Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-08@22:47:21 GMT

چگونه آلزایمر را کنترل کنیم؟

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۹۱۷۶۱

چگونه آلزایمر را کنترل کنیم؟

  در دنیا بیش از ٥٠‌میلیون نفر دچار زوال عقل هستند و هر سال ٧‌میلیون نفر نیز به این آمار اضافه می‌شوند. درحال حاضر در ایران بیش از ۷۰۰‌هزار بیمار مبتلا به آلزایمر شناسایی شده‌اند و به علت رشد جمعیت سالمندی، این آمار هر روز درحال افزایش است.

ایران سومین کشور جهان است که در آینده نزدیک با تغییر شکل هرم سنی و رشد سالمندی روبه‌رو خواهد شد و از آنجا که به‌دلیل کوچک‌شدن خانواده‌ها مراقبت‌کننده کمتری خواهیم داشت، باید تلاش کنیم تا با افزایش کیفیت زندگی از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر بتوانیم سبک زندگی‌مان را تغییر دهیم، می‌توانیم امکان ابتلا به آلزایمر را تا ٣٠‌درصد کاهش دهیم.

این موضوع که کشور ما درحال حرکت به سمت سالمندی است، بر کسی پوشیده نیست و اگر آمادگی‌ها و بستر لازم برای مواجهه با مشکلات دوره سالمندی فراهم نشود، عواقب زیادی را با خود به همراه خواهد داشت. یکی از عوارض شایعی که امروزه در دوره سالمندی با آن روبه‌رو هستیم، «آلزایمر» است. بنابر گفته متخصصان، تحلیل‌رفتن سلول‌های مغز مهم‌ترین علت بیماری آلزایمر است که از ٦٥ سالگی احتمال بروز آن افزایش پیدا می‌کند.

باید این را بدانید که «هر فراموشی‌ای، نشانه آلزایمر نیست»، این را مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران می‌گوید و در تعریف این بیماری توضیح می‌دهد: «آلزایمر یک بیماری پیش‌رونده و تحلیل‌برنده است که طی آن سلول‌های ناحیه حافظه دچار مشکل می‌شوند. در بیماری آلزایمر، بیمار ابتدا حافظه کوتاه‌مدت و پس از آن به مرور زمان، حافظه بلندمدتش را از دست می‌دهد و خاطرات و نکاتی را که به‌تدریج از دوران کودکی آموخته است، فراموش می‌کند.»

معصومه صالحی می‌گوید: «آلزایمر نوع پیش‌رونده بیماری دمانس است. دمانس درواقع بیماری زوال عقل است، اما حدود ٤٠‌درصد دمانس‌ها قابل‌برگشت هستند. این گروه از فراموشی‌ها بر اثر بیماری‌های قلبی-عروقی، عوارض مصرف برخی داروها، کم‌کاری و پرکاری تیرویید یا دیابت نوع دو و به‌خصوص افسردگی ایجاد می‌شوند که قابل‌درمان هستند.

اما متاسفانه بیش از ٦٠‌درصد از دمانس‌ها را نمی‌توان درمان کرد که نوع پیش‌رونده فراموشی است که به آن آلزایمر می‌گویند و درواقع این تفاوت دمانس و آلزایمر است.»

حرکت به سمت آلزایمر را می‌توان در رفتار سالمندان دید
ممکن است بار‌ها دیده باشید که افرد سالمند اطراف شما موضوعی را که دو یا سه روز قبل با او درمیان گذاشته‌اید، فراموش کرده، جای کلیدش را از یاد برده است و به یاد نمی‌آورد که نمازشان را خوانده است یا نه؟ یادش نمی‌آید روز قبل چه کاری انجام داده و وقتی نام یکی از اقوام را می‌برید، به سختی او را به یاد می‌آورد.

ممکن است سوالات یا جملات تکراری بیان کند یا لباس نامرتبط بپوشد، مثلا در فضای گرم لباس ضخیم تنش کند و نسبت به خودش بی‌تفاوت باشد، به‌طوری‌که به نظافت و بهداشت خود توجهی نکند. این‌ها نخستین نشانه‌های بیماری آلزایمر هستند.

به گفته صالحی اگر سه مورد از این علایم را در فرد سالمند مشاهده کردید، حتما باید او را نزد پزشک ببرید تا تست تشخیصی در مورد او انجام شود و اگر مشخص شد دچار دمانس و آلزایمر است، درمان شود.

