Web Analytics Made Easy - Statcounter

تعداد سوژه‌های «محیط زیستی» در سامانه «فارس من» به اندازه سایر حوزه‌ها نیست. البته در میان همین سوژه‌های موجود می‌توان سوژه‌های مهمی پیدا کرد. سوژه‌هایی که موضوع این نوبت از سلسله‌گزارش‌های «ذره‌بین» است.

به گزارش خبرگزاری فارس؛ «در جمهوری اسلامی‌، حفاظت محیط زیست که نسل ‌امروز و نسل های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته ‌باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» اصل پنجاهم قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست را یک وظیفه عمومی می‌داند و «سازمان حفاظت  محیط زیست» برای عمل به همین وظیفه عمومی شکل گرفته. سازمانی  که مستقیماً زیر نظر رئیس‌جمهور اداره می‌شود و پس از انقلاب، هشت رئیس به خود دیده.

 

چالش‌های محیط زیست در ایران جدی‌تر از آن است که برای این سازمان، وقت نقش‌آفرینی سیاسی باقی بگذارد. با این حال اما از سال ۷۶ به این سو، سازمان حفاظت محیط زیست گاهی در تله‌ی منازعات سیاسی گرفتار شده و به جای نقش‌آفرینی تخصصی، در زمین دیگری بازی کرده. در زمینی که برای سازمان حفاظت محیط زیست، حاشیه آفریده.

 

تعداد سوژه‌های «محیط زیستی» در سامانه «فارس من» به اندازه سایر حوزه‌ها نیست و فارس من هنوز برای سوژه‌هایی با محوریت محیط زیست، جا دارد. البته در میان همین سوژه‌های موجود می‌توان سوژه‌های مهمی پیدا کرد. سوژه‌هایی که موضوع این نوبت از سلسله‌گزارش‌های «ذره‌بین» است.

 

اول | در جستجوی استاندارد

این سوژه متعلق به آذر ۹۸ است اما هنوز هم ردپای آن در صنعت خودروسازی کشور دیده می‌شود. ماجرا از این قرار است که گروهی از مخاطبان «فارس من» با ایجاد کمپین «جنگ زرگری سازمان حفاظت محیط زیست و خودروسازان ، نمک روی زخم مصرف کننده داخلی» از پاسکاری‌های میان شرکت‌های خودروسازی و سازمان حفاظت  محیط زیست بر سرِ استانداردهای جدید تولید خودرو، گلایه کرده‌اند. فروردین امسال هم مدیران ایران خودرو و سایپا با ارسال نامه‌ای به معاون اول رئیس‌جمهور، از جهانگیری خواستند مصوبه الزام خودروسازان به تولید خودرو با استاندارد یورو۵ از ابتدای سال جاری لغو شود.

آن طور که از شواهد پیداست، امسال هم خودروسازها یورو۵ را روی خودروهای تولیدی‌شان اعمال نخواهند کرد و مشکلات آلایندگی خودروهای تولیدی همچنان گریبان هوای کلانشهرها را خواهد گرفت. مردم از «سازمان حفاظت  محیط زیست» انتظار دارند اعمال استانداردهای زیست‌محیطی روی تولیدات خودروسازان را جدی بگیرد.

 

دوم| کفاف نمی‌دهد!

تقریبا دست روی هر سازمانی می‌گذاریم، مساله حقوق کارکنانش لابه‌لای سوژه‌های ارسالی شما دیده می‌شود. کارمندان محیط زیست هم سوژه پرطرفداری با عنوان «افزایش حقوق کارکنان سازمان محیط زیست» در فارس من دارند. سوژه‌ای که گلایه از مبلغ حقوق کارمندان محیط زیست دارد و درخواست افزایش حقوق. کارمندان محیط زیست در مرداد۹۸ برای ما نوشته‌بودند که اکثر کارمندان این سازمان، حقوق زیر دو میلیون و ۵۰۰هزارتومان دارند و این حقوق، کفاف زندگی‌شان را نمی‌دهد. سوژه کارمندان سازمان حفاظت محیط زیست، بیش از ۲۰۰ امضا دارد وهنوز در صف پیگیری است.

 

سوم| آن‌ها بیخود گرفتند یا شما بیخود گفتید؟

عیسی کلانتری یکی از مدیران پرحاشیه‌ی دولت است. رئیس سازمان حفاظت  محیط زیست و وزیر اسبق جهاد کشاورزی، با برخی موضع‌گیری‌‎های خاص و عجیبش شناخته می‌شود. در یکی از آخرین نسخه‌های اظهارات شگفت‌انگیز، کلانتری به دانشجویان تسخیرکننده‌ی سفارت امریکا حمله کرده و یادآور شده:«اصل تسخیر لانه جاسوسی را قبول ندارم.» او در ادامه البته پا را از این هم فراتر گذاشته و خطاب به دانشجویان پیرو خط امام (ره) گفته سفارت امریکا را «بیخود گرفتید!»

