدیل شد، گمان می‌شد قبل از سال ۱۴۰۰ رؤیای افزایش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار محقق شود؛ اما تحقق این هدف فقط به خرید کالاهای ایرانی از عراق منوط نیست و باید مکانیسم‌های رقابتی در بازار عراق، نیاز این کشور به موازنه تجاری و خنثی کردن تبعات تحریم‌های ظالمانه غربی نیز مدنظر قرار گیرد.

چرا تجارت با عراق مهم است؟

اهمیت عراق برای ایران از چند منظر مطرح است. اول اینکه تجارت با این کشور عمدتاً توسط بازرگانان بخش خصوصی انجام می‌شود و سهم کالاهای ساخته شده و دارای ارزش‌افزوده بالا در آن زیاد است. به همین دلیل است که اهمیت تجارت با عراق، حتی از امارات که ارزش مبادلاتش با ایران به سه برابر عراق می‌رسد، بیشتر است؛ چراکه امارات برای ایران یک پایگاه تجاری است و بنا به شرایط تحریم جایگاه مهمی در تجارت با ایران پیدا کرده است درحالی‌که عراق با مبادلات مستقیم و بدون واسطه به شریک استراتژیک تجارت ایران تبدیل شده است.

بررسی آمارهای تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۲ حاکی از این است که از بین ۴ شریک اول تجارت خارجی ایران، تراز تجاری کشور بدون نفت، با چین، امارات و ترکیه منفی و با عراق مثبت است. در حقیقت عراق بدون احتساب نفت، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران محسوب می‌شود و بخش عمده تجارت ۹.۸ میلیارد دلاری با این کشور ربطی به نفت نداشته است.

نکته دیگر اینکه سهم زیادی از تجارت با عراق، مستقیم یا غیرمستقیم به بنگاه‌های کوچک و متوسط از گلخانه‌ها گرفته تا شرکت‌های تولیدی کوچک اختصاص دارد و تقویت آن به بهبود واقعی وضعیت کسب‌وکارها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید:

ادعای عجیب مقام عراقی | عراق بدهی خود به ایران را با نفت سیاه تسویه می کند

رفع چالش‌های صادرات به عراق

بازار صادراتی ایران در عراق با چند تهدید جدی روبروست. اول تحریم‌های بانکی و اقتصادی غرب و آمریکا. دوم رقیب قدرتمندی مانند ترکیه و سوم، یک‌طرفه بودن تجارت با عراق و بی‌رغبتی آنها برای توسعه مناسبات. در مورد اول، سال‌هاست که بخش خصوصی مسیرهای ابتکاری خود را به راه انداخته اما از اواسط سال گذشته، با دونرخی شدن ارز در عراق، تجارت ایران از مسیر صرافی‌ها با چالش افزایش قیمت تمام‌شده روبه‌رو شد. در آن زمان گرچه برخی فاتحه صادرات به عراق را خواندن اما رایزنی در رأس دولت توانست به عبور تجار از این گردنه سخت کمک کند.

مهدی ضیغمی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در گفت‌وگو با همشهری، گفت: ترکیه قدیمی‌ترین رقیب ایران در بازار عراق است و تحولات مربوط به سهم بازار در رقابت با ترکیه اتفاق جدیدی نیست؛ اما از چندی پیش، مشکلاتی در بازار صادراتی ایران به خاطر اتفاقات ارزی عراق رخ داد که با تدابیر دولت و رایزنی‌های انجام شده به‌تدریج در حال مرتفع شدن است.

ضیغمی تأکید کرد: رسیدگی سریع به حواشی پیش‌آمده برای بازار صادراتی ایران در عراق این مسئله مدنظر رئیس‌جمهوری بود و یک هیات عالی‌رتبه نیز با همراهی وزیر امور خارجه کشورمان طی سفر به عراق با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر این کشور دیدار کردند و مسئله در حال حل شدن است.

برآورد ضیغمی این است که ایران بازار صادرات عراق را از دست نخواهد دارد و به‌زودی توافق جامع تجاری بین دو کشور با هدف رساندن ارزش تجارت دوجانبه به ۲۰ میلیارد دلار اجرایی خواهد شد که حواشی فعلی را نیز برطرف می‌کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر اینکه ترکیه در بازار عراق رقیب ایران بوده و خواهد بود، گفت: «طبیعتاً آنها تلاش خود را برای حضور قوی‌تر در بازار عراق انجام می‌دهند و ما هم برنامه‌ریزی‌های خود را بر مبنای منفعت دوجانبه اجرایی خواهیم کرد.»

در این میان، از سال گذشته، تلاش‌های بزرگی برای سرمایه‌گذاری مشترک میان بخش‌های خصوصی ایران و عراق آغاز شده که هدف آن؛ وارد کردن تجارت ایران و عراق به جاده دوطرفه، و متوازن‌سازی مبادلات دو کشور است. اتفاقی که اگر رخ دهد، می‌تواند تجارت دو کشور را حتی به بالاتر از ارقامی نظیر ۲۰ میلیارد دلار برساند.

کد خبر 847409 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سازمان توسعه تجارت ایران تجارت خارجی عراق

دیگر خبرها

  • تظاهرات گسترده ضد نتانیاهو در تل آویو
  • بسته کمکی ۶۵ میلیون دلاری استرالیا برای اوکراین
  • نخست‌وزیر عراق: جامعه جهانی به وظیفه خود برای توقف جنگ ظالمانه غزه عمل کند
  • نخست‌وزیر عراق: جامعه بین‌المللی جنگ غزه را متوقف کند
  • سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • نخست وزیر یونان: سیستم دفاع هوایی برای اوکراین نداریم
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • دولت انتقالی هائیتی در بحبوحه آشوب باندهای خلافکار آغاز به کار کرد
  • معرفی برترین‌های ۵ وزن نخست کشتی فرنگی نوجوانان جام صفوی