کمی که این بیماری پیشرفت می‌کند، کم‌کم سالمند دچار مشکل عملکرد و رفتار شده و در هنگام صحبت‌کردن نمی‌تواند کلمات مناسب را پیدا کند؛ این موضوع روند صحبت‌کردن او را کند کرده و این شرایط در غروب‌ها شدت پیدا می‌کند. تازه در این مرحله برخی از خانواده‌ها متوجه می‌شوند که برای سالمندشان مشکلی به وجود آمده است.

اما در مرحله سوم بیمار با علایم شدیدتری روبه‌رو می‌شود. صالحی توضیح می‌دهد: «در این مرحله بیمار راه‌رفتن و حرف‌زدن را به کلی فراموش کرده و حواس پنج‌گانه‌اش را نمی‌تواند کنترل کند، از خوردن غذا در برخی از موارد خودداری کرده و دچار مشکلات جسمی و بی‌اختیاری ادرار می‌شود. ایجاد این وضع شرایط را برای خانواده آن‌ها نیز مشکل‌تر می‌کند، زیرا این بیماران به مراقبت‌های شدید احتیاج
پیدا می‌کنند.»

زمان را از دست ندهید
صالحی با تأکید بر اینکه وقتی علایم بیماری را در سالمندان دیدید، باید بلافاصله اقدامات پیشگیری را انجام دهید، تصریح می‌کند: «یکی از مشکلاتی که سبب می‌شود این بیماری در افراد به مرحله حاد برسد، این است که خانواده‌ها از بیان بیماری سالمند خود ابا دارند و خجالت می‌کشند آن را مطرح کنند؛ همین موضوع سبب می‌شود روند این بیماری در فرد سالمند به سرعت افزایش پیدا کرده و در نتیجه منجر به ایجاد معلولیت در فرد بیمار شود.

این درحالی است که اگر آلزایمر در مراحل نخست آن تشخیص داده شود، می‌توان نتایج وخیم آن را تا هفت‌سال به تعویق انداخت. به همین دلیل باید حواستان به نخستین علایمی که در فرد میانسال مبنی بر شروع فراموشی می‌بینید، باشد».

آموزش پیشگیری از کودکی
باید آموزش برای پیشگیری از آلزایمر را از کودکی به فرزندان‌مان آموزش دهیم. یکی از این آموزش‌ها حفظ ایمنی در زمین‌خوردن کودکان است، زیرا این مسأله ریسک فاکتوری برای ابتلا به آلزایمر در کهنسالی است، به همین دلیل به کودکان آموزش دهید که در هنگام بازی حتما از کلاه ایمنی استفاده کنند تا در هنگام ضربه مشکلی برای آن‌ها رخ ندهد. صالحی ادامه می‌دهد: «تغذیه در این مورد بسیار بااهمیت است.

خانواده‌ها به‌ویژه کودکان باید در رژیم غذایی‌شان از سبزیجات استفاده کنند. پروتیین سفید را در اولویت غذایی خود قرار دهند و به جای روغن‌های ترانس از روغن‌های غیراشباع مانند روغن زیتون استفاده کنند. مصرف قند و خوراکی‌های با شیرینی بالا و فست‌فود باید در پایین هرم غذایی خانواده‌ها قرار گیرد.

این موضوع باید درکشور نهادینه شده و از کودکی تا سالمندی وضع تغذیه به درستی انجام شود. اهمیت ورزش از تغذیه کمتر نیست و متأسفانه به این موضوع درکشور ما کمتر پرداخته می‌شود و آمار چاقی مؤید این مطلب است. اگر ما ورزش را در دستور کار کودک قرار دهیم، عادت می‌کند که در سنین بالاتر و سالمندی هم این ورزش را ادامه دهد».

به اعتقاد مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران، این بیماری قابل درمان نیست، اما می‌توان از آن پیشگیری کرد و روند پیش‌رونده آن را کند کرد. مهم‌ترین نکته برای پیشگیری از بروز این بیماری تغییر شیوه زندگی است؛ به‌طوری که هرچه ذخیره‌های مغزی افزایش پیدا کند، احتمال بروز این بیماری هم کمتر خواهد شد.

به همین دلیل برای مقابله با این بیماری تا می‌توانید نکات و موارد جدید را به افراد سالمندتان بیاموزید؛ حفظ‌کردن شعر، یادگیری یک زبان جدید و انجام فعالیت‌های اجتماعی همگی ازجمله کار‌هایی است که به بهبود وضع و مقابله با بیماری آلزایمر کمک خواهد کرد. انجام ورزش و فعالیت‌های جسمی نیز می‌تواند در این زمینه تأثیرگذار باشد. فشارخون و چربی آن‌ها را مدام کنترل کنید و تلاش کنید وضع غذایی آن‌ها را سروسامان بدهید.

صالحی اضافه می‌کند: «خودسرانه دارو مصرف نکنید و هر دارویی را با تجویز پزشک مصرف کنید. درست است که مصرف دارو‌های مسکن مانند آسپرین، خطر ابتلا به آلزایمر را در برخی از افراد کم می‌کند، اما نباید آن‌ها را خودسرانه مصرف کرد؛ زیرا این دارو‌ها می‌توانند عوارض جانبی خطرناکی مانند مشکلات کلیوی و کبدی و نیز بروز زخم‌های معده را در پی داشته باشند. همچنین اگر سیگاری هستید، آن را ترک کنید؛ زیرا افراد با سیگارکشیدن می‌توانند تا ۷۰‌درصد احتمال ابتلای خود را افزایش دهند».

به موازات پیشرفت‌های علم پزشکی تحقیقات جدید خصوصا در سال‌های اخیر چشم‌انداز‌های تازه‌ای از امید برای درمان آلزایمر به وجود آمده است، اما درحال حاضر فرآیند درمان بیشتر به معنی جلوگیری از پیشرفت بیماری و کنترل علایم و اختلالات روانی و رفتاری ناشی از آن است که مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب برای دریافت درمان دارویی و روانپزشک برای کنترل رفتاری توصیه می‌شود، به‌علاوه می‌توان در کنار درمان دارویی از درمان‌های تکمیلی و روش‌های غیردارویی مثل روان‌درمانی، گفتاردرمانی، کاردرمانی و هنردرمانی به‌ویژه موسیقی و نقاشی استفاده کرد.

جبران حافظه از دست رفته:
در مراحل اولیه ابتلا به آلزایمر با اتخاذ راهکار‌هایی می‌توان به فرد مبتلا کمک کرد تا حافظه از دست رفته را تا حدودی جبران کند.

زمان را یادآوری کنید:
بیمار را تشویق کنید که روز‌ها را روی تقویم خط بکشد. از او بخواهید روز هفته و ساعت برنامه‌های مورد علاقه‌اش در تلویزیون را در تقویم بنویسد.

شماره‌های ضروری را یادداشت کنید:
شماره و تلفن‌های ضروری را با خط درشت در کنار تلفن فرد بیمار بنویسید و مدام این موضوع را به او یادآوری کنید، آدرس و شماره سکونت او را بنویسید و در جیب یا کیف او قرار دهید.

خوردن دارو را کنترل کنید:
یک جعبه دارو برای او تهیه کنید، قرص‌ها را در داخل آن قرار دهید و زمان مصرف آن را مدام یادآور شوید.

پیدا کردن لوازم:
با چسباندن برچسب‌های نوشتاری یا نقاشی روی کمد‌ها و کشو‌ها (مثلا جوراب، حوله یا ابزار) به او در پیدا کردن وسایل مورد نیازش کمک کنید.

یادآوری وقایع مهم:
با درخواست از دوستان یا اقوام برای یادآوری صرف غذا، رفتن به ملاقات شخصی یا خوردن دارو به فرد مبتلا کمک کنید.

به خاطر سپردن افراد:
از افرادی که همیشه به ملاقاتش می‌روند، عکس بگیرید و اسامی افراد و نسبت‌شان را با فرد بیمار در پشت عکس‌ها بنویسید. با نگاه کردن مکرر به آلبوم نقش افراد در زندگی گذشته را به او یاد‌آوری کنید، اما بیماری و ناتوانی‌های او را مطرح نکنید.         منبع:بهداشت نیوز

منبع: پارسینه

کلیدواژه: آلزایمر پیشگیری از آلزایمر پارسی خبر سالمندان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۹۱۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا اسرائیل درصدد کنترل نوار مرزی مصر ـ غزه است؟

با آنکه تانک‌های اسرائیلی حمله به رفح را آغاز کرده وظاهرا نوار مرزی رفح- فیلادلفیا را اشغال نمودند اما به نظر می‌رسد این اقدامات بیش از آنکه برای اشغال کامل جنوب غزه باشد، حرکتی تاکتیکی است.

