Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@23:21:01 GMT

قصه‌های خیابان ولی‌عصر

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۸۱۳۹۳

قصه‌های خیابان ولی‌عصر

موزه مینایی در کوچه پس کوچه‌های خیابان ولی‌عصر یکی از یادگارهای قاجار است که حکایت‌ها و قصه‌های زیادی را از این خیابان در دل خود جای داده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، روزی رضاشاه تصمیم می‌گیرد برای رفت آمد از کاخ مرمر به کاخ سعادت آباد جاده‌ای بسازد که امروزه به خیابان ولی‌عصر معروف است. خانه تاریخی مینایی موزه‌ای مبتنی بر روایت‌های خیابان ولی‌عصر است که هفت قصه را برای بازدید کننده در هفت اتاق تعریف می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اولین اتاق این خانه تاریخی به اتاق معرفی معروف است و گاه شمار خیابان ولی‌عصر که تمام اتفاقات و شکل‌گیری و احداث‌ها را از دهه ۱۳۰۰ تا دهه ۱۴۰۰ نمایش می‌دهد در این اتاق قرار دارد. اتاق بعدی سندهایی قرار دارد، یکی از آن‌ها سندها مربوط به بلدیه تهران و در واقع اخطاریه است برای کسانی که در خیابان ولی‌عصر ساخت و ساز غیرقانونی می‌کردند. در راه روی خانه مینایی نقشه خیابان ولی عصر حکاکی شده و در کنار هر کدام تلفنی قرار داده شده تا بازدید کننده روایت آن قسمت را بشنود.

صفحه "فرهنگ موزه" در لایو اینستاگرامی روز پنجشنبه (۱۸ اردیبهشت‌ماه) سراغ خانه مینایی رفت و قصه‌های آن را از زبان سالار رفیعیان و ماهور داراب زاده روایت کرد.

در ابتدا درباره نحوه شکل گیری خیابان ولی‌عصر باید گفت. کاخ مرمر یکی از دلایل شکل‌گیری و شاید مهم‌ترین انگیزه برای ساخت بزرگ‌ترین خیابان خاورمیانه یعنی ولی‌عصر بوده که رفیعیان درباره آن توضیح می‌دهد: اینجا یکی از دلایل و انگیزه‌های شکل‌گیری خیابان ولی عصر است که رضاشاه پهلوی برای رفت آمد به کاخ سعد آباد خیابان ولی عصر را تأسیس می‌کند، چراکه در گذشته از خیابان سپه به دروازه دولت و از جاده شمیران دور می‌زدند تا به کاخ سعد آباد برسند.

همچنین ماهور داراب زاده درباره چگونگی شکل‌گیری خیابان ولی‌عصر اظهار می‌کند: خیابان ولی‌عصر خندق شمالی پایتخت ناصری بود و در آن زمان فرانسوی‌ها می‌خواستند ۱۲ دروازه برای تهران بسازند. خیابان ولی‌عصر در آن زمان از دروازه شمیران تا غرب تهران ادامه پیدا می‌کرد. در دوره پهلوی که کاخ مرمر به سعد آباد وصل شده این خیابان ساخته و تکمیل شد و اکنون به خیابان ولی‌عصر شناخته می‌شود. در کنار این خیابان یک زمین خالی وجود داشت و شهرداری در آن زمان آن را به عنوان مهمانسرای بلدیه می‌سازد که بعدها به کافه شهرداری تغییر اسم می‌دهد و اکنون تئاتر شهر است.

قصه میدان منیریه

یکی از قصه‌های خانه مینایی درباره میدان منیری خیابان ولی‌عصر است که سالار رفیعیان درباره شکل‌گیری آن می‌گوید: میدان منیریه در هجده کیلومتری موزه قرار دارد. ناصرالدین شاه تصمیم می‌گیرد پایتخت خود را گسترش دهد و از خیابان وحدت اسلامی تا خیابان ابوسعید امروزی تهران را گسترش می‌دهد که میدان منیریه در میان این طرح قرار دارد.