 

گذشته از اینکه حرف‌زدن درباره‌ی یک موضوع تاریخی چه ارتباطی با وظایف آقای کلانتری دارد، این اظهارنظر کلانتری پرحاشیه شد و واکنش شماری از دانشجویان پیرو خط امام (ره) را به دنبال داشت. آش آنقدر شور شد که حتی عباس عبدی هم به میدان آمد و نسبت به حرف‌های عجیب کلانتری واکنش نشان داد.

 

یکی از مخاطبین فارس من هم کمپین «درخواست محاکمه کلانتری به دلیل توهین به دانشجویان» را ثبت کرد و از قوه قضائیه خواست با حرف‌های عحیب کلانتری برخورد کند. وقتی مسئول ارشد محیط‌زیست مملکت به جای پرداختن به مشکل آب و دغدغه‌های محیط‌بانان، به دنبال تخطئه‌ی یک اتفاق تاریخی باشد و انقلاب دوم مردم ایران را زیر سوال ببرد، عجیب نیست که مردم هم برای پاسخ دادن به او، سراغی از قوه قضائیه بگیرند!

 

چهارم | ماجرای جاسوس‌های خوش‌خط‌وخال

پرامضاترین سوژه «فارس من» با محوریت سازمان حفاظت  محیط زیست، یک سوژه‌ی امنیتی است! ماجرای جاسوسان محیط‌زیستی وچالش‌های امنیتی فراوانی که برای کشور ایجاد کردند، مدت‌ها نُقل محافل رسانه‌ای کشور بود و با خودکشی کاووس سیدامامی، ابعاد پیچیده‌ای گرفت. مستند «مظنونین همیشگی» برای توضیح و تشریح همین ابعاد پیچیده تولید شد و قرار بود در آبان۹۸ از شبکه۳ پخش شود که پس از سه دقیقه از نمایش آن، به یکباره و با ادعای «نقص فنی» از آنتن کنار گذاشته شد.

 

مسئولین شبکه۳ همان روزها گفتند پس از رفع نقص فنی مستند را دوباره پخش می‌کنند اما گویا این نقص، فنی‌تر از آن بوده که مستند در این همه مدتی که از آبان۹۸ گذشته، پخش شود! همین شد که اسفند۹۸ کمپین «پیگیری مستند مظنونین همیشگی جاسوسان محیط زیست» در سامانه «فارس من» شکل گرفت و بیش از ۱۷۵۰ امضا جمع کرد. در این کمپین از صداوسیما خواسته شده تا مستند مظنونین همیشگی را پخش کند. ماجرای فعالین محیط زیستی و پرونده جاسوسی آن‌ها از مراکز حساس کشور، از آن پرونده‌های امنیتی مهم است که به اندازه اهمیتش در رسانه ملی قدر ندیده و شاید پخش مستند «مظنونین همیشگی» و بیرون آمدنش از «نقص فنی» بتواند مردم را نسبت به جنبه‌‌های مختلف یک پرونده مهم، آگاه کند.

 

آخر | منتظر سوژه‌های تازه

سوژه‌های محیط‌زیستی شما محدود به این چند مورد نیست. در ایام انتخابات مجلس یازدهم، شما از کاندیداهای انتخابات خواسته‌بودید به محیط زیست و مسائلش هم در برنامه‌هایشان توجه کنند. یک سوژه هم خطاب به صداوسیما ثبت کرده و از این سازمان خواسته بودید به آموزش حفاظت از محیط زیست در برنامه‌هایش سهم بیشتری دهد. سهم و جایگاه محیط زیست اما در سوژه‌های «فارس من» می‌تواند بیش از اینها باشد. عملکرد مسئولین سازمان حفاظت محیط زیست، جای مطالبه و پرسش زیادی دارد. ما در خبرگزاری فارس آماده‌ایم در کنار همه‌ی موضوعات، محیط‌زیستی‌ها را هم بیشتر از امروز، زیر ذره‌بین ببریم.

 

گزارش از مهدی ملکی‌نسب

انتهای پیام /ع

منبع: فارس

کلیدواژه: محیط زیست عیسی کلانتری فارس من ذره بین فارس من ذره بین سازمان حفاظت محیط زیست حفاظت از محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست مظنونین همیشگی محیط زیستی ذره بین فارس من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۰۸۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسألە حفاظت ازمحیط‌زیست در ایران مانند آن چه در اندیشە فلسفی سایر نقاط جهان نیز مشابه آن روی داده است، در پارادایم طبیعت‌گرایی ظهور یافت.