به گزارش مشرق، تصویب مرحله نخست حمله رژیم صهیونیستی به شرق رفح و در عین حال پذیرش طرح پیشنهادی دوحه- قاهره از سوی جنبش حماس سبب پیچیده‌تر شدن معادلات میدانی در باریکه غزه شده است. طی دو هفته اخیر هیات‌ مذاکره کننده حماس با حضور در دوحه و قاهره به دنبال رسیدن به راه‌حلی برای توقف جنگ، تبادل اسرا و بازسازی باریکه غزه بود اما به دلیل پافشاری طرف اسرائیلی بر «خط قرمز» عدم ارائه ضمانت برای پایان جنگ، مذاکرات آتش‌بس با شکست مواجه شد. برخی تحلیلگران معتقدند عملیات اخیر نشان دهنده برنامه ارتش اسرائیل برای فتح تدریجی و «سنگر به سنگر» شهر رفح بدون برانگیختن حساسیت‌ها در افکار عمومی است. گروهی دیگر اما با رد این نظر معتقدند «عملیات محدود» اسرائیل در رفح با هدف افزایش قدرت چانه‌زنی تیم اسرائیلی در مذاکرات دوحه- قاهره دنبال می‌شود.

طی هشت ماه اخیر مقامات دولت نتانیاهو بارها با گرفتن انگشت اتهام به سوی قاهره و جنبش حماس مدعی شدند که گروه‌های مقاومت به وسیله صدها تونل اقدام به انتقال سلاح از صحرای سینا به مقصد نوار غزه کردند. با وجود رد این ادعا از سوی مقامات مصری اما اعضای تندرو کابینه نتانیاهو خواهان اشغال کامل این منطقه و به دست گرفتن کنترل مناطق مرزی شدند. مهم‌ترین محور محل منافشه در این کارزار، محور فیلادلفیا به طول ۱۴ کیلومتر (۸.۷ مایل) است. پیشتر مقامات دولت عبدالفتاح السیسی بارها به همتایان خود در تل‌آویو هشدار داده بودند که آغاز عملیات نظامی در رفح و کوچ اجباری ساکنان به صحرای سینا به معنای عبور اسرائیل از «خطوط قرمز» مصر است. البته ناگفته نماند که از زمان آغاز عملیات نظامی اسرائیل در شرق رفح، مقامات قاهره درخصوص عبور تل آویو از خط قرمزِ قاهره اظهارنظری نکرده و ترجیح دادند به محکومیت شفاهی عملیات، بسنده کنند. همین امر، اعتراضات گسترده ای را در فضای مجازی علیه قاهره به دنبال داشت تا جایی که برخی اعلام کردند: «با ورود اسرائیل به گذرگاه رفح، تمامیت ارضی مصر نقض شد. واکنش قاهره چیست؟»

مهم‌ترین بهانه رژیم صهیونیستی برای آغاز عملیات نظامی در شرق رفح، وجود گردان‌های نظامی حماس در این منطقه است. تنها ساعاتی پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی کابینه جنگ رژیم صهیونیستی از سه شرط «نابودی تمام زیرساخت‌های نظامی- سیاسی حماس»، «آزاد اسرا» و «تغییر ژئوپلیتیک غزه» رونمایی کرد. طی ۲۱۵ روز اخیر دستور کار اصلی عملیات نظامی اسرائیل در سراسر غزه دستیابی به اهداف فوق بوده است. ارتش رژیم صهیونیستی امیدوار است با رخته به شرق رفح ضمن پیدا کردن اسرا، مقر فرماندهی و تونل‌های حماس، بتواند گامی جدی در مسیر آزادی اسرا بردارد. همچنین صهیونیست‌ها امیدوارند بتوانند نشانه‌ای از رهبران میدانی- اطلاعاتی حماس یعنی محمد ضیف و یحیی سنوار پیدا کنند.

بامداد روز سه‌شنبه هفتم مه، تیپ ۴۰۱ زرهی ارتش اسرائیل وارد منطقه شرق رفح شد. این گذرگاه در حدود ۳ کیلومتری (۱.۸ مایلی) مرز فلسطین- مصر قرار دارد و تا محور فیلادلفیا امتداد پیدا می‌کند. اشغال این منطقه مرزی از سوی اسرائیل با آنکه نقض آشکار توافق کمپ دیوید است اما منابع نزدیک به کابینه نتانیاهو مدعی شدند که این عملیات باهماهنگی میان تل‌آویو- قاهره رخ داده و نیروهای ارتش اسرائیل پس از اتمام عملیات از این منطقه عقب‌نشینی خواهند کرد. به گزارش «تایمز اسرائیل» مقامات ارتش اسرائیل از هدف قرار گرفتن بیش از ۱۰۰ مرکز وابسته به حماس، کشف ۳ تونل و شهادت ۲۰ تن از مجاهدان فلسطینی خبر دادند. منابع فلسطینی اما خبر از شهادت ۲۷ تن، به‌ویژه ۸ کودک در شرق رفح خبر می‌دهند.