قصه مسجد فخریه

رفیعیان درباره مسجد فخریه، می‌افزاید: این مسجد موقوف حاجیه فخریه است که با معماری و طراحی یکی از معماران سنتی معاصر ایران ساخته شده، این مسجد به سبک دوره قاجاریه طراحی شده و استاد لرزاده سازنده آن در طراحی استهلاک قبله تبحر داشته و انحراف قبله را مستهلک کرده است.

قصه خیابان رشت، خانه سرکیسیان

یکی از بخش‌های موزه مینایی به قصه خانه سرکیسیان مربوط می‌شود، داراب زاده در این باره توضیح می‌دهد: خانه سرکیسیان در بالا خندق شمالی تهران که اکنون خیابان انقلاب نام دارد قرار داشت. پایه‌های گروه تئاتر ملی در خانه سرکیسیان ساخته می‌شود. آقای سرکیسیان درسال ۱۲۸۹ بلغارستان متولد شده و در فرانسه تحصیل می‌کنند، او در سال ۳۱ با احمد شاملو آشنا می‌شود و این آشنایی منجر به ملاقات با فهیمه راستگار شده و در نتیجه هر روز جلسه تئاتر در خانه آقای سرکیسیان برگزار می‌شود.

داراب زاده تاکید می‌کند: آن‌ها بیشتر تئاتر" جنوب" را تمرین می‌کردند و بعد از اینکه تئاتر جنوب اجرا نمی‌شود به پیشنهاد جلال آل احمد یک نمایش ایرانی را تمرین و اجرا می‌کنند و این باعث تشکیل گروه ملی می‌شود.

قصه فروشگاه قدس

فروشگاه قدس، قصه بعدی خیابان ولی‌عصر است. داراب زاده می‌گوید: زمانی تجار فرش کاشان یک فروشگاه ساختند و در واقع بنیان‌گذار فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ایران شدند. در سال ۱۳۵۰ این فروشگاه افتتاح و به نماد مدرنیته خیابان ولی عصر در زمان خود تبدیل شد. شعبه دیگر این فروشگاه که کوروش نام داشت در پارک‌وی قرار گرفته بود و به کوروش چادری معروف بوده، چراکه با پاچه‌های برزنتی مسقف شده بوده‌اند. او ادامه می‌دهد: فروشگاه کوروش تا زمان انقلاب فعالیت داشت و پس از انقلاب توسط بنیاد مستضعفان مصادره شد. این فروشگاه به اسم قدس در سال ۱۳۵۸ بار دیگر افتتاح شد و تا اواسط دهه ۱۳۷۰ مشغول به کار بود. بعدها به کارخانه زمزم تبدیل شد و چندسالی فعالیت می‌کرد، اما بار دیگر تعطیل و تا امروز بلااستفاده مانده است.

کد خبر 422765

منبع: ایمنا

کلیدواژه: موزه خانه تاریخی قصه گویی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق خیابان ولی عصر داراب زاده شکل گیری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۸۱۳۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات طرح ممنوعیت عرضه رایگان کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای

امیر عبدوس درباره راهکارهای کاهش اثرات مخرب کیسه‌های پلاستیکی بر محیط زیست اظهارکرد: یکی از موضوعات مهم در این زمینه اهمیت تفکیک پسماند از مبدا و تحویل آن به به مراکز مجازی است که در ماه‌های اخیر از طریق برنامه های کاربردی اقدام به خرید پسماندهای قابل بازیافت شهروندان می‌کنند چراکه این کار به مراتب هزینه‌های کمتری نسبت به تفکیک آن‌ها در مقصد دارد.

وی یکی از راه‌های کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی را به همراه داشتن کیسه‌های چند بار مصرف یا پارچه‌ای برای خرید ذکر کرد و گفت: اگر هنگام خرید ناگزیر به استفاده از کیسه‌های پلاستیکی بودیم، تلاش کنیم از کیسه‌های کمتری استفاده کنیم.