نرگس آذری (دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی) در مقاله‌ای با عنوان «در باب ضرورت یک انقلاب شناختی در جامعه‌شناسی ایرانی» به این موضوع اشاره می‌کند که اهمیت به محیط‌‌زیست به مثابۀ نوعی بینش در مقابل انسان‌محوری فزاینده عصر توسعه و مدرنیسم قد علم کرده است و رویکرد طبیعت‌محورانه‌ای را شکل داده  که در آن محیط‌زیست نیازمند توجه و مراقبت فوری است.

* محیطزیست  و مناطق حفاظت شده

به زعم این پژوهشگر حفاظت از محیطزیست نیازمند تعریف محیطزیست در تقابل با فعالیت‌های انسانی دانسته شده است و از همینجا مرز‌های محیط‌زیست در آن چه اکنون به عنوان مناطق چهارگانه‌ حفاظت شده می‌شناسیم پدید آمد. شکل‌گیری این مرز‌ها به زمان تصویب قانون شکار به عنوان اولین قانون محیط‌زیستی کشور و ایجاد مناطق ممنوعه در سال ۱۳۴۲ برمی‌گردد.

او در ادامه می‌نویسد در آن زمان با توجه به وسعت کشور و بودجه‌های محدودی که در اختیار شورای شکار قرار می‌گرفت، تشخیص داده شد اگر عمده منابع اعتباری به مناطقی تخصیص داده شود که به لحاظ بوم‌شناختی اهمیت ویژ‌ه‌ای دارند، موجب موفقیت بیشتر در حفاظت از آن مناطق خواهد شد. بنابراین نواحی حفاظتی که  بعداً مناطق حفاظت شده نامیده شد به وجود آمد. در این مناطق شکار ممنوع بود مگر آنکه مجوز لازم از شورای شکار گرفته شود.

* رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

آذری می‌نویسد مراتع و جنگل‌های واقع در مناطق حفاظت شده تابع محدودیت‌هایی بود که از سوی شورای شکار و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اعلام شده بود و با تصویب قانون شکار و صید در سال ۱۳۴۶ و تأسیس سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، مفاهیم پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده به روشنی تعریف گردید.

آذری در ادامه توضیح می‌دهد که تا قبل از تأسیس سازمان حفاظت محیطزیست در سال ۱۳۵۰، حدود ۶ پارک ملی و ۳۵ منطقۀ حفاظت شده شکل گرفت. بدین ترتیب حدود هفتاد سال پیش، ترسیم این مرز‌ها با انگیزه ایجاد امکان حفاظت با توجه به محدودیت‌های موجود، محیط‌زیست مورد حمایت و حفاظت را به نام محیطزیست معرفی کرد و چهار طبقە حفاظتی با نام‌های پارک‌های ملی، پناهگاه‌های حیات‌وحش، مناطق حفاظت‌شده و آثار طبیعی ملی تعریف و رده‌بندی شد.

* جهان مدرن و محیط‌زیست

این پژوهشگر در ادامه می‌نویسد در کشور تمام تلاش براین بود که مناطق حفاظت شده  با ملاک‌های جهانی و حتی نام‌های رایج منطبق شود که در ایران آنها با نام مناطق چهارگانۀ محیطزیست شهرت دارند. اما این مرز‌ها هرگز نیازی به انطباق با زیست‌بوم تاریخی جامعۀ پیرامونی در خود ندیده‌اند؛ اگرچه این ظهور صنایع و شهر‌های مدرن و نیاز‌های فزاینده‌اش بود که محیط‌زیست را متأثر می‌ساخت.

این نویسنده در جمع‌بندی این پژوهش به این موضوع اشاره می‌کند که آنچه در تعیین مناطق چهارگانه، به عنوان تهدید نهایی معرفی و توسط مرز‌ها تهدید شد عمدتاً فعالیت‌های جامعۀ روستایی بود. جامعه‌ای که به واسطۀ همین اعلان جنگ، خود را برای گسترش مرز‌های جغرافیایی و مرز‌های بهره‌برداری‌اش حریص‌تر کرد، جدالی که تاکنون برای تعیین حدود مرز‌ها از دوسوی این جبهه‌ها ادامه دارد. موقعیتی که در میانه نبرد قانون و منافع نابودی محیط‌زیست در همە ابعاد و شاخص‌هایش را هدف گرفته است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • تولید اثر فاخر سینمایی از زندگی محیط بان شهید «هوشنگ نصیری»
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • توقیف ۲۰ خودرو تخلیه غیرمجاز نخاله‌های ساختمانی در پردیس
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • توقیف ۲۰ خودرو متخلف تخلیه غیرمجاز نخاله‌های ساختمانی در پردیس