همزمان با آغاز عملیات نظامی ارتش اسرائیل در رفح، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در تماس تلفنی با رهبران ایران، ترکیه و قطر از پذیرش پیشنهاد آتش‌بس در غزه خبر داد. ابتکار حماس در «ساعت صفر» حمله رژیم صهیونیستی به شرق رفح سبب شده است تا اعضای کابینه جنگ در اسرائیل با تشدید فشارهای داخلی- بین‌المللی مواجه شده و نتوانند تصمیمی قطعی برای بازگشت به میز مذاکره یا ادامه جنگ اتخاذ کنند. طی شبانه‌روز اخیر میزان فشار خانواده اسرای اسرائیلی و بازیگران میانجی به قدری افزایش یافته که تل‌آویو مجبور به اعزام هیات فنی به قاهره شده است.

برخی منابع عبری معتقدند که آمریکا و کشورهای عربی از احتمال پذیرش پیشنهاد تعدیل شده به طرف فلسطینی خبر داشتند اما این موضوع را با تل‌آویو به اشتراک نگذاشتند. ظاهرا مقامات اسرائیلی اطلاعی از تعدیل پیشنهاد ارائه شده به حماس نداشتند. این پیشنهاد جدید در هفته آخر مذاکرات به طرف فلسطینی ارائه شده و پیش از این صحبتی درباره آن انجام نشده بود. در این ابتکار مصری قاهره به عنوان ضامن آتش‌بس پایدار میان مقاومت و اسرائیل معرفی شده است. به عبارت دیگر جنبش حماس با پیشنهاد مصر موافقت کرده نه طرف اسرائیلی! پس از رسانه‌ای شدن این موضوع طرف اسرائیلی اعلام کرد که طرح پیشنهادی مصر خواسته‌های تل‌آویو را تامین نمی‌کند و به دنبال آن ارتش رژیم به عملیات خود در شرق رفح ادامه خواهد داد. نکته جالب توجه آن است که ظاهرا ویلیام برنز و تیم آمریکایی حاضر در این مذاکرات از جزئیات این پیشنهاد جدید اطلاع داشته اما درباره جزئیان آن به طرف اسرائیلی اطلاع ندادند.

بهره سخن

با آنکه تانک‌ها و جنگنده‌های اسرائیلی حمله به شرق رفح را آغاز کرده و ظاهرا نوار مرزی رفح- فیلادلفیا را اشغال نمودند اما به نظر می‌رسد این اقدامات بیش از آنکه برای اشغال کامل جنوب غزه باشد، حرکتی تاکتیکی با هدف تقویب موضع طرف اسرائیلی در مذاکرات دوحه- قاهره باشد. تنها ساعاتی پس از انتشار تصاویر ورود زره‌پوش‌های اسرائیلی به محور فیلادلفیا و نقض توافق کمپ دیوید، منابع عبری اعلام کردند که رژیم صهیونیستی عملیات محدود را در رفح آغاز کرده و فعلا قصدی برای حمله بزرگ به این منطقه ندارد. به نظر می‌رسد مقامات اسرائیلی پس از ناکام ماندن در تحمیل شروط خود به طرف فلسطینی، حال به دنبال آغاز عملیات روانی جدید و تضعیف موقعیت میدانی جنبش حماس در باریکه غزه هستند تا از این طریق بتوانند امتیازهای بیشتری در پای میز مذاکرات سیاسی از جنبش حماس و سایر بازیگران میانجی به دست آورند.

منبع: مهر

دیگر خبرها

  • تشخیص یک بیماری از روی انگشتان
  • روستاهای حاشیه «دز» نگران نباشند؛ شرایط تحت کنترل است
  • رشد ۲۸.۲ درصدی تسهیلات‌دهی بانک‌ها در سال ۱۴۰۲
  • چرا اسرائیل درصدد کنترل نوار مرزی مصر ـ غزه است؟
  • کنترل گذرگاه رفح به دست یک شرکت آمریکایی می‌افتد!
  • افراد دارای دو نسخه از یک ژن پرخطر زمینه ژنتیکی ابتلا به آلزایمر را دارند
  • چگونه آلزایمر را درمان کنیم؟
  • اعضای بدن شما چند سال دارند؟
  • ریموت کنترل جرثقیل و کاربرد آن
  • بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از علایم تنفسی آسم رنج می‌برند/ هزینه ۳۰ میلیون تومانی درمان هر بیمار در سال