عبدوس درباره اقدامات سازمان محیط زیست برای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی توضیح داد: این سازمان در نخستین گام با همکاری وزارت صمت و فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بر اساس آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی تلاش کرده است طی هفته زمین پاک (۳ تا ۹ اردیبهشت‌) کیسه‌های پلاستیکی به‌طور رایگان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای توزیع نشود تا مردم به استفاده از کیسه‌های چند بار مصرف و پارچه‌ای برای خرید ترغیب شوند.

مدیر کل دفتر مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که آیا پیش از این فروشگاه‌های زنجیره‌ای هیچ مبلغی را برای ارایه کیسه‌های پلاستیکی به مشتریان دریافت نمی‌کردند، پاسخ منفی داد و تصریح کرد: هزینه صرف شده برای ارایه این کیسه‌ها در حاشیه سود فروشگاه‌ها لحاظ می‌شد بنابراین قرار است طی هفته زمین پاک این مبلغ در فاکتور خرید لحاظ شود تا کسانی که از کیسه برای حمل خریدهای خود استفاده می‌کنند از مبلغ پرداخت شده برای آن اطلاع یابند این در حالیست که علت تمایل مردم برای خرید از برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای، کیفیت بالای کیسه‌های پلاستیکی آن‌هاست.

وی اضافه کرد: در این شرایط تلاش می‌شود با اجرای طرح آزمایشی ممنوعیت عرضه رایگان کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای اثرات مخرب کیسه‌های پلاستیکی بر محیط زیست کاهش یابد.

عبدوس درباره علت استفاده کم از بیلبوردهای شهری برای اطلاع‌رسانی در زمینه این طرح و پیامدهای مصرف کیسه‌های پلاستیکی برای محیط زیست اظهارکرد: شهرداری تهران در یک حرکت سراسری از بیلبوردهای شهری برای اطلاع‌رسانی درباره برنامه کاربردی نوماند - که به منظور جمع‌آوری پسماند خشک شهروندان طراحی شده است- استفاده می‌کند. با بهره‌گیری از این نرم‌افزار کاربردی مردم پسماند خود را به پیمانکاران دارای مجوز تحویل می‌دهند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا بهتر نبود سازمان محیط زیست برای طرح ممنوعیت یک هفته‌ای عرضه کیسه‌های پلاستیکی علاوه بر رسانه‌های تصویری و مکتوب از ظرفیت بیلبوردهای شهری هم استفاده می‌کرد، اذعان کرد: این نظر، درست است البته اقدامات ما در این زمینه تازه شروع شده است و به‌طور قطع در مراحل بعد از ظرفیت بیلبوردهای شهری بیشتر بهره خواهیم برد.

عبدوس در پایان تاکید کرد: برای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در هماهنگی کامل با اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران و سازمان مدیریت پسماند این شهرداری هستیم، با این حال برای اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی در این زمینه از همه رسانه‌ها استمداد می‌طلبیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • خرید شکلات تلخ بهتر است یا  شکلات شیرین؟
  • یک فروشگاه زنجیره‌ای در آبادان پلمب شد
  • آتش سوزی فروشگاه دخانیات در شهرکرد
  • ۵ مدل پنکه پارس خزر محبوب و پرفروش برای روز‌های گرم تابستان
  • پلمب یک فروشگاه زنجیره‌ای در آبادان
  • لاکچری‌ترین فروشگاه آب معدنی جهان در این شهر ایران رونمایی شد + ویدئو
  • معرفی بهترین سایت های خرید عطر عمده در ایران
  • مهار آتش سوزی فروشگاه دخانیات در شهرکرد
  • فقط ۱۰ ثانیه فرصت دارید تا کاکتوس پنهان را پیدا کنید+ پاسخ
  • جزییات طرح ممنوعیت عرضه رایگان کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای